Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern december

Chiliplanta med juldekoration - AI
Rönnbär med snö
Rönnbär är julgodis för fågellivet. Här sötrönnbär, Sorbus edulis, som är lite sötare än allmän rönn och vackra till gelé. 
 

I årets mörkaste månad är det bara att gilla läget och varva ner i mysrytm. Här får du tips på genvägar till en grönskande julstämning. Fånga det lilla ljus som tränger fram med en tur i omgivningen mitt på dagen. Tag med korg och vass sekatör för beskärning av grönt julpynt. Och beställ juklappar i god tid - vi har fina erbjudanden till alla!

Trädgården i december

Fågelbord och matstation till småfåglar i vinter
Den som värnar om fågellivet får oumbärliga hjälpredor under sommarhalvåret då de finkammar trädgården på skadegörare som löss och larver. Till höger: En enkel fågelmatare görs av petfalska som skärs upp vid nederkanten.
 

En trädgård med frörika perenner, buskage och träd med bär som nypon, rönn, oxel och prydnadsäpplen får alltid vilda vänner. En sträng vinter gör du en stor insats genom att stödmata småfåglarna. Äpplen ger både energi och vätska. 

Hemmagjord fågelmat

Lättfixat julbord till småfåglarna gör du genom att blanda havregryn med rapsolja. Låt svälla en stund innan geggan serveras, till exempel i tomma petflaskor med en urklippt öppning nertill.

 

Faverolle tupp i trädgården på vintern

Lycka är frigående höns som sprider trivsel och gratisgödsel i täppan. En stilig tupp hör till, franska Faverolle är en tålig, tjusig och sällskaplig ras. 

spridning av aska till sparris på vintern
 
Sprid askan från kaminen till grödor som ska ge skörd som sparris, fruktträd och bärbuskar. En mossig gräsmatta mår också bra av aska som höjer pH och därmed motar mossan.
 
Granbarr från julgran i kompost
Spara granbarren och använd till strössel i komposten. De sänker pH som mikrolivet trivs med och ger på sikt en luftig mull.


Balkong och entré i december

Sätt upp ett fågelbord på balkongen och snart har du vingade vänner att studera. En grön hälsning vid entrén värmer i decembermörkret.
 
Krans utomhus med granris och hyacinter
En liggande krans hålls på plats av en ställning med tre käppar som bind ihop upptill.
 
Så här har vi gjort en robust utekrans som är vacker, välkomnande och håller länge i den svala uteluften.
  • Gör en ställning av tre stadiga käppar som bind ihop upptill som en kon.
  • Linda ihop grankvistar och enris till en grov krans. Måtta den inre omkretsen så att den är något snävare än den önskade höjden på ställningen.
  • Trä kransen över käpparna. Surra för säkerhets skull fast med några extra snören. 
  • Lägg hyacinter och echeveria här och var runt om. Linda fast dem lite grand med grön myrtentråd
 
Utearrangemang med tazetter och krans

Här har vi planterar lättodlade tazetter som du driver i blom på bara några veckor. Bredvid en enkel krans med rosmarin (kan ersättas med lavendel), gran och murgröna. Binds med myrtentråd på en stomme av grov spoltråd
 
Cyklamen i kruka ute och vaktelbär till jul

En mild julhelg kan cyklamen stå utomhus. Snygg i en rustik kruka. Till höger: Vaktelbär, Gaultheria procumbens, är en flerårig, krypande buske som trivs i lite sur jord. Bladen är vintergröna och de lackröda bären är fina till jul. Täck extra de första vintrarna tills den anpassat sig. 
 
Julrosor i kruka i arrangemang ute

Julrosor trivs bäst utomhus om vintern är någorlunda mild. Njut dem i titthöjd genom att hänga upp krukorna, kanske med en liten ljusslinga därtill. Pynta juligt med fynd från skog och mark. Plantera ut till våren, julrosen är härdig i större delen av landet.
 
Skydd av krukor ute på vintern
Vid sträng kyla kan en kokosmatta göra underverk. Till höger: En isolerande, extratjock fiberduk räddar känsliga fötter.
 
Titta till övervintrande, känsliga växter och förbättra eventuellt isoleringen. Läs mer här om övervintring utomhus i kruka.

Odla i december

Med en odlingsstation är det enkelt att odla örter och bladgrönt hela vintern. Växtbelysningen är nödvändig och gör odlingen till ett grönt smycke i köket.
 
Odlingsstation för sallad och örter inomhus
Med hydroponisk odling används ingen jord, utan odlingen sker med bara näringslösning. Det ger en snabb tillväxt men fordrar lite koll med pH och näring så att odlingen hålls i bra balans. Till höger: I en ordinär odlingsstation odlar man i krukor som får näring och vatten via ett magasin som gör odlingen lättskött.


Så frön som behöver kyla

Vintersådd av frön i växthus
Frösådd mitt i vintern? Det är modellen för många perenner, buskar och träd.
 

