15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Gröna kalendern december

Chiliplanta med juldekoration - AI
För oss odlare är kanske det bästa med december att det är nu det vänder. Vid vintersolståndet som normalt infaller 21:a eller 22:a december står solen som allra lägst och därefter blir det ljusare för varje dag.
 
Julklappar
 
Nja, månaden innehåller ju lite annat trivsamt också och det finns mycket odling och pyssel att ägna sig åt också under denna månad. Julklappsshoppingen klarar du enkelt av hos oss där du hittar många fina och praktiska julklappar till odlings- och trädgårdsintresserade i vår webshop. Bor mottagaren långt bort kan du välja till gratis tomteservice och be os skicka direkt till mottagaren. 

Odla och plantera i december

Så och plantera i december

 • I början av månaden är det hög tid att plantera tazetterna som tar 4-6 veckor på sig att komma i blom beroende av tillgång på ljus och värme.
 • Tulpanlökar och andra vårblommande lökväxter som ska växa i kruka kan planteras nu och ända fram till januari. Det viktiga är att de får en period av ordentlig kyla innan det är dags för dem att börja växa till.
 • Hyacintlökar som börjat växa kan drivas på för blomning från mitten av december genom att ställa dem ljusare och varmare.
 • Har du inte planterat amaryllislöken än så är det dags. Så här driver du amaryllislök. Troligen hinner den inte gå i blom till jul, men vad gör väl det. Amaryllisen är vacker när den än blommar.
 • Uppdrivna amaryllis behöver ses över och troligen stagas upp så att den inte välter och i värsta fall går av. 
 
Chilisådd
 
 • Chili och paprika har lång utvecklingstid så för den som vill ha stora plantor och tidig skörd kan decembersådd vara en bra idé.
 • Vinterodla i växthuset. Utnyttja växthuset för vinterodling. Förbered och så snabbväxande, köldtåliga grönsaker nu eller senast i februari för skörd tidigt i april.
 • Så perenner och ställ ut på skyddad plats. Där sköter de sig själva tills de börjar gro när värmen kommer.
 • Ta vintersticklingar av rosor, buskar och små träd. Vintersticklingar tar längre tid på sig än de du tar på sommaren, men sköter sig nästan helt själva.
 • I december när kylan kommit och risken för att fröer ska gro kan du sätta igång med vintersådd av köksväxter och sommarblommor.
 • Köper du hem julrosor? Tänk på att det egentligen är en utomhusväxt som inte gillar värmen och den torra luften inomhus. Pyssla om den med sval placering så kanske den överlever till våren och kan planteras ut i rabatten.

Odla i december

 
Sallatsodling inomhus
 

Trädgården i december

Förutom snöskottning är det ganska lugnt i trädgården i december, men några saker kan det vara bra att ha lite extra koll på.
 
Skydd av krukor ute på vintern
 
 • Sprid askan från kaminen till grödor som ska ge skörd som sparris, fruktträd och bärbuskar. En mossig gräsmatta mår också bra av aska som höjer pH och därmed motar mossan. Läs mer om att använda vedaska som gödsel.
 • Dags att handla gran! Läs våra tips om hur du väljer en miljövänlig gran. För att den ska stå länge utan att barra behöver den lite ompyssling. Läs här hur du ger din julgran ett längre liv.
 • När granen dansats ut kan du samla barren och strö i komposten. De sänker pH som mikrolivet trivs med och ger på sikt en luftig mull.
 • Skydda stammarna på unga träd med exempelvis kokosmatta eller juteväv.
 • Ligger snön tung på buskarnas grenar så de tyngs ner behöver de lite hjälp så de inte bräcks. Skaka bort snön med en kvast eller räfsa så reser sig grenarna snart igen.
 • Blir det mycket kallt utan snö kan känsliga träd och buskar behöva lite extra isolering kring stammen. Kokosmatta, löv och några granruskor gör större skillnad än man kan tro för isoleringen.
 • En snöfri vinter skyddas nyplanterade växter och känsliga arter som magnolia med ett skyddande 

Balkongen i december

Känsliga växter du övervintrar på balkongen behöver passas och skyddas innan kylan sätter in ordentligt. I artikeln Trädgård och balkong inför vintern får du tips om hur du tar hand om dem.
 
