Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern januari

frusen snö på grenar i januari

Trädgården i januari

I årets kallaste månad håller naturen andan. Bästa tiden att mysa inne och tänka igenom trädgårdens planering.

Odlingsåret börjar

Odla inomhus i odlingsstation
I odlingsstationen är det enkelt att odla grönt, dra upp frö och sticklingar.

Nu vaknar odlingslusten och det är dags att kicka igång årets första frösådder.
Chilipelargon och andra växter som har lite längre utvecklingstid kan man börja så nu, men också snabbodlat ätbart som sallat och bladgrönsaker som odlas inne och fyllas på med hela säsongen.

Planera sådden

Skriv en lista över växter du planerar så under året och gör en liten plan när det är dags att så de olika sorterna. Tag hjälp av vår artikel Planera sådden med tidtabell från sådd till utplantering, så vet du när det är dags och kan lugnt planera för inköp av frö och förbereda plats i lagom tid inför sådderna.
Inspiration till frösådder hittar du i vårt sortiment med över 2000 fröer till ätbara och blommande växter.

Spara och odla kryddväxter

Timjan från mataffären odlas vidare inomhus
 
Plantera om krukade örter som persilja, gräslök och basilika från butiken och odla vidare i köksfönstret. Se hur du gör här.

Skydda känsliga växter mot kylan

frusen snö på grenar
 
Snön skapar magi med dämpat ljud och grafiska effekter. Lycka för trädgårdsvännen är ett skyddande snötäcke, inget isolerar som ett tjockt, pudrigt lager nyfallen snö. Är det barmark och temperaturen sjunker kan ett rejält lager torra löv, granris, en kokosmatta eller luftig barkmull skydda känsliga övervintrare.

Snö i trädgården
 
Tjocka lager pudersnö kan snabbt bli tunga vid plusgrader och ge fläkskador på häckar, formklippta växter och annat vintergrönt. Skaka av med en borste så slipper du och plantan bli ledsen när töväder kommer och tynger.
 
Skydda känsliga och nyplanterade växter mot kyla, vind och stark sol. Ett lager snö eller en hög löv ger ett bra skydd på marken. För vindens kylningseffekt och solens heta strålar behövs fiberduk eller juteväv.
 
Vinterskyddad kruka - vx
 
Står växterna i kruka utomhus är isolering mot marken viktig samtidigt som ett bra krukskydd skyddar mot den värsta kylan. 
Julrosorna klarar några minusgrader i kruka, men under -5 C behöver de antingen grävas ner eller ställas svalt och skyddat tills de kan grävas ner på våren.
 

Skydda växter mot vilt

En sträng vinter börjar viltet bli hungrigt nu, särskilt om snön hindrar djuren att beta. Läs mer om att Skydda växter mot rådjur och vilt. Skydda känsliga växter med hemmagjorda viltskrämmare av oasisbitar doppade i blodmjöl. Skär lagom stora bitar av oasis, trä på grillpinnar och doppa i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak som slammas upp med vatten. I stället för oasis kan man anända tamponger som omsluts av en strumpa. Djuren avskyr lukten! Upprepa doppningen några gånger under vinterhalvåret.  

Blodmjöl och stamskydd mot rådjur

Hemmagjorda rådjursskrämmor är effektiva och lätt fixade. Till höger: Unga träd är utsatta för horndjurens fejning och gnagdjur som vill komma åt barken. Skydda med stamskydd av jute, nät i metall eller plast. 

Mata fåglarna

Fåglarna tackar för utfodring med att bli stamgäster som sedan håller efter bladlöss, larver och andra kryp.
Placera helst ditt fågelbord så att du kan kika på skådespelet inifrån och servera en mix som lockar flera arter.
 
Här hittar du vårt sortiment av vildfågelfrö

Gör egen fågelmat

Egengjort fågelmat av nötter, bär och kokos
 
Det är både roligt och enkelt att göra egen fågelat som säkert blir populär. Kolla in artikeln Gör egen fågelmat så får du lite tips på hur du kan göra.

Odla för fåglar

Vi kan välja buskar, gräs och blommande växter som uppskattas av fåglar, för att inte tala om äpplen som är populära hos många av våra vanliga stannfåglar.
 
Stenknäck och steglits i trädgården - x / PIX
Det bästa för fågellivet är att odla frörika växter som får stå kvar över vintern, som solros, rönn och solhattar. Tv kalasar en stenknäck på rönnbär, till höger mumsar steglitsen i sig sista solrosfröna.
 
I artikeln Mata vinterns fåglar får du många tips om fågelmat, vilka fåglar som stannar i Sverige på vintern och vad de olika fåglarna föredrar att äga.

Blomning i januari

Julros Helleborus niger
 
Först ut att vakna är julrosen som t.ex. den vitblommande Helleborus niger och den mer högresta, grönblommande arten Hellebores argutifolius .
En riktigt mild midvinter kan knopparna anas redan i januari. Odla flera julrosarter för en lång säsong  som kan börja redan i slutet av december fram till maj om våren är sval.

