Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Frågor & Svar / Odling

Varför faller blommorna av på chiliplantan?

Fråga

Jag odlar 8 krukor med chiliplantor som växer frodigt och ser friska ut. Det kommer flera blommor men de trillar av. Vad kan det bero på? Undrar Martin

Svar

Chiliplanta i kruka med blomma
Om växten är mycket frodig och mörkt grönskande är det ett tecken på hög kvävetillgång på bekostnad av blomningen.
 
Plantorna ser verkligen frodiga och riktigt mörkgröna och täta ut. De får med stor sannolikhet lite väl mycket kväve.
Kväve främjar växtens vegetativa tillväxt, på bekostnad av blomningen. Din bild visar tydligt hur täta och mörkgröna blad och skott blir med stor kvävetillgång. 
 
Jag skulle byta till ett annat näringsmedel som är till för växter som ska ge frukter, som Chilifokus eller Tomato Focus. Dessa gödselmedel innehåller mer fosfor, P, än kväve, N, vilket gynnar blomning och fruktsättning. Eller om du vill fortsätta med ditt nuvarnade medel, minska mängden till 1/3 under en månad och sedan gå upp till halva dosen odlingstiden ut. Tillskottsgödsla då hela tiden med benmjöl som är rikt på fosfor.

Blomfall kan också bero på att plantan är stressad, chili är känslig för häftiga temperatursvängningar och vill helst ha runt 25 grader dygnet runt. Vid ett gassande fönster kan det bli över 30 grader för att sedan gå under 20 nattetid. En jämn vattning där jorden får torka ut mellan vattningarna och en ljus men inte gassande het plats är idealet. Stress kan också bero på näringsbrist, för liten kruka och ojämn vattning. Men inget av detta verkar vara fallet hos dig.
Nitrozyme är en s.k. booster som kan vara värt att prova för att stärka växten. Den kan du använda en gång per vecka under hela tillväxtsäsongen för extra bra och sund tillväxt.
 
Att chiliplantan tappar några blommor är ett naturligt sätt för växten att orka bära fram alla frukter. Chili är självpollinerande (behöver ingen annan planta att korsa sig med), men det kan underlätta att skaka lite på plantan så att pollenet verkligen når pistillen. Utomhus sköter vinden den saken.
Tack och lov är chili frikostigt blommande och du lär hinna få nya blommor på plantorna. I vår artikel om näringsämnen kan du läsa mer om detta intressanta ämne.
 
Vänliga hälsningar
Karin
Kommentarer ()

Liknande frågor

Fler frågor ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com