Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Inspiration / Gröna kalendern

Gröna kalendern februari

drivning av lökar på fönsterbräda i februari
Drivning av lökar på fönsterbrädan i februari
Lökväxterna hjälper oss nordbor att se ljuset i vår mörka vintertunnel. Det är fantastiskt att man kan tjuvstarta våren genom att lura löken att blomma i förtid. Håll liv i fördrivna lökar genom att odla dem som vanliga krukväxter som ställs så svalt och ljust det går. När tjälen släppt kan de planteras ut. Sätt dem så att löken hamnar tre gånger så djupt som lökens höjd. Väldränerat är lökarnas prio ett, de tål inte att stå i fukt. Även om löken inte kommer att orka blomma om i vår kan du se fram emot blommiga vårar framöver. Särskilt bildens iris, krokus, hyacint, vårstjärna och narcisser kan bli gamla stamgäster i rabatten.
 
Februari är väntans tider, ute råder ännu vintervila medan det är hög tid att starta vårbruket på fönsterbrädan. Beskärning av bärbuskar är ett trivsamt vackert-väderjobb. Här kommer massor av tips som gör februari blommigare!

Trädgården i februari

Den som har en stötäckt trädgård kan vara lycklig, bättre isolation finns inte. Barfrost går särskilt hårt åt perenner, speciellt om temperaturen pendlar en nederbördsrik vinter. Därför är zonkartan som anger härdighet meningslös för perenner. De trivs nämligen mycket sämre i milda zon 1 än i snösäkra zon 8.

Snö i trädgård med fruktträd
Om snön ligger tjock och du har unga fruktträd kan det vara idé att trampa till snön kring stammarna. De är mumma för gnagare som kilar omkring under snötäcket, skyddade från rovfåglar som nu är hungriga.

Jordgubbsplantor på vintern med markduk

Om temperaturen pendlar mycket kan nyplanterade växter med lite svagare rotsystem drabbas av fenomenet uppfrysning. När vattnet i jorden fryser (expanderar) uppstår en sprängkraft som trycker upp den lilla plantan som bokstavligen slits av med rötterna. När vårtorkan kommer vissnar den sedan. Undvik problemet genom att ösa på snö eller täcka med torra löv, kraftig markväv eller granris. 

När är det vår?

Sverige är aldrig så långt som på våren Meterologiskt kan våren inte börja före 15 februari. Sedan ska dygnsmedeltemperaturen sju dagar i följd  vara mellan 0-10 grader. Statistiskt sker detta i:
Malmö 22 februari
Stockholm 16 mars
Östersund 11 april
Kiruna 1 maj

Bästa vinterklippet

Beskärning av bärbuskar på vintern

En fin dag kan du beskära bärbuskar. Ett luftigt, ungt grenverk ger godare bär, friskare buskar och det blir lättare att plocka. Föryngringen ger dessutom större bär och bättre blomning.

 • Tag bort de äldsta grenarna i marknivå. Använd en rejäl grensax. Knipsa också bort grenar som växer fel; rakt inåt i busken eller längs marken.
 • Glesa ut någon eller några av grenarna genom att klippa med en vass tvåskärssekatör precis ovanför en utåtriktad knopp så att 1/3 av längden blir kvar.
Se hela vårt sortiment med beskärningsredskap i webbutiken.

En egen guldgruva

Skörd av jordärtskockor på vintern

Jordärtskockor är lättodlade, härdiga och fleråriga. De sprider sig glatt så var noga med placeringen. Ett smart ställe är intill komposten där de får näring och ger skön skugga sommartid då de växer till ett tvåmeterhögt buskage. 
En mer lättodlad grönsak finns inte, skockorna sköter sig själva och man skördar efter hand genom att ta grepen och gräva fram lämplig mängd. Hotar sträng kyla, ta upp några extra omgångar och förvara i kylen. Härliga i gratänger, soppor till puré (mixade med bara lite smör) och ugnsrostade.

Vinterhippies

Olika sorter av trollhassel Jelena, Diana, Sunburst
Vintermagi! Från vänster ’Jelena’, ’Diana’ och ’Sunburst’. De säregna blommorna är köldtåliga och har en kryddig doft. Ta in en kvist till vasen.

