Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern februari

Frösådd i krukor och tråg
Även om februari definitionsmässigt är en vintermånad ökar dagslängden snabbt och det känns att våren är nära.
 
Den meterologiska definitionen för vår kan inträffa efter 15 februari och beräknas utifrån att dygnsmedeltemperaturen sju dagar i följd  ska ligga mellan 0-10 grader.
 
Genomsnittligt brukar våren enligt denna definition komma till:
 
  • Malmö 22 februari
  • Stockholm 16 mars
  • Östersund 11 april
  • Kiruna 1 maj
 
Tyvärr betyder inte det att vi kan börja plantera ut våra växter. Det dröjer ytterligare upp till två månader innan det är dags. I vår artikel Tidtabell för frösådd kan du se när sista frosten normalt brukar inträffa just där du bor. Det är riktmärket vi använder när vi förodlar då de flesta växter behöver minst frostfritt för att kunna planteras ut.

Odla och plantera i februari

Nu ökar tempot i odlingslådorna. Det är ganska många växter som med fördel kan börja förodlas under februari månad. Läs vår Tidtabell från sådd till utplantering vad som är dags just där du bor.
 
Inspiration och förslag på sorter att odla hittar du bland annat i följande artiklar.
Samodla växter som motar skadedjur
 
Tänk på att planera köksträdgårdens sådder utifrån modellen för växtföljd så att inte sjukdomar får fäste.
 
Se över din odlingsplan. Sortera fröerna du har hemma och testa grobarheten om du misstänker de är gamla. Köp hem det som saknas så att du har fröerna hemma i god tid innan de ska sås. Många sorter ska helt förodlas för att hinna utvecklas ordentligt och få en lång blomning och skördetid. Det är praktiskt och platsbesparande är det att förodla i pluggbrätte.
 
Frösådda pelargoner får ny kruka
 
Har du sått chili, pelargoner och andra sorter som med fördel sås tidigt kan det redan nu vara dags att skola upp dem till egen kruka. Här får du tips för omskolning av småplantor.
I slutet av månaden börjar det bli dags att så tomater. Hur tidigt du kan börja har mest att göra med hur mycket plats och tillgång till bra ljus du har. När de väl kommit igång att växa tar de snabbt stor plats. Hellre vänta några veckor om det är lite ont om utrymme så du får fina, knubbiga och tåliga plantor istället för gängliga och taniga. Växtlampa är ett måste oavsett.
Det finns hundratals tomatsorter att välja bland. Ta hjälp av vår Tomatväljare där du kan filtrera fram förslag på sorter som passar dina odlingsförutsättningar och din smak.
Praktiska tips för din tomatodling hittar du i vår artikel Odla tomater, steg för steg.
 
 
För att förbereda de tidigaste sådderna utomhus kan jorden täckas med odlingsklockor eller odlingstunnlar i plast för att skynda på uppvärmningen. 
 
Många sorter av både köksväxter och sommarblommor kan vintersås antingen direkt på växtplatsen eller i odlingslådor. Då börjar fröerna gro så snart de kan och du spar både tid och lite jobb när sedan den mer hektiska förodlingstiden börjar.
 
Alla sådder som görs inomhus fram till och med mars behöver stå under växtlampa för att det ska fungera. Resultatet blir tyvärr annars gängliga, håglösa plantor som får svårt att ta riktig fart. Läs gärna mer om växtbelysning i vår artikel om Bra att veta om växtbelysning.
 
Du hittar en översikt över sommarblommor att så tidigt och köksväxter och bär att så tidigt här i Faktabanken.
 
De flesta perenner, buskar och träd kan du också så  nu. Många av dem vill ha en köldperiod (stratifieras) för att gro och då är det perfekt att så och ställa ut dem när det fortfarande finns flera veckor kvar med kyla. 
Sorter som gror utan köldperiod kan också ställas utomhus, men dessa kan också stå inomhus om man önskar få igång groningen tidigare än om de står utomhus. 
 
 
Hyacinter driva inomhus på vårenSpara några hyacintlökar från julplanteringen för att driva till våren. Förvara svalt så kan du väcka upp dem i januari/februari.
 
