Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vilket lysrör ska man ha till växterna på vintern?

Fråga

Hej!
Jag vill ha en bra lampa till mina palettblad nu när det börjar bli mörkare men vet inte vad jag ska ha. Jag läser på en del forum att man kan köpa vilket lysrör som helst hos en bygghandlare. Är det så och vad händer om lampan är för dålig?
 
Hälsningar Kerstin

Svar

Hej Kerstin,
Bra frågor!. Det är ju inte alldeles enkelt detta med växtbelysning och visst kan det vara så att ett vanligt lysrör kan fungera som tillskottsljus under vintern, men man ska inte välja vilket lysrör som helst. Det finns några saker att tänka på och självklart blir resultatet så mycket bättre om man använder en riktig växtlampa.
 
Palettblad med och utan bra vaxtbelysning
Samma sorts palettblad. Det till vänster har odlats under växtlampan Lightwave och det till höger har stått allt för långt ifrån växtbelysning och är därför blekare och klenare
 
Använder man ett lysrör och en armatur som inte är avsedd att använda för växter kan man se det efter ett tag genom att växterna blir lite håglösa, växer på höjden och blir lite glesa. Palettblad speciellt tappar också en hel del färg, vilket även andra växter med gröna blad kan göra också beroende av vad det är för ljus.. Det andra som händer är att man 'eldar lite för kråkorna'. Mycket av ljuset tas inte upp av växterna så man får en högre elförbrukning till ingen nytta.
Odlingsindustrin har ju lagt ganska mycket arbete på att jämföra och testa olika lösningar för att få det bästa resultatet. När det gäller lysrör så finns det tre viktiga saker att tänka på. 

T5- eller T8-lysrör

Det finns i dag två olika typer av lysrör som är vanliga. De kallas T8, det är den äldre sorten med tjockare lysrör och T5 lysrör, de nyare, tunnare lysrören.
T5-lysrören är överlägsna T8 vad gäller effektiviteten. T5 ger upp till 25% högre effekt än T8. Det vill säga ger upp till 25% mer Lumen per watt = Lyser starkare.

Färg på lysrör för växter

Färgen på ljuset är viktigt. För lysrör anges färgens spektrum som ljustemperatur på Kelvinskalan. För lysrör som används för odling och tillskottsljus för växter rekommenderas en ljustemperatur på 6400-6500 Kelvin (ibland står det istället en ILCOS-kod på lampan. Den ska vara 860-865). Det är ett kallvitt ljus som innehåller många av de våglängder växterna tar upp. Vi människor kan tycka olika vita lysrör är ungefär desamma, men det tycker inte växterna.

Reflektor för växtbelysning

Helt avgörande för att verkligen få ut mesta möjliga av ljuset från ett lysrör är en bra reflektor. Den ska vara högreflekterande och rikta ljuset på ett gynnsamt sätt för lagom spridning av ljuset. Många armaturer som ej är avsedda för växtbelysning har inte dessa högreflekterade reflektorerna vilket innebär att mycket av ljuset går förlorat för växterna.
 
Våra Lightwave-lampor som finns i flera olika storlekar med ett och upp till åtta rör i bredd är perfekta för de flesta typer av odling inomhus. Vi rekommenderar till exempel. Lightwave 4 x 24 watt, eller den smalare, nätta Uno 24 watt.
 
Palettblad odlade under växtlampa Lightwave med lysrör 6500 kelvin
Palettblad odlade under växtlampa Lightwave med lysrör 6500 Kelvin
 
Också finns det ju jättefina växtlampor med LED också. Här hittar du hela vårt sortiment av växtbelysning.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.