Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsskolan del 9: Perenner

Stor perennrabatt
 
Stor och lummig perennrabatt med olika sorter
 
Om buskar och träd är trädgårdens väggar och tak är perennerna inredningen. Det finns inga gränser för hur man kan skapa spännande miljöer som är fina året om.

Skötsel av perenner

Välj sorter efter utgångsläget

Det finns vackra perenner för precis alla lägen, också den torra skuggan. Genom att välja perenner som trivs i den miljö du har är grundförutsättningen för en lyckad och lättskött plantering uppnådd.
Välj efter sol, skugga, torr eller fuktig plats. I artikeln Planera och komponera hittar du massor av tips för rätt växtval.
Tänk igenom hur härdigheten är på din tomt. Den kan variera mycket inom samma område. I artikeln Växtzoner och härdighet kan du läsa vidare om hur man ska tänka kring perenner.

 

Jobba med jorden

Smulig mullrik jord för plantering av perenner - KR
En smulig, mörk jord tyder på hög mullhalt och plats för luft.


En bra jord ger friska, lättskötta växter. Framför allt måste dräneringen fungera, så att inte vatten blir stående. I Odlingsskolan del 5: Bördig jord får du massor av tips.
De flesta jordar är en mix med lite lerinslag. Alla jordar mår bra av luft och en hög mullhalt, vilket kontinuerlig tillsats av kompost ger. Om du inte har tillgång till egen kompostjord brukar det finnas att köpa vid kommunens återvinningscentral.

 

  • En mager sandjord blir livskraftig med kontinuerlig tillförsel av kompost på hösten och kogödsel varje vår.
  • En styv, kompakt lera blir genomsläpplig med rejäl tillsats av kompost, torv, barkmylla och växtrens. 
 
 
ads

Plantering av perenner

Krukodlade perenner kan planeras under hela växtsäsongen och är lätta att skicka. Räkna med att vattna ordendligt i början, innan plantan etablerat sig. Därefter klarar de flesta perenner sig bra utan vattning, om inte extrem torka råder.
I artikeln Perenner - 10 planteringsråd kan du läsa vidare om våra bästa tips för en lyckad start.
 

Undvik husväggen

Närmast huset blir det gassigt och torrt. Det blir också svårskött om man vill vattna och jord stänker upp på husgrunden. Flytta ut rabatten en halvmeter från väggen.

Få men många ger harmoni

Perennrabatt med många av samma sort - LS
Gränsen mot gräsmattan blir lättskött och snygg med låga, marktäckande perenner som blodnäva. Här med inslag av lavendel vars silvriga bladverk är snyggt och doftande hela vintern.

 

  • Skapa ett lugnt intryck med få sorter men i stor mängd. Gärna i repetitioner. 
  • En liten trädgård upplevs som större med få men många, storvuxna sorter med till stora blad. 
  • Låt grönskan vara stommen med en fond av tåliga bladväxter som hostor, murgröna, bergenia och ormbunkar. Tillsätt sedan några enstaka färger som nu framträder desto mer. Rött och gult glöder vackrast på en ljus plats, medan blått, rosa och vitt skimrar vackrast i halvskugga.

Varva högt och lågt

Perennrabatt med elefantgräs och astilbe - IV
Frodigt från topp till tå med elefantgräs, astilbe och funkia.

 

Planteringen får mera liv om växtslagen varierar i höjd. Varva högresta perenner som miskantusgräs och riddarsporrar med marktäckare. Läs om de bästa  marktäckarna i Marktäckande perenner för enkelt trädgårdsliv. Och i artikeln Prydnadsgräs - planteringsråd hittar du tips om de vackra, användbara gräsen.
En rund plantering är effektfull där de högresta perennerna hamnar i mitten. 

Skönhetsvärde hela året

Fröställningar av perenner och prydnadsgräs på vintern
Halva året är avlövat - då framträder växterna med vackra vintersilhuetter som prydnadsgräs och solhattar.
 
När du väljer sorter, tänk på att många perenner ändrar karaktär under året. Försök välja så att det händer något i planteringen hela året. Vissa har tjusiga vårblad, som många irisar. Solhattar, bolltistlar och vallmo får fina fröställningar som står vackra hela vintern.
 
Lökväxter och perenner i sämplantering - LSVårens lökväxter är suveräna att samplantera med perenner som döljer lökväxternas vissna blad under sommaren.
 

Halvhärdiga perenner

Perenner är i regel mycket härdiga, särskilt de örtartade som vissnar ner helt på hösten. Sämre härdighet har i regel vintergröna och halvförvedade perenner som lavendel. För dessa är det extra viktigt att marken är väldränerad så att inte fukt blir stående och fryser till en iskaka i ytjorden.
Skydda med fiberduk eller granris under våren så att de inte lockas att börja växa för tidigt när jorden ännu är tjälad. 
 

Gödsling av perenner

Perenner är i regel inte näringskrävande. Det räcker att tillföra kogödsel på våren och en omgång under sensommaren, om jorden inte redan är kraftig och näringsrik. Låt vissna växtdelar vara kvar under vintern och våren så tillförs jorden extra näring och mullhalten höjs.
Arter som blommar behöver fosfor och kalium för att sätta rikligt med blomknoppar. Det finns natulrigt i gödsel från ko och häst. Frodiga perenner som odlas för bladen däremot behvöver mer kväve. Ge dem en extra giva hönsgödsel under försommaren.
 

Beskärning av perenner

Beskärning av lavendel - LS

 

Låt perennerna vissna ner ifred på hösten och lämna fröställningarna. Växtresterna skyddar rotsystemet och när de så småningom bryts ner bidrar de till att höja mullhalten i jorden.
Fröställningarna är vackra vintersilhuetter och många perennfrön ger föda åt fåglarna. Flera arter självsår sig också om fröställningen lämnas kvar.
På våren kan riset klippas bort om du tycker det ser ovårdat ut, men det är inte nödvändigt. Däremot är det alltid bra att putsa bort angripna blad, som julrosor som kan drabbas av bladsvamp.
 

Omplantering av perenner

Delning av perenner - LL
En bollviva blev fyra!
 
Efter fem-sju år brukar perennerna tappa växtkraft och det är läge att föryngra. Samtidigt passar man på att föröka beståndet.
Vår eller sensommar är bra perioder att föryngra perennerna. Beroende på art kan de delas på olika sätt, genom att ta hand om rosetter, dela rotklumpen eller ta hand om rotskott. Läs vidare i artikeln om att Dela perenner.

Perenner i kruka

Krukodlade perenner i halvskugga - LS
 
Om du saknar rabatt, har snigelproblem eller ont om plats i täppan – då är krukodlade perenner ett trevligt val. 
De flesta perenner trivs i krukan, men det ställer högre krav på vattning om det inte är extremt torktåliga arter som taklökar, strandråg eller lewisior. Likaså behöver krukan skyddas vintertid, i artikeln Övervintring i utekruka får du råd.
 
I Faktabanken hittar du massor med fler artiklar om perenner.
 
 
Foto: Lena, Ljungquist, Karin Runge, Linda Sandström och Iverde
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.