Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Köksväxter   

Odlingsråd för sötpotatis

sotpotatis-skord.jpg
Sötpotatisen har blivit en komet i grönsaksdisken i takt med att vi lärt oss laga till denna läckra knöl. Nu kan vi också erbjuda småplantor för hemodling av sötpotatis. 
 
Skörd av sötpotatis
Sötpotatisens knölar utvecklas från stjälkarnas så kallade adventivrötter.
 
Odlingen kräver värme, men det är inte svårt att åstadkomma med växthus, upphöjda bäddar och täckning med fiberduk om sommaren är sval. Annars är detta en lättodlad växt.

Fakta om sötpotatis

Svenskt namn: sötpotatis, batat
Vetenskapligt namn: Ipomoea batatas. Till hör familjen vindeväxter, Convolvulaceae.
Sorter: Man skiljer på vit- och orangeköttiga knölar. Vanligen har rödskaliga sorter vitt fruktkött som är lite torrare i konsistensen. Internationellt finns hundratals sorter. Vid SLU:s (Sveriges lantbruksundiversitet) provodling 2017-2018 visade sorterna ’Bonita’ och ’Orleans’ mycket fin avkastning.

Skörd och tillagning av sötpotatis
Knölarna utvecklas ytligt från stjälkarnas rötter. Till höger en orangeköttig sötpotatis.
 
Botanik: Inte släkt med potatis, utan är en slingrande, flerårig ört som inte är härdig hos oss. Får stärkelserika rotknölar som kan väga upp mot fyra-fem kilo. Bladstjälkarna är ettåriga och vissnar på hösten, medan knölen lever vidare. Den trattformade blomman liknar sommarblomman och den nära släktingen blomman för dagen.
Härstammar troligen från Central- eller Sydamerika där den odlats i årtusenden.
Svårighetsgrad: Lätt, men värmekrävande.
Utvecklingstid: 8 veckor från utplantering av en rotad planta till skörd vid gynnsamma förhållanden.
Kan förodlas: Ja, man krukar upp sticklingar eller småplantor eller utgår man från en färdig knöl.
Läge: Trivs i sol och värme. Växthusodling är idealiskt. Pallkrage är perfekt, med sin djupa jord. Odlas annars i kökslandet men trivs också i hinkar och stora säckar. Tål inte frost.
Utplantering:  När jorden blivit riktigt varm, över 18 grader. 
Plantavstånd: 30 cm
Radavstånd: 70-90 cm
Sättdjup: Knölen sätts så att hälften är över jordytan. Plantan sätts på samma djup som i krukan.
 
Odling av sötpotatis i Japan
Odling av sötpotatis i Japan. Den frodiga grönskan gör sötpotatis till en vacker växt.

Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord och är ganska näringskrävande. En mullrik sandjord är idealet. Tomatnäring är ett utmärkt gödslingsmedel till sötpotatis. Den är fosfor- och kaliumrik vilket gynnar knölbildningen. Marktäckning med gräsklipp ger bra odlingsbetingelser men i måttliga mängder eftersom för mycket kväve kan hindra knölbildningen.
Vatten: Vattenkrävande då plantan får mycket bladmassa. 
Övrigt: Det är lätt att föröka sötpotatis genom att ta sticklingar från de skott som kommer från knölen. De rotar sig snabbt i ny jord. 
Ohyra/sjukdomar: Inga kända.

Användning och lagring av sötpotatis

Användning: En stärkelserik knöl, precis som potatis men innehåller 5 % socker, jämfört med potatisens ca 0.5 %. Enligt facklitteratur ska den höga halten inte påverka blodsockret. Rik på vitamin A och C och hög halt av antioxidanter och de orangeköttiga av karotenoider. 
God att ugnsrosta, mosa, använda i gratänger, grytor eller soppor. Eftersom knölarna är stora blir det mycket mat av en enda knöl. Tillagad sötpotatis går bra att frysa.
Lagring/förvaring: Sötpotatis bör efterlagras för att få rätt konsistens och smak. Den behöver ligga varmt (ca 25 grader) i ca två veckor. Därefter kan den förvaras i flera månader i sval temperatur, 14-19 grader. Undvik kylskål under lång lagring, det ger en hård inre kärna.

