
Novembers softade färgskala är läcker att kombinera med färg som varmrött och rosa. Här benved, Euonymus, med sina säregna frukter. Prydnadsgräsen är tjusiga och värda att belysa i mörkret. De perenna fröställningarna solhatt, röllika, bolltistel och isop ger en grafisk silhuett och är vinsterrestaurang för småfåglar
Trädgården i november

Mörkret blir en tillgång i trädgård och balkong med en enkel lykta. Gamla lyktor får nytt liv med batteridrivna, timerställda ljus. Låt det glimma med glasflaskor i olika färger som svävar med hjälp av fastvirad ståltråd.
Vinterbeskärning av vinranka
- Se ut huvudrankan, eller rankorna, och låt den varje år växa 50-100 cm. Klipp av årets övriga tillväxt, precis ovanför en knopp. På så vis formas rankan att växa till önskad sluthöjd där den sedan kommer att klippas varje vinter. Väljer du två huvudrankor kan de lämpligen formas som ett U.
- Alla sidorankor klipps tillbaka över 2-3 knoppar (se bild till höger).
- Sidoskott som sitter tätt längs huvudstammen klipps bort helt, så att det blir ca 25 cm mellan varje inkortad sidoranka.
Vintergröna buskar i trädgården
Om du inte har lyckan att få en garanterat snörik vinter är de vintergröna växterna ovärderliga. Halva året är trots allt träden avlövade och nu behöver vi fägringen som bäst.

Gissa årstiden! Det kan nästan lika gärna vara juli som november med en genomtänkt, vintergrön stomme. En strukturerad trädgård bllir lättskött och vacker hela året. Komplettera med lökväxter för färg vår och sommar. Här buxbom, liguster, brokbladig benved, berberis och idegran.
Vintergröna perenner i trädgården
Sätt färg på vintern med vintergröna marktäckare som alunrot, vintergröna, bergenia, murgröna, skuggröna, hasselört, lammöra, revsuga, rosenplister, kattfot, skuggbräcka, mossflox, kambräken, storfryle, japansk starr, sockblomma, taklök, waldesteinia, fetknoppar och timjan. Vi har ett stort sortiment perenner att välja bland där du kan hitta dina favoriter. Här kan du läsa om marktäckande perenner.
Snygga hela året, härdiga och problemfria. Kan det bli bättre? Den här trion trivs särskilt bra i skugga och klarar torra lägen.

Skuggröna, Pachysandra, väver snabbt en frodig matta som grönskar året runt. I mitten sockblomma, Epimedium, som skapar en skir, täckande matta. Perfekt under buskar och träd. Till höger waldsteinia, en krypande, mycket användbar perenn som klarar de tuffaste torra och skuggiga lägena.
Vintergrön eller städsegrön?
Med vintergröna växter menas att bladen fälls varje vår men kan sitta kvar hela vintern. Hit hör liguster, bok och lammöra.
Alunrot – färg och form för varje smak
Alunrot, Heuchera, är höstkrukans bästa vän. Den finns i massor av läckra färger och former och är otroligt lättodlad. En tålig perenn som planteras i rabbaten när den gjort sitt i krukan. Trivs i både sol och skugga, härdig och torktålig.
Balkongen i november
Fetbladsväxter i kruka
Fyra nyanser av grått -minst! Taklökarna, Sempervirens, är härdiga i hela landet. De dagggrå echeveriorna klarar bara någon minusgrad.
Suckulenter, fetbladsväxter, är fina till vinterns alla arrangemang. De kommer inte riktigt till sin rätt nere på marken i täppan men tål att skärskådas i arrangemang eller planterade i soppskålar och vackra krukor. De trivs ute men passar också i julgrupper.
Fetbladsväxterna trivs i krukor, se till att de är dränerade bara. Ljus och sval placering är idealet.
De har ett litet, känsligt rotsystem och lagrar fukten i sina blad. Övervattning får dem snabbt att ruttna, var därför sparsam och se till att jorden är väldränerad. Föröka fetbladsväxterna till våren så får du en lättodlad samling som är snygg hela året.
Höstplantering i kruka