Snacka om flower power när trollhasseln slår ut sina små trasselsuddar på nakna grenar. Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, är en gracil buske som förutom den spektakulära vinterblomningen får en sprakande vacker höstfärg. Lättskött, behöver ingen beskärning och trivs i mullrik jord i både sol och skugga men blommar bättre i ett soligt läge. Blommar jan-mars beroende på sort och läge. Härdig i zon 1-3 (4).

Yrvakna droppar

Snödroppar i trädgård och i vas

Snödroppen är en måste-växt, så ljuvlig att ta in i minsta vasen där den fina, vårliga doften snart framträder. Välj gärna den dubbla ’Flore Pleno’ som står mycket längre, både i rabatt och som snittblomma. Blomman är ett konstverk med dubbla underkjolar med äppelgröna markeringar.

Balkongen i februari

När dagarna blir längre är det trevligt att åter fylla krukorna med något fint. En fågelmatare bjuder in vingade vänner och det är roligt att följa de små liven på nära håll.

Krokus i snö

De små lökväxterna är riktiga vinterkrigare och perfekta för krukodling då de blommar länge i den svala luften. Hit hör krokus, vintergäck, snödroppar och våriris. Blomman är förvånansvärt köldtålig och underbara att ta in till äggkoppen. Föröka dem ”in the green”; när blomningen är över genom att försiktigt gräva upp lökarna med bladen i behåll och plantera om glesare.
 
Rosmarin och lager i kruka med vinterskydd

Övervintrande krukodlade växter som rosmarin behöver extra skydd. Täck med kraftig fiberduk och skydda krukan extra med till exempel en kraftig kokosmatta. För högresta växter finns praktiska kronskydd att trä över grenverket. Köldskador är egentligen torskskador som visar sig först till våren när plantan inte kan suga vatten ut i grenverket. Vävnaderna håller för hög fukthalt, växtcellerna sprängs sönder och ledningsbanorna är därmed förstörda. Härdiga växter har utarbetat en strategi för att sänka sin frystemperatur med hjälp av kemiska ämnen, högre sockerinnehåll och så kallad dehydration, reducering av antalet vattenmolekyler. 
 
ads
 

Odla i februari

Groddning av alfaalfa och ärtskott
Antingen groddar man genom blötläggning. Till höger: Eller sår man fröna tätt (här ärter) och skördar de späda skotten.

Groddning är lättodlad piggelinkraft när vi som bäst behöver det. De är läckra, krispiga och supernyttiga. När frön groddas frisätts många ämnen. Baljväxter är till exempel rika på mineraler, vitaminer, proteiner och antioxidanter. De är också fiberrika vilket magen mår bra av. Se vårt fina sortiment av groddfrön. Det finns två sätt att grodda:
 1. Driva fröer i rumstemperatur i vatten. Man äter sedan hela skottet med rot och allt. Driver man utan ljus blir skotten bleka, med ljus får de färg. Denna metod är dryg, av 1 msk alfaalfafrön år man 5 dl groddar!
 2. Så fröer i något medium som jord, stenull eller kokos. Man skördar genom att klippa av skotten och lämnar rötterna som eventuellt kan producera flera skördar.
Här kan du läsa mer om hur man groddar.

Groddning av broccoli, rädisa och ärta

Många växtslag kan groddas, här broccoli, rädisa och ärta.

Minifrön

Sådd och groning av minfrön
Jubel när det första lilla gröna så kallade hjärtbladet vinkar hej till livet!

Generellt gäller ju mindre frön desto längre utvecklingstid. Mitt i vintern behöver alltså pysslingar som begonia, petunia, blomstertobak och lobelia sås för att hinna blomma till sommaren. Bästa tekniken för att så de små sandkornen är att vika ett papper och trilla ut dem sakta genom att lätt skaka på rännan. Så genom så kallad bredsådd, på en fuktad jordbädd. 
De flesta små fröna är ljusgroende (läs på fröpåsen vad som gäller). Tryck då bara till fröet så att det får kontakt med den fuktiga jorden. Täck sedan med en plastkupa eller dylikt för att skapa ett varmt, gosigt mikroklimat. Läs mer här om hur du lyckas med frösådd.

ads

Tomatsäsongen är här!

Sådd av tomatfrön
Tomater är SÅ roliga att odla. De gror lätt och plantan doftar så gott. Det finns hundratals sorter, välj några olika: körsbärstomat som godis, plommontomater till pastasås och kvisttomat till färska rätter.

Äntligen kan vi köra igång med den efterlängtade tomatsådden. Om du har växtlampa vill säga. Annars får du tåla dig ännu någon månad. Wexthuset har ett av Skandinaviens största sortiment av tomatsorter, här kan du gå in och få hjälp att välja dina favoriter.

