Just nu: Upp till 30% på Höstlökar
Fakta & Råd

Gröna kalendern augusti

Augustiskörd av grönsaker
I augusti är blomningen magnifik och det är mycket som mognar. I början av månaden är växtkraften fortfarande stor tack vare lite lägre temperatur och mer nederbörd. Under senare delen av månaden minskar tillväxttakten till förmån för mognad och förberedelser inför svalare och mörkare tider.
Det finns mycket att göra också förutom att skörda. Augusti är perfekt för att plantera nytt, ta sticklingar och så perenner, tvååringar, för en snabb höstskörd, och för en tidig start nästa år.

Odla och plantera

I köksträdgården är det full rulle. Det är mycket som mognar och redo för skörd. Samtidigt är det dags att planera för höst- och vintersådd. 
Sommarblommorna når sin absoluta pik och det är bara att njuta. Plocka buketter och ta bort överblommade blommor för att förlänga blomningen.
 
Skörda fröer. Nu mognar frö till många köksväxter som sallat, rädisa, rucola, rättika mfl. som direkt kan sås för höstskörd.
Även sommarblommor och perenner släpper sina fröer nu så passa på att samla in dem för sådd nu eller till våren beroende av sort.
 
Så bienner, tvååriga blommor som till exempel stockros, borstnejlika, fingerborgsblomma och kungsljus. De utvecklar rotsystem och ofta en bladrosett år ett och blommar året därpå. Läs fler tips om att Odla två-åriga blommor, bienner.
Här köper du frö till tvååriga växter.
 
Förodling av bladväxter
 
sallat, rucola, vinterportlak, mâche och asiatiska bladgrönsaker för kontinuerlig skörd av fräscha blad hela hösten. Läs mer i artikeln Fem grönsaker att så och skörda hela hösten. Täck ned fiberduk om kylan börjar krypa på så utvecklas den bättre och skördetiden förlängs.
 
Nu börjar det också bli dags att så både sommarblommor och köksväxter som klarar kylan för extra tidig skörd. Tips på sorter och beskrivning hittar du i artikeln Höstsådd av köksväxter och Så sommarblommor på hösten.
 
Fröså perenner i kruka och ställa på en skyddad plats utomhus.. I augusti släpper många perenner sina fröer så det är en bra tid att så dem. Några gror snabbt, andra kan behöva kylan av vintern för att komma igång. 
 
Håll utkik efter självsådda plantor som kan användas för nya rabatter, fylla ett hål någonstans eller kanske ges bort till en trädgårdsvän. Tips för att ta hand om och använda självsådda plantor hittar du i vår artikel Självsådder = Gratisväxter.
 
Ta sticklingar av perenner,  buskar, träd och rosor. Tips hur du lyckas med sticklingar finns här i Faktabanken. Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att Ta sticklingar.
Vill du få fler av din favoritros? Missa då inte vår special om förökning av rosor med sticklingar.
 
Mot slutet av månaden börja det bli dags att se över de sommarblommor och andra känsliga växter du vill övervintra som sticklingar. Här kan du läsa mer om att övervintra sommarblommor som sticklingar. Ett enkelt och smart sätt att samtidigt få fler plantor.
 
Kupa den sena potatisen  för att ge ordentligt med skörd. Fler potatistips i Odla potatis - steg för steg.
 
Tag tillvara revor från jordgubbar för att utöka jordgubbslandet och föryngra beståndet. Unga plantor är friskare och mer rikgivande. Under hösten kan du med revorna starta en helt ny jordgubbsodling. Plantera dem helst under augusti så de hinner etablera sig ordentligt innan kyligare dagar kommer. Lär mer om odling av jordgubbar.
 
Har du inte knipsat toppen på de upprättväxande tomaterna än är det hög tid. Annars hinner inte de frukter som börjat bildas mogna.
Alla tips du behöver om odling av tomater hittar du i faktabankens special Om tomater.
 
Gröngödsla bar jord. Då binder du och tillför näring till jorden och förbättrar dess struktur samtidigt som fröogräs inte får plats att slå rot.

Plantera höstblommande lökväxter som höstkrokus och tidlösa.
 
Beställ vårblommande lökar som planteras nu i höst. Det finns mängder med härliga tulpaner, narcisser, krokus och allium som gör våren i trädgården till något extra. 
 
ads
 

Skydda mot nattfrost

I de nordligaste delarna av landet kan nattfrosten slå till redan under augusti så var beredd att täcka både känsliga köksväxter och sommarblommor med fiberduk eller sätt över en odlingstunnel för att slippa oron.
Ett bra tips också för att förlänga säsongen också i de sydligare delarna av landet. En enstaka frostnatt kan sätta stopp för odlingen, men med bara lite skydd kan säsongen förlängas en månad eller till och med mer.

