Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern augusti

Augustiskörd av grönsaker
Augusti är många trädgårdsvänners favoritmånad. Det är skördetid, samtidigt som växttakten avtar och man kan slappna av med ogräsrensning och vattning. I den ljumma, fuktiga luften är det högsäsong för att föröka många växter som hinner etablera sig före vintern. 

Trädgården i augusti

Dahlior i trädgården
 
Augusti är dahliatider. Plocka in buketter så kommer nya blomskott ända fram till frosten. Denna exot från Mexiko tål inte kyla, hotar en frostknäpp skydda dahliorna med en fiberduk. Sommarblommande dahliaknölar köper du på tidiga våren.
 
Pompondahlia Jill
Söta pompondahlian 'Jill' är oemtoståndlig och står vacker länge i både rabatt och i vas.

Succéplommon

Victoria plommon

Läckra plommonet ’Victoria’ upptäcktes av en slump i en trädgård i Sussex på 1800-talet. Man lyckades föröka trädet med ympning och sorten gjorde succépremiär i handeln 1844. Plommon ’Victoria’ har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet och är fortfarande en populär sort. Friskt, rikbärande, läckert, självfertilt och vackert. Men ’Victoria’ måste gallras om plommonen ska blir stora och fina och trädet inte gå under av all frukttyngd.

Skörda fröer

Insamling av frön i trädgården
Jätteverbena, Verbena bonariensis, är inte lätt att övervintra men kan skattas på groningsvilliga frön. Lägg dina fröfavoriter i hemvikta kuvert. Julklapparna fixade!

Nu mognar frökapslarna och det är roligt att gå på skattjakt.  Det kan också vara enda sättet att övervintra känsliga växter som jätteverbena, eller ta tillvara en ovanlig sort. Det svåraste är att veta när fröet är moget. Omogna frön ruttnar eller gror inte. Kommer man för sent är fröet redan släppt. Vakta noga och kika efter när växten börjar släppa sina frön. Då är kapslarna torra och man hör hur det rasslar inuti. Frön som inte sitter i kapslar, som ringblomma och verbena, ska vara bruna. De här arterna är lätta att föröka med egna frön: ringblomma, jätteverbena, luktärt, akleja, bönor, ärter och tomater.

Tips för fröskörd:

 • Frön mognar nerifrån och upp, vittja de nedersta först.
 • Skörda en torr, solig dag.
 • Om vädret varit fuktigt, lägg fröna att torka några dygn på en tidning innan de tas om hand.
 • Tröska/rensa genom att gnugga dem lätt mot en handduk och låt dem falla ner på ett papper. Skilj dem sedan från kapslar, fröställningar eller frukter och låt fröna eventuellt torka ytterligare om de verkar fuktiga.
 • Förvara fröna torrt i tändsticksaskar, kaffefilter eller vik fina små kuvert. Skriv namn och årtal - man glömmer fort!
 • Perenna namnsorter ger oftast inte samma avkomma som mamman. Det kan visserligen vara roligt att få nya sorter, men här gäller delning eller sticklingar om du vill få flera plantor av samma sort.

Vinterviste för pollinerare

Flox och insektshotell
 
Redan nu börjar våra pollinerande vänner söka vinterviste. Bin, humlor och fjärilar övervintrar i torra skrymslen, men deras naturliga vintergömslen krymper tyvärr i takt med att buskig vegetation och gamla träd försvinner. Hjälp dem med ett vilohem, enkelt ordnat med ihopsamlade rör av bambu, halmtrassel, barkbitar och ved som skyddas från ruskväder. Ett soligt söderläge och ett djup på minst en decimeter är idealet. Det finns också färdiga insektshotell att köpa.

Hortensiatid

Hortensia i kruka och i rabatt
Hortensior trivs i både kruka och rabatt. Till höger: Jag flätar gärna pilslanor till snygga stöd åt hortensiorna. 

Hortensian stormtrivs i sensommarens fuktiga värme. Moderna sorter blommar på både årsskott och fjolårsskott och klarar därför övervintring bättre. Bor du i mycket kalla trakter är det bäst att odla hortensian i kruka som förvaras svalt, men frostfritt under vintern. Mörker är dock inga problem, de kan gärna stå i ett garage till exempel. Läs mer här om du vill veta hur du kan torka hortensia.

