Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsskolan del 6: Trädgårdsplanering

Trädgårdsutsikt från uteplats - LS

En frodig charmig trädgård i fin balans är nog mångas dröm, men för att du inte ska bli slav under gräsklippare och rensjärn krävs lite planering och smart växtval för att få tid för annat roligt.

Här får du tips som hjälper dig att planera för att din drömträdgård ska bli både frodig, fin och lättskött.

1. Jordens kvalitet

Odlingsbädd med marktäckning - px
Genom att täcka marken hålls jorden bördig och odlingen lättskött. Läs mer om Täckodling och mulching i Faktabanken.

En hög mullhalt är grunden för en bördig jord och därmed friska, lättskötta växter.
Ta hand om allt växtavfall genom att antingen kompostera eller lägga det direkt under buskar, längs häcken, i kökslandet eller i rabatterna.
Gräsklipp, bladrens, ogräs och löv kan läggas direkt på marken och behöver inte gå varvet genom kompostering. Metoden kallas täckodling och spar tid samtidigt som jorden blir bördig.
Växttäcket hindrar avdunstning, så att markfukten behålls och vattningsbehovet minskar. Ogräs får svårt att etablera sig och växtresterna blir till näring och mull när de bryts ner.
 
Välj också organisk gödsel som höns- och kogödsel vilket bidrar till ett rikare mikroliv och därmed friskare växter. En isolerad kökskompost är en riktig guldgruva som snabbt förvandlar hela kökets avfall till näringsrik mylla - bara att strössla ut.
Odlingsskolan del 5: Bördig jord kan du läsa vidare om fler tips för att få en mullrik, bördig jord.
 

2. Satsa på buskage

Vitblommande syren - LL

Frodiga buskage är nyckeln till en ombonad, lättskött trädgård. Det finns massor av härliga prydnadsbuskar att välja bland som syren, schersmin, rosor, fläder, forsythia, benved, rhododendron och paradisbuske. Lavendel är perfekt som kantväxt, vacker året om och blir en fin övergång från gräsmatta eller gång.
 

3. Välj fleråriga köksväxter

Sparris i pallkrage - LS
 Sparris kan odlas i nästan hela landet och ger förutom läckra skott snyggt snittgrönt till buketten.
 
Plantera köksväxter som kommer igen år efter år och dessutom ger större skördar efterhand som rotsystemet etablerar sig. Hit hör bland annat sparris, rabarber och jordärtskocka.

4. Värna vilda besökare

Blåmes vid fågelholk
Blåmesen är en mästare på att käka bladlöss och larver. 
 
En lummig trädgård bjuder in tusentals flitiga hjälpredor. Fåglar håller efter bladlöss och andra kryp, grodor och igelkottar mumsar i sig snigelägg, nyckelpigor älskar bladlöss, fjärilar och humlor pollinerar.
En liten vattensamling är oumbärlig för att släcka törsten.
I vårt sortiment hittar du bon och matare till fåglar, igelkott, fladdermus, insekter och fler.
 
Välj buskar som får bär och perenner med pollengivande blommor. I artikeln Pollenrika blommor för utekruka får du tips om lämpliga sorter.
 
Buskage och ostädade hörn med lövhögar och ris är viktiga biotoper för många smådjur. Ett stånd nässlor är bästa barnkammaren för fjärilarnas larver. Läs våra tips i artikeln Fem enkla tips - värna nyttodjuren i trädgården.
 

5. Höstlökar ger på våren mycket blomning för liten insats

Trädgård med tulpaner i blom på våren - x
Vårlökarna är riktiga humörhöjare när vi som bäst behöver det. De tidigaste fyller en viktig funktion som nektargivare till hungriga pollinatörer.

Årets första kvartal behöver vi och nektarsökande insekter blommorna som mest. Vårlökarna är årets mest efterlängtade blommor, välj sorter som kommer igen och förökar sig år efter år som scilla, vildtulpaner, narcisser, snödroppar, bollökar (allium) och krokusar. 
 

6. Träd för skugga och struktur

Glanskörsbär, Prunus serrula
Glanskörsbärär en bra exempel på ett vackert, skulpturalt träd.
 
Det hörs på namnet träd-gård vad som är huvudnumret i en trivsam miljö för både djur och människor. Om du är nyinflyttad – tänk efter många varv innan du tar ner träd. Det kan tyckas att de skuggar, men vi behöver skyddas från gassande sol. Träden bidrar med så mycket; de silar vind och solgass, de ger karaktär, är hem för småkryp och de assimilerar luftens koldioxid samtidigt som de avger syre via fotosyntesen. Välj med omsorg och tänk i det långa perspektivet så att inte trädet behöver tas ner när det nått sin fulla potential och inte ryms på tomten.
 

7. Välj växter som självsår sig

Fingerborgsblomma i rabatt - LS
Den högresta fingerborgsblomman ger täppan en bohemisk charm genom att fröså sig frikostigt lite var som helst.

Bland två-åringarna hittar man många högresta, långblommande favoriter som ger den där extra charmen utan minsta arbetsinsats. Man sår dem en gång och sedan blir de kvar genom att självså sig under sensommaren. Hit hör till exempel kungsljus, fingerborgsblomma, malvor och stockros. Lämna några stånd dill och persilja som får blomma och bilda frön under sensommaren. De gror sedan lätt på vårkanten genom självsådden.
 

8. Lättskötta bärbuskar

Hösthallon Autumn Bliss - x
Hösthallon ger stora skördar från  sensommaren och hela hösten. Här 'Autumn Bliss'.

