Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern mars

Bi på prydnadskörsbär
Mars är snösmältning, tomatsådd och fågeldrill. Försiktigt kör utesäsongen igång, men det är också en förrädisk period med ömsom milda vindar som lockar växterna att vakna och ömsom sträng kyla. En varm vår börjar prydnadskörsbären slå ut på bar kvist, riktig blomstermagi. Vi har ett fint sortiment prydnadskörsbär, varav flera är härdiga.
 
Bi på prydnadskörsbär
 

Trädgården i mars

Nu är det trångt på fönsterbrädan av fördrivna växter som vill ut i det fria. Det är viktigt att avhärda plantorna och vänja dem vid utelivet stegvis. Här är fiberduken oumbärlig, den skyddar mot gassande solstrålar och köldgrader. 

Fiberduk för skydd vid avhärdning på våren
Fördrivna plantor måste vänjas successivt vid utelivet. Fiberduken lindrar gassande sol, kyla och vind.

Beskära fruktträd i mars

Det behöver inte vara en halv vetenskap att beskära fruktträden. Egentligen kan de beskäras året om utom vid den känsliga lövsprickningen. Men det blir så mycket lättare när trädet är avlövat. Ju mer man beskär under våren och fram till midsommar, desto mer kommer trädet att svara med ettåriga årsskott, så kallade vattenskott. Håll hellre igen än att gå för hårt fram. Vi har ett stort sortiment bra och vassa beskärningsredskap, det är viktigt så att snittet blir fint och läker snabbt.
 
Beskärning av äppelträd

Odlingsskolan del 3: Grunder för beskärning kan du läsa mer om beskärning men först några enkla regler:
 • Grenverket ska vara jämt fördelat i alla väderstreck. Glesa bort grenar som växer och konkurrerar åt samma håll. 
 • Ta bort grenar som växer inåt i kronan och de som korsar varandra. Klipp precis ovanför en knopp som riktar sig utåt. 
 • Om du behöver ta bort grova grenar, ta bort en gren om året. Skär precis utanför grenkragen, den förtjockning som finns invid stammen. Lämna inga ”tappar” som trädet inte kan läka.

När kan man bruka jorden?

Grävning med spade på våren

Det klassiska begreppet att ”jorden reder sig” är mest tillämpbar på lerhaltiga jordar som är kalla och klibbigt våta på våren. En tumregel är att jorden ska vara smulig när man tar i den med fingrarna och inte klistra fast på redskapen. Läs på fröpåsen eller i våra odlingsråd för respektive växtslag vid vilken jordtemperatur man kan så direkt på friland. Här hittar du vårt fina utbud av trädgårdsredskap i hög kvalitet,

Beskära rosor i mars

En mild period när rosknoppen börjar svälla och björkbladen är små som musöron är rätta tiden inne att beskära rosorna. Börja med de robusta buskrosorna, sedan rabattrosorna och sist de känsligare klätterrosorna. 
 
Rätt beskärning av ros
Nu är det dags att klippa rosorna, använd vass sekatör och klipp precis ovanför en utåtriktad knopp.
 
Beskärning av rabattrosor
Rabattrosor behöver beskäras för att locka fram många skott. Här två varianter. Till vänster: Starkväxande, storblommiga rabattrosor kortas in till ca 1/3 längd. Till höger: En hårdare beskärning är bäst för svagväxande sorter. Man klipper då så att bara 2-3 knoppanlag lämnas kvar. För medelstora rabattrosor kan dessa metoder kombineras i samma buske genom att klippa en tredjedel med ena metoden och två tredjedel med den andra.

Plantera sättlök i mars

Sättlök gul och röd för plantering

Sättlök är ett suveränt sätt att få fina sommarlökar. Man sätter ganska tätt och använder sedan gallringen som mild smålök, då både blast och lök kan användas. Plantera så fort jorden är redbar, lökarna tål nåra frostgrader. I artikeln Matlök - odlingsråd får du tips för lökodling.

Lindra krussjuka på persika

Krussjuka på persika

Nästan alla persikoträd är dessvärre drabbade av den besvärliga krussjukan. Svampen angriper både blad och blommor svårt, de utvecklas onormalt och faller av. Den övervintrar på bark och knoppar och kan effektivt decimeras genom att spraya med svavelpreparat. Spraya hela grenverket innan knopparna slagit ut.

