Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Odlingsskolan

Odlingsskolan del 6: Trädgårdsplanering

Vår i trädgård med olika rum

En frodig, charmig trädgård är inte bara slösande vacker. Med rätt planering och smart växtval för du mer tid för annat roligt. Här är tipsen för dig som vill få ut mesta lummiga trädgård för minsta möjliga arbetsinsats. Målet är en personlig oas som är fin en stor del av året.

16 tips för en lättskött frodig trädgård

1. Bördig jord 

Odlingsbäddar med marktäckning
Genom att täcka marken hålls jorden bördig och odlingen lättskött.

En hög mullhalt är grunden för en bördig jord och därmed friska, lättskötta växter. Ta hand om allt växtavfall genom att antingen kompostera eller lägga det direkt under buskar, längs häcken, i kökslandet eller i rabatterna. Gräsklipp, bladrens, ogräs och löv kan läggas direkt på marken och behöver inte gå varvet genom kompostering. Metoden kallas täckodling och spar tid samtidigt som jorden blir bördig. Växttäcket hindrar avdunstning, så att markfukten behålls och vattningsbehovet minskar. Ogräs får svårt att etablera sig och växtresterna blir till näring och mull när de bryts ner. Välj också organisk gödsel som höns- och kogödsel vilket bidrar till ett rikare mikroliv och därmed friskare växter. En isolerad kökskompost är en riktig guldgruva som snabbt förvandlar hela kökets avfall till näringsrik mylla - bara att strössla ut. I Odlingsskolans del 5 kan du läsa vidare om fler tips för att få en mullrik, bördig jord.

2. Adjöss rabatt – välkommen buskage

Paradisbuske i full blom
Paradisbusken får skyar av rosa blomning under försommaren. 
 
Frodiga buskage är nyckeln till en ombonad, lättskött trädgård. Det finns massor av härliga buskar att välja bland som syren, schersmin, rosor, fläder, forsythia, benved, rhododendron och paradisbuske. Här hittar du vårt stora sortiment av buskar. Rama in med en kantväxt för ett prydligt intryck. Lavendel är vacker året om och blir en fin övergång från gräsmatta eller gång.

3. Välj fleråriga köksväxter

Sparris i odlingsbädd
 Sparris kan odlas i nästan hela landet och ger förutom läckra skott snyggt snittgrönt till buketten.
 
Plantera köksväxter som kommer igen år efter år och dessutom ger större skördar efterhand som rotsystemet etablerar sig. Hit hör sparris, rabarber och jordärtskocka.

4. Gynna de vilda vännerna

Blåmes vid fågelholk
Blåmesen är en mästare på att käka bladlöss och larver. Bjud på husrum så betalar pippin med effektiv skadedjursbekämpning.
 
En lummig trädgård bjuder in tusentals flitiga hjälpredor. Fåglar håller efter bladlöss och andra kryp, grodor och igelkottar mumsar i sig snigelägg, nyckelpigor älskar bladlöss, fjärilar och humlor pollinerar. En liten vattensamling är oumbärlig för att släcka törsten. Välj buskar som får bär och perenner med pollengivande blommor (här kan du läsa vidare om tips på bra val). Buskage och ostädade hörn med lövhögar och ris är viktiga biotoper för många smådjur. Ett stånd nässlor är bästa barnkammaren för fjärilarnas larver. Här kan du läsa mer om hur man gör trädgården inbjudande för nyttodjuren. 

5. Vårlökar ger mycket för liten insats

Trädgård med tulpaner i blom på våren
Vårlökarna är riktiga humörhöjare när vi som bäst behöver det. De tidigaste fyller en viktig funktion som nektargivare till hungriga pollinatörer.

Årets första kvartal behöver vi och nektarsökande insekter blommorna som mest. Vårlökarna är årets mest efterlängtade blommor, välj sorter som kommer igen och förökar sig år efter år som scilla, vildtulpaner, narcisser, snödroppar, bollökar (allium) och krokusar. Här hittar du vårt fina sortiment av vårlökar.

6. Träd är trädgårdens tak

Flikbok, Fagus sylvatica
Många trädstammar är skulpturala, vilket framträder som bäst under vinterhalvåret. Här flikbok, Fagus sylvatica, med ett naturligt utbrett och flerstammigt växtsätt.
 