Dags att beskära

Beskärning augusti hallon och träd
Dags att klippa borde smått och stort. Till vänster: Ta bort hallonskotten som burit bär. Skär ända nere vid marken .Till höger: Behöver du ta bort stora trädgrenar, dela upp och ta en stor gren om året id den här tiden. Skär precis intill stammen.
 

JAS, juli-augusti-september, är bästa tiden för beskärning buskar och träd. Växten är nu i god kondition och hinner läka såret före vintern. Vissa växtslag blöder dessutom på våren och måste beskäras under sommaren. Hit hör lönn, stenfrukter (plommon, persika, körsbär), vin och valnöt. Här kan du läsa om grunder för beskärning

Gräsens storhetstid

Glansmiskanuts 'Ferner Osten'
Ingen växt kan som gräsen sila ljus och fånga glittrande dagg. Här magnifikt glansmiskantus ’Ferner Osten’. Det blir nästan två meter högt och trivs i väldränerad jord för bästa övervintring. 
 

Gräsen är jordens hår och som vackrast från sensommaren och hela hösten. Det finns prydnadsgräs för alla lägen och smaker. Vissa, som elefantgräsen, är pampiga solister. Andra, som tåtlarna, framhäverandra färgstarka växter. Augustiseptember är en bra tid att plantera gräs som hinenr rota sig innan vintern.

Konsten att fylla tomrum

Rum i trädgården med gladiolus
Gladiolus är lättodlad vardagslyx. Prisvärda lökar som planteras på våren. När föreställningen är över gräver du upp dem och sparar svalt och frostfritt till nästa vår.
 
I augusti är många trädgårdar ganska blomtomma. Det är då de vårplanterade lökväxterna visar sin stora repertoar. Tänk till redan nu inför nästa vår så att du beställer rätt lökar och knölar för att fylla tomrummen. Du beställer sedan i mars-april när vår sommarblommande sortiment av lökväxter kommit hem. Den här rabatten vore till exempel ganska tam utan gladiolusens härliga spiror!

Häng upp lökar på tork

Torkning av lök och vitlök efter skörd
Lök behöver torka för att bli lagringsduglig .Till höger: Det är både praktiskt och vackert med en vitlöksfläta.

När lökblasten börjar gulna och vika sig är det skördedags. Tag upp lökarna med grep mitt på dagen när det är som torrast och häng dem med blasten kvar att torka på luftig plats. Kapa blasten först när den är skrynklig och helt torr.
Eller gör flätor av blasten och häng upp: fläta nerifrån och lås de första två lökarna med extrablast. Vänd lökarna framåt medan du flätar in lök efter lök.

Föröka buskar med klackade sticklingar

Förökning av idegran och lavendel med sticklingar
Till vänster: idegranssticklingen som togs i augusti i fjol är rotad och klar att plantera i juni (se ny stickling bredvid). Till höger: lavendelhäck på gång!
 
Det är enkelt att föröka lavendel och andra vedartade buskar som idegran och buxbom.
 
Så här gör du:
 • Under sensommaren tas ca 10 cm långa sticklingar genom att dra av ett årsskott med ett bestämt ryck neråt. Då följer en liten bit av barken mot fjolårsveden med, den så kallade klacken. 
 • Vid klacken finns rotningsfrämjande ämnen som hjälper sticklingen att bilda rötter.
 • Repa av de nedersta bladen och stick några i varje kruka, fylld med mullrik jord.
 • Ställ krukan utomhus på plats skyddad från vindar och solgass. Vattna vid torka.
 • Till våren har du rotade sticklingar att plantera ut!

Satsa på varmkompost!

Varmkomposten är rena trollerilådan. Den tar hand om allt köksavfall och förvandlar det till dynamitmylla som inte kan köpas för pengar. Resultatet är alltså en mycket näringsrik gödning, till skillnad från den öppna trädgårdskomposten som ger mer mull än näring.
Den tjänar också som en maskfabrik - det kryllar av daggmaskar som du portionera ut här och var i trädgården. Läs mer i Kom i gång med kompost.
 
daggmask
Daggmasken kallas den underjordiska bonden. Masken äter sin egen vikt av jord och organiskt material varje dag. Denna process bidrar till en fruktbar jord eftersom näringsämnena blir mer tillgängliga och jordstrukturen lucker.
 

Dela perenner

Delning av blåfunkia Halcyon
Här ger en enda planta av min favorithosta, blåfunkia ’Halcyon’, sex nya småttingar.

