Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern maj

Tulpanblomning i trädgården
Ingen månad rusar som maj! Det gäller att fånga de flyende dagarna och njuta av liljekonvaljdoft, nässelsoppan och koltrastens glada drill. Alla kommer på efterkälken så här års, det är bara att gilla läget. Vi trädgårdsälskare lär oss med tiden att hitta smarta genvägar och prioritera. Här kan du läsa bästa tipsen för odling ute och inne.
 
Trädgård i maj med tulpaner och förgätmigej
En lättskött och vacker majkombination är tulpaner och narcisser tillsammans med förgätmigej. Förgätmigej fröar av sig och sköter sig själv. Höjden är perfekt, som ett böljande hav precis under de blommande lökväxterna.

Trädgården i maj

Nu brakar det loss och det är svårt att hinna med växttakten. Ett tips är att gå en snabbrunda på några minuter varje dag och göra något litet. som att nypa bort maskrosblommor, vattna en kruka eller plocka in en vacker tulpan. Förvånansvärt mycket blir gjort!

Låt kökslandet blomma

Ett genomtänkt köksland är trädgårdens främsta prydnad. Också i liten skala kan man få till ett vackert mönster med både växter och gångar. Läs mer i artikel Potager - blommor i grönsakslandet.
 

Svartkål och ringblomma
Svartkål är en  av de bästa kålsorterna med lång skördeperiod. Passar därför också i kruka. Svartkål är frosttålig och kan övervintras för skörd också året därpå. 
 

Förutom att det är vackert och ger blommor till buketter lockar de till sig pollinatörer. Många arter som tagetes har dessutom en dokumenterad, avskräckande effekt på skadegörare som nematoder.
 

Mönster för köksträdgård
Köksträdgården blir en prydnad med ett genomtänkt mönster. Funkar också för det lilla formatet.

Klematis - Nordens lian

Bergklematis
Bergklematis blommar överdådigt i maj-juni.
 
Ingen växt kan som klematis förvandla en trist fasad till en frodig, skönblommande gardin. Bergklematis, Clematis montana, blommar överdådigt i maj. Härdig till zon 2 (i kallare trakter välj alpklematis). Det finns hundratals sorter i vår sortiment med klätterväxtert att välja bland. Med smart planering kan man ha klematis blommande från april till oktober. Gemensamt för detta skogssläkte är att de trivs att stå med rötterna i lite halvskugga medan de slingrande skotten svingar sig upp mot ljuset i träd staket, murar och plank. Plantera gärna tillsammans med buskar eller högväxta perenner som skuggar marken. Trädgårdsredskap för plantering hittar du i vår webbutik.
Klematis trivs också i en rymlig kruka men den måste då skydda mot värsta vinterkylan. 

Låt stå!

Nässla med fjärilslarv av påfågelöga
Fjärilslarver är sparsmakade och nässlor hör till favoritfödan. Här en hungrig påfågelöga-larv.

Nässlor är barnkammare för fjärilslarver som äter de späda skotten. Den fullvuxna fjärilen suger istället nektar ur blommor och är samtidigt viktiga pollinerare. I artikeln Öppna fjärilsrestaurang kan du läsa om fler tips för att locka fjärilar till trädgården.
Längre fram på sommaren kan du använda de kiselrika nässlorna som gödning och bladstärkare till växtslag som drabbas av bladsvampar som svartfläcksjuka på rosor eller mjöldagg på krusbär. Lägg nässlorna direkt på marken kring växterna, de bryts snart ner och gör nytta.

Kickoff för kompost

Våren är en bra tid att köra igång en ny kompost. Den mullrika, livgivande myllan är den bästa boost dina växter kan få.
 
Enkel trädgårdskompost
Enklast tänkbara komposten består av högar som får multna efter hand. Här kan du läsa om fler komposttips.
 
