
Trädgården i februari


Om temperaturen pendlar mycket kan nyplanterade växter med lite svagare rotsystem drabbas av fenomenet uppfrysning. När vattnet i jorden fryser (expanderar) uppstår en sprängkraft som trycker upp den lilla plantan som bokstavligen slits av med rötterna. När vårtorkan kommer vissnar den sedan. Undvik problemet genom att ösa på snö eller täcka med torra löv, kraftig markväv eller granris.
När är det vår?
Sverige är aldrig så långt som på våren Meterologiskt kan våren inte börja före 15 februari. Sedan ska dygnsmedeltemperaturen sju dagar i följd vara mellan 0-10 grader. Statistiskt sker detta i:
Malmö 22 februari
Stockholm 16 mars
Östersund 11 april
Kiruna 1 maj
Bästa vinterklippet
En fin dag kan du beskära bärbuskar. Ett luftigt, ungt grenverk ger godare bär, friskare buskar och det blir lättare att plocka. Föryngringen ger dessutom större bär och bättre blomning.
- Tag bort de äldsta grenarna i marknivå. Använd en rejäl grensax. Knipsa också bort grenar som växer fel; rakt inåt i busken eller längs marken.
- Glesa ut någon eller några av grenarna genom att klippa med en vass tvåskärssekatör precis ovanför en utåtriktad knopp så att 1/3 av längden blir kvar.
En egen guldgruva

Jordärtskockor är lättodlade, härdiga och fleråriga. De sprider sig glatt så var noga med placeringen. Ett smart ställe är intill komposten där de får näring och ger skön skugga sommartid då de växer till ett tvåmeterhögt buskage.
En mer lättodlad grönsak finns inte, skockorna sköter sig själva och man skördar efter hand genom att ta grepen och gräva fram lämplig mängd. Hotar sträng kyla, ta upp några extra omgångar och förvara i kylen. Härliga i gratänger, soppor till puré (mixade med bara lite smör) och ugnsrostade.
Vinterhippies

Snacka om flower power när trollhasseln slår ut sina små trasselsuddar på nakna grenar. Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, är en gracil buske som förutom den spektakulära vinterblomningen får en sprakande vacker höstfärg. Lättskött, behöver ingen beskärning och trivs i mullrik jord i både sol och skugga men blommar bättre i ett soligt läge. Blommar jan-mars beroende på sort och läge. Härdig i zon 1-3 (4).
Yrvakna droppar

Snödroppen är en måste-växt, så ljuvlig att ta in i minsta vasen där den fina, vårliga doften snart framträder. Välj gärna den dubbla ’Flore Pleno’ som står mycket längre, både i rabatt och som snittblomma. Blomman är ett konstverk med dubbla underkjolar med äppelgröna markeringar.
Balkongen i februari

De små lökväxterna är riktiga vinterkrigare och perfekta för krukodling då de blommar länge i den svala luften. Hit hör krokus, vintergäck, snödroppar och våriris. Blomman är förvånansvärt köldtålig och underbara att ta in till äggkoppen. Föröka dem ”in the green”; när blomningen är över genom att försiktigt gräva upp lökarna med bladen i behåll och plantera om glesare.

Övervintrande krukodlade växter som rosmarin behöver extra skydd. Täck med kraftig fiberduk och skydda krukan extra med till exempel en kraftig kokosmatta. För högresta växter finns praktiska kronskydd att trä över grenverket. Köldskador är egentligen torskskador som visar sig först till våren när plantan inte kan suga vatten ut i grenverket. Vävnaderna håller för hög fukthalt, växtcellerna sprängs sönder och ledningsbanorna är därmed förstörda. Härdiga växter har utarbetat en strategi för att sänka sin frystemperatur med hjälp av kemiska ämnen, högre sockerinnehåll och så kallad dehydration, reducering av antalet vattenmolekyler.
Odla i februari

Antingen groddar man genom blötläggning. Till höger: Eller sår man fröna tätt (här ärter) och skördar de späda skotten.
Groddning är lättodlad piggelinkraft när vi som bäst behöver det. De är läckra, krispiga och supernyttiga. När frön groddas frisätts många ämnen. Baljväxter är till exempel rika på mineraler, vitaminer, proteiner och antioxidanter. De är också fiberrika vilket magen mår bra av. Se vårt fina sortiment av groddfrön. Det finns två sätt att grodda:
- Driva fröer i rumstemperatur i vatten. Man äter sedan hela skottet med rot och allt. Driver man utan ljus blir skotten bleka, med ljus får de färg. Denna metod är dryg, av 1 msk alfaalfafrön år man 5 dl groddar!
- Så fröer i något medium som jord, stenull eller kokos. Man skördar genom att klippa av skotten och lämnar rötterna som eventuellt kan producera flera skördar.

