Fakta om rotselleri
Den maffiga rotsellerin är fulladdad med intensiv sellerismak. Också bladen kan användas, ungefär som persilja.
Välkomna in i vår webshop där du hittar frö till rotfrukter.
Selleri delas in i tre typer av grödor. Rotselleri är en rotfrukt, som härstammar från den vilda bladsellerin, liksom blekselleri. De två senare är snarlika - läs om odlingsråd för dessa i Blekselleri, bladselleri - Odling och fakta.
Svenskt namn: Rotselleri.
Vetenskapligt namn: Apium graveolens Rapaceum-gruppen
Familj: Apiaceae, flockblommiga, eller selleriväxter.

Botanik: Två-årig rotfrukt som härtammar från den vilda strandväxten bladselleri, som är vildväxande kring Medlehavsländerna.
Bladselleri kan också påträffas vid kusttrakterna i Sydsverige.
Under 1500-talet gjordes växtförädlingsarbete, då bladsellerin selekterades till blekselleri och därefter rotselleri.

Den vildväxande sellerin sträcker sig upp mot en halvmeter och blommar andra året. Selleri är en egen familj med söta, små vita blommor i miniflockar.
Svårighetsgrad: svår
Höjd: ca 40 cm
Blomfärg: vit
Jordmån: Mullrik, näringsrik och genomsläpplig.
Näring: Behöver näringsrik jord. Gödsla med gräsklipp, tångextrakt eller hönsgödsel.
Vattning: Vattna vid torka under hela odlingstiden.
Förodlas: Ja, ett måste då kulturtiden är lång.
Läge: sol/halvskugga
Odlingsplats: Köksland, odlingslåda eller pallkrage.

Rotsellerin är långsamväxande och trivs bäst i en odlingsbädd med gott om näring och vatten.
Såtid: feb-mars
Sådjup: 0,2 cm
Avstånd: ca 30 cm
Radavstånd: 50 cm
Groningstemperatur: 12-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Utvecklingstid: ca 16 veckor
Skörd: sep-nov
Förökningssätt: frö
Odlingsråd för rotselleri

Selleri är en slow starter och behöver förodlas inomhus redan under vårvintern.
- Så inomhus i såjord. Täck fröna endast ytligt med vermikulit, de är ljusgroende. Håll fuktigt under groningstiden. Täck gärna med en genomskinlig kupa till odlingstråg för ökad luftfuktighet. Under Så och förodla hittar du alla tillbehör för en lyckad odlingsstart.
- Plantera om i småkrukor i näringsrik grönsaksjord när groddplantan fått några blad. Ställ krukorna ljust och lite svalare, gärna kring 16 grader för kompakt växtsätt. Använd gärna växtbelysning för odling ca 12 timmar under dagen.
- Plantera ut när nattemperaturen når 12 grader, annars kan plantan lockas att börja blomma och upphör då med att bilda vegetativa skott (så kallad stocklöpning). Planera djupt, så att stjälkbasen hamnar precis under marknivå och plantan står stadigt.

När jorden är riktigt varm är det dags att plantera ut selleriplantorna. Täckodla sedan med gräsklipp, tång, ogräsrens eller vad som finns till hands.
- Använd gärna fiberduk, som driver på växttakten.
- Vattna vid torka, selleri trivs inte att stå för torrt. Sellerisläktet är en strandväxt och tål att vattnas med saltvatten. Läs vidare i artikeln Växter som kan vattnas med saltvatten.
- Täckodla om möjligt under hela kulturtiden, det ger både näring och håller jorden fuktig. Tång är idealiskt, liksom gräsklipp.
- Om man vill kan den övre halvan av rotknölen putsas under sensommaren. Det översta jordlagret föses undan och man klipper bort finrötterna med en vass sekatör. Ytan blir då jämn och fin. Fös sedan tillbaka jorden.
- Rotknölarna tål några minusgrader, men täck gärna med isolerande material som halm eller täckbark under senhösten. Det hindrar sträng kyla och förlänger skördesäsongen.
Samodling med rotselleri
Sjukdomar och problem vid odling av rotselleri
Gula blad och avstannad tillväxt
Fula gnag och gångar i stjälkarna
Skörd och förvaring av rotselleri

De tunga rotknölarna kan lagras som andra rotfrukter, svalt och mörkt, i flera månader.
Man kan också frysa in förvälld rotselleri. Skala knölarna, skär rotfrukten i mindre bitar och förväll snabbt i lättsaltat vatten med lite citron eller ättika för vitare frukkött.
Användning av rotselleri

Den smakrika rotfrukten sätter piff på alla slags soppor och gratänger. Här potatis- och rotsellerisoppa med rostad lök, morot och rotselleri.
Idag har rotsellerin fått en renässans som givet inslag i det vegetariska köket. Rotsellerins stora fördel är den intensiva smaken och det matiga, lite söta köttet. Den är perfekt i alla slags soppor, gratänger och även ungsgrillad. Svamp och lök är givna smakkompisar.

Selleriblad har en frisk, härliga smak som kommer väl till sin rätt i ett grönsakshack med tomat, vitlök och god olja.