Trädgårdsskötsel

Nu tyngs grenarna på äppelträd, päron och päron. Stötta i tid för att undvika grenbrott.
 
Skydda bär- och frukt från fåglar med bärnät. Spänn så gott som möjligt och skerställ att inte löst nät ligger på marken där igelkottar och andra djur lätt kan fastna och skada sig.
 
Fortsätt vattna krukor, amplar och odlingslådor under varma dagar. Tillför flytande gödsel. Överblommade, fula växter kan bytas ut. Satsa på mer köldtålig växter som gräs, perenner, aster och penséer.
 
Under senare delen av månaden kan man börja dela perenner som blivit stora eller behöver föryngras. 
 
I augusti brukar temperaturen minska något och i bästa fall kommer det regn på nätterna som underlättar för växterna som ofta tar lite stryk i juli när temperaturen kan vara hög och regnet lyser med sin frånvaro. Därför kan vi nu börja plantera fleråriga växter igen utan att behöva vattna onödigt mycket. Välj nya favoriter i vårt stora sortiment av plantskoleväxter för en liten makeover eller nya, spännande trädgårdsprojekt.
 
Augusti är månaden mitt i JAS-perioden så passa på att beskära och putsa träd, buskar, häckar, bär- och fruktträd. Grenar hos sommarhallon som burit frukt ska tas bort. Spaljerade växter beskärs nu och så även blåregnet och vindruvan ska fortsatt hållas kort för att ge fokus till klasarna. Använder du motordrivna beskärningsredskap, kontrollera noga så där inte finns ett bo i busken innan du drar igång. Läs mer här om JAS-beskärning
Det kan också vara en idé att gallra äpplen för bättre skörd och färre tunga grenar.

Bind upp björnbär, klängrosor och andra klätterväxter som nu fått långa grenar och utlöpare.
 
Fortsätt klipp av överblommade sommarblommor för att förlänga blomningstiden. Hos många ettåriga växter är det närmast ett måste att klippa bort överblommat vartefter så att inte blomningen minskar eller avtar helt då växten prioriterar att sätta frö framför blommor en bit in på säsongen. 
 
Hinner du inte rensa bort ogräs som börjat gå i blom. Gör en snabb raid och klipp av blommorna så minskas spridningen.
 
Mot slutet av månaden börjar vädret bli gynnsamt att så ny gräsmatta. Praktiska tips och råd får du i artikeln Såtips för gräsmatta

Fortsätt sköta om komposten så får du fin mylla att använda framöver i dina planteringar. I artikeln Kom igång med kompost får du många tips för lyckad kompostering.
 

Skadegörare i trädgården

Under fuktiga perioder är sniglarna framme. Särskilt den spanska skogssnigeln kan vara värt ägna uppmärksamhet och mota så långt möjligt men även andra skadegörare kan vara bra ha lite extra koll på för att bekämpa eller undvika. Ta del av våra knep mot skadesniglar i artikeln om bästa tipsen mot sniglar. Glöm inte att det finns snälla sniglar också.
 
Rosor och många andra trädgårdsväxter drabbas ofta av löss. Det behöver inte vara ett stort problem om växten är kraftig och stor, men mindre växter och stora angrepp kan vara bra att bekämpa. Råd får du i vår artikel Bladlöss i trädgården.
 
Larver till kålfjärilKålfjärilens larver.
 
Även larver kan ställa till det inte bara i kålodling utan hos många andra växtslag också. Läs här hur du känner igen larver i trädgården.
 
Angrepp av mjöldagg är vanligt på många trädgårdsväxter, särkilt om vädret är torrt. Rost och svartfläcksjuka är andra skadesvampar som också kan ge sig till känna. Många av dem kan behandlas med nyttosvampar. Läs mer i artikeln Trichoderma, nyttosvampar mot svampsjukdomar.
 
Det finns också många nyttodjur i trädgården som är väl värda att värna. Läs mer om dem i artikeln om småkrypen som gör nytta i trädgården.
 
Nu brukar också fruktflugorna komma på besök. De blir snabbt många och kan vara väldigt störande. Många blandar ihop dem med sorgmyggor. Läs vad som är skillnaden och hur du bekämpar dem i vår artikel om Sorgmyggor, fruktflugor, vattenflugor och blomflugor.
 
ads
 

Balkongen i augusti

Fortsätt vattna, gödsla och rensa bort överblommade blommor och fula blad. 
 
