Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern januari

vattenkanna med frost

KÖP FRÖERKÖP ODLINGSTILLBEHÖRKÖP VÄXTBELYSNING

 

Trädgården i januari

 

Januari betyder nytt år och nya möjligheter. Mängden dagsljus ökar om än långsamt.
Trädgården är i vila med frusen mark, men inomhus börjar det dags att dra igång odlingarna för en lång och tidig säsong.

Odla och plantera

I januari börjar vi med de första frösådderna inomhus. Mot slutet av månaden kan vi täcka jorden i pallkragar och lådor med odlingsklockor eller odlingstunnlar i plast för att värma upp jorden för de tidigaste direktsådderna. Du kan också klippa ner julgranen och lägga grenarna som täckning både i odlingslådan och för att skydda känsliga växter.

Planera sådden

Det är alltid bra att göra en lista på vilka växter man planerar att odla under året. Då har man en bra översikt och missar inte förodla sådant som tar lite tid på sig.
 
Sätt fart på odlingsdrömmar och planer genom att kika i vårt stora sortiment med fröer till ätbara och blommande växter.
Ta fram gamla fröpåsar och sortera. Är du osäker på groningen kan du göra ett groningstest.
Till hjälp i din planering kan du läsa vår artikel Planera sådden med en tidtabell från sådd till utplantering.
 
Inspiration och förslag på sorter att odla hittar du bland annat i följande artiklar.
Samodla växter som motar skadedjur
 
Tänk på att planera köksträdgårdens sådder utifrån modellen för växtföljd så att inte sjukdomar får fäste.
 
Odla inomhus i odlingsstation
I odlingsstationen är det enkelt att odla grönt under den mörka perioden. Perfekt också för sticklingar och när du vill dra upp frö till köksväxteroch sommarblommor.
 
 

Växter att så tidigt

Det finns ett antal ettåriga växter med lång utvecklingstid som med fördel kan sås redan nu i januari. Till dem hör Chili och pelargon. Mycket handlar om hur mycket plats man har tillgänglig för växterna när de ska skolas upp och fortsätta växa till innan de kan planteras ut. Alla sådder som görs inomhus fram till och med mars behöver stå under växtlampa för att det ska fungera. Resultatet blir tyvärr annars gängliga, håglösa plantor som får svårt att ta riktig fart. Läs gärna mer om växtbelysning i vår artikel om Bra att veta om växtbelysning.
 
Du hittar en översikt över sommarblommor att så tidigt och köksväxter och bär att så tidigt här i Faktabanken.
 
Vissa ettåriga växter kan med fördel vintersås utomhus redan nu. Läs mer om Vintersådd av grönsaker och sommarblommor.
 
 

Fröså exotiska växter

Många av de exotiska frukter vi köper hem gror lättare än man tror och blir till fina krukväxter som är värda odla vidare år efter år.
Vi har samlat odlingstips till flera av dem i Faktabanken. Några av dem länkar vi till nedan:
 
Fröplantor av physalis - LLFrösådd av physalis.
 
Nu behöver frösådder ordentligt med ljus för att blli knubbiga och välväxta. Vintertid är en växtbelysning nödvändigt  fram till och med slutet av mars för att frösådder och sticklingar ska utvecklas ordentligt.

Fröså perenner

De flesta perenner, buskar och träd kan du så nu. Många av dem vill ha en köldperiod, /stratifieras) för att gro och då är det perfekt att så och ställa ut dem när det fortfarande finns många veckor med kyla. 
Sorter som gror utan köldperiod kan också ställas utomhus, men för att få igång groningen tidigare kan dessa också sås inomhus. Du hittar ett fint urval frö till perenner hos oss, men glöm inte möjligheten att gå ut och leta frö att så. TIps hittar du i artikeln Så här samlar du egna fröer.
 
 
 

Grodda och odla ätbart inomhus

odling av groddar
 
Senhöst, vinter och tidig vår kan vi fortsätta att äta hemodlad sallat och bladgrönsaker och ha kontinuerlig tillgång till hemodlade kryddväxter.
Om du köpt hem krukade örter som persilja, gräslök och basilika från butiken kan du odla dem vidare i köksfönstret. Se hur du gör här.
 
Groddar kan vi odla året om. Supernyttigt, väldigt gott och väldigt lättodlat.
Allt du behöver veta om att odla groddar finns här i Faktabanken.
 
 

Ta vintersticklingar

Skapa fler av dina favoritrosor och buskar. I januari är det fortsatt bra läge att Ta vintersticklingar
 

Lökar och knölar

Nu börjar det bli dags att planera för inköp av nya sommarblommande lökar och knölar. 
 