Här är några tips:
 • Ha två fack, en där komposten multnar och mognar i lugn och ro medan den andra är aktiv och fylls på efter hand.
 • Man sklijer på den öppna trädgårdskomposten, där allt trädgårdsavfall kan tas om hand, och den slutna varmkomposten som fövandlar husets köksavfall till näringsrik mylla.
 • Välj ett lite skuggigt läge så att komposten inte torkar så lätt. 
 • Låt komposten ha markkontakt så att maskar och mikroliv kan vandra upp och dräneringsvatten rinna av.
 • Bottna med kvistar så att luft kommer till.
 • Varva växtrester från trädgården med någon skopa gammal kompostjord så att nyttigt mikroliv kommer till. 
 • Lägg rotogräs som tistlar och kvickrot i mitten där det är varmast. Eller lägg dem först att torka ut helt så att ingen livskraft är kvar när de läggs i komposten.
 • Det tar mellan ett halvt till två år för växtresternaen en öppen kompost att förmultna till mylla beroende på väderlek och vad du lägger i komposten. Varmkomposten däremot jobbar snabbare, där kan det gå på bara några månader.
I vår webshop hittar du allt du behöver för att kompostera.

Liljebaggen - ulv i fårakläder

Liljebagge

Den vackra, lackröda liljebaggen är en riktig marodör. Både den vuxna skalbaggen och larverna kan kaläta en lilja på kort tid.
Den håller strikt diet och gillar enbart liljor. Inspektera ofta och var pilsnabb om du ser en röd figur. De är experter på att fly, framför allt genom att falla ner till marken och krypa ner. Kolla också bladens undersida där äggsamlingarna sitter på rad. Torka bort dem med en trasa. Senare syns kleggia samlingar som är larvens exkrementer, torka också bort dessa då larven håller till inne i kletet.

Allium - svävande bollar

Allium bollök

Bollök, eller Allium, är en ståtlig och lättodlad lökväxt som frösår sig där den trivs och bildar med tiden stora bestånd. En stor fördel är att rådjuren skyr hela alliumsläktet. Bollöken är snygg från knopp till fröställning och är dessutom en fin och hållbar snittblomma.
Här kan du läsa om Rådjurssäkra växter.

Livgivande blänk

Fågelbad i trädgård

En grund liten vattensamling är idealet för trägårdens minsta vänner. Här kan pollinerande insekter och småfåglar släcka törsten. Ställ om möjligt den grunda vattenskålen lite i skymundan för katter. En liten landningsplattform behövs för de allra minsta; humlor, bin och fjärilar.

Bästa strategin för maskrosfritt

Maskrosens botanik

Rotogräsen är lika bedrägliga som isberg; det mesta är dålt under ytan... Illustration från Nordens flora.
 

Maskrosen jobbar på två fronter; 
Blomman är otroligt livskraftig och bildar frön även efter att den nackats. Lägg därför aldrig maskrosblommor i rabatten eller ens i komposten. 
Roten går djupt och ofta i sidled. Den går lätt av med maskrosjärn och skjuter upp på nytt.
För att få bukt med maskrosorna gäller det att idogt knipsa bort blommor och att trötta ut rotsystemet så att det ger upp. Bästa tidpunkten att bekämpa rötterna är när plantan är full av blomknoppar och rötterna därmed som mest energifattiga. 
Enklast får man upp rötterna efter ett regn då fukten gör jorden mjuk så att rötterna släpper taget.  Läs vidare i Hur bekämpar man maskrosor om hur man blir av med vårt vanligaste ogräs.

Värna små hjälpredor

Bi med insektsholk

Bin, humlor och andra viktiga pollinerare får allt svårare att hitta krypin för gömsle och övervintring. Med en insektshotell ger du dem en fin fristad. Häng den helst mot öster eller söder för att värmas upp av morgonsolen. 

Vårregn med blåregn

Blåregn på spaljé

Det fantastiska blåregnet finns numera också i vitt och rosa, till och med dubbelblommande. På köpet får man humlesurr bland de honungsdoftande klasarna. Vi har flera sorter blåregn, det vanliga blåregnet, Wisteria sinensis, härstammar från Kina och är härdigt till zon 3. Från Nordamerika kommer härdigare Wisteria frutescens som klarar minst zon 3-4.

Mer mossa än gräs?

Gräsmatta i trädgård


Gräsmattans välmående är ett ständigt bryderi. Här kommer några bra tips för en frodig gräsmatta:

 • Gynna gräset genom att gödsla, klippa och vattna. Om mossan tagit över är det för skuggigt och/eller näringsbrist.
 • Gödsla med ett kväverikt medel som hönsgödsel före ett rejält regn. Upprepa två-tre gånger per säsong.
 • Räfsa eller ännu värre, riv, inte bort mossan. Då sprids sporerna och förökar sig ännu mer. 
 • Dressa med mullrik jord som krattas ut på våren. Det gynnar gräsrötterna som skjuter fler skott.
Klippning av gräsmatta
 • Klipp ofta och inte för kort. Låt gräsklippet ligga kvar som extra gödning.