Krukväxter i februari

Februari är en skärseld för gänget på fönsterbrädan. Kombinationen av torr, varm inomhusluft och ljussbrist är en pärs.
Nu behöver krukväxterna en riktig spabehandling för att stå rustade när vårljuset väcker livsandarna.

Omplantering av skelettblad krukväxt
 • Omplantering. Välj ett nummer större kruka och en näringsrik blomjord. Bottna med ett dräneringslager lecakulor i botten. Plantera på samma djup som växten stod tidigare. OBS! Vänta med eventuell beskärning till nästa månad. Annars blir det för mycket omställning på en gång och växten kan helt stanna upp.
 • Fukt. Duscha med sprayflaska eller gör en enkel luftfuktare. Läs här hur.
 • Ljusterapi. Bjud på extra växtljus med en speciallampa. De finns i flera prisklasser, våra enkla Orion och Gemini kläms fast direkt på fönsterbrädan.

Vackrast i februari – ormbunksväxter    

Ormbunkar som krukväxter spjutbräken, palmbräken, hartassbräken
Ormbunkarna är fantastiska i heminredningen med sin frodiga, tidlösa grönska. Här från vänster spjutbräken, palmbräken och hartassbräken.

Upptäck ormbunkarna, eller bräkenväxterna. De är lättodlade, säreget vackra och kan bli mycket gamla. Dessutom har vi en stor, svensk odling av ormbunksväxter. Det finns många arter, gemensamt för denna växtgrupp med anor från dinosaurietiden, är att de förökas med sporer i stället för frön. Sporsamlingarna sitter under bladen, vanligen i små runda samlingar, så kallade sporangier. 
Skötseltips:
 • Trivs bäst i halvskugga. Tappar den blad är det ett tecken på att den står väl skuggigt.
 • Håll jorden lätt fuktig, inte kruttorr.
 • Duscha bladen ofta så får den en fräsch grönska.
 • Använd mullrik jord, helst med ett dräneringslager av lecakulor i botten så att överskottsvatten kan rinna av.
 • Ge svag dos näring under sommarhalvåret.
   
Pelargoner övervintring
Titta till övervintrande pelargoner. De kan behöva en skvätt vatten om de står ljust. Om en månad är det dags att plantera om och väcka pelargonerna till en ny säsong.

Blomsterpyssel i februari

Den 14 februari är det läge att uppvakta hjärtevännen. Varför inte med en eldröd växt? 

Chiliplanta som krukväxt och rosenkalla
En het chili kan väl passa till hjärtevännen? Alternativt en spännande frösort.  Blomstervännen får en rosenkalla, Anthuirium, är både läcker och lättodlad. Läs här hur den trivs.  

Driv våren i blom!

Drivning av kvistar forsythia och kvittenvide Salix
En kvist forsythia sprider vårkänsla i hela hemmet. Finaste pälskappan i videfamiljen har väl kvittenvide, Salix chaenomeloides, i rosarött fluff.

Så enkelt och vilken woweffekt! Tag med en vass sekatör och kika efter lämpliga buskar som kan lockas att vakna i stugvärmen. Bäst lyckas man med växter som ska blomma inom en månad. I februari väljer vi därför  forsythia och vide. Lite senare körsbär och kastanj, i mars magnolia och körsbärskornell. Här kan du läsa mer om drivning av kvistar. Har knopparna svårt att slå ut kan du duscha dem med vatten så brukar de spricka upp.

Fler tips för februari
 

Pollinering av citrusblomma med pensel
 
 • Citrusträden blommar efter en sval period. Finns inga surrande hjälpredor i luftrummet får du leka humla och dutta blommorna med en mjuk liten pensel. En lyckad pollinering ger både bättre fruktstättning och större frukter.
 • Skaka av tung snö från vintergröna växter och från växthustak. 
 • Sortera ut gamla frön.här testar man grobarheten.
 • Ta in snö och använd smältvattnet till kalkskyende växter som citrus och azalea. Man kan också lägga snön ovanpå krukjorden för en fuktboost.
 • Sanda hellre gången än salta mot halka. Saltet är särskilt tufft för vintergröna växter och hamnar dessutom så småningom i grundvattnet där det kan göra skada.
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH, Floradania, Ibulb och Lena Ljugquist.
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com