15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Gröna kalendern mars

Lilablommande krokus i mars
krokus
 
Mars är månaden när odlingssäsongen verkligen börjar ta fart. Vädret växlar mellan iskall snöstorm och underbara soliga dagar med tvåsiffriga plusgrader.
 
Nu är det dags att förodla köksväxter och många sommarblommor, omplantera och skola upp krukväxter samtidigt som trädgården vaknar upp och vi kan börja städa och röja för kommande härliga dagar i trädgården.
 
Den 3 mars börjar vi med att fira 'World Wildlife Day'. En dag deklarerad av FN för att uppmärksamma den fantastiska mångfald som finns bland växter och djur på vår planet, dess betydelse och vad vi kan göra för att bidra och skydda dessa på olika sätt.

Så och förodla

Även om spontanitet kanske är det som gör trädgården är det bra att börja odlingsåret med en plan. Den behöver inte vara särskilt komplicerad.
En lista över vad du planerar att odla, vad som ska sås och förodlas och göras i form av mindre eller lite större projekt räcker gott. Då är i alla fall risken mindre att du missar att förbeställa lökar och knölar till dina favoriter eller missar någon viktig växt i förodlingen som försenar skörd eller blomning.
 
Inspiration till din planering kan du få i våra artiklar
Samodla växter som motar skadedjur
 
Glöm inte att planera köksträdgården utifrån modellen för växtföljd så att inte sjukdomar får fäste.
 
 

Inventera och köp frö

Kolla vilka frö du har kvar från förra säsongen och beställ hem de du saknar. I vårt stora sortiment med fröer där du hittar både klassiska go-bitar och de senaste måste-ha-sorterna av både ätbart och blommande.
 
Testa grobarheten på gamla fröer så du inte blir besviken om de förlorat sin grobarhet. I artikeln Grobarhet på fröer för du tips på bästa förvaringen av frö och hur du testar deras grobarhet.

Förodla fröer

Även om det mesta går att så direkt på odlingsplatsen är det många köksväxer och sommarblommor som bör förodlas, dvs. sås inomhus på våren för att få en bra skörd och lång blomningstid. Nu i mars är en bra tid för många växter att förodlas. Här kan utrymmet ibland sätta begränsningen, men med en bra plan, bra växtbelysning och lite finurlighet brukar man kunna få plats med väldigt mycket.
En hel del frö kan också förodlas utomhus vilket är jättebra inte minst med tanke på att utrymme kan bli en bristvara. Läs mer i artikeln Vintersådd ute av grönsaker och blommor.
 
Pluggbrätten är platssnåla och praktiska för förodling. Läs mer om att Förodla i pluggbrätte i Faktabanken.
 
För många perenner som ofta gror bättre efter att de fått en period av kyla är mars i större delen av landet den sista månaden som kan erbjuda tillräckligt mycket kyla även om nästan alla fröer till perenner, buskar och träd i princip kan sås året om.  I specialartikeln Frösådd av perenner kan du läsa mer.
 
Frösådd av tomater
 
Tomaten är självskriven att förodla nu för den som har plats. Med nya, mindre sorter som kan odlas i ampel och liten kruka kan den odlas i stort sett av alla som har en fönsterbräda.  Tomatväljaren hjälper sig att välja bland de hundratals sorter av tomatfrön vi har i vårt sortiment. I artikeln om att så tomatfrön får du alla odlingsråd för att lyckas med din tomatodling.
Chilifrön och paprika tar tid på sig att utvecklas och har du inte sått dem än är det hög tid. 
 
I våra artiklar Köksväxter och bär att så tidigt och Sommarblommor att så tidigt får du mer tips och inspiration till sorter att förodla.
 
Lyssna på vår Trädgårdspodd om förodling för fler tips.
 
 

Beställ hem sättlök och sättpotatis

Sättlök och sättpotatis ska inte i jorden förrän tidigast i slutet av mars men oftast behöver aprilsolen göra sitt med att värma upp jorden innan det är dags. Populära sorter säljer slut fort och potatisen är bra att ha hemma för att börja förgro i slutet av månaden. Om du odlar i odlingssäck eller potatiskruka kan du får minst en månad tidigare skörd om du börjar tidigt.
 
Tips inför potatisodlingen får du i artikeln Odla potatis.
Odlingsråd för lök kan du läsa i artikeln Matlök - odlingsråd.
 
