
Trädgården i mars

Fason på fruktträdet
- Grenverket ska vara jämt fördelat i alla väderstreck. Glesa bort grenar som växer och konkurrerar åt samma håll.
- Ta bort grenar som växer inåt i kronan och de som korsar varandra. Klipp precis ovanför en knopp som riktar sig utåt.
- Om du behöver ta bort grova grenar, ta bort en gren om året. Skär precis utanför grenkragen, den förtjockning som finns invid stammen. Lämna inga ”tappar” som trädet inte kan läka.
När kan man bruka jorden?

Det klassiska begreppet att ”jorden reder sig” är mest tillämpbar på lerhaltiga jordar som är kalla och klibbigt våta på våren. En tumregel är att jorden ska vara smulig när man tar i den med fingrarna och inte klistra fast på redskapen. Läs på fröpåsen eller i våra odlingsråd för respektive växtslag vid vilken jordtemperatur man kan så direkt på friland. Här hittar du vårt fina utbud av trädgårdsredskap i hög kvalitet,
Rosen till frissan


Genväg till lökskörd

Sättlök är ett suveränt sätt att få fina sommarlökar. Man sätter ganska tätt och använder sedan gallringen som mild smålök, då både blast och lök kan användas. Plantera så fort jorden är redbar, lökarna tål nåra frostgrader. Läs vidare här om tips för lökodling.
Lindra krussjuka på persika

Nästan alla persikoträd är dessvärre drabbade av den besvärliga krussjukan. Svampen angriper både blad och blommor svårt, de utvecklas onormalt och faller av. Den övervintrar på bark och knoppar och kan effektivt decimeras genom att spraya med svavelpreparatet Kumulus. Spraya hela grenverket innan knopparna slagit ut. Rena dundermedicinen!
Ramslök till förvildning

Den härliga ramslöken är fantastisk i vårköket med sin milda vitlöksdoft. Hela växten är ätlig. Den kan sås tidigt, gärna under glesa buskage eftersom ramslöken föredrar ett skuggigt läge under försommaren. Lämna några blommor kvar som får fröa av sig – så har du snart en egen ramslöksäng på vårarna. Ramslök växer vild i många lövskogsområden i södra Sverige och på Gotland.
Pallkragen blir drivbänk