Det kan samtidigt vara en bra idé att kontrollera så att de lökar och knölar du övervintrar ser bra ut. De får varken torka eller blir fuktiga så de börjar mögla. Tillför lätt fukt i ströet de ligger i om de ser torra ut. Är de för fuktiga eller har tecken på mögel behöver de vädras och luftfuktigheten minskas. Tag bort mögliga knölar och avlägsna misstänkta fläckar så det inte sprids.
 
ads

Trädgårdsskötsel i januari

Skydda känsliga växter mot kyla och snö

frusen snö på grenar
 
  • Är det barmark och temperaturen sjunker kan ett rejält lager torra löv, granris, en kokosmatta eller luftig barkmull skydda känsliga övervintrare.
  • Nyplanterade och känsliga växter behöver extra skydd mot kyla, vind och stark sol. Ett lager snö eller en hög löv ger ett bra skydd på marken. För vindens kylningseffekt och solens heta strålar behövs fiberduk och juteväv.
  • Tjocka lager pudersnö kan snabbt bli tunga vid plusgrader och ge fläkskador på häckar, formklippta växter och annat vintergrönt. Skaka av med en borste så slipper du och plantan bli ledsen när töväder kommer och tynger.
  • För växter som står  i kruka utomhus är isolering mot marken viktig samtidigt som ett bra krukskydd skyddar mot den värsta kylan. 
  • Julrosorna klarar några minusgrader i kruka, men under -5 C behöver de antingen grävas ner eller ställas svalt och skyddat tills de kan grävas ner på våren.
 
 
 

Skydda växter mot vilt

En sträng vinter börjar viltet bli hungrigt nu, särskilt om snön hindrar djuren att beta. Läs mer om att Skydda växter mot rådjur och vilt.

 

Trico garden är ett KRAV-godkänt medel framställt av fårtalg som avskräcker hjortdjur från odlingar. Medlet ger ett långvarigt skydd och kan användas året runt.

 

Skydda känsliga växter med hemmagjorda viltskrämmare av oasisbitar doppade i blodmjöl. Skär lagom stora bitar av oasis, trä på grillpinnar och doppa i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak som slammas upp med vatten. I stället för oasis kan man anända tamponger som omsluts av en strumpa. Djuren avskyr lukten! Upprepa doppningen några gånger under vinterhalvåret.  

Unga träd är extra utsatta för horndjurens fejning och gnagdjur som vill komma åt barken. Skydda med stamskydd

 

KÖP VILTSKYDD

 

Övrig trädgårdsskötsel i januari

  • Gör en plan för trädgården. Oavsett om den är uppvuxen ny eller under uppväxt kan det vara en bra idé att göra en årsplan för skötsel, nyplantering, flytt och projekt för att hålla trädgården fin och uteckla den i den riktning som passar just dig.
  • Beskär och föryngra häcken. Nu är tiden inne för att göra en ordentlig makeover av en gles och ostyrig häck.
  • Nu är det hög tid att vinterbeskära vinrankan.
  • Blåregnet behöver beskäras nu i januari-februari. Läs våra Skötselråd och beskärningstips för blåregn.
 

Balkongen i januari

Är månaden kall är det inte jättemycket att göra på balkongen just nu.
 
  • Står där växter i kruka som övervintrar får man hålla koll på bevattningen. Tinande snö kan göra att det blir allt för mycket vatten i krukan samtidigt som några soliga, varma dagar lätt torkar ut jorden.
  • Kliar det i odlingsfingrarna kan man vinterså grönsaker och blommor som sedan blir robusta och tåliga plantor.
  • Håll koll på vintergröna växter i kruka så att de inte fryser sönder och förbered för att kunna skydda dem mot vårsolens starka och uttorkande strålar.
 

Växthuset i januari

Rosmarin som blommar i växthusetMed bara några få plusgrader blommar rosmarinen uppe i växthuset.
 
  • I det oisolerade växthus råder vintervila i januari.
  • I ett isolerat och uppvärmt växthus som används för att övervintra växter är vattningen en balansgång. Den svala temperaturen gör att växterna mer eller mindre är i vila och kräver mindre vatten, samtidigt ska de ju inte torka ut. Undvik spill och för mycket fukt eftersom fukt tillsammans med kyla är mer skadligt för växterna nu än torr luft.
  • Syns tecken på gråmögel rensa försiktigt bort dessa växtdelar så att det inte sprider sig.
  • I det isolerade växthuset är det nu perfekt att ställa ut överblommade lökväxter och andra utomhusväxter från julgrupper i väntan på utplantering när markfrosten släpper.
  • Se till att termostaten på värmefläkten fungerar som den ska. Det är både oekonomiskt och onödigt att vräka på värme i överflöd denna månad.
  • Beroende av var i landet man bor kan man mot slutet av månaden börja förbereda växthuset för årets odlingssäsong genom att sätta upp isolerande bubbelplast längs väggar och tak och gärna lägga tjocka frigolitskivor på golvet som isolerar extra. I hörn och vrår stoppas vind och kylan med en trasmatta. I tillägg kan man bygga en lite kuvös med ett växthustält där man successivt kan börja dra upp frösådder.
  • För att komma igång tidigt behövs en värmefläkt.
  • Man kan börja med frösådder tidigare utan allt för hög lufttemperatur genom att ställa sådden på en värmematta.
  • I jordbäddar kan man med en jordvärmekabel tidigarelägga frösådd av bladgrönsaker och rädisor minst en månad.
 