 

Förboka sticklingar och pluggplantor

Under mars månad börjar det också bli dags att förboka pluggplantor av sötpotatis och andra köksväxter tillsammans med sorter som förökas med sticklingar.
Här hittar du vårt sortiment av sticklingar och pluggplantor.
 
 

Driv sommarblommande lökar

Plantering av sommarblommande lökar och knölar
 
Redan i mars kan många av de sommarblommande lök- och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Väck upp sparade rötter och knölar från förra säsongen, välj och vraka bland gamla och nya favoriter i vårt stora sortiment av Lökar och knölar.
 
Odlingsråd för de sommarblommande lökväxterna hittar du i Faktabanken.
 
 

Förbered odlingsbäddar och krukor

i stora delar av landet kan man börja förbereda pallkragar, drivbänkar, odlingsbäddar och krukor inför odlingsstarten. 
 
Tvätta och laga krukor som ska användas. Tips för rengöring och lagning av krukor hittar du i bloggen.
 
 

Första utomhussådden

Det klassiska begreppet att ”jorden reder sig” är mest tillämpbar på lerhaltiga jordar som är kalla och klibbigt våta på våren. En tumregel är att jorden ska vara smulig när man tar i den med fingrarna och inte klistra fast på redskapen. Läs på fröpåsen eller i våra odlingsråd för respektive växtslag vid vilken jordtemperatur man kan så direkt på friland. 
 
 
Värm upp jorden genom att sätta en odlingstunnel eller ett drivhus över för att så.
Genom att blanda upp jorden med relativt färsk hästgödsel alstras värme när gödseln bryts ner. Fröna gror rekordsnabbt och du kan skörda köldtåliga växter som olika slags sallat, rädisa och spenat på bara några veckor. Hotar sträng kyla kan odlingen behöva ett extra täcke av bubbelplast.

.

Föröka med sticklingar

Nu börjar successivt krukväxterna sträcka på sig och bli riktigt pigga. Att "moderplantan" den växt man tar sticklingen av mår bra är en förutsättning för att lyckas med sticklingar. Växter som stått under växtbelysning en period har säkert den kvalitet som krävs. Passa på att föröka dina farvoriter och får fler och byt med vänner och bekanta. Något av det roligaste som finns!
 
Tips om sticklingsförökning hittar du i artikeln Liten sticklingskola.
 
 

I trädgården

Nedklippning av prydnadsgräs - LS
 
På våren beskär vi fruktträd (om vi inte hann med det sent i höstas), rosor, burkar och träd som blivit spretiga och fula och behöver snyggas till.
I Odlingsskolan del 3: Grunder för beskärning och Beskärningskalender efter årstid kan du läsa vad som beskärs när och hur.

Beskära fruktträd

Mars är sista månaden för att beskära fruktträden innan de går ur sin vila. De kan egentligen beskäras året om förutom vid den känsliga lövsprickningen. Men det blir så mycket lättare när trädet är avlövat och ju mer man beskär under våren och fram till midsommar, desto mer kommer trädet att svara med ettåriga årsskott, så kallade vattenskott. Håll hellre igen än att gå för hårt fram.
 
 

Beskära rosor

En mild period när rosknoppen börjar svälla och björkbladen är små som musöron börjar det bli dags att beskära rosorna. Börja med de robusta buskrosorna, sedan rabattrosorna och sist de känsligare klätterrosorna. 
 
Läs våra beskärningsråd för rosor i artikeln Beskära rosor.
 
 

Ympa fruktträd

Klipp eget ympris eller skaffa fler sorters frukt på samma träd genom att ympa in grenar av olika äppel- och päronsorter. Det kan du göra både på unga och gamla träd. Upp till 10-15 sorter kan du ha på ett enda träd! Läs vidare i artikeln om ympning.

Du kan också göra ett helt nytt äppelträd från grunden genom att beställa en grundstam och sedan ympa på den. 

 

KÖP YMPRIS & GRUNDSTAM

 

Städa rabatterna

Klipp ner perenner och städa undan nedfallna smågrenar mellan plantorna. Låt små blad ligga kvar för att myllas ned av maskarna och bidra till bättre jordkvalitet.

 

KÖP BESKÄRNINGSREDSKAP

 

Driv tidig rabarber

Genom att täcka över rabarbern så att den inte får något ljus drivs den på och bildar bleka, mjälla skott som är vårens första delikatess att skörda. Lär hur du gör i artikeln Driva rabarber på våren.