Många perenner behöver stratifiering, det vill säga en period av kyla och fukt, för att frövilan ska brytas. Det är en strategi för att fröna inte ska gro för tidigt, på hösten, och sedan duka under när den verkliga vintern kommer. Dessa arter kan sås nu och ställas kallt och lite fuktigt med bubbelplast som extra skydd. Till perenner som vaknar av denna metod hör blå bergvallmo, engelsk vallmo, gullviva, jätteverbena, stälpplilja och många buskar och träd som hasselnöt.
Gör så här:

  • Så i odlingstråg eller plastkrukor, använd såjord som är genomsläpplig och näringsfattig. Vattna igenom och så fröerna. Täck sedan med ett tunt lager vermikulit för att skydda sådden och förhindra mögel (OBS gäller inte ljusgroende frön som inte ska täckas). 
  • Låt såkrukorna stå varmt i ca en vecka för att dra åt sig fukt ordentligt. Värmen strartar också den biologiska processen i fröerna.
  • Ställ sedan sådden på en kall plats, i uterum eller nergrävd i en rabatt så att krukkanten hamnar i marknivå.
  • Vattna vid behov under tidiga våren. Skotta gärna snö över sådden under vintern eller skydda med bubbelplast i uterum eller växthus. Det håller sådderna fuktiga och skyddar från extremt låga temperaturer. Idealisk temperatur är +4 till -4 grader C. 

Övervintra med växtlampa

Växtlampor gör underverk för övervintrande växter. Välj en lamptyp med vitt ljus som är avsedd för just övervintring och inte sätter fart på blomningen. Här får du hjälp med val av växtlampa.

Växtbelysning till pelargoner och citronträd på vintern
Har du många pelargoner är det smart att ta sticklingar tidigare på hösten som övervintras med växtlampa. Till höger: medelhavsväxter trivs med en sval, ljus vinter. Dela gärna av ett uterum eller växthus med rejäl bubbelplast och liten värmefläkt där dessa växter kan hålla till. Läs mer om att övervintra medelhavsväxter.

Krukväxter i december

Krukväxterna på fönsterbrädan har tuffa månader i den torra stugvärmen. Skapa om möjligt en retreat för känsliga krukväxter vid ett fönster utan värmeelement påslaget. Där kan de hämta sig någon vecka i stöten.

Dusch och fukt till krukväxter på vintern
En dusch med sprayflaska gör underverk i den torra inomhusluften. Till höger: Tinande snö kring särskilt känsliga växter ger skön svalka. Särskilt de som ogillar kalkhaltigt vatten som citrus, azalea och bildens myrten.

Pyssel inomhus i december

Natur och trädgård bjuder på mycket vackert till vinterns dekorationer. Fyll korgen med kottar, mossa, barrkvistar, svampar, bär och vackra grenar. Lägg i plastpåse tills det är dags att arrangera.

Korallkornell och järnek på vintern
Korallkornellens årsskott är suveräna till julens alla arrangemang. Till höger: Järnek, Ilex, är en vacker vintergrön buske som finns i flera spännande sorter. 

Tips för eget kransbinderi

Hemligheten med en fin krans är stommen. Att binda egen krans går snabbt och lätt när man väl lärt sig tricken. Här är två snabba stommar.

Olika stommar till krans på dörren.
Till vänster en stomme av hönsnät som fylls med mossa. Till höger färdigköpt halmstomme som kläs med mossa.
  1. Klipp en avlång bit hönsnät i önskad längd med avbitartång. Fyll den med mossa, fina sidan utåt. Lägg på ett rejält lager eftersom mossan krymper när den torkar. Rulla ihop som en rulltårta och surra ihop  med ståltråd. Surra sedan fast ändarna i varandra med ståltråd till en krans. Nu har du en grön stomme, bara att sticka in valfri dekor som enkelt fästs i det osynliga nätet.
  2. Klä en färdig halmstomme med mossa som lindas fast med grön myrtentråd. Låt kransen ligga mot bordet när du lindar, lämna baksidan bar så hänger kransen bättre mot dörren och blir inte så tung. 
Fler tips för kransar

Olika adventskransar med vintergröna kvistar
Tre vackra kransar på temat man tager vad man haver. Från vänster till höger har vi använt blågran, salviablad och echeveria (fästs med märlor, se tipsen). I mitten idegran, lingonris, murgröna och enbär. Till höger enris och videkvistar
  • Använd en stor bricka att samla materialet på.
  • Lägg ut dekoren på prov på stommen så att du ser att det räcker. Använd bär, kottar, videkvistar, grankvistar, buxbom eller lingonris.
  • Linda nu fast utsmyckningen med myrtentråd som små buketter vända åt samma håll. 
  • Fäst enstaka större pynt som äpplen och echeveria med märlor som du gör av ca 10 cm bitar avklippt ståltråd. Böj tråden på mitten så att den ser ut som en stor hårnål. Bara att sticka igenom ändarna på det du vill fästa.
  • Häng kransen i en krok eller vackert band.
Här hittar du fler tips för hur du gör en krans till jul.
 