Augusti är en bra tid att dela perenner. Stora rutklumpar kan ofta delas i minst fyra nya plantor. Använd en vass spade med tvärt blad som skär igenom rotklumpen.  

Nu gror gräsfrön bäst

Sådd av gräsmatta

Sensommaren är bästa tiden att så gräs, oavsett om det är en ny matta eller om den gamla bara behöver lagas. Gräsfrö gror i daggen och hinner rota sig före vintern. Vattna om solen gassar, inte annars. I Faktabanken hittar du odlingsråd och skötsel av gräsmatta.

Släkten är värst - tänk på växtföljden

Skördetid i köksträdgård
Baljväxter är oumbärliga i växtföljden, de fixerar luftens kväve och växtresterna bidrar till både näring och mull.

Så här års är det en god idé att tänka till om växtföljd i köksträdgården. Här kan du läsa om vilka växter som bör efterträda varandra så att sjukdomar inte får fäste och jorden får en bra näringsbalans. Lämna blast kvar och mylla ner grunt i landet och så morötter, dill och persilja som gror snabbt till våren.

Skörda kronärtskocka

Skörd av kronärtskockor Herrgård och Green Globe
Skörd av kronärtskocka. TIll vänster perenna 'Herrgård' och till höger 'Green Globe' som ger fina skockor på bara en säsong.

Kronärtskockan är kungen i köksträdgården. Det är tistelns blomknopp man äter. Skörda skockorna när de är uppsvällda men fortfarande slutna. I varma delar av landet övervintrar den gamla sorten ’Herrgård’. Den ger dessutom fler och fler skockor ju äldre plantan blir. Skydda rötterna med ett rejält lager halm för säkrare övervintring. 

Svampsjukdom på päronens blad

Päronrost med olika stadier
Päronrostsvampens olika stadier. Från vänster sporer som ger rostfläckar på bladen under sommaren. I mitten fruktkroppar på bladens undersida (kallas skålrost) varifrån nya sporer flyger ut på sensommaren. De övervintrar på enar och ger gelérost på våren (längst till höger).
 
Orange fläckar som mörknar och får små upphöjda knottror är ett säkert tecken på päronrost. Det är en allvarlig svampsjukdom, Gymnosporangium fuscum, som är nästan omöjlig att bli av med – om man inte bryter svampens cirkel. Den övervintrar nämligen bara på vissa enar, Juniperus. Framför allt sävenbom, Juniperus sabina och kinesiska enar, J. chinensis. Om man tar bort dessa i omgivningen kommer päronrosten att försvinna.

Marktäckande perenner

Marktäckande perenner Heuchera
Alunrot, Heuchera, finns i massor av läckra färger. Tålig och vacker hela odlingssäsongen.

Perenner som sprider sig till täckande mattor är smart, lättskött och snyggt. Kombinera med lökväxter på våren så är ytan alltid prydlig. Läs mer om marktäckande perenner.

Skörda bönor

Skörd av vaxböna och bondböna
Vaxbönor ska bara förvällas i knappt en halv minut. Frys in överskottet. Bondbönor måste petas fram ur sin bolstrade skida. Prova att woka dem i god olivolja, persilja och lite vitlök

Bönor måste vara det mest tacksamma man kan odla i köksträdgården; drivor av läckerheter till en minimal arbetsinsats. Dessutom berikar växtresterna jorden när de multnar eftersom hela växten fixerar kväve ur luften.

Plantera smålökar

Lökväxter för plantering
Här syns skillnaden i lökstorlek för olika lökar. Pärlhyacint och kungsängslilja har bara 1/4 så stor lök som hyacinter och torkar lätt om de inte kommer i jorden tidigt. Till höger: Pärlhyacinter på väg!
 

September är den klassiska planteringstiden för vårens lökar och knölar. Men smålökar som krokus, vårstjärna (scilla) och kungsängslilja torkar snabbt och mår bästa av att komma i jorden så fort som möjligt. Låt gärna dessa små lökar dra vatten någon timma innan de planteras. Tre gånger så djupt som lökens höjd är en bra måttstock för planteringsdjup. Vårlökarna hör till trädgårdens mest efterlängtade växter – man kan inte få för många. De är tåliga förökar sig ofta där de trivs och är underbara att ta in i buketter. En väldränerad jord är ett måste – lökar tål inte att stå i väta. 
 

