Trädgården i augusti


Succéplommon

Läckra plommonet ’Victoria’ upptäcktes av en slump i en trädgård i Sussex på 1800-talet. Man lyckades föröka trädet med ympning och sorten gjorde succépremiär i handeln 1844. ’Victoria’ har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet och är fortfarande en populär sort. Friskt, rikbärande, läckert, självfertilt och vackert. Men ’Victoria’ måste gallras om plommonen ska blir stora och fina och trädet inte gå under av all frukttyngd.
Bli fröfångare

Nu mognar frökapslarna och det är roligt att gå på skattjakt. Det kan också vara enda sättet att övervintra känsliga växter som jätteverbena, eller ta tillvara en ovanlig sort. Det svåraste är att veta när fröet är moget. Omogna frön ruttnar eller gror inte. Kommer man för sent är fröet redan släppt. Vakta noga och kika efter när växten börjar släppa sina frön. Då är kapslarna torra och man hör hur det rasslar inuti. Frön som inte sitter i kapslar, som ringblomma och verbena, ska vara bruna. De här arterna är lätta att föröka med egna frön: ringblomma, jätteverbena, luktärt, akleja, bönor, ärter och tomater.
Några tips:
- Frön mognar nerifrån och upp, vittja de nedersta först.
- Skörda en torr, solig dag.
- Om vädret varit fuktigt, lägg fröna att torka några dygn på en tidning innan de tas om hand.
- Tröska/rensa genom att gnugga dem lätt mot en handduk och låt dem falla ner på ett papper. Skilj dem sedan från kapslar, fröställningar eller frukter och låt fröna eventuellt torka ytterligare om de verkar fuktiga.
- Förvara fröna torrt i tändsticksaskar, kaffefilter eller vik fina små kuvert. Skriv namn och årtal - man glömmer fort!
- Perenna namnsorter ger oftast inte samma avkomma som mamman. Det kan visserligen vara roligt att få nya sorter, men här gäller delning eller sticklingar om du vill få flera plantor av samma sort.
Vinterviste för vingade vänner

Hortensiatid
Hortensior trivs i både kruka och rabatt. Till höger: Jag flätar gärna pilslanor till snygga stöd åt hortensiorna.
Hortensian stormtrivs i sensommarens fuktiga värme. Moderna sorter blommar på både årsskott och fjolårsskott och klarar därför övervintring bättre. Bor du i mycket kalla trakter är det bäst att odla hortensian i kruka som förvaras svalt, men frostfritt under vintern. Mörker är dock inga problem, de kan gärna stå i ett garage till exempel.
Dags att beskära
Dags att klippa borde smått och stort. Till vänster: Ta bort hallonskotten som burit bär. Skär ända nere vid marken .Till höger: Behöver du ta bort stora trädgrenar, dela upp och ta en stor gren om året id den här tiden. Skär precis intill stammen.
JAS, juli-augusti-september, är bästa tiden att beskära buskar och träd. Växten är nu i god kondition och hinner läka såret före vintern. Vissa växtslag blöder dessutom på våren och måste beskäras under sommaren. Hit hör lönn, stenfrukter (plommon, persika, körsbär), vin och valnöt. Här kan du läsa mer om hur man beskär trädgårdens växter.
Gräsens storhetstid
Ingen växt kan som gräsen sila ljus och fånga glittrande dagg. Här magnifikt glansmiskantus ’Ferner Osten’. Det blir nästan två meter högt och trivs i väldränerad jord för bästa övervintring.
Gräsen är jordens hår och som vackrast från sensommaren och hela hösten. Det finns prydnadsgräs för alla lägen och smaker. Vissa, som elefantgräsen, är pampiga solister. Andra, som tåtlarna, framhäverandra färgstarka växter. Augustiseptember är en bra tid att plantera gräs som hinenr rota sig innan vintern. Här hittar du vårt fina sortiment.
Konsten att fylla tomrum

Gladiolus är lättodlad vardagslyx. Prisvärda lökar som planteras på våren. När föreställningen är över gräver du upp dem och sparar svalt och frostfritt till nästa vår.
Skönt lökhäng

Lök behöver torka för att bli lagringsduglig .Till höger: Det är både praktiskt och vackert med en fläta. Här kan du läsa om hur du gör en fin fläta.
När lökblasten börjar gulna och vika sig är det skördedags. Tag upp lökarna med grep mitt på dagen när det är som torrast och häng dem med blasten kvar att torka på luftig plats. Kapa blasten först när den är skrynklig och helt torr.
Eller gör flätor av blasten och häng upp: fläta nerifrån och lås de första två lökarna med extrablast. Vänd lökarna framåt medan du flätar in lök efter lök.
Föröka buskar med klackade sticklingar

