KÖP FRÖ TILL BÖNORKÖP ODLINGSTILLBEHÖRKÖP VÄXTSTÖD
Varma somrar är bönorna otroligt rikgivande. Den läckra vaxbönan skördas när den fått fin färg men innan bönorna börjar svälla inuti baljan.
Så och odla bönor

Kan förodlas: Förodla några veckor innan förväntad utplantering. Baljväxter är en perfekt gröda att så i pluggbrätte.
För rosenböna och sojaböna rekommenderas förodling vid odling utanför zon 1.
Läge: Soligt eller i lätt skugga.
Såtid: Inte för tidigt, jorden måste vara riktigt varm, över 12 grader! Använd jordtermometer. Bondbönan kan sås tidigare och gror redan vid 5 grader. Kan sås fram till och med juli för sen skörd i de södra delarna av landet.
Sådjup: 1.5-3 cm
Plantavstånd: 10-15 cm, rosenböna 15-25 cm.
Radavstånd: 50-60 cm.
Jord: Trivs i deflesta jordar som är genomsläppliga.
Övrigt: Rosenbönan har längst utvecklingstid, toppa rankorna när de nått toppen av stödet så främjas mognaden av baljorna.
Fakta om bönor
Sorter/typer: Man skiljer på:

Biologi: Ettåriga örter, bönorna ingår i familjen ärtväxter, Leguminoseae. De har i tusentals år odlats och varit en viktig proteinkälla i många kulturer. Bondbönor är inte nära släkt med de övriga bönorna och tillhör vickersläktet, Vicia. De är inte vildväxande utan har uppstått genom korsningar av odlade växter i framför allt norra Afrika och trakterna kring Kaspiska havet. De är stapelvara i medelhavsländerna, motsvarande vår potatis. Sojabönan tillhör sojabönsläktet Glycine och härör från Ostasien där den odlats i tusentals år. Läs mer om att odla egna sojabönor. De övriga bönorna ingår i bönsläktet, Phaseolus, som härstammar från Amerika.
Liksom ärterna fixerar bönväxterna kväve med hjälp av jordlevande bakterier. I utbyte får bakterierna kolhydrater från växten i ett symbios-förhållande. Man kan se små ljusa, runda knölar på rötterna som består av de kvävefixerande bakteriernas lagringsorgan.
Övrigt: En bra gröda i växtföljden eftersom den berikar jorden med kväve. Läs mer om växtföljd. Låt växteresterna vara kvar och myllas ner till hösten.

Bondbönor är de mest lättodlade bönorna, de behöver ingen uppbindning och är robusta och köldtåliga.
Låt fröna svälla i ljummet vatten några timmar före sådd så gror de snabbare. Rosenbönan förkultiveras inomhus ca tre veckor före tänkt utplantering, utom i zon 1 där den kan sås direkt i varm jord. Så inte för tidigt, då ruttnar fröna och gror aldrig. Kolla gärna med jordtermometer.

Bönor gallras inte, utan sås med rätt avstånd från början. Hönsnät som stadgas med höga bambukäppar är lättskött men de höga sorterna blir tunga och behöver rejäl stadga. Höga käppar som binds ihop med snöre är en enkel anordning. Stjälken slingrar sig själv uppåt längs käppen (stören).
Kupa gärna jorden när plantan blivit några decimeter hög, det ger stadga. Marktäckning hela kulturtiden ger en jämn fuktighet och välmående plantor. Var flitig i början med ogräsrensningen och täck jorden med växtrens kring raderna så är odlingen lättskött.

Ohyra och sjukdomar hos bönor
Bönfläcksjuka är en svamp som kan härja hos buskbönorna i fuktig, varm väderlek. Baljor och blad får bruna fläckar. Svampen sprids bland annat med verktyg och frön. Det finns resistenta sorter. Upphöjda bäddar kan minskar besvären. Man kan också boosta jorden med nyttiga svampkulturer som Binab.
Användning och lagring av bönor
Bondbönor odlar man för bönorna. Antingen riktigt färska, när de är gröna men ändå utvecklade, då behöver man inte ta bort det yttre, tunna höljet. Underbara i sommarsalladen eller lätt förvällda med en god olivolja och vitlök.
Lagring och förvaring av bönor
Antingen äts bönorna färska och förvälls, wokas, steks eller friteras. De kan också frysas in, förväll dem först.
De kan också lagras torra och kan då sparas i rumstemperatur i åratal och användas till utsäde och såklart förvällas och tillagas.