Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern februari

Frösådd i krukor och tråg
Drivning av lökar på fönsterbrädan i februari - x
Lökväxter som är enkla att driva i blom inomhus; iris, krokus, hyacint, vårstjärna och narcisser kan sedan bli gamla stamgäster i rabatten.

Lökväxterna är februariräddningen för den som längtar efter blommor - de hjälper oss nordbor att se ljuset i vintertunneln.
Det är fantastiskt att tjuvstarta våren genom att lura löken att blomma i förtid.
Håll sedan liv i fördrivna lökar genom att odla dem som vanliga krukväxter som ställs så svalt och ljust det går.
När tjälen släppt kan de planteras ut för att blomma igen nästa år och många år därefter. Sätt dem så att löken hamnar tre gånger så djupt som lökens höjd. 
Lökar i kruka ’in the green’ hittar du i webbutiken.

Trädgården i februari

Lycklig är den som har en snötäckt trädgård, bättre isolering finns inte. Barfrost går särskilt hårt åt perenner, speciellt om temperaturen pendlar en nederbördsrik vinter. Därför är zonkartan som anger härdighet meningslös för perenner. De trivs nämligen mycket sämre i milda zon 1 än i snösäkra zon 8.

Snö i trädgård med fruktträd - x
När snön ligger tjock kan unga fruktträd drabbas av svåra gnagskador. Trampa till snön kring stammarna. De är mumma för gnagare som kilar omkring under snötäcket, skyddade från rovfåglar som nu är hungriga.

Jordgubbsplantor på vintern med markduk

Om temperaturen pendlar mycket kan nyplanterade växter med lite svagare rotsystem drabbas av fenomenet uppfrysning. När vattnet i jorden fryser (expanderar) uppstår en sprängkraft som trycker upp den lilla plantan som bokstavligen slits av med rötterna. När vårtorkan sedan kommer vissnar plantan. Undvik problemet genom att ösa på snö eller täcka med torra löv, kraftig markväv eller granris. 

När är det vår?

Sverige är aldrig så långt som på våren Meterologiskt kan våren inte börja före 15 februari. Sedan ska dygnsmedeltemperaturen sju dagar i följd  vara mellan 0-10 grader. Statistiskt sker detta i:
Malmö 22 februari
Stockholm 16 mars
Östersund 11 april
Kiruna 1 maj

Beskärning i februari

Beskärning av bärbuskar på vintern - x

En fin dag kan du beskära bärbuskar. Ett luftigt, ungt grenverk ger godare bär, friskare buskar och det blir lättare att plocka. Föryngringen ger dessutom större bär och bättre blomning. Arbetet blir roligare och bättre med bra vassa beskärningsredskap

 • Ta bort de äldsta grenarna i marknivå. Använd en rejäl grensax. Knipsa också bort grenar som växer fel; rakt inåt i busken eller längs marken.
 • Glesa ut någon eller några av grenarna genom att klippa med en vass tvåskärssekatör precis ovanför en utåtriktad knopp så att 1/3 av längden blir kvar.

Skörda jordärtskockor

Skörd av jordärtskockor på vintern - x

Jordärtskockor är lättodlade, härdiga och fleråriga. De sprider sig glatt så var noga med placeringen. Ett smart ställe är intill komposten där de får näring och ger skön skugga sommartid då de växer till ett tvåmeterhögt buskage. 
En mer lättodlad grönsak finns inte, skockorna sköter sig själva och man skördar efter hand genom att ta grepen och gräva fram lämplig mängd.
Passa på att skörda vid mildväder och väntas sträng kyla kan du ta upp några extra omgångar och förvara i kylen. Härliga i gratänger, soppor till puré (mixade med bara lite smör) och ugnsrostade.

Trollhassel blommar

Gul trollhassel i blom - pix

Snacka om flower power när trollhasseln slår ut sina små trasselsuddar på nakna grenar. Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia, är en gracil buske som förutom den spektakulära vinterblomningen får en sprakande vacker höstfärg. Lättskött, behöver ingen beskärning och trivs i mullrik jord i både sol och skugga men blommar bättre i ett soligt läge. Blommar januari-mars beroende på sort och läge. Härdig i zon 1-3 (4).

Snödroppar

Snödroppar i trädgård och i vas - LL

Snödroppen är en måste-växt, så ljuvlig att ta in i minsta vasen där den fina, vårliga doften snart framträder. 
Läs mer om snödroppar, hur du planterar dem "in the green" eller som lök och hur du får dem att trivas och spridas i vår artikel om Snödroppar - odling och fakta.

Balkongen i februari

När dagarna blir längre är det trevligt att åter fylla krukorna med något fint. En fågelmatare bjuder in vingade vänner och det är roligt att följa de små liven på nära håll.

Krokus i snö

De små lökväxterna är riktiga vinterkrigare och perfekta för krukodling då de blommar länge i den svala luften. Hit hör krokus, vintergäck, snödroppar och våriris. Blomman är förvånansvärt köldtålig och underbara att ta in till äggkoppen. 
 
Rosmarin och lager i kruka med vinterskydd

Övervintrande krukodlade växter som rosmarin kan övervintra i södra Sverige men behöver då oftast extra skydd. Täck med kraftig fiberduk och skydda krukan extra med till exempel en kraftig kokosmatta. För högresta växter finns praktiska kronskydd att trä över grenverket.
 
Köldskador är egentligen torskskador som visar sig först till våren när plantan inte kan suga vatten ut i grenverket. Vävnaderna håller vintertid för hög fukthalt, växtcellerna sprängs sönder och ledningsbanorna är därmed förstörda. Härdiga växter har utarbetat en strategi för att sänka sin frystemperatur med hjälp av kemiska ämnen, högre sockerinnehåll och så kallad dehydration, reducering av antalet vattenmolekyler. 