Sju snabba jularrangemang

Det är trevligt att göra egna julgrupper. Här kommer några bra tips:

 

  • Använd gärna minivarianter. De är fina i grupp och håller minst lika länge som sina storvuxna systrar.
  • Glöm inte grönska som ormbunke, plättar i luften och murgröna.
  • Plussa på med mossa, kottar, stenar och vackra grenar från omgivningen.
  • Bottna gärna med blötlagd oasis som ger blommorna fukt och förlänger hållbarheten. Sedan grov singel eller grus ovanpå som ger stadga och fungerar som dräneringslager. 
 

Hängande julstjärnor i mossboll


1. Svävande stjärnor. Enkelt och raffinerat är minijulstjärnor i mossbollar. Läs mer om arrangemang med julstjärna.

 

amaryllis i vas

 

2. Amaryllis som snittblomma håller länge om du byter vatten ofta i vasen. Läs mer om att arrangera amaryllis.

 

Minicyklamen i julgrupp

 

3. Enkel julgrupp med vit minicyklamen i grund skål med kottar, granris och några kvistar av lärk. Cyklamen trivs att stå svalt. Det är en knölväxt, vattna längs kanten så att vatten inte blir stående vid knölen i mitten.

 

Begonia Grace

 

4. Julbegonian ’Grace’ ser ut som ett helt fång minirosor. Vattna måttligt först när jorden torkat upp ordentligt.
 
Minigranar i kruka inomhus
 
5. Naturen flyttar in med tre minigranar som kan planteras ut när tjälen släppt greppet. Ställ dem så ljust och svalt som möjligt.
 
Röd cyklamen i snapsglas som snittblomma
 
6. Röd cyklamen i nubbeglas blir fint till  juldukningen.
 
Miniorkidé i julgrupp
 
7. Miniorkidéer, här brudorkidé, samsas i fruktskålen med några vackra, stadgande kottar. Färdigt!
 

Gröna klappar

Julklappstips hudvård och SunLite miniHerb för kryddor
 
Wexthuset har klappar till alla och tomteservice för utskick. Här två favoriter: hudvård i presentförpackning från Fikkerts och ört- och kryddstationen SunLite miniHerb.


Fint till nyår

Tre enkla arrangemang till nyårskalaset.
 
Nyårsbukett med vita blommor

En maffig bukett som står fin hela nyårshelgen ger en lyxig känsla. Här har vi blandat hyacint, tulpan, ros nejlika, veronika och prärieklocka. Fyll gärna ut med eget vintergrönt som tall, benved, murgröna och järnek.
 
Morgonstjärna i glasskål för drivning

Sätt smålökar i en grund skål med grus eller vackra stenar. Här morgonstjärna, Ornithogalum, som du driver i blom på bara någon vecka. Också tazetter är supersnabba att driva. Håll liv i lökarna efter blomningen som en krukväxt, så att de kan planteras ut till våren.
 
Minikalanchoe till dukning

Den alldagliga kalanchoen förvandlas till glammig dekor i finaste silverskålen. Välj de söta minisorterna till festbordet.

Fler tips att göra i december

  • När du väljer julgran; känn på tyngden så att den inte är lätt och uttorkad. Ge ett nytt snitt vid hemkomsten och vattna rikligt de första dagarna. Så här väljer du miljövänlig gran
  • Ge bort eller önska trädgårdshjälp som julklapp. Presentkort på ett beskuret äppelträd, fem gräsmatteklipp, en gul rabatt…
  • Skydda stammarna på unga träd med exempelvis kokosmatta eller juteväv.
  • Den vitgrå ”mossan” som är en klassiker i adventsstaken är egentligen renlav. Den kompaktare, grönvita heter fönsterlav. Det är tillåtet att plocka mindre mängder till husbehov men inte till försäljning.
  • Driv iskonvaljer om du har liljekonvaljer på tomten? Gräv upp en tuva med rhizom (underjordiska stammar). Plantera i vacker skål i mullrik jord och täck med mossa. Ställ ljust och varmt och invänta undret; ur en blek stängel slår doftande iskonvaljer ut!
  • Kall pudersnö är perfekt skydd för övervintrande växter medan tung blötsnö kan knäcka grenverk. Borsta bort drivor på känsliga växter som häckar och vintergrönt med kvasten.
  • Är vintern ömsom blöt och ömsom kall, skydda perenner med torra löv så att de inte fryser sönder eller ruttnar.
  • En snöfri vinter skyddas nyplanterade växter och känsliga arter som magnolia med ett skyddande lager torra löv eller täckbark .
  • Använd frysta lingon och hallon som isbitar till julens drinkar.
 
Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe, Karin Elmberg, FCH, Floradania, Ibulb, Iverde, Linda Sandström, Mäster Grön och George Shuklin.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.