Ramslök till förvildning

Blommande ramslök

Ramslök är fantastisk i vårköket med sin milda vitlöksdoft. Hela växten är ätlig. Den kan sås tidigt, gärna under glesa buskage eftersom ramslöken föredrar ett skuggigt läge under försommaren. Lämna några blommor kvar som får fröa av sig, så har du snart en egen ramslöksäng på vårarna. Ramslök växer vild i många lövskogsområden i södra Sverige och på Gotland.

Pallkragen blir drivbänk

Drivhus på pallkrage

Det är häftigt att kunna börja skörda bladgrönt och rädisor redan i mars. Drivhus DeLux för odlingslåda som är skräddarsydd, är bara att häkta på. Genom att blanda upp jorden med relativt färsk hästgödsel alstras värme när gödseln bryts ner. Fröna gror rekordsnabbt och du kan skörda rädisor, spenat, ruccola och sallat på bara några veckor. Hotar sträng kyla kan odlingen behöva ett extra täcke av bubbelplast.

Balkong och uteplats i mars

När ljuset återvänder blir balkongen åter ett blickfång som är värt att pynta lite extra med efterlängtade vårblommor. Vi har många vackra och tåliga utekrukor, några välisolerade om kylan skulle slå till.

Penséer i mars

Ingen vårblomma är så uppiggande för så liten peng som pensén. Välj de småblommiga om krukan ska stå under bar himmel, de är tåligast mot ruskväder. Ska krukan njutas på lite håll är de storblommande ett bättre val för wow-effekt. De eleganta vågiga penséerna håller längst av alla. 

Penseer i kruka
När du köper penséer ska jorden inte vara lätt och uttorkad. Vattna upp planterona lite extra före planteringen.

Några tips

 • Välj en näringsrik blomjord så orkar penséerna blomma ända till sommaren.
 • Se till att krukan har dräneringshål om den ska stå över bar himmel. Överflödsvatten måste kunna rinna bort.
 • Mixa krukan med köldtålig grönska från fönsterkarmen. Hit hör murgröna, plättar i luften, suckulenter och ormbunksväxter.
 • Penséer trivs bäst i ett halvskuggigt läge, då vara blomningen också längre.
 • Nyp bort vissna blommor efter hand så satsar plantan på nya blomknoppar i stället för att bilda frön.
 • Använd blommorna i vasen, de är hållbara och många doftar gott!

Vårlökar i kruka i mars

Drivning av vårlökar på balkong
Ett oömt bord är perfekt för att utekrukorna ska komma i titthöjd. Dessutom blir det mycket lättare att sköta om växterna. Här frodas pärlhyacinter, påskliljor, tulpaner och hyacinter.
 

De flesta vårlökarna är väldigt köldtåliga. Tulpaner är härliga att följa från knopp till fullt utslagen blomma, det tar flera månader i den svala luften. Narcisser och pärlhyacinter trivs också i vårvinterkrukan. Blommorna tål några minusgrader men hotar sträng kyla, täck med bubbelplast

Växthuset i mars

Äntligen kan vi flytta in i växthuset. Det blir snabbt varmt soliga dagar och de första fikastunderna är guld värda. Innan växterna flyttar in och säsongen drar igång är det en god idé att tvätta rent i skrymslena där ohyra gärna gömmer sig. I artikeln Förbered växthuset för våren kan du läsa om hur det går till. 

Isolering med bubbelplast i växthus på våren

 • Mars är en lurig månad, solen kan gassa innanför den skyddande glasrutan. Småkrukor torkar ut på bara några timmar.
 • Vattna igenom ordentligt så att krukjorden är genomfuktig.
 • Täck med mjölkvit odlingsväv gassande dagar så bevaras fukten samtidigt som solgasset mildras.
 • Ha bubbelplast i beredskap för extra isolering om kyliga nätter hotar.
   

Drivning av ärtskott i växthus
Så köldtåliga växtslag som rucola, sallat, dill, persilja och ärtskott. Med en värmefläkt hålls frostgraderna borta. Ärtskott gror snabbt och är härligt krispiga och nyttiga. I artikeln Vårsådd - fem snabba primörer för växthuset kan du läsa vidare om tidig sådd i växthuset.

Säkra citronskörden med pollinering

Pollinering av citronblomma med pensel

Förgäves ståtar citrusblomman med välpudrade ståndare och klibbiga pistiller. Men vad hjälper det om inga flygande hjälpredor ännu är i farten? Då får du leka humla med en mjuk liten pensel. Svep försiktigt från blomma till blomma – assistansbefruktningen funkar garanterat!  Hjälper också aprikoser, persikor och mandel vars blommor inte heller är i fas med tänkta pollenlämnare på våra breddgrader.

