Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern november

Belysning av krukväxter i köket - LL
Lugnet har lagt sig och trädgården antar en helt ny skepnad. Vinterhalvåret är en utmaning för trädgårdsälskaren för att skapa en snygg utemiljö när allt är avlövat. Ta vara på alla skönhetsvärden som bjuds; formklippta häckar, buskar och träd ger karaktär. Vintergröna växter, bär, gräsplymer, slingrande gångar, spaljéer och perenna fröställningar framträder nu och ger karaktär.
 
benved med frukt, prydnadsgräs och fröställningar av perenner i november 
Novembers softade färgskala är läcker att kombinera med färg som varmrött och rosa. Här benved, Euonymus, med sina säregna frukter. Prydnadsgräs är tjusiga och värda att belysa i mörkret. De perenna fröställningarna solhatt, röllika, bolltistel och isop ger en grafisk silhuett och är vinsterrestaurang för småfåglar

Trädgården i november

Naturen kurar skymning och det är vilsamt att vistas i den sovande trädgården. Lite pyssel finns ändå att göra.
 
Lyktor i trädgården på vintern
Mörkret blir en tillgång i trädgård och balkong med en enkel lykta. Gamla lyktor får nytt liv med batteridrivna, timerställda ljus. Låt det glimma med glasflaskor  i olika färger som svävar med hjälp av fastvirad ståltråd. 

Vinterbeskärning av vinranka

beskärning av vinstock på vintern

Vinrankan växer frodigt och med rätt beskärning håller du den i snygg form och får högre skörd. Huvudbeskärningen görs i november-december, när rankan vilar men före den tidiga savstigningen som kan börja redan en mild januari. Använd en vass sekatör så blir jobbet roligt och snitten läker snabbt.
 

Vintergröna buskar i trädgården

Om du inte har lyckan att få en garanterat snörik vinter är de vintergröna växterna ovärderliga. Halva året är trots allt träden avlövade och nu behöver vi fägringen som bäst.

Vintergröna växter i trädgården buxbom, idegran, benved
Gissa årstiden! Det kan nästan lika gärna vara juli som november med en genomtänkt, vintergrön stomme. En strukturerad trädgård bllir lättskött och vacker hela året. Komplettera med lökväxter för färg vår och sommar. Här buxbom, liguster, brokbladig benved, berberis och idegran

Vintergröna perenner i trädgården

Sätt färg på vintern med vintergröna marktäckare som alunrot, vintergröna, bergenia, murgröna, skuggröna, hasselört, lammöra, revsuga, rosenplister, kattfot, skuggbräcka, mossflox, kambräken, storfryle, japansk starr, sockblomma, taklök, waldesteinia, fetknoppar och timjan. Vi har ett stort sortiment perenner att välja bland där du kan hitta dina favoriter. Här kan du läsa om marktäckande perenner.

Tre superenkla marktäckande perenner
Snygga hela året, härdiga och problemfria. Kan det bli bättre? Den här trion trivs särskilt bra i skugga och klarar torra lägen.

Vintergröna lättodlade perenner skuggorna, sockblomma och waldsteinia
Skuggröna, Pachysandra, väver snabbt en frodig matta som grönskar året runt. I mitten sockblomma, Epimedium, som skapar en skir, täckande matta. Perfekt under buskar och träd. Till höger waldsteinia, en krypande, mycket användbar perenn som klarar de tuffaste torra och skuggiga lägena.

Vintergrön eller städsegrön?

Städsegrön (ständigt grön) är ett fackuttryck för växter som behåller barr och blad under vintern och i torrperioder. Varje barr eller blad blir 3-4 år och byts omärkligt lite nu och då. Hit hör barrväxter (utom lärk), bambu, murgröna, buxbom och flera andra.
Med vintergröna växter menas att bladen fälls varje vår men kan sitta kvar hela vintern. Hit hör liguster, bok och lammöra.

Alunrot – färg och form för varje smak

Olika färger av alunrot Heuchera
Alunrot, Heuchera, är höstkrukans bästa vän. Den finns i massor av läckra färger och former och är otroligt lättodlad. En tålig perenn som planteras i rabbaten när den gjort sitt i krukan. Trivs i både sol och skugga, härdig och torktålig.

Balkongen i november

Med trädgårdsbelysning får balkongen liv hela vintern. Kan du bara ge utekrukorna lite extra skydd håller växterna sig fina länge.

Fetbladsväxter i kruka

Fetbladsväxter i kruka och arrangemang

Fyra nyanser av grått -minst! Taklökarna, Sempervirens, är härdiga i hela landet. De dagggrå echeveriorna klarar bara någon minusgrad.

