Pärlrönnen (här forrestipärlrönn, Sorbus forrestii) är en vacker fågelrestaurang. I den lilla trädgården måste man vara mer sparsmakad med växtvalet. Här är de små prydnadsträden med skönhetsvärde hela året oumbärliga. Rönnbuskträden har en fin grönflikig bark som framträder under vinterhalvåret.
Trädgården i januari

Snön skapar magi med dämpat ljud och grafiska effekter. Lycka för trädgårdsvännen är ett skyddande snötäcke, inget isolerar som ett tjockt, pudrigt lager nyfallen snö. Är det barmark och temperaturen sjunker kan ett rejält lager torra löv, granris eller luftig barkmull skydda känsliga övervintrare.

Gärna Bambi – men inte här
En sträng vinter börjar viltet bli hungrigt nu, särskilt om snön hindrar djuren att beta. Här kan du läsa mer om hur du får bukt med rådjur. Skydda känsliga växter med hemmagjorda viltskrämmare av oasisbitar doppade i blodmjöl. Skär lagom stora bitar av oasis, trä på grillpinnar och doppa i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak som slammas upp med vatten. I stället för oasis kan man anända tamponger som omsluts av en strumpa. Djuren avskyr lukten! Upprepa doppningen några gånger under vinterhalvåret.
TIll vänster: Hemmagjorda rådjursskrämmor är effektiva och lätt fixade. Till höger: Unga träd är utsatta för horndjurens fejning och gnagdjur som vill komma åt barken. Skydda med jutevävsband eller stamskydd.
Värna vingade vänner
Servera en mix som lockar flera arter. Vissa fåglar, som rödhake, koltrast och bofink, byter till frö, nötter, bär eller frukt under vintern, medan andra som grönfinken håller sig till frön året om. Björktrasten föredrar animaliskt året runt men går under vintern över till frukt och bär. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika fåglar till din trädgård.

Kråkfåglar och skator är allätare.
Solrosfrön: finkar, trastar, mesar, domherre, sparvar, entita, gråsiska, nötväcka, steglits, stenknäck, tallbit, talltita, talgoxe.

Perenner i januari

Planera trädgården i januari

Kom-igång tips för en lättskött, välplanerad trädgård
- Börja med stommen som häckar, uteplatser, gångar och träd.
- Trädgården blir spännande med flera rum med olika karaktär - också en liten trädgård kan delas in.
- Välj hellre några få växtslag i mängd än många sorter som blir svårskött och ger ett plottrigt intryck.
- Uppstammade bärbuskar är inte bara snyggt. Bären blir lättplockade och undertill får du plats för annat som lökväxter och lavendel.
- Buskage är mer lättskött än blomsterrabatter och ger snabbt en lummig miljö.
- Leta inspiration och samla dina bästa idéer i en bok – minnet är kort.
Odla i januari


Frösådder av physalis (till vänster) och granatäpple till vänster. Nu behöver de små ordentligt med ljus för att blli knubbiga och välväxta. Under midvintern är en växtlampa ett måste till och med mars.
Odling av chili

Det är kul att odla lite olika chilisorter. Frukterna kan torkas eller frysas för användning året runt. Till höger: Snyggast i köksfönstret! Färgmatcha med snygga krukor.

Den mobila täppan

Odlingsvagnar gör det möjligt att odla både ut och inne – på liten yta. Den har LED-belysning som tillval, fästs superenkelt med magnetremsor och kan även användas på andra ställen. Man kan med belysning odla i tre plan! Sommartid kan vagnen rullas ut och taket lyftas av för odling av tomater, basilika och vad du tycker om. I oktober rullas den in i köket för odling av kryddörter och sallat. Under vårvintern kan du dra upp egna plantor från frön på undervåningarna med hjälp av lamporna som sitter fast i taken med magneter.
Krukväxter i december
Fyra trivseltips för orkidéer på vintern
Brudorkidéer, Phalaenopsis, som stått i julgrupper behöver omplanteras till luftig kompost för att trivas. Här kan du läsa mer om tips för olika orkidéer.
- Höj luftfuktigheten genom att varje vecka duscha bladen med kalkfritt vatten och/eller Orchid myst som samtidigt ger välbehövlig gödsling.
- Orkidéer trivs att stå ganska trångt, men om komposten är alldeles nedbruten behövs påfyllning eller omplantering. Ansa samtidigt bort torra rötter.
- Välj helst orkidékrukor som är genomskinliga med dräneringshål. Då når ljuset de ljusassimilerande rötterna och krukan blir lätt att vattna genom att sänkas ner i ljummet, kalkfritt vatten.
- Det är dags att vattna när man ser att kondensfukten på insidan är borta.Vänta med att knipsa bort blomstängeln tills den är riktigt intorkad, ofta bryter fler blomskott fram längre ner på en utblommad stängel.
Bästa krukväxten i januari

En ljus, sval plats är idealet för vippjasminen. Doften är fantastisk! Till höger: Samplantera med andra vita blommare och lite grönska för ett fräscht arrangemang som är fint hela vårvintern.
- Trivs på en sval, ljus plats – gärna i ett uppvärmt uterum. Kan gärna stå utomhus under sommarhalvåret.
- Håll jorden jämnt fuktig, men inte blöt. Se till att innekrukan har dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna ut.
- På hösten behöver plantan några veckor med en sval period för att sätta blomknoppar.
- Skär tillbaka skotten med ungefär 1/3 på våren så blir plantan buskigare.
Blomsterpyssel i januari
Tulpaner är räddningen för frusna blomstersjälar. En prisvärd snittblomma som får hemmet att le av vårkänsla. Läs här om härliga sätt att arrangera tulpaner.
Två tips för tulpanbuketten

- Skär ett nytt snitt och ta bort några blad innan du arrangerar. Då syns blommorna bättre.
- Ställ gärna buketten svalt när du inte är hemma. Det förlänger blomningen med minst en vecka.

Fler tips för januari
- Driv en kvist forsythia och njut av den försiktiga honungsdoften.
- Ta hand om julgruppsväxterna och spara växter med hopp om ett liv efter nyår. Murgröna och julros behöver stå svalt tills det är dags för utplantering när tjälen gått ur jorden.
- Beställ fröer från vår stora fröbank – Skandinaviens största!
- Plantera om krukade örter som persilja, gräslök och basilika från butiken och odla vidare i köksfönstret. En växtlampa underlättar trivseln. Läs mer här om hur du gör.
- Låna vackra trädgårdsböcker på biblioteket och dröm om blommiga dagar. Sno de bästa idéerna och gör om dem till dina.