Planera trädgården

Vintern är bästa tiden att fundera över hur du vill ha det i din trädgård. Nu framträder också silhuetter och siktlinjer så mycket tydligare.
En genomtänkt trädgård är vacker året runt, med en strukturerad stomme. Kanske är det läge att minska på gräsmattan och satsa på en skötselfri fruktlund och bambubuskage? Eller ge köksträdgården en fin inramning av formklippt idegran

trädgård med struktur planering
Röra eller struktur? Smaken är olika men en genomtänkt, strukturerad trädgård är mer lättskött och behöver inte uppfattas som strikt utan tvärtom lummig och spännande. 

Tips för en lättskött, välplanerad trädgård

  • Börja med stommen som häckar, uteplatser, gångar och träd.
  • Trädgården blir spännande med flera rum med olika karaktär - också en liten trädgård kan delas in.
  • Välj hellre några få växtslag i mängd än många sorter som blir svårskött och ger ett plottrigt intryck.
  • Uppstammade bärbuskar är inte bara snyggt. Bären blir lättplockade och undertill får du plats för annat som lökväxter och lavendel.
  • Buskage är mer lättskött än blomsterrabatter och ger snabbt en lummig miljö.
  • Leta inspiration och samla dina bästa idéer i en bok – minnet är kort.
Du hittar flera tips för design och planering av din trädgård i våra andra artiklar i Faktabanken.

Odla exotiska frukter

Frösådd av exotiska frukter - x
Exotiska frukter är roliga att fröså. Kanske finns det frö att ta från julhelgens dignande fruktskålar?
 
Många av de exotiska frukter vi köper hem gror lättare än man tror och blir till fina krukväxter som är värda odla vidare år efter år.
Vi har samlat odlingstips till flera av dem i Faktabanken. Några av dem länkar vi till nedan:
Fröplantor av physalis - LL
Frösådder av physalis.
 
Nu behöver frösådder ordentligt med ljus för att blli knubbiga och välväxta. Vintertid är en växtbelysning nödvändigt  fram till och med slutet av mars för att frösådder och sticklingar ska utvecklas ordentligt.

Krukväxter i januari

Spara julens växter

Azalea med vita blommor
Azalean blir bara finare med åren. Gör ett försök och få den att trivas och utvecklas hos dig så kan du njuta vacker blomning också nästa år. I artikeln Skötselråd azalea får du lära dig knepen.

När julen dansat ut är det trevligt att ta vara på orkidéer, azalea, murgröna och andra växtslag som får nytt liv som vanliga krukväxter. Ta hand om julensblommor i julgruppen och spara den med hopp om ett liv efter nyår på fönsterbrädan eller i trädgården.

Ge växterna ljus

Växtlampa i ett mörkt hörn
Krukväxter kan man ha också i det mörkaste hörn bara de får lite tillskott av växtljus. Här är en led växtlampa placerad i en dekorativ armatur. Ljuset gör jobbet och växterna trivs också i denna skumma vrå i en trapp.
 
Mörkret är fortfarande påtagligt även om dagarna börjar bli längre och snön lyser upp. Krukväxterna har nu levt flera månader i relativt mörker om de inte fått hjälp på traven av en växtlampa. Särskilt viktigt är de för växter som står en bit in även om de är relativt tåliga. Ger du dem 10-12 timmar av växtbelysning för prydnadsväxter kommer du märka stor skillnad inom bara 1-2 veckor.

Vattna lagom

Krukväxter behöver inte lika mycket vatten och näring vintertid då de drar ner på tillväxten. Läs mer i vår artikel om att vattna krukväxter på vintern för lite tips.
Om de börjar se lite hängiga eller fula ut kan du kanske hitta felet i vår guide Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxte
 

Ta hand om orkidéerna

Orkidéer brukar vara populära och blommar ofta fint just nu. Pyssla om dem lite extra efter blomningen och du har trogna återblommare under många år framöver.
 
Omplantering av brudorkidé Phalaenopsis
 
Brudorkidé Phalaenopsis, som stått i julgrupper behöver omplanteras till luftig kompost för att trivas. Här kan du läsa mer om odling, omplantering och skötsel av olika orkidéer.

Blomsterarrangemang i januari

Tulpanbukett med mixade färger - PIX

Tulpaner är räddningen för frusna blomstersjälar. En prisvärd snittblomma som får hemmet att le av vårkänsla. I vår artikel Tulpanarrangemang att göra själv får både tips om fina, lättgjorda arrangemang och de bästa knepen för att få dina tulpaner att stå fina länge i vatten.
 
Vårlökar drivna inomhus i kruka
 
Samla vårblommande lökväxter i en liten blomsteräng på köksbordet.
Hann du inte plantera lökar i höstas finns färdigdrivna lökblommor i blomsterbutiken.
Tulpan, våriris och balkansippa kan kompletterats med några senbommande hyacinter från gruppen. Spara sedan lökarna för utplantering när tjälen gått ur jorden. De orkar nog inte komma igen denna vår, men blir fleråriga gäster där de trivs.
Vattna försiktigt men duscha gärna om inomhusluften är varm och torr. Ställ ängen svalt när du inte är hemma så står den fin mycket längre.
 
I Januari kan du också börja driva kvistar att blomma inomhus. Forsythia är en av de tidigaste med en försiktig doft av honung. Tips hittar du i artikeln Driv kvistar i blom inomhus.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH, Fleuroselect, Floradania, Ibulb, Iverde, Lena Ljunquist, Linda Sandström och PPH.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.