Rensa ogräs

När värmen kommer börjar också ogräset att växa. Allt ogräs du kan rensa nu är extra bonus eftersom det inte hinner sprida sig.

 

KÖP OGRÄSREDSKAP

 

Fortsätt skydda och skugga

Om vårsolen börjat gassa, skydda vintergröna växter om jorden ännu är tjälad. De börjar avdunsta vatten men kan inte dra upp fukt ur jorden och riskerar därför torkskador. Vattna och skydda grönskan med fiberduk. I artikeln Vinterskydd av känsliga växter får du fler tips och råd om hur du skyddar växterna från vårvinterns starka solstrålar.
 
 

Se till komposten

Har du ingen kompost sedan innan är det dags att anlägga en. Även du som bor i lägenhet kan kompostera. Enklast då med bokashikompostering eller en maskkompost.

Läs våra tips i artikeln Kom igång med kompost.

 

KÖP TRÄDGÅRDSKOMPOST

 

Krukväxterna i mars

Krukväxter i uterum - LS
 
Undersök och skydda.
Nu när ljuset återvänder är det dags att titta lite närmare på hur krukväxterna mår.
Se upp och skugga för stark vårsol som kan bli väldigt stark och bränna bladen i ett söderfönster.
Det är inte ovanligt att ohyra dyker upp på våren  när ljuset återkommer och sätter växterna igång sin tillväxt. Tag för vana att kolla in dem lite extra under den här perioden. Kontrollera toppar med tillväxt som brukar vara uppskattat att suga saften ur samt undersidan av bladen där gärna spinn kan börja sina angrepp inte minst nu när luftfuktigheten blir ännu lägre när solen värmer och bränner.

Vattna rätt

Nu behöver också växterna mer vatten än tidigare. Tillväxt tillsammans med ökade dagstemperaturer gör att växten behöver mer vatten. Se bara upp så det inte blir för mycket!
 
Varför inte göra en luftfuktare till några av dina känsligaste växter? Då minimerar du både risken för ohyra och vet att din växt får en bra miljö.
 
 

Dags för omplantering?

Växter som är på väg att växa ur sin kruka och de som inte fått ny jord på länge behöver omplanteras. Vissa kanske behöver beskäras om de blivit för stora eller fått delar som torkat eller blivit fula. I vår specialartikel Omplantering av krukväxter  kan du lära dig allt om när, hur och varför du ska plantera om dina krukväxter.
 
 

Väck upp pelargonerna!

Har inte pelargonerna väckts upp tidigare är det dags nu. Plantera om, beskär om det behövs och ställ ljust så drar snart tillväxten igång.
Lyssna på vår podd-special om Trädgårdspodd om Vårskötsel av pelargoner för att få fler tips och råd om hur du väcker och får liv i pelargonerna efter vintern.
 
 

Fröså krukväxter

Nu kan du också passa på att så lite nya krukväxter. Köp frö till krukväxter eller så något exotiskt du hittar på frukt- och grönsaksavdelningen.
Läs vår artikel om Frösådd av krukväxter.
 
 

På balkong och uteplats

Städa jord och krukor

När ljuset återvänder blir balkongen åter ett blickfång som är värt att pynta lite extra med efterlängtade vårblommor.
Nu är det tid om du inte hann i höstas att städa, slänga gammal jord och förbereda för årets odlingar. 
 
Vi har många vackra och tåliga utekrukor, några välisolerade om kylan skulle slå till.
 
 

Planera

Gör en plan. Ju mindre yta, desto viktigare att ha en bra plan så du kan prioritera och se till att möblera smart och skaffa optimala planteringskärl för det du vill odla oavsett om det är ätbart, blommigt eller en kombination därav.
 
Tips på växter att odla hittar du i våra artiklar:

Plantera

Hälsa våren med köldtåliga växter i kruka. Här är pensén oöverträffad. Du kan odla penséer från frö på hösten eller köpa färdiga plantor.
 
 

Växthuset i mars

Äntligen kan vi flytta in i växthuset. Det blir snabbt varmt soliga dagar och de första fikastunderna är guld värda. 

Innan växterna flyttar in och säsongen drar igång är det en god idé att tvätta rent i skrymslena där ohyra gärna gömmer sig. I artikeln Förbered växthuset för våren kan du läsa om hur det går till. 

