FRI FRAKT på FRÖER t.o.m måndag!
Fakta & Råd

Odla sötpotatis

Skörd av sötpotatis
Sötpotatis har blivit en komet i grönsaksdisken i takt med att vi lärt oss laga till denna läckra knöl. I säsong kan vi nu erbjuda småplantor för hemodling av sötpotatis. Som bonus får man en vacker sommarplanta med frodigt bladverk.
 
Skörd av sötpotatis - pix
Sötpotatisens knölar är uppsvällda lagringsrötter som utvecklas från stjälkarnas så kallade adventivrötter. 
 
Odlingen kräver värme, men det är inte svårt att åstadkomma med växthus, upphöjda bäddar, rejäla krukor och täckning med fiberduk om sommaren är sval. Annars är detta en lättodlad växt.

Fakta om sötpotatis

Svenskt namn: sötpotatis, batat

Vetenskapligt namn: Ipomoea batatas. Till hör familjen vindeväxter, Convolvulaceae.
 
Sorter: Sötpotatis är den sjunde mest odlade grödan i världen. Det finns flera färger, främst vit- och orangeköttiga knölar men också mörklila och rödköttiga. 
 
olika sorter av sötpotatis med olika färger
Olika sorters sötpotatis där man tydligt ser skillnad med olika färg på fruktköttet
 
 
Vanligen har rödskaliga sorter vitt fruktkött som är lite torrare i konsistensen. Mörklila sorter har mörkt fruktkött. Internationellt finns tusentals sorter. Flera sorter har testats av svenska odlare och givit fin skörd. För varje år kommer nya sorter då växtförädlare jobbar på att ta fram sorters om lämpar sig för vårt svalare klimat. 

Skörd och tillagning av sötpotatis - 1pix
Knölarna utvecklas ytligt från stjälkarnas rötter. Till höger en orangeköttig sötpotatis.
 
 
Botanik: Sötpotatisen är namnet till trots inte släkt med potatis utan närmare släkt med t.ex. morot.
Ursprungligen härstammar den troligen från Central- eller Sydamerika där den odlats i årtusenden.
 
Det är en slingrande, flerårig ört som inte är vinterhärdig hos oss.
Den får stärkelserika, uppsvällda lagringsrötter (rotknölar) som kan väga upp mot fyra-fem kilo. 
 
Sötpotatis är rik på nyttiga antioxidanter som karotenoider, A- och C-vitamin och har en sockersammansättning som inte påverkar blodsockret.

Bladstjälkarna är ettåriga och vissnar på hösten, medan knölen lever vidare.
Den trattformade blomman liknar den nära släktingen blomman för dagen, Ipomoea tricolor.
 
Sötpotatis blomma - LS
Sötpotatis är också en vacker, frodigt slingrande prydnadsväxt. Blomman skvallrar om det nära släktskapet med blomman för dagen.
 
Svårighetsgrad: Lätt, men värmekrävande.

Utvecklingstid: 90-140 dagar från utplantering av en rotad planta till skörd beroende på odlingsförhållandena.

Kan förodlas: Ja, man kan kruka upp sticklingar som fördrivs och rotas före utplantering.

Läge: Trivs i sol och värme. Växthusodling är idealiskt. Pallkrage är perfekt, med sin djupa, varma jord. Odlas annars i kökslandet i upphöjda bäddar men trivs också i rejäla krukor, odlingssäck för potatis på minst 40 liter.
Tål inte frost på våren, men en frostknäpp i slutet av säsongen kan fungera som en bra "bladdödare" som i sin tur påskyndar avmognaden hos knölarna.

Utplantering:  När jorden blivit riktigt varm, minst 10 grader, gärna över 18 grader. 

Plantavstånd: 30 cm

Radavstånd: 70-90 cm

Sättdjup: Sticklingsplantan sätts på samma djup som i krukan. Det är slöseri att använda knölen som sättplanta. Det ger betydligt sämre skörd än sticklingar och ger inte en sortäkta avkomma. Knölen används i stället till att producera sticklingar. Den sätts så att 1/3 är över jordytan.

Näring/jord: Trivs i lucker, varm jord, gärna sandjord, och är måttligt näringskrävande. En alltför humus- och näringsrik jord hämmar plantan. Tomatnäring är ett utmärkt gödslingsmedel till sötpotatis. Den är fosfor- och kaliumrik vilket gynnar knölbildningen. Marktäckning med gräsklipp ger bra odlingsbetingelser men i måttliga mängder eftersom för mycket kväve kan hindra knölbildningen.

Vatten: Vattenkrävande under etableringen då plantan får mycket bladmassa. Senare på säsongen förhållandevis torktålig.

Övrigt: Man får plantmaterial genom att köpa småplantor eller genom att ta sticklingar från de skott som kommer från knölen. De rotar sig snabbt i ny jord. 
 
Ohyra/sjukdomar: Inga kända.
 

Så odlar du sötpotatis

Eftersom sötpotatis är värmekrävande är miljön i ett växthus med stora krukor eller en upphöjd växtbädd idealet, liksom pallkrageodling på friland med täckning, t.ex växthus för pallkrage i början. Använd fiberduk eller odlingstunnel utomhus så ökas värmen ytterligare samtidigt som markfukten stannar kvar.
Sötpotatisen är en ivrig slingerväxt eller marktäckare och får stor bladmassa med vackra blad. Kan odlas i stor kruka med klätterställning, där stjälkarna kan slingra men skörden blir större om den odlas som en marktäckare där stjälkarna får bre ut sig.