Nu kan du börja driva vårblommande lökar i blom inomhus. Har du dem stående svalt i kruka ute kan du plocka in dem och se hur de snart börjar titta upp ur jorden.
Efter blomningen ställer du dem svalt och ljust så att de håller sig fram tills det är dags att plantera ut dem i trädgården där de kommer att blomma under många år framöver.
 
 
I februari kan du fortfarande ta  vintersticklingar. Få fler av dina favoritrosor och buskar med detta enkla sätt att föröka buskar och träd med sticklingar.
 
Nu är det dags att planera och köpa hem nya sommarblommande lökar och knölar. 
Har du övervintrat lökar och knölar behöver de kontrolleras då och då så att de inte torkar eller börjar mögla.
 
Har du övervintrat pelargoner under växtlampa eller om de trots detta är vid god vigör kan du börja ta sticklingar av dem redan nu.
 
Glöm inte att rengörna krukor, lådor, brickor och brätten från förra årets odlingar innan du börjar använda dem för sådd och omplantering. Gammal jord och avlagringar i krukorna kan härbärgera ohyra och skadliga svampar och bakterier. Bättre att ta det säkra före det osäkra. Tips för rengöring och varför det är så viktigt kan du läsa i vår artikel Rengöring av krukor.
 
Fortsätt odla småblad av sallat och bladgrönsaker inomhus under växtlampa och få kontinuerlig tillgång till hemodlade kryddväxter fram till dessa att du kan börja odla dem utomhus.
 
 
Groddar kan vi odla året om. Supernyttigt, väldigt gott och dessutom lättodlat.
Allt du behöver veta om att odla groddar finns här i Faktabanken.
 
 
 

Trädgårdsskötsel i februari

En fin februaridag är det perfekt att ta tag i lite beskärning som ska göras innan växterna kommer igång med årets tillväxt.
Beskärning är viktigt för att växten ska bibehålla en fin form, ta bort skadade delar och för att uppmuntra tillväxt, blomning och fruktsättning.
 
Fram till och med mars är det dags att beskära till exempel:
 
 
Med rätt beskärningsredskap går arbetet snabbt och enkelt och resultatet blir bra utan skador på växten. 
 
Februari är en perfekt tid att göra en ordentlig föryngring av häcken. Även en riktigt gammal häck som blivit ful, gles och ojämn kan räddas och bli fin igen. Läs mer om hur du förnyar din gamla fomklippta häck.
 
Gör iordning trädgårdsredskapen
 
Har du ännu inte sett över, slipat och oljat in trädgårdens redskap är det hög tid. Tips får du i artikeln Vårda trädgårdens redskap.
 
 
Skydda nyplanerade växter med grunt rotsystem som t.ex. jordgubbar från torka. Problemet kan uppstå om temperaturen pendla mycket. När vattnet i jorden fryser (expanderar) uppstår en sprängkraft som trycker upp den lilla plantan som bokstavligen slits av med rötterna. När solen sedan börjar värma vissnar plantan då den har liten eller ingen jordkontakt och jorden fortfarande är frusen och inte ger ifrån sig vatten. Undvik problemet genom att ösa på snö eller täcka med torra löv, kraftig fiberduk eller granris. Det går också att toppa med jord så att rötterna täcks innan det skyddande lagret läggs över.
 
 
Om snön ligger djup kan man trampa till den runt unga träd för att hindra gnagare från att komma åt och gnaga på barken. De jobbar gärna i skydd av snön där de förblir oupptäckta av fiender. Förekom genom att i tid sätta stamskydd runt trädet som stoppar det mesta.
 
 
Även om många av oss odlings- och trädgårsentusiaster gärna ser att snön försvinner så kan det vara bedrägligt, särskilt för perenner. Snön isolerar jättebra och är det barfrost är risken större för känsliga perenner att de förfryser. Har du några dåligt härdiga eller nyplanterade perenner du är extra rädd om ger ett lätt täcke av torra löv eller granris ett skydd mot den värsta kylan.
 
