Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Inspiration / Gröna kalendern

Gröna kalendern januari

Trädgård på vintern med krukor och växthus

Pärlrönn

Pärlrönnen (här forrestipärlrönn, Sorbus forrestii) är en vacker fågelrestaurang. I den lilla trädgården måste man vara mer sparsmakad med växtvalet. Här är de små prydnadsträden med skönhetsvärde hela året oumbärliga. Rönnbuskträden har en fin grönflikig bark som framträder under vinterhalvåret. 

 
I årets kallaste månad håller naturen andan. Bästa tiden att mysa inne och tänka igenom trädgårdens planering. Nu vaknar också odlingslusten och det är dags att kicka igång årets förstlingar – chili! 
 

Trädgården i januari

Trädgård med växthus och krukor i januari
Livet i utekrukan kan vara bistert om temperaturen sjunker. Julrosorna klarar några minusgrader, men under -5 C behöver de antingen grävas ner eller ställas svalt och skyddat tills de kan grävas ner på våren.

Snön skapar magi med dämpat ljud och grafiska effekter. Lycka för trädgårdsvännen är ett skyddande snötäcke, inget isolerar som ett tjockt, pudrigt lager nyfallen snö. Är det barmark och temperaturen sjunker kan ett rejält lager torra löv, granris eller luftig barkmull skydda känsliga övervintrare.

Snö i trädgården
Tjocka lager pudersnö kan snabbt bli tunga vid plusgrader och ge fläkskador på häckar, formklippta växter och annat vintergrönt. Skaka av med en borste om mildväder är att vänta. Till höger: Skyffla över torr snö över känsliga växter som får ett isolerande täcke.

Gärna Bambi – men inte här

En sträng vinter börjar viltet bli hungrigt nu, särskilt om snön hindrar djuren att beta. Läs mer om att Skydda växter mot rådjur och vilt. Skydda känsliga växter med hemmagjorda viltskrämmare av oasisbitar doppade i blodmjöl. Skär lagom stora bitar av oasis, trä på grillpinnar och doppa i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak som slammas upp med vatten. I stället för oasis kan man anända tamponger som omsluts av en strumpa. Djuren avskyr lukten! Upprepa doppningen några gånger under vinterhalvåret.  

Blodmjöl och stamskydd mot rådjur

TIll vänster: Hemmagjorda rådjursskrämmor är effektiva och lätt fixade. Till höger: Unga träd är utsatta för horndjurens fejning och gnagdjur som vill komma åt barken. Skydda med jutevävsband eller stamskydd.

Värna vingade vänner

Fåglarna tackar för utfodring med att bli stamgäster som sedan håller efter bladlöss, larver och andra kryp. Placera helst ditt fågelbord så att du kan kika på skådespelet inifrån. 
Servera en mix som lockar flera arter. Vissa fåglar, som rödhake, koltrast och bofink, byter till frö, nötter, bär eller frukt under vintern, medan andra som grönfinken håller sig till frön året om. Björktrasten föredrar animaliskt året runt men går under vintern över till frukt och bär. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika fåglar till din trädgård. 

Hemmagjord fågelmat och utfodring av fåglar
Gör egen fågelmat genom att smälta 500 g kokosfett med 2 dl rapsolja. Häll i kakformar som fodrats med plastfolie så att kakorna lossnar lätt. När fettet är halvstelnat, rör i en mix av hackade nötter och frön. Tryck också ner ett snöre om du vill kunna häng upp kakorna.
 
Vem äter vad? 
Kråkfåglar och skator är allätare. 
Solrosfrön: finkar, trastar, mesar, domherre, sparvar, entita, gråsiska, nötväcka, steglits, stenknäck, tallbit, talltita, talgoxe.
Jordnötter: mesfåglar, hackspettar, siskor, finkar, sparvar, nötväcka och nötskrikor.
Talgbollar: mesar, sparvar, finkar, hackspettar och talgoxe. 
Hampfrön: finkar, mesar, domherre, entita, siskor, sparvar, hämpling, nötväcka, stenknäck, tallbit och talltita.
Bär och frukt: trastar, sidensvans, tallbit och stenknäck.
 