Odla sötpotatis från småplanta

Småplantor av sötpotatis - KE

Plantera om små sticklingsplantor i ca 13 cm-kruka med genomsläpplig jord, gärna sandjord. Skottet rotar sig nu, förgrenar sig och ger sidoskott. Dessa sidoskott kommer senare att ligga an mot jorden efter utplantering och får nya rötter. Det är utifrån dessa så kallade adventivrötter som knölarna, eller mer korrekt de uppsvällda lagringsrötterna, bildas, ganska ytligt.
Vissa sorter har svårt att förgrena sig, om en stängel ränner iväg kan denna toppas över fyra blad för att framkalla rikare föregrening och fler sidoskott. Använd toppen som en ny stickling!

Vattna och håll gärna en hög luftfuktighet genom att duscha bladen eller odla under fiberduk eller odlingskåpa. 
Plantera ut när risken för frost är över, eller odla i uppvärmt växthus. För krukodling, välj volym på minst 40 liter. Täck med rejäl fiberduk om köldgrader hotar under försommaren eller hösten.
Näringsvattna med tomatnäring.
Våra ljusa sommarnätter gör att sötpotatis normalt inte blommar, vilket kräver en period med 12 timmar ljus och 12 timmar mörker per dygn. Använd fiberduk under sensommaren/tidiga hösten för att driva på mognaden av knölarna.
 
Skörd av sötpotatis
Knölarna bildas antingen som på en rad, eller i knippen, ganska ytligt i jorden. Till skillnad från potatis bildas inga skadliga ämnen av solljus, men ljuset försämrar lagringsbarheten, så kupa om knölen ligger vid ytan.

Skörden börjar efter ca 100 dagar efter utplantering eller när man ser att bladverket börjar gulna och vissna. Man kan skörda efter hand, eller lagra knölarna i som lägst 14 grader.
Spara gärna någon knöl över vintern för odling nästkommande år. Den kan övervintra på en sval, mörk plats. 

Driva upp sticklingar från knöl

Groning av sötpotatis
Knölarna används för att producera nya sticklingsplantor. De planteras med 2/3 under markytan i porös, gärna sandblandad jord. Här sorten ’Orleans’.

Använd egna knölar till nya sticklingsplantor, som sparats från skörden året innan, eller ekologiska köpta knölar. Knölar i grönsaksdisken är oftast behandlade med groningshämmande medel och växer därför inte vidare. Plantera knölen med 2/3 under jordytan i porös, sandblandad jord så att hälften hamnar ovanför jordytan.
 
Ta sticklingar av skotten som bryter fram från knölen och rota i ny jord, om möjligt direkt på odlingsplatsen för att slippa flera omplanteringar vilket stannar upp utvecklingen. Bryt av dem när de är ca 30 cm långa. Har du flera knölar, använd gärna en långpanna den första tiden.
När skotten som kommer från knölen bryter fram beskärs de över andra eller tredje bladet. Var lite försiktig med vattning, jämfört med odling från småplantor. Knölen kan ruttna om jorden är alltför blöt.
 
Plantera sticklingarna på odingsplatsen och blada av de nedersta tre noderna som ska hamna under jord.
 
Vattna med allsidig gödning som t.ex ekologisk universalnäring med bra kvävegiva som främjar skottens tillväxt och följ sedan samma anvisningar som för småplantor. 
Här kan du läsa vidare om vad man hittills kommit fram till inom försöksodling av sötpotatis vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
 

Skörda sötpotatis

Man skördar i september-oktober när knölarna vuxit sig stora och skalet tjocknat. Varje planta ger ca 0.5 kg.

Användning av sötpotatis

En stärkelserik knöl, precis som potatis men innehåller 5 % socker, jämfört med potatisens ca 0.5 %. Men sockersammansättningen är unik och påverkar inte blodsockret. Rik på vitamin A och C och hög halt av antioxidanter som orange karotenoider. Det har gjort sötpotatis till en favorit i LCHF-kosten. 
Också bladen är goda, smakar mangold och används mycket i wok i Sydostasien. De är oerhört nyttiga, rika på protein folsyra, många vitaminer och jod.

Maträtter med sötpotatis blad i wok och grillad
Till vänster: wok med sötpotatisblad. TIll höger: grillad sötpotatis.

Knölarna är goda att ugnsrosta, till pommes frites, mosa, använda i gratänger, grytor eller soppor. Eftersom knölarna är stora blir det mycket mat av en enda knöl. Tilllagad sötpotatis går bra att frysa.

Lagring och förvaring av sötpotatis

Sötpotatis bör efterlagras för att få rätt konsistens och smak. Den behöver ligga varmt (ca 25 grader) i ca två veckor. Därefter kan den förvaras i flera månader i sval temperatur, 14-19 grader. Undvik kylskål under lång lagring, det ger en hård inre kärna.

 

Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Faktakälla: Emanuel Elgerud, SLU.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.