Suckulenter, fetbladsväxter, är fina till vinterns alla arrangemang. De kommer inte riktigt till sin rätt nere på marken i täppan men tål att skärskådas i arrangemang eller planterade i soppskålar och vackra krukor. De trivs ute men passar också i julgrupper.

Fetbladsväxter i krukor
Fetbladsväxterna trivs i krukor, se till att de är dränerade bara. Ljus och sval placering är idealet.

De har ett litet, känsligt rotsystem och lagrar fukten i sina blad. Övervattning får dem snabbt att ruttna, var därför sparsam och se till att jorden är väldränerad. Föröka fetbladsväxterna till våren så får du en lättodlad samling som är snygg hela året.

Höstplantering i kruka

Plantering av utekrukor i november med prydnadskål, ljung och bärljung
Än är det inte för sent att göra en fin utekruka. Prydnadskål, bärljung, fetbladsväxter och ljung står länge en mild vinter. Läs om fler tips för vackra utekrukor i höst.

Tips för övervintring i kruka

Krukor utomhus på balkong på vintern
Hoppsan, plötsligt blev det vinter! Många höstväxter som ljung och vaktelbär tål några köldknäppar, men rötterna är utsatta i krukan och behöver skyddas. TIll höger: En liten lykta i All helgonatid värmer knopp och själ. 

Skydda växten vid tidiga köldknäppar, med fiberduk eller liknande. Skotten har då inte hunnit mogna av inför vintern. Här kan du hitta vinterskydd för dina övervintrande krukor och växter. Sträng kyla vintertid drabbar rötterna som är betydligt mer oskyddade i krukan än om de växer i marken. 

Läs mer om att övervintra i kruka utomhus

Krukväxter i november

Nu börjar livet bli lite kämpigt för krukväxterna på fönsterkarmen. Men det finns tåliga färgklickar som frodas i november. Här kommer två favoriter, varför inte förära pappa en blomsterhyllning på fars dag?

Novemberkaktus Schlumbergera

Novemberkaktus, Schlumbergera, är en riktigt regnbågsblomma, finns i flera sprakande färger. Denna lättskötta blomma blir bara pampigare med åren. Ställ den gärna lite svalt så förlängs den häftiga blomningen i månader. Dessutom lockar du fram en andra vårblomning. Annars fixar novemberkaktusen rumstemperatur också. Läs mer om skötsel av novemberkaktur, julkaktus och påskkaktus.
 
orkideer på bricka med friska luftrötter
Det är vackert att arrangera orkidéerna tillsammans och belysa med växtlampa under vinterhalvåret. Till höger: Rötterna skvallrar om tillståndet i plantan. Pigga rötter är som här gröna i skottspetsen. Med tiden får de en skyddande, grå hinna som reflekterar gassande ljus. 

Orkidéer är vinterjuveler, fantastiska färklickar i allt det grå. De flesta är lättskötta; man ställer den ljust, men inte gassande och gärna lite dragigt. Vattna när kondensfukten i krukan är borta, varannan gång med näring eller spraya näringen direkt på bladen. Här får du veta allt om orkidéer.

Välja växtlampa

Växterna behöver solarium för att prunka också under den mörka tiden. Här får du veta allt om växtbelysning och hur du väljer rätt lampa.
 
Växtlampor för vinter inomhus Gemini, Primula och odlingsstation
Gemini är en fiffig växtlampa som enkelt sätts fast på blombänken eller bokhyllan med en kraftig klämma. Mitten: Snygga Primula Nova monteras i ett vanligt lamputtag och ger bra ljus till kökets örter. Till höger: Med en odlingsstation kan du odla bladgrönt hela vintern.

Blomsterpyssel i november

Natur och trädgård bjuder på mycket vackert till höstens och julens dekorationer. Fyll korgen innan snön kommer med kottar, mossa, barrkvistar, svampar, bär och vackra grenar. Lägg i plastpåse tills det är dags att arrangera. Redskap och hjälpmedel hittar du under kategorin blomsterbinderi.

Krans till Alla helgons dag

Krans till alla helgons dag med vintergröna växter
Den här hållbara kransen passar till Allelgonahelgen, antingen att lägga vid en grav eller hägna på dörren. 
 • Vira en stomme av kraftig ståltråd eller köp en färdig metallring.
 • Linda fast små buketter av den grönska du har. Här har vi valt lammöron, brokbladig benved, prydnadsäpplen och säsongens sista rosor.