  • Mars är en lurig månad, solen kan gassa innanför den skyddande glasrutan. Småkrukor torkar ut på bara några timmar.
  • Vattna igenom ordentligt så att krukjorden är genomfuktig.
  • Täck med mjölkvit odlingsväv gassande dagar så bevaras fukten samtidigt som solgasset mildras.
  • Ha bubbelplast i beredskap för extra isolering om kyliga nätter hotar.
 
 

Kolla efter ohyra

Gröna bladlöss
 
Övervintrade växter och de du flyttar ut utsätts för stress när värmen kommer och de stora skillnaderna mellan temperatur mellan dag och natt. Samtidigt vaknar den ohyra som övervintrat när temperaturen börjar komma upp kring 10 gradersstrecket. Angreppen kan komma snabbt. Särskilt utsatta är unga, späda toppar. Inspektera regelbundet toppar och bladens undersida och sätt in motmedel i form av växtvårdsmedel som t.ex. växtsåpa eller biologisk bekämpning.
 
 

Hjälp till med pollineringen

Har du övervintrat citrusväxter eller andra exotiska fruktträd i växthuset kan de behöva hjälp med pollineringen innan insekterna kommer igång ordentligt.

Så och skörda

Så köldtåliga växtslag som rucola, sallat, dill, persilja och ärtskott. Med en värmefläkt hålls frostgraderna borta. Ärtskott gror snabbt och är härligt krispiga och nyttiga. I artikeln Vårsådd - fem snabba primörer för växthuset kan du läsa vidare om tidig sådd i växthuset.

 

KÖP FRÖER

 

Våra vilda vänner

Städa lagom

Spara några högar med ris och löv så att igelkotten har någonstans att bo. Du kan också lyxa till det och skaffa ett specialanpassat igelkottsbo.
 
Lite stö och ris i trädgården uppskattas också av fåglar som använder det som bomaterial samtidigt som det ger husrum och skydd till många insekter.

Fortsätt mata

Blir månaden kall kan det vara svårt för fåglarna att finna tillräckligt med föda. Var beredd att fortsätta fylla på i fågelmatare en bra bit in i mars.
 
 

Tänk pollinering

Vi behöver alla pollinerare vi kan få. Hjälp dem genom att odla växter som särskilt uppskattas av pollinerare.

Gräv med måtta

När du gräver störs maskar och mikroorganismer i jorden. Där möjligt använd en grep, men det finns många fördelar också med att Odla utan att gräva som är både lättskött och ger bra skördar.
 
 

Fler tips för mars

Förnya krukorna

Förnya ytterkrukorna med färg. Trender, mode och smak förändra över tid. Släng inte gamla ytterkrukor! Måla om dem istället.
I artikeln Måla om krukor med ny färg får du inspiration och tips.
Vi firar påsk någon gång mellan den 22 mars och 25 april. Påsken infaller nämligen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen den 20 mars. Inte lätt att tima som påsklilja! Tur att vi kan ta till andra vårsolar som penséer, forsythia, primula och körsbärskornell. Och bästa räddningsplankan – ett fång gula tulpaner. Visste du att de gula doftar mest? Det gäller generellt för hela blomvärlden, i hård konkurrens med vitblommande arter som pollineras av nattaktiva insekter, de har en stark doft i skymningen. Hit hör till exempel kaprifol.

Driv tulpaner i kruka

uppgrävd tulpan i kruka

Driv en tulpan från trädgården i kruka med löken i behåll. Se till att gräva djupt, tulpanlöken borrar ner sig rejält och rötterna når ännu längre ner.  När föreställningen är över planteras tulpanen tillbaka.

Har du inte plantor att gräva upp kan du smygstarta vårlökar i kruka, 'In the green' som det också kallas i motsats till att köpa lökarna som du planterar på hösten.
De flesta vårlökarna är väldigt köldtåliga. Tulpaner är härliga att följa från knopp till fullt utslagen blomma, det tar flera månader i den svala luften. Narcisser och pärlhyacinter trivs också i vårvinterkrukan. Blommorna tål några minusgrader men hotar sträng kyla, täck med bubbelplast.

Odla ätbart på fönsterbrädan

Så basilika och andra kryddväxter som får gro i rejäl kruka i köksfönstret.

Driv kvistar i blom

Passa på att ta in och driv kvistar som blir över i beskärningen. Blommor kommer inom ett par veckor. Läs hur du gör i artikeln Drivar kvistar i blom inomhus.

Foto: Lena Ljungquist & Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.