Odla i mars

Plantering av sommarblommande lökar och knölar

Det är rena dr Jekyll och mr Hyde, fula knölar som förvandlas till sommarens häftigaste, mest exotiska blommor. Wexthuset har ett stort, fint sortiment av dessa lättodlade lökar och knölar; liljor, dahliaknölar, gladiolus, kannor… 
 
Drivning av knölbegonia
Tänk att den lilla knölen rymmer anlag till en supermaffig, doftande begonia. Knölarna sparas år efter år.

I varma lägen kan de planteras direkt i landet när köldknäpparna är över. Driv dem annars först i kruka. I artikeln med Odlingsråd för sommarblommande knölväxter får du massor av tips om hur man driver sommarblommande knölväxter.

Kanna och klänglilja i kruka
Det här gänget trivs ypperligt i den varma, gosiga krukan osm sedan bara kan ställas undan frostfritt vintertid. Här kanna (till vänster) och klänglilja (till höger). Krukan måste ha dräneringshål om den står över bar himmel, knölarna  trivs inte att stå för fuktigt.
 
Drivning av dahliaknöl i kruka
Första dahliaskotten skymtar efter några veckor i krukjorden. Nu behöver krukan stå ljust och gärna lite svalt. Till höger: Dahlian har en otroligt stor sortvariation, det finns sorter för alla smaker. Här charmiga pompondahliorna ’Jill Mix’.

Potatis till midsommar

Groddning av potatis i äggkartong och i jord

Ett snabbspår är att grodda potatisarna i en gammal äggkartong. Stora knölar kan delas. Mindre knölar ger färre men större potatisar medan stora sättknölar ger fler men mindre potatisar.

Genom att förgro sättpotatis kommer de snabbare igång när de planteras ut i kökslandet. Det ger bättre konkurrenskraft mot ogräs och tidigare skörd. Väl värt det lilla besväret för framför allt färskpotatisen.

 • Strö ut ett lager torvmull i en plastback, långpanna eller liknande.
 • Vattna till jämn fuktighet och lägga ut potatisarna glest i jordbädden.
 • Ställ ljust och svalt, 5-15 grader.
 • Vattna försiktigt igen om jordbädden torkar, men det ska inte vara blött. Då ruttnar potatisen innan den hunnit gro och få rötter.
 • Efter 4-6 veckor har du rotade kraftpaket redo för utelivet.
I artikeln Odlingsråd för potatis kan du läsa vidare om odling och groning av potatis.

Är det liv i fröna?

Groningstest av frön


Det är omöjligt att avgöra på utseendet om gamla frön ännu är grobara. Vissa växtslag som morot och persilja tappar snabbt grobarheten, medan tomatfrön kan vara livskraftiga i många år om de förvarats torrt och mörkt. Är du osäker, gör ett groningstest. Läs om hur du kan Testa grobarheten på gamla frön.

Så tomater i mars

Nu räcker äntligen dagsljuset för att så tomater utan växtlampa. Wexthuset har ett av Skandinaviens största sortiment av sorter, Tomatväljaren hjälper sig att välja! Och i artikeln Tomater - frösådd till egna plantor får du alla odlingsråd för att lyckas med din tomatodling.
 
Sådd av tomatfrö Indigo Blue Berries
Så fort fröet grott behöver den lilla stå ljust och gärna svalt för att bli kompakt. Skulle stjälken ränna iväg och bli gänglig är det ingen fara, vid nästa omplantering kan den nedre delen sänkas ner under jord (blada av först). OBS – funkar bara för tomater och chili!  Till höger: Läckra tomat 'Indigo Rose' är inte bara vacker utan också rik på nyttigt lykopen.
 

Krukväxter i mars

Nu när ljuset återvänder är bästa tiden att plantera om krukväxterna. Det är dags när rötterna genomväver hela krukjorden, eller för unga plantor som växer kraftigare och behöver ny, näringsrik blomjord varje vår. Äldre växter i stora krukor har inte samma tillväxttakt och dessutom en buffert med den större jordvolymen.

Omplantering av krukväxter
En ung fredskalla har sugit musten ur jordklumpen som är genomvävd av rötter. Dags för omplantering! Till höger: plantera om i några nummer större kruka, men inte allt för stor. Då blir jorden för blöt eftersom inga rötter ännu kan suga upp fukten. Effekten blir att den nya plantans rötter inte förgrenar sig lika bra.