Formskön klippning

Klipp häckar och figurer senast veckan före midsommar. Sedan ytterligare en gång i september, men bara som en mjuk trimning inför vintern. Beskäringsverktyg hittar du i vår webshop.
 
Klippning av häck av buxbom
Den svaga koniska häckformen gäller i både stort och smått. Här får en infattningshäck av buxbom fin sommarfrissa.

Nu görs den stora beskärningen, då häcken klipps svagt konisk så att ljuset når ner hela vägen och ger en tät häck. Också formklippta figurer får sin huvudbeskärning under senvårenfram till försommaren.
 
Beskärning av idegran före och efter
Idegranen är den enda barrväxt som tål rejäl klippning. Resultatet blir vackra, täta figurer och häckar. Så här ska det se ut efter frissan. Boka ny tid i september.

Vårvindar friska – och torra… 

På våren är luftfuktigheten låg. En blåsig, solig vår kan vara förödande för nyplanterade växter.
 
Bevattning av gräsmatta med Flopro vattenspridare
Vår Flopro Monsoon vattenspridare är lätt att ställa in, vattnet hamnar där det ska och däremd minskar vattningsbehovet. 

Några visa vattentips:
 • Vattna när det behövs och rejält, så att fukten når ner ordentligt i marken.
 • Ytlig och frekvent vattning ökar bara avdunstningen och förvärrar torkan. Det bidrar dessutom till klena, ytliga rötter.
 • Täck markytan med ogräsrens, gräsklipp eller annat organiskt material. Det hindrar avdunstningen, gödslar jorden och bidrar till mull när det bryts ner.
 • Vattna med spridaren morgon eller tidig kväll. Undvik blåsiga, soliga dagar då mycket vatten försvinner som avdunstning.

Balkong och uteplats i maj

Tulpan Spring Green I kruka
Tulpaner funkar utmärkt i kruka och står länge i den svala vårluften. ’Spring Green’ är en frisk fläkt. 

 

Det roliga med krukodling är att man så lätt kan ändra stil från år till år. Men en genomtänkt stomme sparar både pengar och tid. Enhetliga krukor och basväxter i en harmonisk färgkombination är en god idé. Gärna mycket gröna bladväxter och vita blommor. Sedan kan man enkelt variera med olika accentfärger. sommarblommor.

Tips för krukodling på balkongen

Krukodling-pa-balkong-klematis
En stomme med fleråriga växter som klematis och bambu gör det enkelt att variera med olika sommarblommor.

 • Välj frosttåliga, rejält stora krukor med dräneringshål. Skydda hålet med en bit fiberduk, en krukskärva eller dylikt så att inte vatten och jord rinner ut.
 • Bottna med ett ca 10 cm lager dränerande material som lecakulor.
 • Fyll på med jord anpassad efter växtval. Urnjord eller rosjord som innehåller lite lera trivs de flesta växter med. Blanda också in långtidsverkande näring om det inte finns från början.
 • Det är fint med höjdskillnader men höga växter kan bli ett rejält vindfång som kräver en kruka med tyngd eller stadga. 
 • Mixa gärna perenner med sommarblommor och kanske ett flerårigt litet träd eller en bärbuske. Läs mer i artikeln Fyll krukan med perenner.

Snabba klätterväxter i kruka

klätterväxter Törnrosas kjortel
Det finns massor av härliga, ivriga sommarklättrare, här blomman för dagen och svartöga. Roligast att så själv, men köp småplantor om du inte hinner. Till höger Törnrosas kjortel som är en fin klättrare. Kan övervintra svalt men frostfritt.

Det är snyggt att få lite höjd på "krukrabatten". Då är de sommarblommande raketklättrarna perfekta. Hit hör bägarrana, blomman för dagen, spanska flaggan, svartöga och Törnrosas kjortel. Krukväxter funkar ju också, som passionsblomma och gullranka. Om du har ett svalt, frostfritt vinterförråd kan flera av dem övervintra. Ett snyggt växtstöd blir pricken över i och underlättar skötseln.
 
Klätterväxter i kruka MAndevillea svartöga
Vid målaren Monets hus i Giverny välkomnar en av hans favoriter, den slingrande bägarrankan, Mandevilla. Till höger svartöga.

