Palettblad hör till våra mest älskade krukväxter. Tack vare alla häftiga sorter med fantastiska blad har det blivit en samlarväxt. Dessutom är palettblad lättodlade. Men ibland trivs inte plantan och något är riktigt fel. Här är de vanligaste orsakerna till växtsjukdomar och ohyra hos palettblad.
Palettblad är en perfekt växt för balkong och uteplats. Vintertid trivs de på fönsterbrädan inomhus.
Här hittar du vårt stora sortiment av frö till palettblad och sticklingar av palettblad. I Faktabanken finner du massor av fakta och råd om palettblad.
Förebygg angrepp på palettblad
Det är roligt att byta sticklingar med varandra - men var uppmärksam på sjukdomar!
Bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar är genom att förekomma dem genom förebyggande åtgärder.
- Var särskilt uppmärksam när du byter sticklingar med andra. Många har inte riktigt koll på detta med växtsjukdomar och skadedjur.
- När du handlar växter; välj seriösa aktörer. Wexthusets odlingar kontrolleras dagligen noga för att våra växter ska vara friska och välmående. Vi skickar också med ett certifikat, så att en växt kan spåras OM olyckan ändå skulle vara framme.
- Väl hemma: gör som rutin att ofta kika noga på växterna. Särskilt undersidan av bladen och skrymslen som grenvinklar. Ett tidigt angrepp har goda förutsättningar att kunna botas med enkla medel.
- Om du haft angrepp av flygande insekter, eller misstänker att de kan finnas, är en gul klisterskiva ett smart sätt att snabbt få korn på dem.
- När du får hem nya palettblad, eller andra växter: ställ dem i karantän 1-2 veckor i ett avskilt rum. Inspektera ofta och leta efter småkryp eller onormalt växtsätt. Det kan vara ohyra som plötsligt kläckts, eller virus. Om nykomlingen bär på smitta, håll den isolerad och behandla tills plantan är garanterat botad. Eller släng växten i soporna!
- Ett tidigt angrepp kan ofta åtgärdas genom att klippa ner plantan rejält, så att man blir av med smitthärden.
Två bra första hjälpen-tips: en gul klisterskiva och hemmagjord såpalösning för Beredskap mot ohyra.
Växtsjukdomar och ohyra på palettblad
Här beskriver vi de vanligaste problemen med palettblad. Men också miljöfaktorer som ljusbrist, eller felaktig vattning kan ge sjukdomssymtom. I artikeln Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter kan du läsa om hur du känner igen dessa fenomen.
Bladlöss på palettblad
Den vanligaste typen av bladlöss som angriper palettblad är de gröna lössen, persikobladlus.
Bladlössen suger växtsaft och sitter ofta på undersidan av bladen och i skottspetsarna.
- Tag bort angripna blad och släng i soporna.
- Om du bara ser någon enstaka, kläm ihjäl dem.
- Om hela plantan är angripen, duscha hela växten med växtvårdsmedel som SMC eller hemgjord blandning, här är recept för Beredskap mot ohyra. Upprepa var fjortonde dag tills angreppet är borta.
- Palettbladen är tyvärr känsliga för fukt på bladen. Undvik att duscha i starkt solljus och se till att plantan torkar upp ganska snabbt.
- Läs vidare i artikeln Bekämpning av bladlöss.
Mjöllusangrepp på palettblad (vita flygare)
Mjöllöss eller som de också kallas är små, vita flygande.
Angreppet kan plötsligt explodera, särskilt vid varm och torr väderlek.
Läs mer om mjöllöss och hur du bekämpar dem i artikeln Bekämpning av mjöllöss, vita flygare.
Läs mer om mjöllöss och hur du bekämpar dem i artikeln Bekämpning av mjöllöss, vita flygare.
Kvalster hos palettblad
Om en planta drabbas av dvärgväxt eller får missformade blad hos beror detta ofta på kvalster som suger på tillväxtpunkterna.
Bladen blir därför missformade och ibland förkrympta samtidigt som färgen ofta bleknar.
Läs vidare i artikeln Kvalster ger dvärgväxt på palettblad.
Dvärgväxt kan också bero på virus, se punkt längre ner.
Dvärgväxt kan också bero på virus, se punkt längre ner.
Trips hos palettblad
Trips är en besvärlig insekt, på bladen härjar de avlånga, flygande krypen. Här tydliga symtom med silverskimrande fält och svarta små prickar.
Silvriga, torra partier på bladen och svarta små prickar ett ett vanligt tecken på trips.
Trips är en liten, avlång, flygande insekt. De kan göra stor skada då de suger växtsaft på bladen. Angreppen syns som ljusa, silveraktiga partier på bladen. Det är sugskador; när insekten suger saften ur bladcellerna ersätts tomrummet med luft som ger den ljusa färger. Man hittar också svarta, små prickar som är djurens avföring.
Läs i artikeln Känn igen och bekämpa trips hur du blir av med dem.