Krukväxterna i januari

Mörkret är fortfarande påtagligt även om dagarna börjar bli längre och snön lyser upp. Krukväxterna har nu levt flera månader i relativt mörker om de inte fått hjälp på traven av en växtlampa. Särskilt viktigt är de för växter som står en bit in även om de är relativt tåliga. Ger du dem 10-12 timmar av växtbelysning för prydnadsväxter kommer du märka stor skillnad inom bara 1-2 veckor.
 
Krukväxter behöver inte lika mycket vatten och näring vintertid då de drar ner på tillväxten. Samtidigt är det torra inomhusklimatet något som inte uppskattas av någon växt. Läs mer i vår artikel om att vattna krukväxter på vintern för lite tips.
Om de börjar se lite hängiga eller fula ut kan du kanske hitta felet i vår guide Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter.
 
 

Ta hand om orkidéerna

Orkidéer brukar vara populära och blommar ofta fint just nu. Pyssla om dem lite extra efter blomningen och du har trogna återblommare under många år framöver.
 
Omplantering av brudorkidé Phalaenopsis
 
Brudorkidé Phalaenopsis, som stått i julgrupper behöver omplanteras till luftig kompost för att trivas. Skötselråd och tips för odling av orkidéer hittar du i Faktabanken.
 
 

Spara julens växter

Azalea med vita blommor
 
Azalean blir bara finare med åren. Gör ett försök och få den att trivas och utvecklas hos dig så kan du njuta vacker blomning också nästa år. I artikeln Skötselråd azalea får du lära dig knepen.
 

Växter vi ofta köper till jul kan med få undantag fortsätta odlas vidare som krukväxter och i vissa fall ute i trädgården.  Tips med odlingsråd för dessa hittar du i artikeln Ta hand om julens blommor.

Skörd och blomning i januari

Först ut att vakna är julrosen som t.ex. den vitblommande Helleborus niger och den mer högresta, grönblommande arten Hellebores argutifolius .
Odla flera julrosarter för en lång säsong  som kan börja redan i slutet av december fram till maj om våren är sval.
 
Hybridtrollhassel
 
Hybridtrollhasseln kan redan i januari börja blomma med dessa fantastiska tofsar.
 
I soliga lägen tittar de tidigaste lökväxterna upp och i södra delarna av Sverige kan de första snödropparna till och med börja blomma.
 
I köksträdgården kan det finnas grönkål, brysselkål eller purjolök att skörda om den inte redan är uppäten.

Våra vilda vänner i januari

Fåglarna tackar för utfodring med att bli stamgäster som sedan håller efter bladlöss, larver och andra kryp.
Placera helst ditt fågelbord så att du kan kika på skådespelet inifrån och servera en mix som lockar flera arter.
 
Här hittar du vårt sortiment av vildfågelfrö
 
Egengjort fågelmat av nötter, bär och kokos
 
Det är både roligt och enkelt att göra egen fågelmat som säkert blir populär.
Kolla in artikeln Gör egen fågelmat så får du lite tips på hur du kan göra.
 
Du kan också tänka på vilka växter som särskilt uppskattas av fåglar. Vi kan välja buskar, gräs och blommande växter som uppskattas av fåglar, för att inte tala om äpplen som är populära hos många av våra vanliga stannfåglar.
 
I artikeln Mata vinterns fåglar får du många tips om fågelmat, vilka fåglar som stannar i Sverige på vintern och vad de olika fåglarna föredrar att äta.
 
Det är fortfarande gott om tid att sätta upp nya fågelholkar. Läs mer i våra 10 tips om holkar och hur du får fåglarna att häcka i din trädgård
 
 

Fler tips för januari

  • I Januari kan du också börja driva kvistar att blomma inomhus. Forsythia är en av de tidigaste med en försiktig doft av honung. Tips hittar du i artikeln Driv kvistar i blom inomhus.
  • Januari är väl den ultimata tulpanmånaden ,perfekt för att lysa upp själen i väntan på våren. Köp en bunt och arrangera i buketter med blåbärsris, björkris eller grenar av vide. I vår artikel Tulpanarrangemang att göra själv får du tips och inspiration.
 
Amaryllisklockor i miniatyrvaser
 
  • Tag tillvara de vackra blommorna på amaryllisen genom att klippa av de sista klockorna och ställa i en minivas.
 
 
 
Foto: Lena Ljunquist, Linda Sandström och Karin Runge.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896