Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Lerkruka eller plastkruka?

Fredskalla i lerkruka och aloe i plastkruka
En vanlig fråga vi får är: Vilket är bäst, lerkruka eller plastkruka?
 
Svaret på frågan är att det finns för- och nackdelar med båda, och mest handlar det om hur du vattnar.
 
Fredskalla i lerkruka och aloe i plastkruka - LL

Plastkrukor och hållbarhet

  • Plast i sig är ju lite kontroversiellt, men de flesta planteringskrukor vi säljer är tillverkade av återvunnen plast eller kan återvinnas. Fler och fler är tillverkade av biologiskt nedbrytbart material.
  • Krukor i stadigt material håller i många, många år och har därmed miljömässiga fördelar jämfört med de lite klenare material med som inte håller lika länge.
  • Plast är lättare och hållbarare än lerkrukor och keramik och därmed enklare och säkrare att frakta.
  • Materialet i lerkrukor har inte den negativa miljöpåverkan som plast har om de hamnar i naturen.

För- och nackdelar med plast- eller lerkruka

Krukväxter i plastkruka och lerkruka - LL
 
Plastkrukan andas inte och därför ventileras inte jorden lika bra som i en lerkruka som alltså lättare avdunstar överskottsfukt än plastkrukan.
Risken kan därför vara större att jorden blir övervattnad i en plastkruka än i en lerkruka.
Lerkrukan blir aldrig lika upphettad som en mörk plastkruka. Något som kan vara värt att tänka på beroende av hur krukan placeras.
 
lerkrukor med patina - LL
Lerkrukor har ju charmen att de snabbt utfällningar som ger dem en fin patina som uppskattas av många.
 
Det är lättare att reglera fuktigheten i jorden i en plastkruka än i en lerkruka. 
Du vet hur mycket du vattnar och inget vatten absorberas i plastkrukans väggar och avdunstar vilket sker i en lerkruka. 
Därför kan det vara svårare att hålla lagom fuktighet i en lerkruka särskilt i ett fönster där värme torkar ut krukan som då kan absorbera mer fukt ur jorden.
 

Rekommendation

Mycket talar för att fler växter dör av för mycket än för lite vatten. Här kan rätt val av kruka hjälpa till.
 
frösådder i plastkruka - LL
 
Vid förodling och uppdragning av plantor från frö eller stickling är plastkruka definitivt att föredra eftersom du har mycket bättre kontroll över vattenmängden i krukan. Detta gäller såklart bara så länge du vattnar "lagom".
Läs gärna artikeln Så vattnar du frösådden för tips.för att undvika övervattning.
 
Basilika och spenat i plastkrukor - LL
 
Plastkruka rekommenderas också när du odlar ätbara växter som kryddväxter, sallat, tomat, chili och liknande som generellt bethöver mer vatten än många av våra mer långlivade krukväxtxer.
 
För vuxna plantor är rekommendationen att du väljer lerkruka om du vet med dig att du brukar vattna lite för mycket, om du har bra koll och hela tiden vattnar efter temperatur och växtens behov.
Små plantor i lerkruka behöver vattnas betydligt mer ofta än om de planteras i plastkruka. För större plantor är skillnaden mellan plast och lerkruka inte lika stor.
 
Lerkruka är också perfekt att använda för växter som föredrar att ha det lite torrare som t.ex kaktusar, suckulenter och många vildpelargoner.
 
ads

Vet du att du vattnar "lagom" och har koll på hur mycket vatten dina olika växter behöver eller om du brukar vara lite sparsam med vattningen och kanske till och med glömma av dem då och då? I så fall kan plastkrukan vara att rekommendera och räddningen för den som är dålig på att vattna.
 
 
 
Vill du ändå plantera i lerkruka rekommnederas att du vattnar så regelbundet som möjligt och vara lite "lyhörd" för extra vattenbehov vid varmt väder.
 
Ett tips som är en god hjälp oavsett vilken sorts kruka du planterar i är att skaffa en fuktighetsmätare. Den sticker du ner i jorden och får snabbt svar på hur det står till med vattenbehovet.
 

Om ytterkrukor

Krukväxterna vill vi ju helst ha i fina ytterkrukor, särskilt om de är planterade i plastkrukor.

Ytterkrukor är oftast snyggare än plastkrukor och har också fördelen att de skyddar jorden i krukan från stark värme genom att ge ett lager isolering.
Men det finns lite nackdelar också.
 
Vatten i botten av ytterkrukan - LL

I en ytterkruka finns det risk att vatten samlas i botten när man vattnar så att det blir allt för blött i jorden. Inte alltid så lätt att upptäcka, särskilt om ytterkrukan bara är aningen större än innerkrukan. Risken är då överhängande att plantan ruttnar. Ibland kan den till och med se hängig ut så man tror den fått för lite vatten när detta händer. Då vattnar man mer och det blir än värre.
 
Om man har en ytterkruka som är lite större än innerkrukan kan man utnyttja detta genom att lägga ett lager lecakulor i botten av krukan som extra dränering och vattna i botten utan att det når upp till innerkrukan för att öka luftfuktigheten kring krukan. Nästan alla våra krukväxter trivs bättre med högre luftfuktighet än vi normalt har därhemma så det här är ett bra sätt att få dem att trivas än bättre.
Ett exempel på en mer ordnad luftfuktare beskrivs i artikeln Gör egen luftfuktare till krukväxter
 
Om du har andra tips, tankar och idéer om lerkrukor och plastkrukor får du gärna kommentera nedan.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.