Mjöldagg hos palettblad
Mjöldagg på tomatblad, men symtomen är de samma på palettblad.
Mjöldagg visar sig i form av en vitpudrig beläggning på bladen. och är en bladsvamp som trivs när vädret är torrt och varmt, men fuktigt på natten, då sporerna gror på bladen. Det här är mer vanligt under sensommaren och hösten men kan förekomma inomhus om förutsättningarna är gynsamma för svampen.
- Mjöldagg gynnas av att jorden, eller näringen, är rik på kväve. Det ger bladen en lös struktur som gör dem mer mottagliga för bladsvampar. Dra därför ner på gödslingen under en period.
- Tag bort drabbade blad och släng i soporna.
- Duscha bladen med kisel eller svavel, som stärker cellväggarna så att de blir mindre mottagliga.
- Läs om fler tips i artikeln om Mjöldagg på trädgårdsväxter.
Bladsvampar hos palettblad
Om bladen får bruna, mjuka fläckar kan det vara ett tecken på svamp. Bladsvampar trivs bäst i en fuktig miljö.
Fläckarna är först mjuka, men torkar sedan och bladet vissnar helt.
- Tag bort angripna blad och släng i soporna.
- Låt jorden torka upp rejält mellan vattningarna.
- Ställ plantorna med stort mellanrum så att de står luftigt och kan torka upp mellan vattningarna.
- Bladgödsla med kisel eller svavel. Det stärker bladen och missgynnar bladsvampar.
Notera att snarlika bladskador också kan uppstå om om bladet fått vatten på sig och sedan utsatts för starkt solljus.
Virus hos palettblad
Virus på blad av hallon (till vänster) och orkidé till höger. Men symtomen är de samma på palettblad.
Runda fläckar i olika färger på bladen kan vara ett tecken på att växten drabbats av ett virus.
Fläckar som visar sig vid ett virusangrepp är ofta torra och kan vara i olika gröna nyanser, rödaktiga eller i andra färger. Ofta i ringformade mönster, eller marmorerade.
Fläckar som visar sig vid ett virusangrepp är ofta torra och kan vara i olika gröna nyanser, rödaktiga eller i andra färger. Ofta i ringformade mönster, eller marmorerade.
Efter några veckor blir fläckarna bruna, nekrotiska, och bladet dör. Tyvärr finns inget hopp för en drabbad planta, då viruset finns i hela växtens ledningsbanor.
Den vanligaste typen är INSV, Impatiens Necrotic Spot Virus, som är ett av växtvärldens vanligaste plantvirus. Men det finns många fler. Gurkmosaikvirus, CMV, har till exempel visat sig drabba palettblad som smittats utomhus via bladlöss.
Ingen av dem är farlig för människor, men de angriper ofta flera olika växtslag.
Ingen av dem är farlig för människor, men de angriper ofta flera olika växtslag.
INSV, till exempel, förekommer hos Impatienssläktet där växter som sallat, fuchsia, tomat och orkidéer ingår.
Virus är mycket smittsamt och kan spridas med insekter som trips, via beskärningskniven, med händerna, plantjord eller med sticklingar om moderplantan är smittad.
- Om du upptäcker denna typ av angrepp måste hela plantan kasseras, eftersom viruset finns i hela växtens ledningsbanor.
- Se till att noga undersöka andra palettblad och andra mottagliga växter, som varit nära den drabbade plantan. Ställ dessa i karantän några veckor, tills faran är över.
- Tag också kontakt med eventuellt andra som du delat sticklingar med, eller där du köpt ditt drabbade palettblad. Det kan ta några veckor innan en virussjukdom bryter ut, därför är denna åkomma förrädisk och ytterligare en anledning till att alltid vara noga med att ställa nya växter i karantän ett par veckor.
Typiska bladfläckar orsakade av bakterier. De är lite mer oregelbundan med en tydlig, ljus prick i mitten.
Rundade fläckar kan också bero på bakterier. Till skillnad från virus syns ofta ett distinkt ljust parti inuti de runda fläckarna. Fläckarna har heller inte virusens ringformade mönster.
Röta och vissnesjuka hos palettblad
Om plantan vissnar eller blir mjuk och liksom "ruttnar" vid nedre delen av stammen är det ett tecken så kallad vissnesjuka. Det beror på bakterier eller svampar som trivs i en fuktig miljö.
Vissnesjuka drabbar oftast sticklingar som ännu inte fått något välutvecklat rotsystem. Jorden, eller odlingssubstratet, blir då lätt för blött och mikroorganismer slår till.
- Var noga med att odlingssubstratet torkar upp ordentligt mellan vattningarna.
- Om möjligt, ta en ny stickling och börja om från början. I artikeln Palettblad, enklaste sticklingen för nybörjaren, kan du läsa om hur du förökar palettblad med sticklingar.
Foto: Karin Elmberg, Lena Lungquist, Linda Sandström, Jerzy Opioła m fl.