Förvildning med lökar av krokus och kungsängslilja

Krokus och kungsängslilja är två arter som gärna sprider sig där de trivs och är utmärkta till förvildning. Plantera krokusen i ett solgassande läge så att de vaknar så tidigt som möjligt. Kungsängsliljan vill gärna ha lite vårfukt och mullrik jord, som i gräsmattan under träd.    
 
snöklocka i kruka
 
Lökväxter trivs utmärkt i kruka. Då kommer de bäst till sin rätt och kan njutas i titthöjd som på balkongen eller vid entrén. Plantera nu och ställ skyddat för värsta vinterkylan, även om lökarna tål några minusgrader. Ovan ser vi den ljuva snöklockan, Leucojum.
 
Saffranskrokus
 
Saffranskrokus, Crocus sativus, är fantastiskt rolig att odla om du kan erbjuda en någorlunda skyddad vintervila på max några minusgrader. Det är den orange pistillen som skördas och ger saffranet, världens dyraste krydda. Det krävs en hel del knölar för att klara ett lussebullebak.Till 1 gram saffran går det åt minst 150 små knölar! Sveriges största saffransodling är på friland på Gotländska Stafva gård med ca 100 000 knölar! Väldränerad jord och ett soligt, blåsigt läge är idealet. Värt att kopiera i kruka om man inte har de naturliga förutsättningarna på tomten.
 
ads
 

Odla i augusti

Asiatiska grönsaker i odling

De asiatiska bladgrönsakerna är bland det roligaste man kan odla i köksträdgården. De är nyttiga, friska, ger stora skördar och är lättodlade. På 1980-talet försökte man introducera dessa sorter men de växte dåligt och gick i blom. Orsaken var att de såddes för tidigt! Under sommaren är dagarna långa och dessa växtslag får signalen att bilda blomknoppar. I stället ska de sås i augusti-september, ännu senare om du har fiberduk eller växthus. Vi har ett stort sortiment att välja bland, som 'Natsuki', komatsunakål och rucola som kan skördas under hela hösten om de sås nu. De blir skördeklara på någon månad, bladen skärs av och sedan kommer nya. 3-4 minusgrader är inga problem.

Föröka fikon

Förökning av fikon med stickling

Fikon är härliga att odla själv, de trivs mot en varm vägg i zon 1, eller i rejäla krukor som kan stå svalt och frostfritt under vintern. Tag sticklingar nu under sensommaren som rotar sig enkelt i en kruka med porös jord. klipp av ca 20 cm långa årsskott. Blada av nertill och stick ner ungefär halva längden i krukan. Ta eventuellt av ytterligare blad på skottet så att sicklingen inte avdunstar för mycket och hotar att torka ut.

Så örter i köksträdgården

Samodling persilja purjolök

Växter med lång odlingstid, som purjolök, har gärna sällskap i raderna. Här passar korta kulturer som ruccola eller dill och persilja vars rotsystem är ytligt och inte konkurrerar med huvudgrödan. Så ut örterna nu, så kan de både gro för sen skörd eller övervintra för att gro till våren och ge tidig skörd redan i maj-juni.

Övervintra physalis

Odling av physalis kapkrusbär

Physalis, kapkkrusbär, är ett underbart gott bär. Men kulturtiden är lång och bären hinner ibland inte att mogna fram på hösten om man inte har växthus. Det löser man genom att övervintra plantan som är flerårig. Klipp ner den fram på höstkanten och ställ i ett ljust och svalt fönster, eller odla vidare med växtlampa i garaget.
 

Balkongen i augusti

blommande lökväxter på balkongen

När växttakten avtar med solinstrålningen är det viktigt att dra ner på näring och vattning. Annars hindras vedartade växter att gå in i vintervila (den processen börjar redan nu) och lökväxter ruttnar om de står för fuktigt. Särskilt krukodlade växter är utsatta där utrymmet är begränsat. Vattna bara när jorden är riktigt torr. Ha också fiberduk till hands om kyla hotar. Dahlior tål inte minsta minusgrad. 

Byt ut växter i utekrukan

Så här års är många balkongväxter lite trötta. Förläng sommarkänslan med lite nya, fräscha växter som dessutom kan hänga kvar till nästa år. Utplanteringsväxter är prisvärda under sensommaren eftersom de är billigare att driva fram i sommarljuset. 
 