Odlingsråd för sötpotatis

Eftersom sötpotatis är värmekrävande är en växthusmiljö med stora krukor eller en upphöjd växtbädd idealet, liksom pallkrageodling på friland. Använd fiberduk eller odlingstunnel utomhus så ökas värmen ytterligare samtidigt som markfukten stannar kvar.
Sötpotatisen är en ivrig slingerväxt eller marktäckare och får stor bladmassa med vackra blad. Kan odlas i stor kruka med klätterställning, där stjälkarna kan slingra men skörden blir större om den odlas som en marktäckare där stjälkarna får bre ut sig.

Odling från småplanta

Småplantor av sötpotatis

Plantera om i större kruka med näringsrik jord. Toppa plantan över cirka fyra blad. Skottet förgrenar sig då och man får fler sidoskott. Dessa sidoskott kommer senare att ligga an mot jorden efter utplantering och får nya rötter. Det är utifrån dessa så kallade adventivrötter som knölarna bildas, ganska ytligt. Rankorna beskärs sedan ännu en gång, när de blivit ca 70 cm långa, vilket främjar knölbildningen. 
Vattna och håll gärna en hög luftfuktighet genom att duscha bladen eller odla under fiberduk eller odlingskåpa. 
Plantera ut när risken för frost är över, eller odla i uppvärmt växthus. Täck med rejäl fiberduk om köldgrader hotar under försommaren eller hösten.
Näringsvattna med tomatnäring.
Våra ljusa sommarnätter gör att sötpotatis normalt inte blommar, vilket kräver en period med 12 timmar ljus och 12 timmar mörker per dygn.
 
Skörd av sötpotatis
Knölarna bildas antingen som på en rad, eller i knippen, ganska ytligt i jorden. De är därför lättskördade och är till skillnad från potatis inte känsliga för solljus och behöver därför inte kupas. 

Skörden börjar när man ser att bladverket börjar gulna och vissna. Man kan skörda efter hand, eller lagra knölarna i som lägst 14 grader.
Spara gärna någon knöl över vintern för odling nästkommande år. Den kan övervintra på en sval, mörk plats. 

Odling från knöl

Groning av sötpotatis
Om man utgår ifrån en sötpotatis planteras den grunt i porös, gärna sandblandad jord. När skotten kommer kan de användas som sticklingar. Här sorten ’Orleans’.

Använd egna knölar, som sparats från skörden året innan, eller ekologiska köpta knölar. Knölar i grönsaksdisken är oftast behandlade med groningshämmande medel och växer därför inte vidare. Plantera knölen i rejäl kruka med näringsrik, sandblandad jord så att hälften hamnar ovanför jordytan.
Ta gärna sticklingar av skotten som bryter fram från knölen och rota i ny jord. Bryt av dem när de är ca 10 cm långa. Har du flera knölar, använd gärna en långpanna den första tiden.
När skotten som kommer från knölen bryter fram beskärs de över andra eller tredje bladet. Var lite försiktig med vattning, jämfört med odling från småplantor. Knölen kan ruttna om jorden är alltför blöt.
Vattna med gödning för tomater och följ sedan samma anvisningar som för småplantor. 
 
Foto: Karin Elmberg m fl.

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  Logga in på Mina sidor
  x
  x
  warningTyvärr gick något fel. Försök igen. Om det fortsätter, starta om webbläsaren eller kontakta kundservice.
  OK
  x
  checkDu är redan inloggad
  OK
  x
  checkEtt verifikeringsmejl har skickats till den e-postadress som du angett. För att avsluta din registrering så måste du klicka på länken i mejlet. Om du inte fått något meddelande eller om något har gått fel, vänligen kontakta våran kundtjänst.
  OK
  x
  checkWexthuset har skickat ett mejl till din emailadress med inloggningsuppgifter
  OK
  x
  Det får inte innehålla ogiltiga tecken. Giltiga tecken är a-z, A-Z samt 0-9
  x
  checkVi ser att du har handlat hos oss sedan tidigare. Du kan nu se alla dina ordrar och följa leveransinformation genom Mina Sidor.
  OK
  x
  Epostadressen får inte vara tom
  x
  Du måste ange en korrekt epostadress
  x
  Epostadressen finns inte. Vänligen ändra och försök igen eller registrera dig som ny kund.
  Har du frågor vänligen kontakta vår kundservice.
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka
  Ja, jag godkänner villkoren

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com