Stenknäck och steglits i trädgården
Det bästa för fågellivet är att odla frörika växter som får stå kvar över vintern, som solros, rönn och solhattar. Tv kalasar en stenknäck på rönnbär, till höger mumsar steglitsen i sig sista solrosfröna.

Perenner i januari

Först ut att vakna är den vita julrosen, Helleborus niger. En riktigt mild midvinter kan knopparna anas redan i januari. Odla flera julrosarter för en lång säsong från mild januari till sval maj. 

Julros Helleborus niger
Julrosor trivs med skugga sommartid, plantera under buskage eller intill bambusnår.

Planera trädgården i januari

Vintern är bästa tiden att fundera över hur du vill ha det i din trädgård. Nu framträder också silhuetter och siktlinjer så mycket tydligare. En genomtänkt trädgård är vacker året runt, med en strukturerad stomme. Behov och smakk skiftar med åren. Kanske är det läge att minska på gräsmattan och satsa på en skötselfri fruktlund och bambubuskage? Eller ge köksträdgården en fin inramning av formklippt idegran? 

trädgård med struktur planering
Röra eller struktur? Smaken är olika men en genomtänkt, strukturerad trädgård (th) är mer lättskött och behöver inte uppfattas som strikt utan tvärtom lummig och spännande. 

Kom-igång tips för en lättskött, välplanerad trädgård

 • Börja med stommen som häckar, uteplatser, gångar och träd.
 • Trädgården blir spännande med flera rum med olika karaktär - också en liten trädgård kan delas in.
 • Välj hellre några få växtslag i mängd än många sorter som blir svårskött och ger ett plottrigt intryck.
 • Uppstammade bärbuskar är inte bara snyggt. Bären blir lättplockade och undertill får du plats för annat som lökväxter och lavendel.
 • Buskage är mer lättskött än blomsterrabatter och ger snabbt en lummig miljö.
 • Leta inspiration och samla dina bästa idéer i en bok – minnet är kort.
   

Odla i januari

Frösådd av exotiska frukter
Exotiska frukter är roliga att fröså. Många behöver värme och hög luftfuktighet för att vakna. Här kan du läsa om odlingstips för passionsfrukt.
 
Nu kliar det i gröna fingrar. Ännu är ljuset för svagt för att kunna dra upp småplantor, men svårväckta frön kan sparkas igång redan nu. Hit hör pelargoner, petunia och chili, som har en lång utvecklingsperiod fram tills skördeklara frukter. Testa att så frön av alla exotiska frukter från livsmedelsbutiken. Många gror förvånansvärt lätt och är roliga att odla vidare. 
Fröplantor av physalis och granatäpple
Frösådder av physalis (till vänster) och granatäpple till vänster. Nu behöver de små ordentligt med ljus för att blli knubbiga och välväxta. Under midvintern är en växtlampa ett måste till och med mars.


Odling av chili

Det finns hundratals sorter med olika växtsätt, styrka, färger och former. Innan du beställer chilifrön, fundera över vad du gillar och har plats för. Här kan du läsa mer om odling av chili.
Olika sorter av chili Capsicum
Det är kul att odla lite olika chilisorter. Frukterna kan torkas eller frysas för användning året runt. Till höger: Snyggast i köksfönstret! Färgmatcha med snygga krukor.

Värmematta för frösådd
En enkel värmematta är suverän för att väcka slumrande frön. Har du växtlampa kan du skörda basilika hela vintern.

Den mobila täppan

Odling i odlingsvagn Wexthuset
Odlingsvagnar gör det möjligt att odla både ut och inne – på liten yta. Den har LED-belysning som tillval, fästs superenkelt med magnetremsor och kan även användas på andra ställen. Man kan med belysning odla i tre plan! Sommartid kan vagnen rullas ut och taket lyftas av för odling av tomater, basilika och vad du tycker om. I oktober rullas den in i köket för odling av kryddörter och sallat. Under vårvintern kan du dra upp egna plantor från frön på undervåningarna med hjälp av lamporna som sitter fast i taken med magneter


Krukväxter i december

När julen dansat ut är det trevligt att ta vara på orkidéer, azalea, murgröna och andra växtslag som får nytt liv som vanliga krukväxter. Här kan du läsa om hur du räddar växterna från julgruppen till ett nytt liv på fönsterbrädan eller i trädgården.
 