Väck pelargonerna i mars

Nu är det dags att ta fram pelargonerna ur vinteridet. Här kommer några tips för att få prunkande sommarplantor.

Beskärning av pelargon hängpelargon på balkong
Man klipper precis ovanför en knopp eller ett blad, gärna lite oregelbundet så att formen blir fyllig och knopparna bryter i lite olika höjd. Till höger: Välj de vädertåliga hängpelargonerna om krukan ska stå under bar himmel. De är vädertåliga och otroligt blomrika.
 • Börja med att frisera bort vinterkalufsen. Generellt beskärs pelargonerna hårt, så att ungefär två-tre knoppanlag blir kvar på stammarna om du vill behålla moderplantan. Veka skott tas bort helt. Fördelen är att plantan redan har rötter och därför kommer att blomma tidigare. Beskärningen syftar till att nya, friska skott ska bryta fram nerifrån basen så att pelargonen blir buskig. Ta annars sticklingar och plantera om i ny kruka. I artikeln Ta stickling av pelargon kan du läsa om hur det går till.
Plantering av pelargonstickling
Vill du ta många sticklingar på en gång är det smidigt att sticka dem i odlingsbriketter eller Root Riot. Till höger: Välj en mullrik, välgödslad blomjord till dina sommarblommor.
 • Plantera om i ny kruka med dräneringshål och en näringsrik blomjord. Pelargoner är suckulenta och tål inte att stå för fuktigt. Bottna med ett dräneringslager lecakulor i botten. Plantera på samma djup som pelargonen stod tidigare.
 • Ställ krukan så ljust som möjligt.

Hantverk i mars

Dörrkrans med penséer

En dörrkrans hör våren till. Enklast virar man ihop slanor av kaprifol eller vide som börjat slå ut. En lite mer avancerad variant gör du av penséer. Så här går det till:
 • Täck en halmstomme med mossa som viras fast med grön myrtentråd.
 • Klipp penséer med stjälken kvar och lägg dem i småbuketter. 
 • Linda fast tätt med myrtentråden tillsammans med några blad av murgröna som också har stjälken i behåll. 
 • Avsluta med ett snöre att hänga upp kransen i.
 • Kransen håller förvånansvärt länge om vädret är svalt och den hänger skuggigt. Duscha dagligen med vatten.

Påskpynt

Påskarrangemang med påsklilja och ägg
Lättfixat påskpynt med påskliljor med löken i behåll som får stöd i halverade äggskal. 

Vi firar påsk någon gång mellan den 22 mars och 25 april. Påsken infaller nämligen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen den 20 mars. Inte lätt att tima som påsklilja! Tur att vi kan ta till andra vårsolar som penséer, forsythia, primula och körsbärskornell. Och bästa räddningsplankan – ett fång gula tulpaner. Visste du att de gula doftar mest? Det gäller generellt för hela blomvärlden, i hård konkurrens med vitblommande arter som pollineras av nattaktiva insekter, de har en stark doft i skymningen. Hit hör till exempel kaprifol.

Driv tulpan i kruka

Tulpan Wirosa i kruka inomhus

Driv en tulpan från trädgården i kruka med löken i behåll. Se till att gräva djupt, tulpanlöken borrar ner sig rejält och rötterna når ännu längre ner. Här ljuva ’Wirosa”. Dölj krukjorden med lite mossa. När föreställningen är över planteras tulpanen tillbaka.

Fler tips för mars

 • Starta en ny kompost. Börja med ett lager ris i botten så dräneras överflödigt vatten bort och luft kommer till. 
 • Planera kökslandet, tänk på att låta olika växtslag rotera varje år så att inte sjukdomar får fäste. Här kan du läsa om växtföljd.
 • Så en tuva av gräsmattefrö inomhus för en knallgrön ”äng” till påskpyntet.
 • Mars är högsäsong för julros. Vi har ett fint sortiment med sorter som blommar hela våren. En lättodlad perenn om du kan erbjuda mullrik jord. 
 • Om vårsolen börjat gassa, skydda vintergröna växter om jorden ännu är tjälad. De börjar avdunsta vatten men kan inte dra upp fukt ur jorden. Vattna och skydda grönskan med fiberduk.
 • Så basilika som får gro i rejäl kruka i köksfönstret.
 • Klipp bort perennriset som nu gjort sitt.
 • Sätt en hink eller klocka över rabarbern när du ser att knopparna börjat titta fram. Då blir stjälkarna mjälla och fina.

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen och Minna Merce Schmidt, Karin Elmberg, FCH och Ibulb.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.