Välj uppstammade bärbuskar, särskilt om du har en liten täppa. De är lättplockade och enkla att beskära genom att man gallrar bort de klenaste och äldsta grenarna under vintern. Plantera något fint kring foten som lavendel eller månadssmultron. 
Välj hösthallon i stället för sommarhallon. De ger bär på årsskotten som bara är att klippa ner efter skörden. Dessutom drabbas de inte av hallonängerns larv (kallad hallonmask) som är så vanlig i sommarhallon.
 

8. Vintergrönska

Vintergröna växter med snötäcke - x
En stomme av vintergrönska ger en lättskött och ombonad trädgård hela året.
 
Med vintergröna växter blir din trädgård trivsam också under den mörka tiden. Murgröna är en superb klättrare som dessutom ger fint snittgrönt till buketter. Idegranshäcken funkar året om och en tall med en spotlight under vinter blir en skulptur. Rhododendron är inte bara vintergrön utan får fantastiska blommor på försommaren. Som vintergröna marktäckare är skuggröna, waldsteinia och vintergröna suveräna.
 
 

9. Klätterväxter ger gröna väggar och avskärmning

Klätterhortensia som klär in en pergola - LS
Klätterhortensia får vita blommor och sitter tätt samlade. Blommar i juni och juli och förgrenar sig gärna över ytor och fasader.
 
Inget kan som ymniga klätterväxter skapa en ombonad miljö också när de inte blommar. En naken fasad eller ödslig uteplats lever upp med frodiga klätterväxter. Klematis är en favorit som får vackra blommor och har fina fröställningar under vintern. Kaprifol och rosor har underbar doft och klätterhortensia ett snyggt grenverk också om vintern.
 
Läs mer i vår artikeln Snabbväxande klätterväxter.
 

10. Perenna solitärer

Glansmiskantus och rosenflockel
En fin kombo med glansmiskantus och rosenflockel.
 
Prydnadsgräs som miskantus och robusta perenner som rosenflockel och plymspirea har ett stort prydnadsvärde med minimal insats. De ska bara klippas ner på våren.
Kombinera med lökväxter så händer det något också under våren och lökväxter funkar perfekt med prydnadsgräs. En spotlight vintertid ger ett magiskt blickfång.
 

11. Friväxande häckar

Ölandstock som häck
Ölandstokarna är suveräna häckväxter som trivs i de flesta jordar och lägen och blommar hela sommaren, långt in på hösten. ​​Finns i massor av fina färger. Här ’Abbotswood’. 
 
Välj friväxande häck i stället för formklippt, särskilt om tomtgränsen är lång. Här passar växter som paradisbuske, syren, ölandstok, häggmispel, fläder, havtorn, bärhäggmispel och bukettapel som levererar vindskydd och skyar av blommor och bär. De fem senare får bär som fåglarna uppskattar.
 

12. Fyll ut med marktäckare

Hakonegräs som marktäckare - LS
Hakonegräsets skönt svallande hår är perfekt till att mjuka upp övergången mellan rabatt och gräsmatta eller gång.
 
Marktäckande, robusta perenner är suveräna till att skapa snygga, frodiga och lättskötta ytor. Nävorna passar överallt, vintergröna och murgröna är vinterfina och trivs i skugga.
Läs mer i vår artikel Marktäckande perenner för sol och skugga. Kombinera med lökväxter för vårblomning.
 

13. Satsa där det syns 

Valv med klematis 'Jackmanii' och vildvin - x
Ett valv känns särskilt välkomnande. Här prunkar klematis 'Jackmanii Purpurea' och vildvin. Här hittar du fler Snabbväxande klätterväxter.
 
Prioritera de ställen där du oftast vistas. En välkomnande entré höjer humöret och förlåter mindre välhållna delar av trädgården. Välj växter som är fina året om utan mycket skötsel som bambu, klematis, äppelträd, lavendel och murgröna. 
 
Uteplatsen ska kännas inbjudande utan att pocka på skötselkrav. Här passar insynsskyddande, robusta växter som bokharabinda, stora prydnadsbgräs och bambu. 

14. Välj färgtema

Rabatt med blommande höstanemoner - x
En vacker och lättskött rabatt som bara är att kopiera i stor eller liten skala. På vårvintern blommar här krokus. Marktäckande vintergröna håller ytan fin hela året och från sensommaren till hösten prunkar höstanemon.
 


Less is more gäller verkligen för den vilsamma, lättskötta trädgården. Välj färger som harmoniera och få växtslag men i stor mängd är både lättskött och ger ett frodigt, harmoniskt intryck. Spana extra i parker och stora trädgårdar, där används den här principen till sin fulländning. 

15. Undvik krävande tidstjuvar

Klippning av gräsmatta med handjagare
Gräsmattan kräver stor omvårdnad och har ett magert ekologiskt värde - en monokultur där inga smådjur trivs.
 
Vissa saker kräver mer tid och skötsel i trädgården. Här är tips för hur du undviker dem eller gör det enklare.

16. Välj växter som passar

frisk-ros-william-shakespeare
Var kräsen när du väljer växter så att du får garanterat robusta sorter. Välj till exempel sunda Austinrosen 'William Shakespeare' framför snarlika 'Alfred Colomb' som lätt får svartfläcksjuka.
 
  • Kräsna växter och de som kanske nätt och jämnt klarar den växtzon eller jordmån du har kommer att behöva omvårdnad för att trivas och överleva. Välj istället växter som är härdiga och lättodlade.
  • Var noga när du planterar. Välj växtplats utifrån växtens krav. Gräv ordentlig storlek på planteringshålet, jordförbättra och vattna rätt så får du en växt som trivs och utvecklas på bästa sätt utan stort skötselbehov. I artikeln Vattna nyplanterade växter får du tipsen du behöver.
 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Ibulb, Iverde, Lena Ljungquist och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896