Kronskydd av vintergröna växter
 
Köldskador är egentligen torkskador som visar sig först till våren när plantan inte kan suga vatten ut i grenverket. Växtens vävnader håller vintertid hög fukthalt, växtcellerna sprängs sönder och ledningsbanorna är därmed förstörda. Härdiga växter har utarbetat en strategi för att sänka sin frystemperatur med hjälp av kemiska ämnen, högre sockerinnehåll och så kallad dehydration, reducering av antalet vattenmolekyler. Tips om hur du mildrar och undviker risk för skador när solen börjar lysa hittar du i artikeln Skydda mot växtskador av vårsolen.
 
Är det halt ute? Sanda hellre gången än salta mot halka. Saltet är särskilt tufft för vintergröna växter och hamnar dessutom så småningom i grundvattnet där det kan göra skada.

Balkongen i februari

När dagarna blir längre är det trevligt att åter fylla krukorna med något fint. Välj helst plantor som är avhärdade och inte stått i en varm butik då dessa är väldigt känsliga för plötsliga minusgrader även om de normalt tål dem.

Planterar du fördrivna lökväxter och andra uppdrivna växter är de troligen drivna i plusgrader och känsliga för minusgrader. Då kan du vänja dem successivt genom att ställa dem på ett isolerande underlag och ge ordentligt frostskydd kyliga dagar med fiberduk för att de ska kunna frodas ända in i april/maj.

 

KÖP FIBERDUK

 

En fågelmatare bjuder in många kvittrande vänner och det är roligt att följa de små liven på nära håll.

 

KÖP FÅGELMATARE

 

Står där växter i kruka som övervintrar får man hålla koll på bevattningen. Tinande snö kan göra att det blir allt för mycket vatten i krukan samtidigt som några soliga, varma dagar lätt torkar ut jorden.
 
Kliar det i odlingsfingrarna kan man vinterså grönsaker och blommor som sedan blir robusta och tåliga plantor.
 
Håll koll på vintergröna växter i kruka så att de inte fryser sönder och förbered för att kunna skydda dem mot vårsolens starka och uttorkande strålar.

Växthuset i februari

Innan du börjar använda ditt växthus för mycket se till att det är rengjort och urstädat. Helst gör man ju det på hösten, men ibland räcker tiden inte till så bättre sent än aldrig.

Förbered växthuset för våren med våra enkla tips.

 

Är vädret milt kan man börja förodla även i ett oisolerat växthus. Skapa en ombonad varm miljö genom att skärma av en mindre yta med växthusplast, värm med en fläkt som har termostat så att den slår av när temperaturen stiger eller lägg en jordvärmekabel som snabbt skapar en odlingsbädd där tidiga grödor kan börja växa.

 

KÖP VÄRMEKABEL

 

I ett uppvärmt växthus kan man lägga en snöboll för att vattna i krukan hos de växter som övervintrar så får de lite lagom mycket vatten vartefter snön töar.

 

Övervintrade växter ska fortsatt vattnas varsamt även om de successivt behöver mer vatten nu när värmen kommer. Överdriven vattning och spill kan lätt orsaka mögelangrepp som gynnas vid svala temperaturer och gör växerna mindre tåliga mot kylan.

 

Se till att termostaten på värmefläkten fungerar som den ska. Det är både oekonomiskt och onödigt att vräka på värme i överflöd denna månad.
 
 
Både i det oisolerade och det uppvärmda växthuset kan man sätta upp isolerande bubbelplast längs väggar och tak och gärna lägga tjocka frigolitskivor på golvet som isolerar extra. Då kan odlingarna dra igång flera veckor tidigare och dessutom kan utrymmet snart börja användas för att driva förodlade plantor som dragits upp inomhus.
 
Man kan börja förodla fröer tidigare i växthuset utan allt för hög lufttemperatur genom att ställa sådden på en värmematta.
 

