Vädret i november är svårt att förutsäga. Det blir allt mörkare, men än finns chansen till soliga dagar med flera plusgrader.
Tillväxten av avstannat, frosten har tagit köldkänsliga växter. En månad att njuta av senhöstens vackra färgspel, disiga morgnar när solen bryter igenom och långa, avkopplande promenader.
Tillväxten av avstannat, frosten har tagit köldkänsliga växter. En månad att njuta av senhöstens vackra färgspel, disiga morgnar när solen bryter igenom och långa, avkopplande promenader.
Är november mild kan den klassiska, enkla rosa rosenskäran bjuda på fortsatt blomning i södra Sverige.
Det finns fortsatt mycket roligt att göra. Men förutsättningarna kan skilja sig mycket nu mellan de norra och södra delarna av landet.
Tulpaner, buskar, träd och perenner kan planteras så länge det går att gräva i marken. Inomhus är det dags plantera jullökar och mörkret utomhus uppmuntrar till pysslande inne.
Odla och plantera i november
- Planerar du att ympa äppel- eller päronträd till våren är november rätta tiden att klippa ympris. Välj kraftiga, ettårskvistar (så kallade spön) och förvara dem invirade i plastpåse i kylen. (På våren kan du annars köpa ympris hos oss)
- Plantera vitlök. Den ska i så sent som möjligt så att den inte hinner börja gro. Får du klyftor över kan de odlas på fönsterbrädan där den goda blasten kan skördas redan inom någon månad.
- Plantera tulpanlökar i rabatter och kruka. Så länge det går att gräva kan tulpanlökar planteras. Har marken frusit sätter du dem i en kruka istället. Det blir magnifikt i vår!
- I större delen av landet går det fortsatt mycket bra att plantera fleråriga växter. Nu kan man köpa barrotade växter. De har ett lägre pris än de odlade i kruka så nu är det läge att plantera både häckar, buskar och rosor.
Luften är fuktigare och vädret svalare vilket minskar bevattningsbehovet och växten blir mindre stressad i sitt nya läge. Läs våra tips för höstplantering och individuella planteringsråd för buskar, klätterväxter, gräs, häck, träd och perenner.
-
Om vädret tillåter kan man flytta och dela perenner.
-
Så länge det går att gräva i marken kan man flytta buskar och små träd. Detta gäller inte sorter som är dåligt härdiga i din växtzon som hellre flyttas tidigt på våren så deras rötter hinner växa till och etablera sig på den nya växtplatsen innan vintern.
-
I november kan du föröka buskar och andra förvedade växter med så kallade vintersticklingar. Ett perfekt tillfälle att få fler krusbärs- och vinbärsbuskar.
-
Det finns fortsatt mycket fröer att skörda av perenner, bienner (tvååriga växter) och anueller (ettåriga sommarblommor). Också frö från grönsaker som blommat kan samlas in. Sallat, ärter, gräslök och rädisa är några som är tacksamma att ta eget frö ifrån.
Se över, spara och förvara alla fröer på bästa sätt under vintern för bästa grobarhet.
- För en tidig och smidig start nästa år läs våra tips för Höstsådd av köksväxter och Så sommarblommor på hösten.
- Det går också fortsatt att så frö till tvååriga växter även om de inte hinner utvecklas innan vintern. Läs om att Odla två-åriga blommor, bienner.
- De flesta perenner går utmärkt att så på hösten. De hinner inte gro nu men får en tidig start så snart värmen återkommer i vår. Läs hur man gör för att Så perenner på hösten.
- Efter första frosten är det dags att gräva upp och Övervintra sommarblommande lök- och knölväxter som dahlia, gladiolus, anemon mfl.
- Förläng livet på sallaten genom att ställa över en odlingsklocka. Den kan också användas för att skydda köld- och fuktkänsliga växter från vinterns kyla.
- Gräv upp och sätt kryddor och örter i kruka för att driva vidare i ett soligt fönster. Några att prova är persilja, gräslök, dragon, oregano, rosmarin och mynta.