Kryddgård i kruka

Det behövs inte en rabatt för att förse köket med väldoftande örter hela sommaren. De flesta kryddörter trivs i krukans varma jord. Dessutom kommer de på bekvämt nypavstånd. 
 
Kryddörter i kruka
Kryddörter är vackra och användbara. I krukan hamnar de på nypavstånd.

Gör gärna två varianter:
En med mager, grusblandad jord för ett soligt läge. Här trivs Medelhavsörterna som rosmarin, dragon, timjan och oregano.

I den andra är jorden kraftigare och här vattnas oftare. Ett halvskuggigt läge är idealet. Här trivs gräslök, citronmeliss, persilja, vitlök, mynta, tagetes och gurkört.

Vilken kruka ska jag välja?

Man kan odla i det mesta, men dräneringshål är viktigt - särskilt om krukan står under bar himmel. Överskottsvatten får inte bli stående, då blir det snabbt syrebrist och rotdöd i krukan. Vi har ett stort sortiment krukor och blomlådor för balkong, också självvattnande varianter.
 
Olika ytterkrukor för balkong och uteplats
 • Terracotta passar växtslag som klarar torka bra. Leran suger upp vatten och avdunstar snabbt bort fukten då den inte är tät. Perfekt för örter som rosmarin och timjan, liksom lavendel och suckulenta fetbladsväxter. En nackdel är tyngden och att den inte klarar frost.
 • Plast är tätt och håller fukten, kan därför anses lättskött. Dräneringshål är viktigt eftersom luft inte kommer till på sidorna. Svart plast kan bli väl varmt om solen gassar.
 • Tyg som Vigoroot är ett bra material för de flesta växtslag. Det andas men håller samtidigt fukten bättre än lerkrukan. Rostystemet stortrivs och kommer att bre ut sig längs hela krukans alla sidor.
 • Zink är snyggt och har en lång hållbarhet. Borra gärna dräneringshål. Kan bli väl varmt i solen och bränna rötterna. Isolera eventuellt på insidan med säckväv eller dylikt. 
 • Glacerad lera är snyggt och har mindre avdunsnting är terracotta. Nackdelen är tyngden och att den inte tål frost
 

Växthuset i maj

God hygien är A och O och ett angrepp som motas i tid kommer inte att etablera sig.  Ha en sprayflaska stående med första hjälpen, som är effektivt mot spinn, kvalster och löss. Undvik att spraya blad i starkt solljus eftersom det ge brännskador. 
Recept såplösning mot ohyra
1 dl såpa
9 dl vatten
1 msk t-sprit

Smart droppvattning

Automatisk droppbevattning i växthus
Droppbevattning med solceller - enkelt och miljösmart! Till höger: Om du bara har några få krukor är Big Drippa ett bra alternativ, en vattensäck som sakta matar ut drygt 10 l vatten.

Det är roligt att växthusodla, man nästan hör hur det knakar av all tillväxt. Men det kostar på med passning av framför allt vattning. Vill du kunna åka bort en vecka eller två finns ett fantastiskt bra alternativ (förutom pålitliga, snälla grannar): solcellsvatten. Solcellsdriven bevattning med Irrigatia drivs av solen och är ett automatiskt droppvattensystem som ansluts till en vattentunna. Med andra ord ett tryggt och miljösmart sätt att vattna.

Varde luft! - Ventilera

Automatisk luftning av växthus

God vädring är en förutsättning för ett bra klimat i växthuset. De flesta växter (och människor) trivs bäst i en temperatur kring 25 grader. Vi har uatomatiska lucköppninare på alla våra växthus. Det ger förutom svalare klimat också en torrare miljlö som ger mindre problem med skadegörare och svampsjukdomar.

Fiffig passage

Tröskel till växthus

Den måttligt händige gör enkelt denna hemmasnickrade landgång som trollar bort tröskeln och gör det smidigt att rulla in skottkärra och rullator i växthuset.

Odla i maj

När jorden inte klibbar mot redskap utan är smulig och varm är det klart för sådd av de flesta växtslag. Fenomenet kallas att jorden reder sig. Riktigt varm jord behövs för att bönor, meloner, majs och pumpor ska kunna gro.

Barfotaväder = bönsådd

Vaxböna på wigwam
Vaxbönan är både vacker och läcker. Här kan du läsa om odlingsråd för bönor,

När jordtemperaturen går över + 10 grader är det dags att så bönor. Gör ett enkelt klätterstöd av käppar som knyts ihop upptill längs en överliggare, eller köp en färdig klätterställning om du vill odla i kruka eller bara har någon enstaka planta. 
 