 

Mot slutet av månaden kan det vara dags att sätta upp skuggväv. Den skarpa vårsolen stressar lätt växterna som stått relativt svalt och de stora temperaturskiftningarna mellan dag och natt är en en stressfaktor i sig som lätt kan göra plantorna till offer för ohyra som börjar frodas när värmen kommer.  Bubbelplasten kan under en övergångsperiod tjäna samma syfte som skuggväven plus att den jämnar ut temperaturen mellan natt och dag något.

Krukväxterna i februari

Februarisolen med starkt ljus och värme som torkar ur och ger lägre luftfuktighet samtidigt som dagslängden fortfarande är relativt kort kan vara en utmaning för många krukväxter. Höj luftfuktigheten med en luftfuktare eller ställ kärl med vatten i växternas direkta närhet och skugga för brännande solstrålar.
 
Om dina krukväxter börjar se lite slitna ut kan du felsöka varför i vår artikel Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur.
 
I slutet av månaden passar det bra att plantera om växter som står trångt i sin kruka eller behöver få lite ny, fräsch jord. Läs på om att omplantera krukväxter i vår artikel med video som handlar just om Omplantering av krukväxter.
 
pollinering av citrus
 
Citrusträden blommar efter en sval period med mindre ljus. Förbättra oddsen att få frukt genom att själv sköta om pollineringen. Använd bomullspinne eller en fin pensel och dutta.
 
När amaryllisen blommat över klipper du av stängeln och låter bladen växa. Spara den och driv för ny blomning som sker till sommaren eller vintern beroende på vad löken vill och hur du behandlar den. Läs mer om att spara och ta hand om din amaryllislök.
 
Plantera om och väck upp pelargonerna. Läs mer om vårskötsel av pelargoner.
 
 

Skörd och blomning i februari

Amaryllisen som inte hann gå i blom till jul blommar under perioden med sina fantastiska klocklika blommor.
 
Snödroppar
 
Ute börjar snödroppar titta fram i soliga lägen.
 
Trollhasseln visar upp sin fantastiska blomning och videkissarna börjar synas lite grann i sitt foder.
 
Julrosor av olika sorter blommar eller är på väg att slå ut. 
 
Är marken någorlunda mjuk kan man börja skörda jordärtskockor.
 
Inomhus skördas sallat, kryddväxter och groddar hela vintern lång.
 
 

Våra vilda vänner i februari

I februari är mycket av naturens mat på upphällning och ditt bidrag till fågelbordet är mycket uppskattat. Här hittar du vårt sortiment av vildfågelfrö.

 

I artikeln Mata vinterns fåglar får du många tips om fågelmat, vilka fåglar som stannar i Sverige på vintern och vad de olika fåglarna föredrar att äta. 
 
Om inte någon hyresgäst redan börjat boa i en gammal fågelholk kan du passa på att göra ren den innan den tas i bruk.
 
Det är fortfarande gott om tid att sätta upp nya fågelholkar. Läs mer i våra 10 tips om holkar och hur du får fåglarna att häcka i din trädgård. Att få fåglar som  närmaste granne och kunna följa dess liv på nära håll är en ren fröjd.
 
 

Fler tips för februari

Tag in och driv kvistar i blom. I februari passar det bra att driva vide, forsythia och tidigblommande magnolia mfl.
 
Det finns gott om snittblomstulpaner att köpa. Passa på att göra fina buketter du kan kombinera med björkris, vide, blåbärsris och vackra grenar.
 
 
Torkade växter i kruka
 
Arrangera torkade växter som du sparat från sommaren.
 
Virka en ytterkruka. Perfekt för restgarner eller virka med jutegarn för mer struktur. Bra att ha till krukväxter som ska planteras om.
 
Gör växtstöd av huvudstammen från din avbarrade julgran.
 
Utnyttja snön för att skissa upp nya rabatter och gångar. Då kan man snabbt få en idé och känsla för hur det kan ta sig ut och hur stor plats som går åt.
 
Gör såkrukor av tidningspapper. Toppenbra återanvändning och praktiska krukor helt gratis.
 
Gör egna såband. Ett bra sätt att förbereda sådderna i kökslandet. Lätt att lägga ut. Lagom avstånd direkt.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896