- Flytta in odlingen på hösten. Så och odla bladgrönt och kryddor inomhus under växtlampa hela vintersäsongen. Läs här om 10 kryddväxter att odla inomhus.
- Är du en inbiten odlare kanske en egen odlingshörna kan vara något för dig? Där kan kan man odla, driva sticklingar och frösådder hela vintern och när våren kommer är ytan perfekt för alla typer av förodling. Inspireras här i bloggen där tvättstugan också blivit odlingsrum.
- Det börjar bli hög tid att driva lökar till jul. Amaryllis, hyacint, tazetter med flera finns nu att beställa. Här hittar du ett tidsschema för att tajma blomning till i jul.
Trädgårdsskötsel i november
- Senhösten är en bra tid att beskära äpple och päronträd. I odlingsskolan del 3 kan du läsa om grunderna för beskärning.
- Låt överblommade perenner och gräs stå kvar under vintern. De ger föda till trädgårdens fåglar och bildar vackra siluetter under vintern. Samtidigt kan de bidra till bättre övervintring.
- Den här tiden på året kan vackra bär och fina former göra underverk i trädgården. Se över om något viktigt i färg och form saknas i din trädgård. Ta promenader i villakvarteret och se och inspireras av vad som är fint hos andra, beställ och plantera för en ännu finare trädgård nästa år.
Njut av vackra bär, fröställningar, fina stammar och grenar. Många gräs har fina fröställningar och plymer som blir extra fina när frosten biter. Städsegröna växter som barrväxter, bambu, murgröna, buxbom, rhododendron mfl. är vackra så här års och hela vintern.
- Stötta och skydda växter mot vind och tung snö. Kolla igenom uppbundna träd och buskar så de sitter säkert men kolla samtidigt att inget sitter för hårt efter årets tillväxt så bark eller grenar kan skadas.
- Känsliga, lite dåligt härdiga växter kan täckas och bäddas in för att klara vintern bättre. Skydda rötterna med kokosmatta, kronskydd och fiberduk, eller ett kraftigare skydd . Fler tips i artikeln Vinterskydd av känsliga växter.
- Skydda unga trädstammar med stamskydd. En enkel åtgärd som skyddar mot hungriga små gnagare under vintern.
- Täck marken runt känsliga växter med fluffigt material som täckbark och torra löv.
-
Står det växter kvar ute som inte tål kyla behöver de snarast tas in för övervintring. Fler växter än man kanske normalt tänker sig kan med lätthet övervintras med bara lite planering. Här kan du läsa hur du gör för att övervintra sommarblommor och medelhavsväxter. I Faktabanken hittar du samtliga våra tips och artiklar om Övervintring. Lyssna också gärna på vårt poddavsnitt om övervintring för fler tips.
- Växter planterade i kruka som ska stå kvar utomhus i vinter kan behöva lite extra isolering. Läs våra tips för att Övervintra i kruka utomhus.
- Ställ in tomma, frostkänsliga krukor och vänd tomma krukor uppochned för att skydda dem från skador som frosten kan ställa till.
- Löv, smågrenar och jord från vissnade växter läggs på komposten. Läs våra tips om hur du kommer igång och lyckas med komposten.
- Sista chansen att plocka in vattenslangar och slangkopplingar för att undvika att de spricker eller går sönder av frostsprängning. Har du sommarvatten är det dags att tömma ledningarna för att undvika isproppar och sprängda rör.
-
När sista grenen är klippt är det dags att vårda trädgårdens redskap genom att rengöra, putsa och slipa dem.
-
Se över belysningen i trädgården. Med vårt enkla energisnåla 12V-system är det lätt att skapa bra ledljus, vacker punktbelysning och fina effekter runtom i trädgården. Passar även på balkongen.
-
Plantera välkomnande höstkrukor med perenner och köldtåliga växter. Lättviktskrukor i isolerande material är perfekta för detta ändamål.
