Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla squash, zucchini

Squash i odlingslåda
 
Squash i pallkrage - LS
Squash odlad i pallkrage eller odlingslåda gör det enklare när det är dags för skörd. 
 
Squash är en av de mest användbara växterna i grönsakslandet. 
Cucurbita pepo är det vetenskapliga namnet på den vanliga squashen (sommarsquash) som ibland också kallas zucchini eller courgette.

Den tillhör samma familj som gurka och pumpa och har sitt ursprung från Sydamerika där den odlats av urpsrungsbefolkningen sedan flera hundra år.
Den är lätt att odla både på friland och i kruka och belönar oss med en stor mängd frukter.
Den milda smaken blandar sig väl och förstärks med kryddning och övriga ingredienser och gör att den kan användas i många olika anrättningar.
 
Frukterna kan börja skördas från mitten av juli och den ger skörd ända fram till frosten. En eller två plantor räcker gott till en familj.
 
Frukten innehåller 95% vatten och är rik på A- och C-vitamin samt flera viktiga mineraler.

Odla squash/zucchini

Fröer från egen skörd eller inköpt squash gror inte eftersom de frukter man äter inte är fullt mogna och fröerna är därmed inte klara.

Det finns många olika sorter som du enkelt förökar från frö. Det finns småväxta sorter som passar extra bra för odling i kruka, det finns avlånga och runda sorter, sorter som ger stora eller små frukter och sorter med gula, mörgröna, ljusgröna, vita, bruna och randiga frukter.
Prova flera olika sorter och hitta din egen favorit!
 
Många olika sorters squash och zucchini
 

Förodla squash - det här behöver du

 

Så squash/zucchini

  1. För att få en bra start är det bäst att förodla plantorna inomhus. Det tar 4-6 veckor för fröplantorna att bli lagom stora för att planteras ut. Squash är frostkänslig och vill helst ha kring 12 grader i jorden när den planteras. Sådden bör därför göras någon gång i april-maj beroende av var i landet man bor.
  2. Sätt två fröer på två centimeters djup i en liten plastkruka med såjord. Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus eller en genomskinlig plastpåse som knyts upptill. Jorden skall sedan hållas fuktig, men får inte bli sur.
  3. Så snart fröerna grott behövs ingen täckning men nu är det viktigt med mycket ljus.
  4. Klipp av den svagaste grodden om båda fröerna gror eller dela dem försiktigt och sätt i varsin kruka.
  5. När plantan har fyra blad skolar man om (planterar om) till en större kruka med planteringsjord. Så snart det blivit tillräckligt varmt ute börjar man avhärda plantan en vecka innan den planteras ut. Läs mer om att avhärda plantor.
 

Plantera squash

Squash vill ha det varmt och soligt med mullrik och väldränerad jord som gärna får innehålla både kompost och lite vedaska.
På friland planteras de med 70 centimeters avstånd. Odlar man i kruka eller odlingssäck behöver volymen vara minst 10 liter, men för att få en bra skörd bör man satsa på betydligt större. En stor hink med hål eller en plastad lövkorg blir utmärkt.

Tips när du planterar på friland:

Gör gärna en liten fördjupning runtom plantan ett par decimeter ut där du vattnar. Vattnet rinner då inte iväg från plantan och rötterna växer ut mot vattnet samtidigt som rothalsen skonas från fukt.
 
Planteringshål för squashplanta i kökslandet

Skötsel av squashplantor

Håll gärna jorden runt plantan täckt med gräsklipp och låt den inte torka ut. Gödsla ett par gånger under säsongen. Krukodlade plantor behöver näring lite oftare. Nässelvatten är utmärkt som gödning.

Skadegörare på squash

Välmående plantor drabbas nästan aldrig av vare sig sjukdomar eller ohyra. Angrepp av löss kan man spraya bort med vatten. Det är inte helt ovanligt att rapsbaggar sätter sig på de gula blommorna på sensommaren. Den kan bli många och äter gärna lite på blommorna, men gör i övrigt ingen större skada.
 
Åkersnigel och mördarsnigel kan passa på att mumsa på frukterna om de inte skördas kontinuerligt. Men var inte rädd att använda frukten ändå. Skär bara bort några centimeter kring 'bettet'.

Skörda squash

Skärd av squash - LS
 
I juli då frukterna är ca 15 cm långa kan man börja njuta av den första skörden. Prova gärna med att låta några frukter växa till sig till större storlek. Fruktköttet blir då lite sötare medan fröerna blir något hårdare. Plockar man ofta hinner fler frukter mogna. En planta kan ge ett 20-tal frukter eller mer.
Finns frukter kvar när nattfrost väntas kan man täcka plantan med fiberduk eller skörda de sista frukterna oavsett storlek. Plantan överlever inte en frostnatt utan skydd.

Recept och användning av squash/zucchini

Få frukter är lika användbara som squash. Den kan ätas rå, smörkokt, ugnsbakad, marinerad, stekt, wokad, stuvad, friterad eller grillad. Den passar också utmärkt som ingrediens i soppa, paj, gratäng, gryta, pizza, grönsaksröra eller i omeletten. Man kan också blanda riven squash i matbrödet.
Blomman är känd som en exklusiv delikatess eftersom den är svåra att frakta. Men med egen odling kan man gott kosta på sig att fritera en blomma eller två som en del av förrätten.

Förvara squash

Squash ska förvaras svalt och klarar sig i kylskåp ett par veckor. Det går också bra att frysa in den grovt riven eller mosad. Man kan också skära den i 3-4mm skivor och styckfrysa på en plåt med smörpapper och sedan lägga i påse eller låda för att kunna plocka lite då och då.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.