Det är häftigt att kunna börja skörda bladgrönt och rädisor redan i mars. Vi har skräddarsydda drivhus för pallkrage, bara att häkta på. Genom att blanda upp jorden med relativt färsk hästgödsel alstras värme när gödseln bryts ner. Fröna gror rekordsnabbt och du kan skörda rädisor, spenat, ruccola och sallat på bara några veckor. Hotar sträng kyla kan odlingen behöva ett extra täcke av bubbelplast.
Balkong och uteplats i mars
När ljuset återvänder blir balkongen åter ett blickfång som är värt att pynta lite extra med efterlängtade vårblommor. Vi har många vackra och tåliga utekrukor, några välisolerade om kylan skulle slå till.
Pensén – vårens piggelin
Ingen vårblomma är så uppiggande för så liten peng som pensén. Välj de småblommiga om krukan ska stå under bar himmel, de är tåligast mot ruskväder. Ska krukan njutas på lite håll är de storblommande ett bättre val för wow-effekt. De eleganta vågiga penséerna håller längst av alla.
När du köper penséer ska jorden inte vara lätt och uttorkad. Vattna upp planterona lite extra före planteringen.
Några tips
- Välj en näringsrik blomjord så orkar penséerna blomma ända till sommaren.
- Se till att krukan har dräneringshål om den ska stå över bar himmel. Överflödsvatten måste kunna rinna bort.
- Mixa krukan med köldtålig grönska från fönsterkarmen. Hit hör murgröna, plättar i luften, suckulenter och ormbunksväxter.
- Penséer trivs bäst i ett halvskuggigt läge, då vara blomningen också längre.
- Nyp bort vissna blommor efter hand så satsar plantan på nya blomknoppar i stället för att bilda frön.
- Använd blommorna i vasen, de är hållbara och många doftar gott!
Vårlökar i kruka
Ett oömt bord är perfekt för att utekrukorna ska komma i titthöjd. Dessutom blir det mycket lättare att sköta om växterna. Här frodas pärlhyacinter, påskliljor, tulpaner och hyacinter.
De flesta vårlökarna är väldigt köldtåliga. Tulpaner är härliga att följa från knopp till fullt utslagen blomma, det tar flera månader i den svala luften. Narcisser och pärlhyacinter trivs också i vårvinterkrukan. Blommorna tål några minusgrader men hotar sträng kyla, täck med bubbelplast.
Växthuset i mars
Äntligen kan vi flytta in i växthuset. Det blir snabbt varmt soliga dagar och de första fikastunderna är guld värda. Innan växterna flyttar in och säsongen drar igång är det en god idé att tvätta rent i skrymslena där ohyra gärna gömmer sig. Här kan du läsa om hur det går till.
- Mars är en lurig månad, solen kan gassa innanför den skyddande glasrutan. Småkrukor torkar ut på bara några timmar.
- Vattna igenom ordentligt så att krukjorden är genomfuktig.
- Täck med mjölkvit odlingsväv gassande dagar så bevaras fukten samtidigt som solgasset mildras.
- Ha bubbelplast i beredskap för extra isolering om kyliga nätter hotar.
Så köldtåliga växtslag som rucola, sallat, dill, persilja och ärtskott. Med en värmefläkt hålls frostgraderna borta. Ärtskott gror snabbt och är härligt krispiga och nyttiga. Här kan du läsa vidare om tidig sådd i växthuset.
Säkra citronskörden med pollinering

Förgäves ståtar citrusblomman med välpudrade ståndare och klibbiga pistiller. Men vad hjälper det om inga flygande hjälpredor ännu är i farten? Då får du leka humla med en mjuk liten pensel. Svep försiktigt från blomma till blomma – assistansbefruktningen funkar garanterat! Hjälper också aprikoser, persikor och mandel vars blommor inte heller är i fas med tänkta pollenlämnare på våra breddgrader.
Odla i mars

Det är rena dr Jekyll och mr Hyde, fula knölar som förvandlas till sommarens häftigaste, mest exotiska blommor. Wexthuset har ett stort, fint sortiment av dessa lättodlade lökar och knölar; liljor, dahliaknölar, gladiolus, kannor…

Tänk att den lilla knölen rymmer anlag till en supermaffig, doftande begonia. Knölarna sparas år efter år.
I varma lägen kan de planteras direkt i landet när köldknäpparna är över. Driv dem annars först i kruka. Här får du massor av tips om hur man driver sommarblommande knölväxter.


Potatis till midsommar
Ett snabbspår är att grodda potatisarna i en gammal äggkartong. Stora knölar kan delas. Mindre knölar ger färre men större potatisar medan stora sättknölar ger fler men mindre potatisar.
Genom att förgro potatisknölarna kommer de snabbare igång när de planteras ut i kökslandet. Det ger bättre konkurrenskraft mot ogräs och tidigare skörd. Väl värt det lilla besväret för framför allt färskpotatisen.
- Strö ut ett lager torvmull i en plastback, långpanna eller liknande.
- Vattna till jämn fuktighet och lägga ut potatisarna glest i jordbädden.
- Ställ ljust och svalt, 5-15 grader.
- Vattna försiktigt igen om jordbädden torkar, men det ska inte vara blött. Då ruttnar potatisen innan den hunnit gro och få rötter.
- Efter 4-6 veckor har du rotade kraftpaket redo för utelivet.
Är det liv i fröna?
Det är omöjligt att avgöra på utseendet om gamla frön ännu är grobara. Vissa växtslag som morot och persilja tappar snabbt grobarheten, medan tomatfrön kan vara livskraftiga i många år om de förvarats torrt och mörkt. Är du osäker, gör ett groningstest. Här kan du läsa hur det går till.
Dags så tomater