Krukväxterna i november
- Nu börjar det bli ordentligt mörkt ute. Vissa växter klarar en lite mörkare placering som t.ex. många av de populära 'gröna' växterna som mer sällan blommar hos oss. Men även de kan behöva lite hjälp på traven med ljus så här års. Placera dem så de får så mycket naturligt ljus som möljigt. Växter som står en bit in i rummet behöver flyttas eller få hjälp på traven med en växtbelysning.
- Under vinterhalvåret är luftfuktigheten låg och värmen från elementen gör det än värre. Hjälp växterna på traven genom att öka luftfuktigheten. Det kan göras både genom att ge dem en dush då och då och genom att placera kärl med vatten i växternas närhet. Ett enkelt och mycket effektivt sätt att skapa ett bättre mikroklimat. Här får du tips på hur du gör en egen luftfuktare till krukväxter.
- Ett sätt att balansera mörkret som bidrar till växternas trivsel så här års är att sänka temperaturen. Något som passar extra bra så här i energispartider.
- Som alltid är det bra att kontrollera växterna lite mer noga då och då för att upptäcka tidiga angrepp av ohyra som annars snabbt kan få fäste och sprida sig. Bekämpningsmedel hittar du i webshoppen.
- Ser någon av dina växter ut att inte trivas ordentligt? Då kan du ta råd av artikeln Fel på krukväxten - ställ diagnos där du får tips och knep för åtgärd.
- Nu blommar novemberkaktusen. Den har en inbyggd klocka som gör att knopparna börjar svälla inför novembers ankomst och börjar snart att blomma. En växt väl värd att spara år efter år då den blir allt mer imponerande i storlek och blomning. Läs mer om skötsel av novemberkaktus, julkaktus och påskkaktus.
- Ge orkidéerna lite ompyssling. Är de inte i blom kan du passa på att plantera om dem nu. Varför inte prova att göra kokedama där orkidén planteras i en mossboll och sväva i fönstret.
Balkongen i november
- Växter som tål minusgrader kan stå kvar men beroende av hur känsliga de är och läget på din balkong kan lite extra isolering vara till hjälp. Läs mer i Övervintra i kruka utomhus - 12 tips.
- Se upp för att vattna för mycket nu när växten går i vila då. För mycket vatten i jorden kan skada rötterna när den bitande kylan kommer.
- Plantera en eller ett par fina höstkrukor med köldtåliga växter. Lättviktskrukor i isolerande material är perfekta för detta ändamål. Tips på hållbara planteringar hittar du i vår artikel Höstplantering i kruka.
- Det är nästan aldrig för sent att plantera tulpaner. Sätt dem i lager i en kruka och njut av blomning från tidig vår ända fram i juli.
- Också på balkongen kan man så både sommar blommor, sallat och andra bladväxter för tidig skörd kommande säsong. Läs våra tips för Höstsådd av köksväxter och Så sommarblommor på hösten.
- Även på balkongen är det fint med lite belysning nu när det är få timmar med dagsljus. Lyktor och andra fina lampor gör det trevligt att vistas på balkongen men också fint att se inifrån lägenheten
Växthuset i november
- Är växthuset inte urstädat än är det hög tid nu innan kylan slår till ordentligt. Genom att röja och tvätta nu blir det enklare att få en fräsch och tidig start. Mängden övervintrande ohyra minskar också, vilket inte är så dumt. Här kan du läsa våra tips för höststädning för vintern av växthuset.
- För dig som håller frostfritt är det nödvändigt att tömma och plocka undan sommarens odlingar för att ge plats för övervintrande växter som tas in från trädgården.
- Minska energiåtgången genom att sätta upp isolerande bubbelplast längs väggar och tak och lägg gärna tjocka frigolitskivor på golvet som isolerar extra. I hörn och vrår stoppas vind och kylan med en trasmatta. I tillägg kan man bygga en lite kuvös med ett växthustält om det är en mindre mängd växter som ska övervintras.
- Används växthuset för övervintring är en värmefläkt eller frostvakt nödvändig.