Utekrukor i augusti med lavendel murklocka, aster
Blått skimrar vackrast på en halvskuggig plats. Ursnyggt till grå krukor som zink. Här har vi satt ihop fjärilslavendel (övervintras frostfritt), murklocka, Campanula, hortensia, brittsommaraster och hebe (övervintras frostfritt).

Tips för sensommarkrukan

 • Se till att krukan är väldränerad om den står under bar himmel. En störtskur ger översvämning och syrebrist.
 • Bottna med ett lager lecakulor eller annat poröst material som kottar. Det ger rötterna luft och hindrar stående vatten.
 • Använd välgödslad blomjord så slipper du tänka på gödsling.
 • Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna så att luft kommer till, rotandningen är viktig. Daggen bidrar till fukt och minskar vattningsbehovet betydligt.
 • Välj växter med lång blomningstid och kombinera gärna med krukväxter eller prydnadsgräs som kan leva vidare.
Utekrukor augusti ros, plymört, krysantemum
Rosa och gult piggar upp vid den här tiden. Snyggt att färgmatcha; till vänster rosor krysantemum och plymört, Celosia. Till höger ädelcypress, rosor och prydnadspaprika.

Odla på höjden

Med begränsad markyta är det fiffigt att få upp odlingarna på höjden. Då blir de dessutom mer lättskötta och hamnar i titthöjd. Vi har bra system för väggodling, som Minigarden som är både lättskött, tålig och snygg.
 
Köksväxter i kruka på balkong
Här en enkel trappa som en lösning för balkong och uteplats. En samlad odling har den stora fördelen att man lätt kan skydda med fiberduk om en frostknäpp hotar.
 

Växthuset i augusti

Växthuset är en fantastisk värmekälla som förlänger sommaren med flera månader. Stengolv eller stora vattenmagasin lagrar solvärmen dagtid och sprider ut värmen på natten. Denna temperaturutjämning är gynnsam för växterna som slipper åka jo-jo när tempen svajar tiotals grader på ett dygn. Det är också en gosig värmestuga för uppesittarkvällar. 
 
Växthus sensommar

Hög luftfuktighet i kombination med minskat ljus är mumma för många bladsjukdomar och insekter. Svampsporerna gror på fuktiga bladytor och insektsägg trivs i den varma, fuktiga miljön. Tag snabbt bort angripna blad och vädra ofta.

Toppa tomaten

Tomatodling i växthus sensommar

Nu är tomatskörden i full gång. Det är hög tid att toppa tomatplantorna så att all energi går åt till mognande frukter i stället för tillväxt. Skörda tomaterna med flugan kvar så förlängs hållbarheten betydligt.
 

Håll koll på ohyra

Ohyra på rosmarin i växthus

Gör en daglig skadedjurskoll så att angrepp kan motas innan de får fäste. Våra klisterskivor är bra hjälpredor. En tunn väv skvallrar om spinnkvalster. Lär dig felsöka och Känn igen ohyra på krukväxter  och vanliga skadegörare i växthus. Det är bra att ha en sprayflaska stående med första hjälpen att ta till vid minsta angrepp. 

Blanda egen såpaspray

 • 1 dl såpa
 • 1 msk T-sprit
 • 9 dl vatten.

Krukväxter i augusti

Lagom till skolstarten är det ofta läge att förnya gänget på fönsterbänken. Så här års är utbudet stort och kvaliteten hög så det är roligt att välja! 
Här är två lättskötta och trendiga förslag.
 
Bräkenväxter i kruka
Groddbräken har hårda, tåliga blad som nästan kan verka plastiga. Här prunkar spjutbräken, palmbräken och hartassbräken.

Bräkenväxterna rensar luften från skadliga ämnen (bland annat från textilier) och är årets stora kometväxt. Lättskötta och vackra med blad som grönskar året runt. Bladen är också fina att använda i buketter. De är skuggtåliga, men en bit in i rummet krävs en växtlampa under den mörka årstiden. Läs vidare om Krukväxter som renar luften.
 
Rosenkalla krukväxt
Också rosenkalla har fantastiska, luftrenande egenskaper. En tjusig solitär som blommar länge och trivs i söder- väster- eller österfönster.