Krukväxter i mars

Väck pelargonerna

Man klipper precis ovanför en knopp eller ett blad, gärna lite oregelbundet så att formen blir fyllig och knopparna bryter i lite olika höjd. Till höger: Välj de vädertåliga hängpelargonerna om krukan ska stå under bar himmel. De är vädertåliga och otroligt blomrika.
- Börja med att frisera bort vinterkalufsen. Generellt beskärs pelargonerna hårt, så att ungefär två-tre knoppanlag blir kvar på stammarna om du vill behålla moderplantan. Veka skott tas bort helt. Fördelen är att plantan redan har rötter och därför kommer att blomma tidigare. Beskärningen syftar till att nya, friska skott ska bryta fram nerifrån basen så att pelargonen blir buskig. Ta annars sticklingar och plantera om i ny kruka. Läs här hur det går till.

Vill du ta många sticklingar på en gång är det smidigt att sticka dem i torvbriketter eller Root Riots. Till höger: Välj en mullrik, välgödslad blomjord till dina sommarblommor.
- Plantera om i ny kruka med dräneringshål och en näringsrik blomjord. Pelargoner är suckulenta och tål inte att stå för fuktigt. Bottna med ett dräneringslager lecakulor i botten. Plantera på samma djup som pelargonen stod tidigare.
- Ställ krukan så ljust som möjligt.
Hantverk i mars

En dörrkrans hör våren till. Enklast virar man ihop slanor av kaprifol eller vide som börjat slå ut. En lite mer avancerad variant gör du av penséer. Så här går det till:
- Täck en halmstomme med mossa som viras fast med grön myrtentråd.
- Klipp penséer med stjälken kvar och lägg dem i småbuketter.
- Linda fast tätt med myrtentråden tillsammans med några blad av murgröna som också har stjälken i behåll.
- Avsluta med ett snöre att hänga upp kransen i.
- Kransen håller förvånansvärt länge om vädret är svalt och den hänger skuggigt. Duscha dagligen med vatten.
Påskpynt

Vi firar påsk någon gång mellan den 22 mars och 25 april Påsken infaller nämligen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen den 20 mars. Inte lätt att tima som påsklilja! Tur att vi kan ta till andra vårsolar som penséer, forsythia, primula och körsbärskornell. Och bästa räddningsplankan – ett fång gula tulpaner. Visste du att de gula doftar mest? Det gäller generellt för hela blomvärlden, i hård konkurrens med vitblommande arter som pollineras av nattaktiva insekter, de har en stark doft i skymningen. Hit hör till exempel kaprifol.
Hälsning från täppan

Driv en tulpan från trädgården i kruka med löken i behåll. Se till att gräva djupt, tulpanlöken borrar ner sig rejält och rötterna når ännu längre ner. Här ljuva ’Wirosa”. Dölj krukjorden med lite mossa. När föreställningen är över planteras tulpanen tillbaka.
Fler tips för mars
*Planera kökslandet, tänk på att låta olika växtslag rotera varje år så att inte sjukdomar får fäste. Här kan du läsa om växtföljd.
*Så en tuva gräs inomhus för en knallgrön ”äng” till påskpyntet.
*Mars är högsäsong för julrosor. Vi har ett fint sortiment med sorter som blommar hela våren. En lättodlad perenn om du kan erbjuda mullrik jord.
*Om vårsolen börjat gassa, skydda vintergröna växter om jorden ännu är tjälad. De börjar avdunsta vatten men kan inte dra upp fukt ur jorden. Vattna och skydda grönskan med fiberduk.
*Så basilika som får gro i rejäl kruka i köksfönstret.
*Klipp bort perennriset som nu gjort sitt.
*Sätt en hink eller klocka över rabarbern när du ser att knopparna börjat titta fram. Då blir stjälkarna mjälla och fina.
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen och Minna Merce Schmidt, Karin Elmberg, FCH och Ibulb.