FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Odla brysselkål

Odling av brysselkål i köksland

KÖP FRÖ TILL BRYSSELKÅLKÖP ODLINGSTILLBEHÖR

 

Brysselkål odling i köksland - x

 

Brysselkål är en fantastisk köksväxt, som inte liknar någon annan i växtsättet. De söta små minihuvudena sitter som ett prydligt pärlband på en högrest, pampig stam.
 

Fakta om brysselkål

Svenskt namn: brysselkål, rosenkål
Vetenskapligt namn: Brassica oleracea Gemmifera-gruppen
Familj: Brassicacea, korsblommiga växter eller kålväxter.

Sorter: Brysselkål kommer från belgiska Bryssel, men det är ovisst hur denna säregna köksväxt uppstått. Men man vet att den odlats sedan 1400-talet. 
Kulturtiden är lång, brysselkål skördas under hela hösten och tål lite frost. Smaken blir till och med bättre och lite sötare efter en frostknäpp.
De söta, ca 3 cm små, hårt knutna kålhuvudena, kommer i bladvecken på en upprätväxande, kraftig huvudstängel. Det finns gröna och röda sorter.
Här hittar du vårt stora sortiment av frö till kålväxter.
 
Röd brysselkål Red Bull
Brysselkål 'Red Bull' är en vacker, rödviolett sort. Rödbladiga kålväxter har den stora fördelen att angripas mindre av skadedjur. Det tycks som att kålfluga och kålfjäril förvillas av färgen.
 
Växttyp: Två-årig kålväxt (odlas som ettårig).
Svårighetsgrad: svår
Höjd: 60-180 cm
Jordmån: Trivs i en mullrik, genomsläpplig och näringsrik jord. Gärna lerjord som kan hålla mer vatten än lättare jordar.
Näring: Näringskrävande. Kompostjord ger en fin struktur som kålväxter uppskattar. 
Täckodling med gräsklipp och växtrens är perfekt liksom hönsgödsel. Det bibehåller fukten och ger ett bra tillskott av kväve.
Vattning: håll jämn fuktighet. 
Förodlas: ja, det är att föredra för att hinna få tidigare skörd, men kan också direktsås.
Läge: sol/halvskugga.
Odlingsplats: köksland eller odlingslåda.
Härdighet: vinterhärdig till ca -7 °C. 
Såtid: mars-maj
Sådjup: 1 cm
Avstånd: ca 40 cm.
Radavstånd: aa 60 cm.
Groningstemperatur: lägst 5 °C, snabbare vid varmare temperatur upp till 20 °C.
Groningstid: 1-2 veckor.
Utvecklingstid: från ca 20 veckor.
Skörd: sep-dec.
Förökningssätt: med frön.
 
ads

Odlingsråd för brysselkål

småplantor av spetskål
Förodling i pluggbrätte är bekvämt då man får färdiga, rotade småplantor att plantera ut.
 
Brysselkål är en långsam kultur, som gärna ska ha en liten frostknäpp på hösten för bättre utvecklad smak. 
 
  • Förodla genom att så inomhus 4-6 veckor före beräknad utsättning. Under Odlingstillbehör - så och förodla hittar du massor av bra hjälpmedel för att komma igång.
  • Ju varmare desto snabbare groning upp till 20 °C. När bladen tittar fram flyttas småplantorna till en sval och ljus plats så att de inte blir gängliga.
  • Eller så utomhus när jorden är varm i april-maj. 
  • Vid utplanteringen sätts plantan lite djupare än den stått i krukan så att den står stadigt. På med fiberduk eller odlingstunnel direkt så att inga flygande insekter kommer till. Täckningen driver också på odlingstakten.
  • Täckodla kontinuerligt med gräsklipp och växtrens, plantorna gynnas av markfukten och näringen som utsöndras när täcket bryts ner.
  • Från mitten av juni behöver kålen tillskottsgödslas med mera gräsklipp/växtrens, eller hönsgödsel
 
Ung planta av brysselkål - LS
Framme i juli börjar man skymta de små huvudena som kommer i bladvecken. Men det är först under sensommaren och tidiga hösten som de växer till sig.
 
  • Vattna vid torka.
  • För att locka de översta huvudena att orka mogna fram kan stängeln toppas under sensommaren.
  • Kålväxter behöver minst 4, helst 6 års växtföljd för att trivas näringsmässigt och inte drabbas av svåra skadegörare. Läs mer i Så fungerar växtföljd i köksväxtlandet.
 