Tips för snittblommor i november

Det är ingen slump att färska snittblommor är främsta mäklartricket. Blommor ärt bästa humörhöjaren! Här kommer två förvånansvärt lättgjorda arrangemang till billig peng.

snittblommor i arrangemang i november
Till vänster: En prisvärd blandbukett förvandlas till flera minibuketter i matchande låga vaser. Komplettera med grönska från trädgård och krukväxter som murgröna och bergeniablad. Till höger: se nedan.
 
Det här häftiga arrangemanget görs enkelt och snabbt.
Du behöver: En låg skål eller ett fat som tårtfat. Prydnadskål som bas. Blommor med långa, stadiga stjälkar som fackellilja, freesia, orkidé, ixia eller gerbera. Vass kniv. Oasisblock. Böjda klamrer, eller märlor av ståltråd.
 • Skär till ett lågt oasisblock som fått dra vatten någon timma. Anpassa formen efter ditt fat.
 • Stick ner stjälkar med prydnadskål så att det täcker oasisen.
 • Arrangera blommor med långa stjälkar som här fackellilja. Ge stjälken ny snittyta och se till att den får ordentligt fäste i oasisen. Fäst stjälken med en märla ner bland prydnadskålen.
Hyacinter i hyacintglas och julstjärna som snittblomma
Driv hyacinter i glas så ser du de vackra rötterna. Låt vattenytan nå precis upp till lökbotten. Om blomman utvecklas för snabbt, ställ hyacinterna svalare. Är de för knoppiga, driv i mera värme. Till höger: Vita, rosa och orange julstjärnor är vackra novemberblommor. Julstjärnan är en hållbar snittblomma, doppa snittet i varmt vatten några sekunder bara så stoppas gummiflödet.
 
Arrangemang med kottar och suckulenter i november
Dekorera naturligt med lavar och en vacker liten kvist med alkottar. Till höger: En fin dekoration som passar både ute och inne. Välj en låg, vintergrön växt som taklök eller här iberisk fetknopp, Sedum sediforme med mjuka, barrlika blad (den är härdig och kan planteras ut till vårvintern). Plantera i en låg skål och sätt till en fin lärkgren och någon vacker kotte. Färdigt!
 
Dekoration med paradisäpplen och krukväxter cyklamen prydnadspaprika och kalanchoe
Enkel dekoration görs av paradisäpplen som träs på kraftig ståltråd till en söt krans. Till höger: Samplantera små minikrukväxter – de håller minst lika länge som sina storvuxna systrar. Använd en grund skål som matchar blommorna. Här samsas cyklamen, kalanchoe och prydnadspaprika med den nya iberiska fetknoppen Sedum ’Chocolate Ball’. 

Dekorera din amaryllislök

Höstdekorerad amaryllislök i vas
 
Plocka in naturen och gör höstfint i vasen (eller din kruka) medan du väntar på att din amaryllis ska växa till sig. Lite mossa, nedfallna små kvistar, nypon…ja, det man hittar helt enkelt.

Om du har tid och lust 

Nu är Sverige som längst. Medan värsta frosten ännu inte drabbat de milda trakterna har snön landat i norr. 

 • Se över lagrade äpplen. En fruktodlare lärde mig att plocka äpplen med skaftet på. Det förlänger lagringstiden avsevärt eftersom fukt hindras att vandra ut och sjukdomar från att vandra in genom öppningen. 
 • Planerar du att ympa äppelträd till våren är november rätta tiden att klippa ympris. Välj kraftiga, ettårskvistar (så kallade spön) och förvara dem invirade i plastpåse i kylen. 
 • Krukväxterna får det allt tuffare när luften är torr och ljuset avtar. Kika noga efter ohyra så att det kan motas i tid. Om möjligt, stäng av ett element vid något fönster där de allra känsligaste krukväxterna kan få pusta ut.
 • Kupa rosor och andra känsliga växter med fluffigt material som täckbark och torra löv.
 • Beskära klematis som blommar under sensommaren. Riset är perfekt att tända upp med i kaminen.
 • Skydda unga trädstammar med gnagskydd.
 • Ta hjälp med trädgårdsplanering av proffs, nu på vintern har många plantskolor den servicen.
 • Låna trädgårdsböcker på biblioteket och dröm om framtida vårar.
 • Hotar en rejäl köldknäpp och det är barfrost, ut och skydda känsliga växter med lövtäcke, granris eller vad du har.
 • Använt nerklippt ris av humle och klematis som skydd av ömtåliga växter.
 • Ta in en gräslökstuva som planteras om i ny jord och drivs i stugvärmen. Snart spirar nya skott, bara att klippa av hela vintern.
Foto: Blomsterfrämjnadet, Karin Elmberg, FCH, Floradania, Iverde, Karin Runge.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.