Många växtslag kan groddas, här broccoli, rädisa och ärta.
Minifrön
Jubel när det första lilla gröna så kallade hjärtbladet vinkar hej till livet!
Generellt gäller ju mindre frön desto längre utvecklingstid. Mitt i vintern behöver alltså pysslingar som begonia, petunia, blomstertobak och lobelia sås för att hinna blomma till sommaren. Bästa tekniken för att så de små sandkornen är att vika ett papper och trilla ut dem sakta genom att lätt skaka på rännan. Så genom så kallad bredsådd, på en fuktad jordbädd.
De flesta små fröna är ljusgroende (läs på fröpåsen vad som gäller). Tryck då bara till fröet så att det får kontakt med den fuktiga jorden. Täck sedan med en plastkupa eller dylikt för att skapa ett varmt, gosigt mikroklimat. Läs mer här om hur du lyckas med frösådd.
Tomatsäsongen är här!
Tomater är SÅ roliga att odla. De gror lätt och plantan doftar så gott. Det finns hundratals sorter, välj några olika: körsbärstomat som godis, plommontomater till pastasås och kvisttomat till färska rätter.
Äntligen kan vi köra igång med den efterlängtade tomatsådden. Om du har växtlampa vill säga. Annars får du tåla dig ännu någon månad. Wexthuset har ett av Skandinaviens största sortiment av tomatsorter, här kan du gå in och få hjälp att välja dina favoriter.
Krukväxter i februari
Nu behöver krukväxterna en riktig spabehandling för att stå rustade när vårljuset väcker livsandarna.

- Omplantering. Välj ett nummer större kruka och en näringsrik blomjord. Bottna med ett dräneringslager lecakulor i botten. Plantera på samma djup som växten stod tidigare. OBS! Vänta med eventuell beskärning till nästa månad. Annars blir det för mycket omställning på en gång och växten kan helt stanna upp.
- Fukt. Duscha med sprayflaska eller gör en enkel luftfuktare. Läs här hur.
- Ljusterapi. Bjud på extra växtljus med en speciallampa. De finns i flera prisklasser, våra enkla Orion och Gemini kläms fast direkt på fönsterbrädan.
Vackrast i februari – ormbunksväxter

Upptäck ormbunkarna, eller bräkenväxterna. De är lättodlade, säreget vackra och kan bli mycket gamla. Dessutom har vi en stor, svensk odling av ormbunksväxter. Det finns många arter, gemensamt för denna växtgrupp med anor från dinosaurietiden, är att de förökas med sporer i stället för frön. Sporsamlingarna sitter under bladen, vanligen i små runda samlingar, så kallade sporangier.
Skötseltips:
- Trivs bäst i halvskugga. Tappar den blad är det ett tecken på att den står väl skuggigt.
- Håll jorden lätt fuktig, inte kruttorr.
- Duscha bladen ofta så får den en fräsch grönska.
- Använd mullrik jord, helst med ett dräneringslager av lecakulor i botten så att överskottsvatten kan rinna av.
- Ge svag dos näring under sommarhalvåret.

Blomsterpyssel i februari

Driv våren i blom!
En kvist forsythia sprider vårkänsla i hela hemmet. Finaste pälskappan i videfamiljen har väl kvittenvide, Salix chaenomeloides, i rosarött fluff.
Så enkelt och vilken woweffekt! Tag med en vass sekatör och kika efter lämpliga buskar som kan lockas att vakna i stugvärmen. Bäst lyckas man med växter som ska blomma inom en månad. I februari väljer vi därför forsythia och vide. Lite senare körsbär och kastanj, i mars magnolia och körsbärskornell. Här kan du läsa mer om drivning av kvistar. Har knopparna svårt att slå ut kan du duscha dem med vatten så brukar de spricka upp.
Fler tips för februari

- Citrusträden blommar efter en sval period. Finns inga surrande hjälpredor i luftrummet får du leka humla och dutta blommorna med en mjuk liten pensel. En lyckad pollinering ger både bättre fruktstättning och större frukter.
- Skaka av tung snö från vintergröna växter och från växthustak.
- Sortera ut gamla frön. Så här testar man grobarheten.
- Ta in snö och använd smältvattnet till kalkskyende växter som citrus och azalea. Man kan också lägga snön ovanpå krukjorden för en fuktboost.
- Sanda hellre gången än salta mot halka. Saltet är särskilt tufft för vintergröna växter och hamnar dessutom så småningom i grundvattnet där det kan göra skada.