Vädret i augusti kan vara växlande så håll ett extra öga på växterna för att tidigt identifiera skadegörare som snabbt kan ta över om växtens motståndskraft blir nedsatt.
 
Läs våra tips om Odling och uteliv på balkong för fler tips och inspiration.

Krukväxterna i augusti

Augustisolen kan vara väldigt het så fortsätt skydda växter i fönster mot söder.
 
Krukväxter som fått komma utomhus klarar att stå kvar till en bit in i september i större delen av Sverige, men håll koll på väderprognosen och flytta in dem om kallt väder är på ingång. Rensa då bort vissna grenar, blad och blommor innan och duscha dem gärna när de tas in för att minimera risken för att få med ohyra in. Håll lite extra koll närmaste veckorna och sätt in bekämpning snarast om skadegörare upptäcks då de kan spridas snabbt när växtens försvar blir nedsatt första tiden i samband med att den flyttas in.
 
I artikeln Ohyra på krukväxter - känn igen och bekämpa får du tips och råd om vad du ska titta efter för att förebygga och åtgärda problem.

Växthuset i augusti

Hos tomater och andra värmeälskade växter som står i växthuset mognar nu frukterna kontinuerligt. Med den ökade växtmassan är det viktigt att se till att de får lagom med vatten och ordentligt med näring för att klara slutspurten och leverera söta, goda frukter.
 
Nätterna kan börja bli lite kyliga så nu kan det börja bli dags att stänga igen dörrar och fönster nattetid för att spara värme för mognaden.
 
Fortsätt ha koll och mota tidiga angrepp av ohyra som snabbt växer till i ett växthus. Spinn, vita flygare (mjöllöss) och löss tillhör de vanligaste skadegörarna som brukar ställa till det i växthuset. Läs våra tips om Beredskap mot ohyra.
Har du fått ett angrepp är det ofta klokt att snabbt slå tillbaka. Hos oss hittar du ett stort sortiment av produkter för Bekämpning av ohyra, skadedjur och växtsjukdomar.

Skörda i augusti

Björnbär
 
I augusti finns det mycket att skörda. Majsen börjar mogna, plommon, björnbär vinbär, äpplen, päron, surkörsbär, amerikanske blåbär och hösthallon. Baljväxter, lök, vitlök och potatis, pumpa och squash.
 
Skörda vitlöken. Låt den ligga på tork och gör sedan en vitlöksfläta.
 
Skörda och ta tillvara örter och växter för att torka, lägga in i olja eller förädla på annat vis. 
Kryddor och örter kan plockas och användas som ingrediens i ditt eget örtsalt.
 
Är skörden stor kan det vara svårt att ta tillvara allt. Ge bort överskott till vänner, grannar och kollegor så kommer det mesta till användning. Frys in för att koka saft och sylt i höst och vinter. Lägg in och frys förvällda grönsaker. Tomater kan torkas, frysas och konserveras. Chutney kan man göra av mycket.
 
Gurka kan picklas, konserveras och naturligtvis ätas färsk. Här några recept med gurka
 
Torka frukt och bär. Torkade får de lång hållbarhet. Perfekt som nyttigt godis och gott att blanda i muslin.
 
 
Tips på att ta tillvara och tillaga egenodlat hittar du i Faktabankens avdelning med Recept.
 
 

Våra vilda vänner

Snart är det tid för insekter att hitta en plats att övervintra. Tänk på det när du städar och röjer så att du lämnar lite 'ostädat' här och var som kan skapa en lämplig övervintringsplats.
 
För mer organiserat vinterboende kan du bygga eller köpa insektshotell och sätta upp.
 
Tips för hur du gör det trivsamt för våra vilda vänner får du i Odlingsskolan del 7: Miljövänlig trädgård.
 

Fler tips för augusti

Plocka buketter från trädgårdens alla sommarblommor och perenner som blommar nu. Blandad med vilda växter, gräs och grenar med fina blad blir till en riktigt proffsig bukett.
 
Även mindre små buketter eller enstaka växt i en eller flera mindre vaser är också fint.
För mer inspiration läs våra tips om Bästa sommarblommorna till buketter och Perenner som snittblommor.
 
Torkning av rosblad
 
Nu är det hög tid för att plocka blommor och blad att torka, Enklast är att hänga upp dem eller lägg dem att torka.  Hortensian som blommar nu har blommor som blir fina som torkade.
 
Köp hem och installera trädgårdsbelysning för mysiga, mörka höstkvällar och för att lysa upp vinterns mörker som komma skall.
 
 
ads
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.