- Har du markbäddar eller odlingslådor i växthuset kan du så vintersallat och andra köksväxter som kan sås på hösten för att direkt kunna sätta fart att växa när värmen och ljuset återkommer. Förslag på sorter i artikeln Höstsådd av köksväxter.
- Försök hålla fuktigheten så låg som möljigt så vattna inte för mycket, växterna är ju ändå i vila nu. Undvik att spilla. Vid lägre luftfuktighet klarar växterna kylan bättre.
Skörda i november
- Persiljan kan klippas ner och frysas in. Passa på att gräva upp en planta som du kan driva inomhus under vintern.
- Tomater som fortfarande står kvar i växthuset måste nu tas in för att mogna klart.
- Om inte frosten redan tagit dem är det dags att skörda och lagra pumpa. De har många användningsområden. Förutom att de ofta är väldigt dekorativa kan fruktköttet användas både i maträtter och till bakning. Ta tillvara och torka kärnorna som t.ex. kan rostas och garnera en grönkålssoppa.
- Blomkål, brysselkål, broccoli, grönkål, liksom morot och purjolök kan fortsätta skördas långt in på vintern.
- Tänk på att mangold övervintrar i stora delar av landet och kan därför stå kvar för att växa till snabbt när värmen och ljuset återkommer. Detsamma gäller också senapskål som ibland också kallas vild rucola.
- Rönnbär är riktiga vitaminbomber. Har du inte smakat rönnbär innan kommer du troligen att bli förvånad. Plocka dem efter en eller ett par frostnätter så försvinner det mesta av den annars aningen sura smaken. Perfekt i egna muslin och som vitamintillskott i smothies mm.
- Är den inte redan upptagen är det dags att skörda och torka vinterpotatisen för lagring. Skörda i torrt väder och lägg knölarna mörkt och svalt att torka upp innan lagring.
- Plocka och tillred äpplen som saft, mos, paj, chutney och must. Frys in fina tärningar eller tunna skivor att använda till paj under vintern.
Äpple är också mycket gott att använda i köttfärssåsen, kycklinggrytan och till olika rätter med fläsk.
Sorter som tål lagring tas tillvara. För tips läs Enkelt och bra sätt att lagra äpplen.
Våra vilda vänner i november
- Rengör och placera ut matare som nu behöver fyllas på. Läs på fakta om hur du matar vinterns fåglar i Faktabanken. Där får du tips på olika typer av matare och vilka fåglar som äter vad.
- Finkar och andra fåglar äter gärna av fröer från olika slags växters så lämna kvar blomställningar som sedan ger struktur till trädgården under vintern.
- Gör rent använda holkar och sätt upp nya. Läs vår artikel om Så får du fåglarna att häcka i din trädgård där du får tips om vad som lockar och vad som passar olika arter för att få in fler vilda vänner i trädgården.
- Låt ris- och lövhögar ligga orörda. De utgör perfekta bon för igelkottar och flera andra djur under vintern.
Fler tips för november
- Passa på att skörda de sista kryddväxterna, torka dem och blanda till ett örtsalt. Blir det mycket kanske det passar som julklapp till en matlagningsintresserad vän.
- Ta in gräs med fina vippor och fröställningar, grenar, med dekorativa bär och löv och sätt i vas eller urna.
- Det finns mycket fint att göra med material från naturen nu. Mossa brukar de flesta ha gott om hemma och med en fin kruka och en vackert formad gren kan man göra en 'fuskbonsai' med spännande utseende. Eller, varför inte prova på att börja skapa en riktig bonsai? Här får du tips från ett verkligt bonsaiproffs.
-
Samla kottar och torka för att göra tändkuber till vedspis och kamin.
- Torka och blanda till ditt eget örtte. Ett te på olika sorters pelargonblad är kanske otippat, men väldigt gott.
- Laga, tvätta och ställ undan odlingskrukor, urnor och stora planteringskrukor så de är klara att använda nästa säsong.
Trasiga krukor kan lagas och få patina. Fräscha upp dem med ny färg.
- Driv kastanjer och ekollon i vas.
Foto: Lena Ljungquist & Linda Sandström