- Under sensommaren tas ca 10 cm långa sticklingar genom att dra av ett årsskott med ett bestämt ryck neråt. Då följer en liten bit av barken mot fjolårsveden med, den så kallade klacken.
- Vid klacken finns rotningsfrämjande ämnen som hjälper sticklingen att bilda rötter.
- Repa av de nedersta bladen och stick några i varje kruka, fylld med mullrik jord.
- Ställ krukan utomhus på plats skyddad från vindar och solgass. Vattna vid torka.
- Till våren har du rotade sticklingar att plantera ut!
Satsa på varmkompost!
Den tjänar också som en maskfabrik - det kryllar av daggmaskar som du portionera ut här och var i trädgården. Här kan du läsa mer om kompostering.

En blir flera

Här ger en enda planta av min favorithosta, blåfunkia ’Halcyon’, sex nya småttingar.
Augusti är en bra tid att dela perenner. Stora rutklumpar kan ofta delas i minst fyra nya plantor. Använd en vass spade med tvärt blad som skär igenom rotklumpen.
Nu gror gräsfrön bäst
Sensommaren är bästa tiden att så gräs, oavsett om det är en ny matta eller om den gamla bara behöver lagas. Fröet gror i daggen och hinner rota sig före vintern. Vattna om solen gassar, inte annars. Här kan du läsa vidare om hur du stödsår en gräsmatta och här om hur man anlägger en ny gräsmatta.
Släkten är värst - tänk på växtföljden

Baljväxter är oumbärliga i växtföljden, de fixerar luftens kväve och växtresterna bidrar till både näring och mull.
Så här års är det en god idé att tänka till om växtföljden i köksträdgården. Här kan du läsa om vilka växter som bör efterträda varandra så att sjukdomar inte får fäste och jorden får en bra näringsbalans. Lämna blast kvar och mylla ner grunt i landet och så morötter, dill och persilja som gror snabbt till våren.
Egna skockor

Skörd av kronärtskocka. TIll vänster perenna 'Herrgård' och till höger 'Green Globe' som ger fina skockor på bara en säsong.
Kronärtskockan är kungen i köksträdgården. Det är tistelns blomknopp man äter. Skörda skockorna när de är uppsvällda men fortfarande slutna. I varma delar av landet övervintrar den gamla sorten ’Herrgård’. Den ger dessutom fler och fler skockor ju äldre plantan blir. Skydda rötterna med ett rejält lager halm för säkrare övervintring.
Har päronbladen påhälsning?

Päronrostsvampens olika stadier. Från vänster sporer som ger rostfläckar på bladen under sommaren. I mitten fruktkroppar på bladens undersida (kallas skålrost) varifrån nya sporer flyger ut på sensommaren. De övervintrar på enar och ger gelérost på våren (längst till höger).
Dags för en ny matta?

Perenner som sprider sig till täckande mattor är smart, lättskött och snyggt. Kombinera med lökväxter på våren så är ytan alltid prydlig. Läs här om de bästa mattbildande perennerna
Schyssta bönor

Bönor måste vara det mest tacksamma man kan odla i köksträdgården; drivor av läckerheter till en minimal arbetsinsats. Dessutom berikar växtresterna jorden när de multnar eftersom hela växten fixerar kväve ur luften.
Nu ska småttingarna i jorden
Här syns skillnaden i lökstorlek för olika lökar. Pärlhyacint och kungsängslilja har bara 1/4 så stor lök som hyacinter och torkar lätt om de inte kommer i jorden tidigt. Till höger: Pärlhyacinter på väg!
September är den klassiska planteringstiden för vårens lökväxter. Här kan du frossa i vårt stora sortiment. Men smålökar som krokus, vårstjärna (scilla) och kungsängslilja torkar snabbt och mår bästa av att komma i jorden så fort som möjligt. Låt gärna dessa små lökar dra vatten någon timma innan de planteras. Tre gånger så djupt som lökens höjd är en bra måttstock för planteringsdjup. Vårlökarna hör till trädgårdens mest efterlängtade växter – man kan inte få för många. De är tåliga förökar sig ofta där de trivs och är underbara att ta in i buketter. En väldränerad jord är ett måste – lökar tål inte att stå i väta.

Två arter som gärna sprider sig där de trivs och är utmärkta till förvildning; krokus och kungsängslilja. Plantera krokusen i ett solgassande läge så att de vaknar så tidigt som möjligt. Kungsängsliljan vill gärna ha lite vårfukt och mullrik jord, som i gräsmattan under träd.


