Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera sparris

Plantering av sparris kronor
Sparris är en lättodlad delikatess som kan odlas i större delen av landet. Följ våra planteringsråd för en god odlingsstart. I säsong har vi fina plantor av sparris till försäljning.
 
En sparrisodling ger högre skördar ju äldre den blir, eftersom rotsystemet blir allt kraftigare. En välskött odling kan ge skörd i 50 år. Därför är det mycket värt att bädda ordentligt för sina nya plantor.
Det vi skördar är själva skotten av denna liljeväxt. Läs om hur du för för att odla sparris.

Planteringsråd för sparris

Plantor av sparris kronor
Sparrisplantorna, som kallas sparriskronor, placeras på en lite upphöjd kulle i planteringsfåran. Rötterna är utspridda åt alla håll.
 
Tänk noga igenom var du vill ha din sparrisbädd eftersom den har potential att ge skörd i minst 25 år, kanske upp till femtio år framöver.
 
Sparris odlas i bäddar, antal plantor avger längden på bädden. Lämpligt planteringsavstånd är 30 cm och ca 120 cm radavstånd.
  • Välj ett soligt läge och genomsläpplig jord, gärna med högt pH på 7-7,5. 
  • Plantera på våren, då vi har fina, kraftiga plantor till försäljning. Eller så sparrisfrön till egna plantor, se nedan.
  • Rensa noga från fleråriga ogräs och sten. Gräv en ca 15 cm djup fåra med ca 40 cm bredd. Bottna med naturgödsel som komposterad kogödsel, tång, sjögräs och gärna grästovor. Sparris är ursprungligen en strandväxt och tål gödsel från hav och sjö.
  • Om plantorna är lite torra, lägge dem i en hink med vatten så att rötterna blir saftspända. De är mycket torktåliga och det är ingen fara om de känns lite sladdriga efter transporten till dig.
  • Fyll på med jord mitt i rännan så att det bildas en ca 10 cm hög ås ner i diket. På denna läggs sparrisplantorna, kronorna, ut så att rötterna sprids ut som spindlar. Täck sedan med ca 15 cm jord, gärna uppblandad med kompost. 
  • Första året lämnas plantorna i fred för att samla energi och etablera rotsystemet ordentligt. Täckodla gärna med gräsklipp, tång och växtrester. Det ger ett bra näringstillskott, höjer mullhalten och hindrar ogräs från att etablera sig.
Plantering-sparris-plantor
Sparrisplantorna är täckta - nu kan vårvärmen komma!

Frösådd av sparris

Sparrisbär
Bären på sparrisplantan är dekorativa och kan användas för att så nya plantor. Skörda dem för sådd eller sök efter självsådda plantor i närheten.
De är tyvärr giftiga så ät dem inte!
 
Sparris förodlas på våren  och plantera ut när en blivit en stadig, välrotad planta. Från sådd till första skörd väntar minst tre år, men fram till dess har du fina plymer att glädjas åt i din plantering.

Så sparris

  • Förodla inomhus från och med februari.
  • Blötlägg gärna fröerna ett par timmar innan sådd. Läs mer om blötläggning av fröer i vår artikel och att blötlägga frön för bättre sådd.
  • Så en-två frön 1 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord.
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor. Sparris föredrar en groningstemperatur mellan 21-27 grader.
    Räkna med att det tar 14-21 dagar innan fröerna börjar gro. 
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.

Omskolning av sparris

  • När fröplantan är ca 10 cm planteras den om i en kruka på ca 9 cm i näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord.
  • Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
  • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil som också är lämplig att använda för frösådder och sticklingar.

Avvänjning och utplantering av sparris

När risken för frost är över i maj-juni kan plantan sättas ut.
  • Den unga fröplantan tål inte frost och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Läs mer om att avhärda plantor.
  • Plantera med avstånd, läge och jord enligt beskrivning ovan men då det endast är klena rötter och inte fullvuxna kronor sätts plantorna ner med rotklumpen så som den sitter i krukan. Med tiden utvecklas rötterna på växtplatsen.
  • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas. TIll kommande vinter är de härdiga nog att övervintra.
 
Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896