Hantverk i augusti

Skörd av chilifrukter

Skörda chilifrukterna i rätt, moget stadium då smaken är som bäst. Undantag om du vill ta chilifrön, då får några frukter hänga kvar och bli lite bruna och mjuka.
Chili kan sparas på flera sätt:
 • Frys in genom att halvera frukterna och befria dem från kärnor. Använd tajta gummihandskar!
 • Torka i örttork.
 • Torka i en vacker fläta att hänga i köket. Här kan du läsa om hur du gör.
 • Halvera och lägg in i en god olivolja. Ställ mörkt och svalt. Fina presenter!

Arrangera för kalas – blanda vilt

Blomarrangemang augusti

I stället för en bukett på bordet är ett grunt fat med vackra blommor, bär och blad minst lika fint. Dessutom skymmer arrangemanget inte sikten för gästerna. Fyll ett fatet med vatten och ge växtstjälkarna en ny snittyta med vass kniv. Lägg dem omlott så att alla vänder bästa sidan uppåt. Alternativt använd en tunn skiva oasis som dragit vatten någon timma och stick stjälkarna i den. Här pryder lite av varje från augustitäppan som rosor, björnbär, blommande oregano, kransveronika, persilja och fröställningar av jättedaggkåpa.

Mirakelsalva av ringblommor

Hemmagjord salva av ringblomma calendula

Ringblomman är rik på sårläkande ämnen och suverän till hälsprickor torra läppar och småsår. Så här gör du enkelt en egen salva.

 • Fyll en glasburk med färska kronblad.
 • Häll på mandelolja eller fin olivolja så att det täcker.
 • Ställ burken i solljus någon vecka, vänd upp och ner ibland.
 • Sila ifrån bladen och häll upp oljan i en ren flaska. 
 • Smält 50 gram bivax i vattenbad till 2 dl ringblomsolja.
 • Häll upp på rena, små burkar och förvara i kylskåp.

Ta vara på överflödet - gör snabb tomatsås

Den här såsen är suverän när man har gott om mogna tomater. Frys in i burkar och njut hela vintern. Såsen är användbar till mycket; pizza, pasta, grytor, soppor… 
 
Hemmagjord tomatsås
 
 • Dela tomaterna och sjud lätt i stor gryta med några lagerblad, hackad gul lök, chilifrukter och vad du har. Tomater ska inte koka länge, då blir såsen besk och måste sockras i onödan.
 • Ska såsen användas till pizza och pasta: passera genom sil så att frön och skal försvinner. 
 • Salta och tillsätt kryddor du gillar. Till exempel några pressade vitlökar, oregano, basilika, persilja eller timjan.
 • Häll upp på burkar och frys in.
 • När såsen ska användas till pizza: tina och kör 15 sekunder i stavmixer. Det räcker för att få den slät!

Augustibukett

Bukett från trädgård i augusti

Snart har sommaren flytt så skynda att göra buketter! Sätt samman vad som råkar blomma, glöm inte krukväxter som pelargoner som har en lång hållbarhet och fyller ut fint i buketten. Korta in stjälkarna så står buketten stadigare. I min augustibukett prunkar austinrosen ’Leander’, höstanemon, pelargoner och syrenbuddleja.  

Torka örter

Torkning av malört, dragon, oregano,timjan

Häng ruskor av malört, oregano, salvia, rosmarin, timjan och dragon på en luftig plats att torka. Repa sedan av bladen och lägg i täta, mörka burkar.

Mer att göra i augusti

Plantering av vitlöksklyfta
 
 • Sätt vitlöksklyftor i landet för skörd nästa sommar. Varje klyfta ger en ny, hel vitlök. Sätt klyftorna ca 5 cm djupt på 1 dm avstånd.
 • Klipp ner skott av björnbär och hallon som givit bär. Klipp ända nere vid marken.
 • Så två-åriga växter, bienner, som hinner rota sig före vintern och blommar nästa år. Hit hör fingerborgsblomma, kungsljus, gyllenlack, stockros och borstnejlika.
 • Ser potatisblasten hängig ut kan den vara drabbad av potatisbladmögel. Ta i så fall bort alla blad och släng i soporna. Då hindras svampen att vandra ner i potatisen som får brunröta. Låt knölarna vara kvar i jorden och eftermogna tills det är skördedags.
 • Om krukväxterna varit ute på sommarlov, skärskåda dem innan de tas in igen. Bladlöss och trips är vanliga fripassagerare in i stugvärmen.
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Fleuroselect, Floradania, Ibulb, H. Krisp och M Sadowski.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.