Odla i augusti

De asiatiska bladgrönsakerna är bland det roligaste man kan odla i köksträdgården. De är nyttiga, friska, ger stora skördar och är lättodlade. På 1980-talet försökte man introducera dessa sorter men de växte dåligt och gick i blom. Orsaken var att de såddes för tidigt! Under sommaren är dagarna långa och dessa växtslag får signalen att bilda blomknoppar. I stället ska de sås i augusti-september, ännu senare om du har fiberduk eller växthus. Vi har ett stort sortiment att välja bland, som 'Natsuki', komatsunakål och ruccola som kan skördas under hela hösten om de sås nu. De blir skördeklara på någon månad, bladen skärs av och sedan kommer nya. 3-4 minusgrader är inga problem.
Föröka fikon

Fikon är härliga att odla själv, de trivs mot en varm vägg i zon 1, eller i rejäla krukor som kan stå svalt och frostfritt under vintern. Tag sticklingar nu under sensommaren som rotar sig enkelt i en kruka med porös jord. klipp av ca 20 cm långa årsskott. Blada av nertill och stick ner ungefär halva längden i krukan. Ta eventuellt av ytterligare blad på skottet så att sicklingen inte avdunstar för mycket och hotar att torka ut.
Sällskap i raderna

Växter med lång odlingstid, som purjolök, har gärna sällskap i raderna. Här passar korta kulturer som ruccola eller sår man dill och persilja vars rotsystem är ytligt och inte konkurrerar med huvudgrödan. Så ut örterna nu, så kan de både gro för sen skörd eller övervintra för att gro till våren och ge tidig skörd redan i maj-juni.
Välförpackade munsbitar

Physalis, kapkkrusbär, är ett underbart gott bär. Men kulturtiden är lång och att bären ibland inte hinner mogna fram på hösten om man inte har växthus. Det löser man genom att övervintra plantan som är flerårig. Klipp ner den fram på höstkanten och ställ i ett ljust och svalt fönster, eller odla vidare med växtlampa i garaget.
Balkongen i augusti

När växttakten avtar med solinstrålningen är det viktigt att dra ner på näring och vattning. Annars hindras vedartade växter att gå in i vintervila (den processen börjar redan nu) och lökväxter ruttnar om de står för fuktigt. Särskilt krukodlade växter är utsatta där utrymmet är begränsat. Vattna bara när jorden är riktigt torr. Ha också fiberduk till hands om kyla hotar. Dahlior tål inte minsta minusgrad.
Ombyte i utekrukan

Blått skimrar vackrast på en halvskuggig plats. Ursnyggt till grå krukor som zink. Här har vi satt ihop fjärilslavendel (övervintras frostfritt), murklocka, Campanula, hortensia, brittsommaraster och hebe (övervintras frostfritt).
- Se till att krukan är väldränerad om den står under bar himmel. En störtskur ger översvämning och syrebrist.
- Bottna med ett lager lecakulor eller annat poröst material som kottar. Det ger rötterna luft och hindrar stående vatten.
- Använd välgödslad blomjord så slipper du tänka på gödsling.
- Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna så att luft kommer till, rotandningen är viktig. Daggen bidrar till fukt och minskar vattningsbehovet betydligt.
- Välj växter med lång blomningstid och kombinera gärna med krukväxter eller prydnadsgräs som kan leva vidare.

Odla på höjden

Här en enkel trappa som en lösning för balkong och uteplats. En samlad odling har den stora fördelen att man lätt kan skydda med fiberduk om en frostknäpp hotar.
Växthuset i augusti

Hög luftfuktighet i kombination med minskat ljus är mumma för många bladsjukdomar och insekter. Svampsporerna gror på fuktiga bladytor och insektsägg trivs i den varma, fuktiga miljön. Tag snabbt bort angripna blad och vädra ofta.
Toppa tomaten

Nu är tomatskörden i full gång. Det är hög tid att toppa tomatplantorna så att all energi går åt till mognande frukter i stället för tillväxt. Skörda tomaterna med flugan kvar så förlängs hållbarheten betydligt.
Örnkoll på ohyra

Gör en daglig skadedjurskoll så att angrepp kan motas innan de får fäste. Våra klisterskivor är bra hjälpredor. En tunn väv skvallrar om spinnkvalster. Här kan du felsöka och här känna igen olika slags ohyra på vanliga skadegörare i växthus. Det är bra att ha en sprayflaska stående med första hjälpen att ta till vid minsta angrepp. Här kommer receptet:
Blanda i en 1 l sprayflaska
- 1 dl såpa
- 1 msk T-sprit
- 9 dl vatten.
Krukväxter i augusti
Här är två lättskötta och trendiga förslag.