Det hörs på namnet träd-gård vad som är huvudnumret i en trivsam miljö för både djur och människor. Om du är nyinflyttad – tänk efter många varv innan du tar ner träd. Det kan tyckas att de skuggar, men vi behöver skyddas från gassande sol. Träden bidrar med så mycket; de silar vind och solgass, de ger karaktär, är hem för småkryp och de assimilerar luftens koldioxid samtidigt som de avger syre via fotosyntesen. Här hittar du vårt stora sortiment av trevliga prydnadsträd. Välj med omsorg och tänk i det långa perspektivet så att inte trädet behöver tas ner när det nått sin fulla potential och inte ryms på tomten.

7. Välj växter som självsår sig

Fingerborgsblomma i rabatt
Den högresta fingerborgsblomman ger täppan en bohemisk charm genom att fröså sig frikostigt lite var som helst.
 
Bland två-åringarna hittar man många högresta, långblommande favoriter som ger den där extra charmen utan minsta arbetsinsats. Man sår dem en gång och sedan blir de kvar genom att självså sig under sensommaren. Hit hör till exempel kungsljus, fingerborgsblomma, malvor och stockros. Lämna några stånd dill och persilja som får blomma och bilda frön under sensommaren. De gror sedan lätt på vårkanten genom självsådden.

8. Lättskötta bärbuskar

Hösthallon Autumn Bliss
Hösthallon är täppans mest lättodlade bär som ger stora skördar från  sensommaren och hela hösten. Här 'Autumn Bliss'.

Välj uppstammade bärbuskar, särskilt om du har en liten täppa. De är lättplockade och enkla att beskära genom att man gallrar bort de klenaste och äldsta grenarna under vintern. Plantera något fint kring foten som lavendel eller månadssmultron. 
Välj hösthallon i stället för sommarhallon. De ger bär på årsskotten som bara är att klippa ner efter skörden. Dessutom drabbas de inte av hallonängerns larv (kallad hallonmask) som är så vanlig i sommarhallon.

8. Vintergrönska

Vintergröna växter med snötäcke
En stomme av vintergrönska ger en lättskött och ombonad trädgård hela året.
 

Halva året är avlövat – halva! Med vintergröna växter blir din trädgård trivsam också under den mörka tiden. Murgröna är en superb klättrare som dessutom ger fint snittgrönt till buketter. Idegranshäcken funkar året om och en tall med en spotlight under vinter blir en skulptur. Som vintergröna marktäckare är skuggröna, waldsteinia och vintergröna suveräna. Här hittar du massor av trevliga barrbuskar.

9. Frodiga klättrare

Bokharabinda som klär in en mur och fasad
Bokharabindan sveper snabbt in fasad och staket i slösande skyar av vita blommor. Övriga året pryder en frodigt grönska och ett sirligt grenverk.
 
Inget kan som ymniga klätterväxter skapa en ombonad miljö också när de inte blommar.  En naken fasad eller ödslig uteplats lever upp med frodiga klätterväxter. Här kan du läsa om de bästa, frodigaste klättrarna som klematis – med blomning från vår till sensommar, kaprifol och rosor med underbar doft och klätterhortensia med snyggt grenverk också om vintern.

10. Bamsar som solister

Glansmiskantus och rosenflockel
En fin kombo med glansmiskantus och rosenflockel.
 
Prydnadsgräs som miskantus och robusta perenner som rosenflockel och plymspirea har ett stort prydnadsvärde med minimal insats. De ska bara klippas ner på våren. Kombinera med lökväxter så händer det något också under våren och lökväxter funkar perfekt med prydnadsgräs. En spotlight vintertid ger ett magiskt blickfång.

11. Fritt i stället för friserat

Ölandstock som häck
Ölandstokarna är suveräna häckväxter som trivs i de flesta jordar och lägen och blommar hela sommaren, långt in på hösten. ​​Finns i massor av fina färger. Här ’Abbotswood’. 
 
Välj friväxande häck i stället för formklippt, särskilt om tomtgränsen är lång. Här passar paradisbuske, syren, ölandstok, häggmispel, fläder, havtorn, bärhäggmispel och bukettapel som levererar vindskydd och skyar av blommor och bär. De fem senare får bär som fåglarna uppskattar.

12. Heltäckande matta

Hakonegräs som marktäckare
Hakonegräsets skönt svallande hår är perfekt till att mjuka upp övergången mellan rabatt och gräsmatta eller gång. Kombinera med lökväxter på våren när gräset ännu inte kommit igång.
 