Odla inomhus februari

Groddning av alfaalfa och ärtskott - LL+pix
Antingen groddar man genom blötläggning. Till höger: Eller sår man fröna tätt (här ärter) och skördar de späda skotten.

Groddning är lättodlad piggelinkraft när vi som bäst behöver det. De är läckra, krispiga och supernyttiga. När frön groddas frisätts många ämnen. Baljväxter är till exempel rika på mineraler, vitaminer, proteiner och antioxidanter. De är också fiberrika vilket magen mår bra av. Se vårt fina sortiment med tema groddning.

I vår artikel om att Odla groddar får du en massa tips om detta.

Groddning av broccoli, rädisa och ärta

Många växtslag kan groddas, här broccoli, rädisa och ärta.

Växter att så i februari

Groning av minifrön - LL
Jubel när det första lilla gröna så kallade hjärtbladet vinkar hej till livet!

Generellt gäller ju mindre frön desto längre utvecklingstid. Mitt i vintern behöver alltså pysslingar som begonia, petunia, blomstertobak och lobelia sås för att hinna blomma till sommaren. Läs om vilka växtslag som behöver sås redan nu i Sommarblommor att så tidigt och Köksväxter och bär att så tidigt

Bästa tekniken för att så de små sandkornen är att vika ett papper och trilla ut dem sakta genom att lätt skaka på rännan. Så genom så kallad bredsådd, på en fuktad jordbädd. 
De flesta små fröna är ljusgroende (läs på fröpåsen vad som gäller). Tryck då bara till fröet så att det får kontakt med den fuktiga jorden. Täck sedan med en plastkupa eller dylikt för att skapa ett varmt, gosigt mikroklimat. I  Odlingsskolan del 1: Frösådd: berättar vi allt om hur du lyckas med frösådd.

Så tomater i februari

Sådd av tomatfrön
Tomater är SÅ roliga att odla. De gror lätt och plantan doftar så gott. Det finns hundratals sorter, välj några olika: körsbärstomat som godis, plommontomater till pastasås och kvisttomat till färska rätter. Med Tomatväljaren är det lätt att klicka fram sina favoritsorter.

Äntligen kan vi köra igång med den efterlängtade tomatsådden. Om du har växtbelysning vill säga. Annars får du tåla dig ännu någon månad. Wexthuset har ett av Skandinaviens största sortiment av tomatfrön - bara att välja och vraka!

Här i Faktabanken har vi en kategori som handlar just om odlingsråd för tomater.

Krukväxter i februari

Februari är en skärseld för gänget på fönsterbrädan. Kombinationen av torr, varm inomhusluft och ljussbrist är en pärs.
Nu behöver krukväxterna en riktig spabehandling för att stå rustade när vårljuset väcker livsandarna.

Omplantering av skelettblad krukväxt - x
 • Nu kan det vara läge för omplantering. Använd samma kruka som du rengör eller välj ett nummer större om rötterna fyller ut krukan och använd en näringsrik blomjord. Bottna med ett dräneringslager lecakulor i botten. Plantera på samma djup som växten stod tidigare. OBS! Vänta med eventuell beskärning till nästa månad. Annars blir det för mycket omställning på en gång och växten kan helt stanna upp. Lär dig allt du behöver veta om omplantering av krukväxter i vår video och artikel Omplantering av krukväxter.
 • Duscha gärna med sprayflaska då och då eller gör en enkel egen luftfuktare. Mirakelkuren för många av våra krukväxter.
 • Bjud på extra växtbelysning med en speciallampa.
 
Pelargoner på övervintring - LL
Titta till övervintrande pelargoner. De kan behöva en skvätt vatten om de står ljust. Om en månad är det dags att plantera om och väcka pelargonerna till en ny säsong.

Driv kvistar i blom

Drivning av kvistar forsythia och kvittenvide Salix - x
En kvist forsythia sprider vårkänsla i hela hemmet. Finaste pälskappan i videfamiljen har väl kvittenvide, Salix chaenomeloides, i rosarött fluff.

Så enkelt och vilken woweffekt! Tag med en vass sekatör och kika efter lämpliga buskar som kan lockas att vakna i stugvärmen.
Bäst lyckas man med växter som ska blomma inom en månad. I februari väljer vi därför forsythia och vide. Lite senare körsbär och kastanj, i mars magnolia och körsbärskornell.  Har knopparna svårt att slå ut kan du duscha dem med vatten så brukar de spricka upp. Läs mer i artikeln om att Driva kvistar i blom.

Mera att göra i februari

Pollinering av citrusblomma med tops - LL
 
 • Citrusträden blommar efter en sval period. Finns inga surrande hjälpredor i luftrummet får du leka humla och dutta blommorna med en bomullstops eller en mjuk liten pensel. En lyckad pollinering ger både bättre fruktstättning och större frukter. 
 • Skaka av tung snö från vintergröna växter och från växthustak. 
 • Sortera ut gamla frön. Läs vidare om att Testa grobarheten på gamla frön.
 • Kontrollera övervintrande lökar och knölar så att de inte har ligger för fuktigt och riskerar ruttna eller få till mögelskador. Skär bort eventuella skadade delar så det inte sprider sig och lägg dem något torrare fram tills det är dagas för plantering. 
 • Vattna med snö i växthus och uterum. Perfekt för kalkskyende växter som citrus, kamelia, gardenia och azalea. Man kan också lägga snön ovanpå krukjorden för en fuktboost.
 • Sanda hellre gången än salta mot halka. Saltet är särskilt tufft för vintergröna växter och hamnar dessutom så småningom i grundvattnet där det kan göra skada.
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH, Floradania, Ibulb och Lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.