 

Fyra trivseltips för orkidéer på vintern

Brudorkidéer, Phalaenopsis, som stått i julgrupper behöver omplanteras till luftig kompost för att trivas. Här kan du läsa mer om tips för olika orkidéer.

Omplantering av brudorkidé Phalaenopsis

 1. Höj luftfuktigheten genom att varje vecka duscha bladen med kalkfritt vatten och/eller Orchid myst som samtidigt ger välbehövlig gödsling.
 2. Orkidéer trivs att stå ganska trångt, men om komposten är alldeles nedbruten behövs påfyllning eller omplantering. Ansa samtidigt bort torra rötter. 
 3. Välj helst orkidékrukor som är genomskinliga med dräneringshål. Då når ljuset de ljusassimilerande rötterna och krukan blir lätt att vattna genom att sänkas ner i ljummet, kalkfritt vatten. 
 4. Det är dags att vattna när man ser att kondensfukten på insidan är borta.Vänta med att knipsa bort blomstängeln tills den är riktigt intorkad, ofta bryter fler blomskott fram längre ner på en utblommad stängel.

Bästa krukväxten i januari


Vippjasmin Jasminum krukväxt
En ljus, sval plats är idealet för vippjasminen. Doften är fantastisk! Till höger: Samplantera med andra vita blommare och lite grönska för ett fräscht arrangemang som är fint hela vårvintern. 
 
Vippjasmin, Jasminum polyanthum, är vacker, klättrande krukväxt som doftar underbart när blommorna slår ut under januari-mars.
 • Trivs på en sval, ljus plats – gärna i ett uppvärmt uterum. Kan gärna stå utomhus under sommarhalvåret.
 • Håll jorden jämnt fuktig, men inte blöt. Se till att innekrukan har dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna ut. 
 • hösten behöver plantan några veckor med en sval period för att sätta blomknoppar. 
 • Skär tillbaka skotten med ungefär 1/3 på våren så blir plantan buskigare.

Blomsterpyssel i januari

Tulpaner är räddningen för frusna blomstersjälar. En prisvärd snittblomma som får hemmet att le av vårkänsla. Läs här om härliga sätt att arrangera tulpaner. 


Två tips för tulpanbuketten

Tulpanbukett med mixade färger

 • Skär ett nytt snitt och ta bort några blad innan du arrangerar. Då syns blommorna bättre.
 • Ställ gärna buketten svalt när du inte är hemma. Det förlänger blomningen med minst en vecka.
 
Vårlökar drivna inomhus i kruka
Tjuvstarta våren med en liten blomsteräng på köksbordet. Hann du inte plantera lökar i höstas finns färdigdrivna lökblommor i blomsterbutiken. Här tulpan, våriris och balkansippa som kompletterats med några senbommande hyacinter från gruppen. Spara sedan lökarna för utplantering när tjälen gått ur jorden. De orkar nog inte komma igen denna vår, men blir fleråriga gäster där de trivs. Vattna försiktigt men duscha gärna om inomhusluften är varm och torr. Ställ ängen svalt när du inte är hemma så står den fin mycket längre.

Fler tips för januari

 • Driv en kvist forsythia och njut av den försiktiga honungsdoften.
 • Ta hand om julgruppsväxterna och spara växter med hopp om ett liv efter nyår. Murgröna och julros behöver stå svalt tills det är dags för utplantering när tjälen gått ur jorden.
 • Beställ fröer från vår stora fröbank – Skandinaviens största!
 • Plantera om krukade örter som persilja, gräslök och basilika från butiken och odla vidare i köksfönstret. En växtlampa underlättar trivseln. Läs mer här om hur du gör.
 • Låna vackra trädgårdsböcker på biblioteket och dröm om blommiga dagar. Sno de bästa idéerna och gör om dem till dina.
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH, Fleuroselect, Floradania, Ibulb, Iverde, Lena Ljunquist och PPH.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com