Marktäckande, robusta perenner är suveräna till att skapa snygga, frodiga och lättskötta ytor. Här hittar du många förslag för olika lägen och färgval. Nävorna passar överallt, vintergröna och murgröna är vinterfina och trivs i skugga. Kombinera med lökväxter för vårblomning.

13. Bambu – rasslar hela året

Gulstrimmig grenbambu
Låga bambuarter är användbara i mellanskiktet under stora trädkronor. Här gulstrimmig grenbambu som lyser upp i skuggan.
 
Den vintergröna bambun rasslar och silar vind och ljus året om. Ett bambubuskage förvandlar en anonym, lite trist hörna till en spännande, vintergrön oas. Funkar också som friväxande häck, insynsskydd eller rumsdelare i trädgården.

14. Satsa på entrén 

Valv med klematis 'Jackmanii' och vildvin
Ett valv känns särskilt välkomnande. Här prunkar klematis 'Jackmanii Purpurea' och vildvin. Här hittar du fler robusta klättrare.
 
Prioritera de ställen där du oftast vistas. En välkomnande entré höjer humöret och förlåter mindre välhållna delar av trädgården. Välj växter som är fina året om utan mycket skötsel som bambu, klematis, äppelträd, lavendel och murgröna. Uteplatsen ska kännas inbjudande utan att pocka på skötselkrav. Här passar insynsskyddande, robusta växter som bokharabinda, stora prydnadsbgräs och bambu. 

15. Måla med stora drag

Rabatt med blommande höstanemoner
En vacker och lättskött rabatt som bara är att kopiera i stor eller liten skala. På vårvintern blommar här krokus. Marktäckande vintergröna håller ytan fin hela året och från sensommaren till hösten prunkar höstanemon.
 


Less is more gäller verkligen för den vilsamma, lättskötta trädgården. Få växtslag men i stor mängd är både lättskött och ger ett frodigt, harmoniskt intryck. Spana extra i parker och stora trädgårdar, där används den här principen till sin fulländning. 

16. Undvik krävande tidstjuvar

Klippning av gräsmatta med handjagare
Gräsmattan kräver stor omvårdnad och har ett magert ekologiskt värde - en monokultur där inga smådjur trivs.
 
Här kommer några odlingsformer att undvika om du inte har ett extra stort intresse för dem.
 • Gräsmattan  En intensivvårdspatient som ska vattnas, klippas, gödslas och rensas i det oändliga. Om du ändå vill ha en gräsmatta, minska ytan så att det täcker era behov och välj tåliga sorter som Fritidshus. Läs vidare här om hur du får en så lättskött gräsmatta som möjligt. 
 • Krukodlingar Kräver tillsyn med vattning, omplantering, gödsling och putsning. Undantag är mycket torktåliga sorter. OM du vill odla i krukor: välj stora kärl och installera solcellsvattning som sköter vattningen.
 • Plottriga rabatter Många olika sorter betyder olika behov – ett ständigt pyssel med andra ord.
 • Köksväxter med lång kulturtid och små frön Småfröiga sorter behöver gallras, rensas och är mer känsliga för uttorkning. Hit hör morot, sallat och dill. Sorter med lång utvecklingstid kräver mer tillsyn, gödsling och skötsel. Hit hör många kålsorter, rödbetor och pumpor.
 • Växter på gränsen Det kan vara frestande att köpa den där härliga rosen eller fikonträdet men växter som normalt inte skulle klara sig i din växtzon eller jordmån kommer att behöva omvårdnad för att trivas och överleva. På gränsen-växter blir heller aldrig så vackra som om de stod i sin naturliga miljö.
  En sandig tomt betyder torkkänsligt läge. Om jorden tvärt om är styv lera, undvik växter som behöver väldränerad mark. I Sverige finns en kvalitetsbeteckning, E-planta, som garanterar friska och tåliga sorter. Håll utkik efter dem om du är osäker.
frisk-ros-william-shakespeare
Var kräsen när du väljer växter så att du får garanterat robusta sorter. Välj till exempel sunda Austinrosen 'William Shakespeare' framför snarlika 'Alfred Colomb' som lätt får svartfläcksjuka.
 • Grusade gångar och uppfarter Snyggt första året men sedan gror ogräsen. Det hjälper inte med markduk under eftersom fröogräsen attackerar från ovan och med tiden kommer nedfallna löv att mylla upp singeln och bjuda in ännu mer fröogräs.
Foto: Karin  Elmberg, Ibulb och Iverde.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com