Klätterstöd för bönor
Här en lite mer arbetad klätterställning för ärter. De har tunnare klängen som behöver ett snöre att haka fast vid. För bönor kan man skippa det längsgående snörverket.
 
Bönor är fantastiskt goda, de har en lång skördeperiod och tillför jorden kväve via fixerande bakterier. Dessutom är de nyttiga! Under bönor och ärtväxter hittar du vårt stora sortiment.

Driv i pallkragen

Drivhus för pallkrage

Vårt smarta drivhus DeLux, skräddarsytt för pallkragen gör det möjligt att odla alla slags tomater utomhus. Med vädringsluckorna öppna vågar man lämna plantorna ensamma hemma några dagar i alla fall.
 
Isolering för pallkrageodling

För lägre växtslag som potatis och jordgubbar är en ställning med uppspänd UV-plast för plast- och näthöjare ett bra alternativ som frostskydd. Enkelt att snabbt ta på och av.

Rabarberfrossa

Ge köksträdgårdens pampigaste växt en framskjuten placering. Skörda fram till midsommar, sedan måste skotten få samla näring till kommande skördar. Rabarber trivs med näring, gräsklipp och hönsgödsel ger fler skott och ett kraftigt rotsystem.
Kardemumma är en trevlig smakkompis, testa i smulpaj och kompott. Läs vidare om Odlingsråd för rabarber.
 
Skörd av rabarber
Skörda genom att greppa tag längst ner på stjälken och dra med ett ryck uppåt. Då lossnar den vid sitt fäste. Till höger: Blomman stjäl mycket kraft från skotttillväxten. Vill du ha mer fart i plantan, nyp bort blomskottet.

Bädda för tomater

Kantskärning av gräsmatta och krukodling av tomat

Krukodling av tomater, gurka, melon och andra storvuxna grönsaker kräver stora krukor för att det ska bli någorlunda lättskött. Om du har gräsmatta, kantskär nu i maj och använd det bortskurna i botten av krukorna. Det ger bra näring och fyller upp i krukan.

Alla borde odla sparris

Odling av sparris
Man skördar bara de skott som är grövre än en blyertspenna. Till höger: De vackra plymerna är fint snittgrönt i buketter.

En rad grön sparris måste vara den mest lättskötta delikatess vi kan odla. Den sköter sig själv och ger bara mer och mer ju äldre den blir. Odla i en upphöjd bädd, så blir jorden varm och lucker. Gödsla med gräsklipp och tång (om möjligt), det är allt. 
Enda nackdelen är att det tar några år innan plantan ger ordentlig skörd. De första åren skördar man inte alls, då måste rotsystemet etablera sig. Å andra sidan kan man sedan njuta av sin sparris i minst 30 år. Man skördar bara skott som är grövre än en blyertspenna. De skärs av precis nere vid marken. Skörden pågår fram till midsommar. Sedan får skotten gå upp och ge näring till rötterna och kommande års skördar. De vackra plymerna är fina i buketter. 
Under säsong hittar du sparrisplantor i vår sortiment med knölar och rötter.

Hantverk i maj

Flätat staket av pil

Det är lättare än man tror att göra egna flätverk av pil. Till exempel ett lågt staket som ramar in köksträdgården. Man slår ner störar med ca 40 cm mellanrum. Däremellan lindas sedan smala vidjor av pil så att de låser varandra. Slutligen klipps ändarna av med en vass sekatör till en snygg avslutning.

Välkommen till oss

Hängande vas med tulpan på dörr

Kan entrén bli mer välkomnande än med en liten blomsterhälsning? Så enkelt med en glasburk upphängd i snöre. Använd en tom glasburk med liten midja. Vira fast en hållare av grov metalltråd och forma två öglor. I maj hälsar tulpan och liten narciss välkommen.

Fler tips att göra i maj

Pelargon i trädgård
 • Toppa krukväxter som pelargon och fuchsia för ett buskigt växtsätt.
 • Uppvakta mamma med något trevligt från täppan. Mors dag infaller alltid den sista söndagen i maj.
 • Dela vårblommande perenner när de blommat över.
 • Klipp ner lavendeln med ca 1/3 till en mjuk form.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Ibulb, Iverde m fl.
Illustration: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.