Samodling med brysselkål

Skörd av brysselkål på hösten
Brysselkål är en pampig växt som reser sig högt som en palm i kökslandet fram på höstkanten.

Den relativt långa kulturtiden gör det tacksamt att samodla brysselkål med snabbare växter och blommor. Plantorna tar inte mycket plats under försommaren, tidig sallat och rädisor kan du därför så och skördas mellan kålplantorna.
Likaså snabbväxande asiatiska bladgrönsaker som rucola. Den stora fördelen är att de tillhör samma familj och att det därför blir smidigare för att hålla koll på växtföljden (se odlingsråden ovan).

Sjukdomar och problem vid odling av brysselkål

Kålnät mot skadedjur vid odling av spetskål
Kålnät gör odlingen lättskött då regn och ljus kommer igenom samtidigt som skadedjur inte kommer till. 

Många kryp gillar kålplantorna, som enklast skyddas med odlingsduk under hela kulturtiden. Perforerat kålnät ger ett svalare mikroklimat, som kan behövas under riktigt heta sommardagar. 

Uppätna blad

Kålfjäril, larv och fjäril
Kålfjärilens larver kan snabbt kaläta broccolibladen. Fjärilen känns lätt igen; gräddvita vingar med svarta prickar. 

Kålfjärils- och kålmalslarverna är de värsta skadedjuren. De glupska larverna kan kaläta plantorna på några dagar. De motas med fiberduk eller odlingstunnel med kålnät som ska på redan vid utplanteringen. När brysselkålen växer på höjden frampå sommaren är fiberduken enklare att täcka med.
Biologisk bekämpning med Turex är effektivt om du redan fått angrepp.

Hål i bladen

Vanligen jordloppor som är snabba små kryp som gärna knaprar på bladen och lämnar små hål. De är som mest aktiva vid varmt och torrt väder, vattna ofta så trivs de sämre. Marktäckning med odlingsduk skyddar liksom täckodling och att strö ut kiselgödsel eller vedaska kring plantorna. Läs vidare i artikeln om Vedaska som gödning.

Gula blad

Näringsbrist, gödsla med färskt gräsklipp eller hönsgödsel. Vattna vid torka.

Allmänt svag tillväxt

Kan bero på att kålväxter tidigare vuxit på platsen. Följ råden för växtföljd, för familjen kålväxter gäller att inte odla i samma jord oftare än vart femte-sjätte år. Läs mer i Så fungerar växtföljd i köksväxtlandet.

Kålflugans larver gnager på rötterna som ruttnar inifrån. De motas också med fiberduk och ordnad växtföljd. Täckodling minskar angrepp av kålflugan som lägger ägg på marken intill plantorna.
 
Klumprotsjuka är en svampsjukdom som förstör rötterna som blir missbildade. Har man väl fått in svampen övervintrar den med sporer som kan ligga i vilstadie i jorden i 20 år.
Klumprotsjuka är vanligast på dåligt dränerade jordar med lågt pH. I Kan snabba kål-kulturer sprida klumprotsjuka? kan du läsa vidare om denna sjukdom som motas bäst genom 6:årig växtföljd.
 
 

Skörd och förvaring av brysselkål

Brysselkålen börjar skördas under tidiga hösten. Den fina smak kommer bäst fram efter en frostknäpp. De tål flera minusgrader.
Man skördar huvudena genom att med en vass kniv skära av dem intill huvudstjälken med början underifrån. För att komma åt måste oftast bladen avlägsnas. Därför ser plantan till slut ut som en palm med en tofs av blad i toppen! 
Ett mer rationellt sätt att skörda är att hugga av hela stocken när de flesta huvuden mognat fram.

Brysselkål kan lagras några veckor i kylen. Bästa sättet att lagra för en längre tid är att snabt förvälla huvudena i lättsaltat vatten och sedan frysa in dem.

Användning av brysselkål

Stekt wokad brysselkål med nötter
Den söta kålsmaken är härlig ihop med rostade nötter.
 
Brysselkål är god till mycket. Snabbt frövälld med lite smör är den läcker som tillbehör till fågelrätter. Delad och snabbstekt i wokade, asiatsika rätter är den en delikatess. Likaså som topping på pizza med pekorinoost. 
 
Foto: Karin Elmberg, Peretz Partenzky, Linda Sandström, Frank Vincentz m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896