Tips för övervintring i kruka
Hoppsan, plötsligt blev det vinter! Många höstväxter som ljung och vaktelbär tål några köldknäppar, men rötterna är utsatta i krukan och behöver skyddas. TIll höger: En liten lykta i All helgonatid värmer knopp och själ.
Skydda växten vid tidiga köldknäppar, med fiberduk eller liknande. Skotten har då inte hunnit mogna av inför vintern. Här kan du hitta "skyddsutrustning" för dina övervintrande krukor och växter. Sträng kyla vintertid drabbar rötterna som är betydligt mer oskyddade i krukan än om de växer i marken. Ställ krukan på ett isolerande underlag, till exempel en frigolitskiva. Skydda den också genom att ställa den i lä från vind och i en jutesäck som fylls med isolerande material som frigolit, bubbelplast eller torra löv. Kika också på vårt fina sortiment av vinterskydd för krukodlade växter. Krukan kan dessutom ställas på en mörk, sval plats som ett garage eller kallförråd med minimal vattning.
Krukväxter i november
Nu börjar livet bli lite kämpigt för krukväxterna på fönsterkarmen. Men det finns tåliga färgklickar som frodas i november. Här kommer två favoriter, varför inte förära pappa en blomsterhyllning på fars dag?
Annars fixar novemberkaktusen rumstemperatur också. Den har ett litet rotsystem och trivs i genomsläpplig jord. Låt den gärna stå utomhus under sommarhalvåret. Varför inte hänga den i en ampel under ettt träd skyddad från stark sol? De svala sensommarnätterna bidrar till att inducera blomknoppar.

Orkidéer är vinterjuveler, fantastiska färklickar i allt det grå. De flesta är lättskötta; man ställer den sköna ljust, men inte gassande och gärna lite dragigt. Vattna när kondensfukten i krukan är borta, varannan gång med näring eller spraya näringen direkt på bladen. Här kan du läsa om fler orkidétips.
Välja växtlampa

Blomsterpyssel i november
Natur och trädgård bjuder på mycket vackert till höstens och julens dekorationer. Fyll korgen innan snön kommer med kottar, mossa, barrkvistar, svampar, bär och vackra grenar. Lägg i plastpåse tills det är dags att arrangera. Här hittar du redskap och hjälpmedel till binderi och arrangemang.
Krans till Alla helgons dag

- Vira en stomme av kraftig ståltråd.
- Linda fast små buketter av den grönska du har. Här har vi valt lammöron, brokbladig benved, prydnadsäpplen och säsongens sista rosor.
Tips för snittblommor i november
Det är ingen slump att färska snittblommor är främsta mäklartricket. Blommor ärt bästa humörhöjaren! Här kommer två förvånansvärt lättgjorda arrangemang till billig peng.

Du behöver: En låg skål eller ett fat som tårtfat. Prydnadskål som bas. Blommor med långa, stadiga stjälkar som fackellilja, freesia, orkidé, ixia eller gerbera. Vass kniv. Oasisblock. Böjda klamrer, eller märlor av ståltråd.
- Skär till ett lågt oasisblock som fått dra vatten någon timma. Anpassa formen efter ditt fat.
- Stick ner stjälkar med prydnadskål så att det täcker oasisen.
- Arrangera blommor med långa stjälkar som här fackellilja. Ge stjälken ny snittyta och se till att den får ordentligt fäste i oasisen. Fäst stjälken med en märla ner bland prydnadskålen.



Enkel dekoration görs av paradisäpplen som träs på kraftig ståltråd till en söt krans. Till höger: Samplantera små minikrukväxter – de håller minst lika länge som sina storvuxna systrar. Använd en grund skål som matchar blommorna. Här samsas cyklamen, kalanchoe och prydnadspaprika med den nya iberiska fetknoppen Sedum ’Chocolate Ball’.
Om du har tid och lust
Nu är Sverige som längst. Medan värsta frosten ännu inte drabbat de milda trakterna har snön landat i norr.
- Se över lagrade äpplen. En fruktodlare lärde mig att plocka äpplen med skaftet på. Det förlänger lagringstiden avsevärt eftersom fukt hindras att vandra ut och sjukdomar från att vandra in genom öppningen.
- Planerar du att ympa äppelträd till våren är november rätta tiden att klippa ympris. Välj kraftiga, ettårskvistar (så kallade spön) och förvara dem invirade i plastpåse i kylen.
- Krukväxterna får det allt tuffare när luften är torr och ljuset avtar. Kika noga efter ohyra så att det kan motas i tid. Om möjligt, stäng av ett element vid något fönster där de allra känsligaste krukväxterna kan få pusta ut.
- Kupa rosor och andra känsliga växter med fluffigt material som täckbark och torra löv.
- Skär ner klematis som blommar under sensommaren. Riset är perfekt att tända upp med i kaminen.
- Skydda unga trädstammar med gnagskydd.
- Ta hjälp med trädgårdsplanering av proffs, nu på vintern har många plantskolor den servicen.
- Låna trädgårdsböcker på biblioteket och dröm om framtida vårar.
- Hotar en rejäl köldknäpp och det är barfrost, ut och skydda känsliga växter med lövtäcke, granris eller vad du har.
- Använt nerklippt ris av humle och klematis som skydd av ömtåliga växter.
- Ta in en gräslökstuva som planteras om i ny jord och drivs i stugvärmen. Snart spirar nya skott, bara att klippa av hela vintern.