Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Sparris - planteringsråd

Plantering av sparris kronor
Sparris är en lättodlad delikatess som kan odlas i större delen av landet. Följ våra planteringsråd för en god odlingsstart. I säsong har vi fina plantor under grönsaksplantor. Frön hittar du under grönsaksfrö.

Planteringsråd för sparris

Plantor av sparris kronor
Sparrisplantorna, som kallas sparriskronor, placeras på en lite upphöjd kulle i planteringsfåran. Rötterna är utspridda åt alla håll.
 
En sparrisodling ger högre skördar ju äldre den blir, eftersom rotsystemet blir allt kraftigare. En välskött odling kan ge skörd i 50 år. Därför är det mycket värt att bädda ordentligt för sina nya plantor.
Det vi skördar är själva skotten av denna liljeväxt. Läs om odlingsråd i artikeln Odlingsråd för sparris.
 • Tänk noga igenom var du vill ha din sparrisbädd eftersom den har potential att ge skörd i minst 25 år, kanske upp till femtio år framöver.
 • Välj ett soligt läge och genomsläpplig jord, gärna med högt pH på 7-7,5. 
 • Sparris odlas i bäddar, antal plantor avger längden på bädden. Lämpligt planteringsavstånd är 30 cm och ca 120 cm radavstånd.
 • Plantera på våren, då vi har fina, kraftiga plantor till försäljning. Eller så frön till egna plantor. Förodla på våren och plantera ut när du har en stadig, välrotad planta.
 • Rensa noga från fleråriga ogräs och sten. Gräv en ca 15 cm djup fåra med ca 40 cm bredd. Bottna med naturgödsel som komposterad kogödsel, tång, sjögräs och gärna grästovor. Sparris är ursprungligen en strandväxt och tål gödsel från hav och sjö.
 • Om plantorna är lite torra, lägge dem i en hink med vatten så att rötterna blir saftspända. De är mycket torktåliga och det är ingen fara om de känns lite sladdriga efter transporten till dig.
 • Fyll på med jord mitt i rännan så att det bildas en ca 10 cm hög ås ner i diket. På denna läggs sparrisplantorna, kronorna, ut så att rötterna sprids ut som spindlar. Täck sedan med ca 15 cm jord, gärna uppblandad med kompost. 
 • Första året lämnas plantorna i fred för att samla energi och etablera rotsystemet ordentligt. Täckodla gärna med gräsklipp, tång och växtrester. Det ger ett bra näringstillskott, höjer mullhalten och hindrar ogräs från att etablera sig.
Plantering-sparris-plantor
Sparrisplantorna är täckta - nu kan vårvärmen komma!
 
Foto: Karin Elmberg
 
 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com