Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Odlingsskolan

Odlingsskolan del 2: Köksväxtodling

kokstradgard-odla-i-pallkrage.jpg
Är du sugen på att odla ätbart men tycker det verkar svårt att komma igång? Här är bästa tipsen för en lättodlad, vacker köksträdgård som ger hemodlade godsaker från tidig vår till långt in på hösten. Om du undrar över hur man odlar olika slags grönsaker, gå till vår faktabank där alla odlingsråd finns!

11 steg till lyckad, lättodlad köksträdgård

1. Upphöjda bäddar

Köksväxtodling i pallkrage

Med upphöjda bäddar blir jorden snabbare varm och mer lättbrukad. Då kommer växterna bättre igång och får ett övertag mot ogräs. På köpet får du en bekväm arbetsställning. Använd pallkrage eller bygg upp med plankor, betongsten eller jord. De finns också odlingssäckar i olika storlekar och former där du snabbt och enkelt får en förhöjd odlingsbädd.
Se till att allt ogräs är bortrensat innan du sår. Ett knep är att rensa först, vänta en vecka och sedan rensa ännu en gång. Renset kan du låta ligga kvar på jordytan och torka ut. 

2. Börja i liten skala

grönsaksodling i pallkrage

Det är lätt att bli entusiastisk på våren och köra igång med stora projekt. Men hellre starta i en mindre skala, lyckas, lära sig och utöka året därpå. Här finns förslag på fem lättodlade grönsaker att börja med, de har alla lång skördeperiod och ger höga skördar.

3. Följ råden på fröpåsen

Fröpåse spenat

Läs noga på fröpåsen hur dina växter ska odlas och sås. Det är ingen idé att så för tidigt, jorden är kall på våren och ljuset svagt. Vattna rejält där du ska så och täck sedan sådden med torr jord eller växtrester. Så gärna i omgångar så att inte allt mognar samtidigt. Vissa växtslag har lång utvecklingstid och kan behöva förodlas inomhus för att hinna blir skördeklara till sommaren.  Här kan du läsa om våra bästa så-råd. 

4. Täckodla

Täckodling med gräsklipp i köksträdgård

Med täckodling menas att markytan hela tiden är täckt med växtrester som ogräsrens, gräsklipp, löv, tång eller vad du har till hands. Då behålls markfukten i jorden, ogräs hindras att få fäste och jorden blir livskraftig efter hand som växteresterna vissnar och blir till livgivande mull.

5. Gör en växtföljds-plan

Växtföljd vid odling av grönsaker

Genom att olika växtslag byter plats år efter år hindras sjukdomar att få fäste. Dessutom hålls jordens näringsbalans i trim. En tumregel är att samma växtgrupper inte ska återkomma oftare än vart fjärde år på samma plats. Här kan du läsa mer om växtföljd.

6. Skapa ett varmt mikroklimat

Vägg av rosenböna på armeringsjärn och fiberduk för bra mikroklimat i köksträdgård
Den ivriga, vackra blomsterbönan skapar snabbt frodiga gardiner kring köksträdgården. Här med armeringsjärn som stöd. Till höger: Fiberduken får fart på växtkraften och hindrar skadedjur.
 

Man kan odla i de flesta väderstreck utom djup skugga. Skapa en ombonad miljö som samtidigt skyddar för hårda, uttorkande vindar och höjer temperaturen. Det kan vara en häck av hallon, humle eller jordärtskocka, en spaljé av armeringsjärn, ett litet plank eller en mur. Fiberduk höjer temperaturen avsevärt och skyddar samtidigt från flygande skadeinsekter. Den släpper igenom fukt och kan vara på hela säsongen om du inte odlar grödor som ska blomma och behöver pollineras. Tag då av duken några timmar mitt på dagen.

7. Låt landet blomma

Kålodling med ringblommor

Att så in blommande växter är både vackert och odlingsfrämjande. Tagetes hämmar nematoder (små jordlevande maskar som äter av rötter). Ringblommor, lavendel och rosenskära attraherar pollinatörer, krasseblomman avskräcker rådjur. En flerårig ram av lavendel är både praktiskt och prydligt året om. Den lockar till sig pollinerare och blommorna är användbara. Här kan du läsa mer om blommor i kökslandet, en odlingsform som kallas potager.

8. Vattna vist

Bevattning i köksträdgård med solceller Irrigatia och automatisk bevattning

Bevattning är en viktig bit, en het sommar måste växterna vattnas om de ska kunna utvecklas. Vattna sällan men rejält vid torka. Täckodling minskar vattningsbehovet radikalt. Vi har solcellsdrivna, självvattnande system som inte behöver anslutas till kranen utan vattnas från en tunna. Det finns också smart droppbevattning som styrs med timer och som sparar mycket vatten.

9. Gödsla!

Gödsling av grönsaker med gräsklipp och hönsgödsel
Fördelen med gräsklipp är att man också får täckodlingens alla fördelar. Till höger: Vår ekologiska allgödsel är inkapslad för att underlätta en jämn spridning.

En bördig jord är din största tillgång. Om utgångsläget är magert får du komplettera med en kvalitetsjord. På sikt kan alla jordar förbättras och bli bördiga, viktigast är att de får en hög mullhalt vilket sker automatiskt om du täckodlar. Har du gott om gräsklipp räcker det som gödning om det läggs på kontinuerligt i ett 2-5 cm tjockt lager. Tillskottsgödsla annars med kogödselflytande näring, långtidsverkande gödning eller hönsgödsel. Det är stor skillnad på olika växtslag hur mycket gödning som behövs. Kålväxter är näringskrävande och behöver gödning när man ser att de börjat komma igång att växa med flera blad. Baljväxterna klarar sig på relativt lite gödning då de kan fixera eget kväve från luften. Mylla ner alla växtrester från kökslandet till hösten.
 
 

10. Använd småplantor

Utplantering av sockerärter småplantor i köksträdgård
Sockerärtorna väntar otåligt på att komma ut i kökslandet.

Sätt ut färdiga småplantor. Då har växterna ett rejält försprång mot ogräs och behöver dessutom inte gallras. Det är också smart att använda småplantor längre fram på säsongen när man skördat en tidig grönsak som rädisa och sallat och det blir tomt i landet. Till exemepl kan svartkåls- eller grönkålsplantor planteras under sommaren för att bli skördeklara under senhösten och fram till jul. Om du inte hinner förodla själv inomhus finns ett stort utbud av färdiga, fina småplantor att köpa i trädgårdsbutiken. 

Flerårig bas

Rabarber och sparris i köksträdgård

Ha en bas av några fleråriga köksväxter. De är mycket odlingsvärda och klarar sig själva året runt. De står alltså kvar och ska inte flyttas runt utan gödslas bara med gräsklipp, tång eller vad du har. Hit hör jordärtskocka, sparris, rabarber och piplök.

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com