Bräkenväxterna rensar luften från skadliga ämnen (bland annat från textilier) och är årets stora kometväxt. Lättskötta och vackra med blad som grönskar året runt. Bladen är också fina att använda i buketter. De är skuggtåliga, men en bit in i rummet krävs en växtlampa under den mörka årstiden. Här kan du läsa vidare om växter som friskar upp inomhusluften.

Hantverk i juli

Skörda chilifrukterna i rätt, moget stadium då smaken är som bäst. Undantag om du vill ta chilifrön, då får några frukter hänga kvar och bli lite bruna och mjuka.
Chili kan sparas på flera sätt:
- Frys in genom att halvera frukterna och befria dem från kärnor. Använd tajta gummihandskar!
- Torka i torkställning.
- Torka i en vacker fläta att hänga i köket. Här kan du läsa om hur du gör.
- Halvera och lägg in i en god olivolja. Ställ mörkt och svalt. Fina presenter!
Kalasfint – blanda vilt
I stället för en bukett på bordet är ett grunt fat med vackra blommor, bär och blad minst lika fint. Dessutom skymmer arrangemanget inte sikten för gästerna. Fyll ett fatet med vatten och ge växtstjälkarna en ny snittyta med vass kniv. Lägg dem omlott så att alla vänder bästa sidan uppåt. Alternativt använd en tunn skiva oasis som dragit vatten någon timma och stick stjälkarna i den. Här pryder lite av varje från augustitäppan som rosor, björnbär, blommande oregano, kransveronika, persilja och fröställningar av jättedaggkåpa.
Mirakelsalva av ringblommor
Ringblomman är rik på sårläkande ämnen och suverän till hälsprickor torra läppar och småsår. Så här gör du enkelt en egen salva.
- Fyll en glasburk med färska kronblad.
- Häll på mandelolja eller fin olivolja så att det täcker.
- Ställ burken i solljus någon vecka, vänd upp och ner ibland.
- Sila ifrån bladen och häll upp oljan i en ren flaska.
- Smält 50 gram bivax i vattenbad till 2 dl ringblomsolja.
- Häll upp på rena, små burkar och förvara i kylskåp.
Ta vara på överflödet - snabb tomatsås

- Dela tomaterna och sjud lätt i stor gryta med några lagerblad, hackad gul lök, chilifrukter och vad du har. Tomater ska inte koka länge, då blir såsen besk och måste sockras i onödan.
- Ska såsen användas till pizza och pasta: passera genom sil så att frön och skal försvinner.
- Salta och tillsätt kryddor du gillar. Till exempel några pressade vitlökar, oregano, basilika, persilja eller timjan.
- Häll upp på burkar och frys in.
- När såsen ska användas till pizza: tina och kör 15 sekunder i stavmixer. Det räcker för att få den slät!
Augustibukett

Snart har sommaren flytt så skynda att göra buketter! Sätt samman vad som råkar blomma, glöm inte krukväxter som pelargoner som har en lång hållbarhet och fyller ut fint i buketten. Korta in stjälkarna så står buketten stadigare. I min augustibukett prunkar austinrosen ’Leander’, höstanemon, pelargoner och syrenbuddleja.
Spara sommaren

Häng ruskor av malört, oregano, salvia, rosmarin, timjan och dragon på en luftig plats att torka. Repa sedan av bladen och lägg i täta, mörka burkar.
Mer att göra i augusti

- Sätt vitlöksklyftor i landet för skörd nästa sommar. Varje klyfta ger en ny, hel vitlök. Sätt klyftorna ca 5 cm djupt på 1 dm avstånd.
- Klipp ner skott av björnbär och hallon som givit bär. Klipp ända nere vid marken.
- Så två-åriga växter, bienner, som hinner rota sig före vintern och blommar nästa år. Hit hör fingerborgsblomma, kungsljus, gyllenlack, stockros och borstnejlika.
- Ser potatisblasten hängig ut kan den vara drabbad av potatisbladmögel. Ta i så fall bort alla blad och släng i soporna. Då hindras svampen att vandra ner i potatisen som får brunröta. Låt knölarna vara kvar i jorden och eftermogna tills det är skördedags.
- Om krukväxterna varit ute på sommarlov, skärskåda dem innan de tas in igen. Bladlöss och trips är vanliga fripassagerare in i stugvärmen.