Lyssna gärna på  vårt poddavsnitt Odla på balkongen där du får ännu fler tips både för vintern med växter på balkongen och hur du kommer igång till våren med dina växter.

Krukväxterna i december

Krukväxter och amaryllis på glasveranda
 

Växthuset i december

 • Övervintras växter med värmefläkt eller frostvakt är det bra med regelbunden koll så att det inte blir något avbrott i värmen eller torka de dagar det är lite varmare. Växter i närheten av en fläkt torkar ofta snabbt och behöver vattnas ofta. 
 • Undvik allt för hög temperatur i växthuset då de växter som övervintras i växthuset ofta till och med tål någon minus en kortare period. Med ökad temperatur krävs mer vatten. Mer vatten ökar luftfuktigheten och då blir växterna känsligare mot kylan. 
 • Vattna bara när det verkligen behövs och dräll inte i onödan för att hålla en låg luftfuktighet.
 • En trådlös termometer är en bra investering så att du kan hålla koll inifrån bostadshuset.
 • TIPS! Sätt en liten lampa i samma eluttag som värmefläkten så ser du på håll att elen fungerar. En slocknad lampa är en varningssignal om att en säkring kan ha gått.
 • Städa kontinuerligt bort vissnade blad så att ohyra får mindre plats att gömma sig och mögel inte får fäste om luftfuktigheten blir för hög.
 
sådd i växthus på vintern
 
 • Är växthuset ouppvärmt är det perfekt att förbereda Vinterodling i växthuset. Utnyttja växthuset för vinterodling. Förbered och så snabbväxande, köldtåliga grönsaker nu eller senast i februari för skörd tidigt i april.

Våra vilda vänner i december

Domherre
 
Det är väldigt trivsamt att kunna komma nära de många stannfåglar vi kan möta i trädgården under vintern. Genom att regelbundet bjuda dem på en måltid återkommer de troget till ditt fågelbord. Här hittar du en lista på vanliga stannfåglar du kan möta i trädgården. Varför inte göra en lista och pricka av vilka du får besök av?
Fram till mars kan du placera ut fågelbon för att få fler grannar. Varför inte önska eller bort en fågelholk i julklapp?

Hemmagjord fågelmat

Har du lite överblivna udda råvaror hemma eller vill du ge fåglarna ett lyxigt skrovmål kan du bjuda från ditt eget skafferi.

Lägg ut det som de är eller gjut in dem i olika formar med fett. Här får du tips på olika ingredienser som utskattas av våra bevingade vänner.

 

Ett lättfixat julbord till småfåglarna gör du genom att blanda havregryn med rapsolja. Låt svälla en stund innan geggan serveras, till exempel i tomma petflaskor med en urklippt öppning nertill.

 

Lär våra tips om att mata fåglarna på vintern.

 

KÖP FÅGELMAT KÖP FÅGELMATARE

 

Fler tips för december

Bind en krans

Kransstomme
 

Bind en, två eller många kransar. Till jul kan man inte ha få många. På ytterdörren, på grinden och inomhus.

Natur och trädgård bjuder på mycket vackert till vinterns dekorationer. Fyll korgen med kottar, mossa, barrkvistar, svampar, bär och vackra grenar. Lägg i plastpåse med hål för ventilation tills det är dags att arrangera.

Tips för ditt kransbinderi får du i våra artiklar Gör en krans till jul och Proffstips för julklransen.

 

Som ett alteranativ till en krans kan du binda en enkel dörrdekor med granris, eller sätta ihop en granboll som hänger fint vid entrén.

Stomme och andra hjälpmedel för ditt kransbinderi hittar du här.

 


 
 

Komponera egna julgrupper

 • Här kan du verkligen ta ut svängarna. De juliga blommorna som julstjärna, hyacint och amaryllis är självskrivna. Komplettera med murgröna, små palmer och andra växter som du sedan sparar och driver vidare så de blir till stora krukväxter med åren.  En sådan julgrupp blir också en välkommen gåbortspresent.
 • Här hittar du 7 enkla tips för julpynt med blommor och grön.
 • Julstjärnan är en klassiker. Läs här om julstjärna på nya sätt.

 

Blomsterarrangemang till nyår

 

 
Foto:  Lena Ljungquist, Linda Sandström, mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.