Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern oktober

japansk-lonn-hogyoku-drag-LL.jpg
Gul japansk lönn med vindspel i bambu
 
Hösten är återhämtningens tid, växttakten avtar och det är dags att natta trädgården inför vintervilan. Ännu räcker ljuset för lite trivsamt utepyssel. Trädgårdsbelysning skapar en ombonad känsla och ger trädgården myskaraktär vintern igenom.  Här får du flera tips för odlingslust ute och inne.
 
...
Hösten är gräsens tid. Det vilsamma rasslet är trivsamt och daggen glittrar i silvergräsets vippor. I förgrunden blodtopp.
 

Trädgården i oktober

igelkott och löv på hösten

Städa lagom. Löven är en fantastisk resurs som både isolerar och höjer jordens bördig när de bryts ner till mylla. Låt perenner vissna i fred och räfsa löven som skydd i rabatter och under buskage. Lövtäcket skyddar övervintrare från kyla och fukt. 
Har du turen att ha igelkottar gör du en välgärning genom att hjälpa dem med en fristad. Stammen har minskat dramatiskt under de senaste decennierna. Detta urtidsdjur gör stor nytta i trädgården som den sanerar på sniglar och larver. Så här års behöver kotten äta upp sig inför vinterdvalan. Lite kvarlämnad fallfrukt, kattmat och matrester i grunda skålar, gärna med friskt vatten intill är välkommet. Ingen mjölkmat eftersom igelkotten inte kan bryta ner laktos. Lämna också kvar rishögar eller placera ut igelkottbon på skyddade ställen där kottarna kan bo.
 

Dags att skydda dahlior

upptagning av dahlior på hösten
 

Gräv försiktigt upp sommarblommande dahliaknölar, gladiolus och begonia med en grep. Vi har ett stor utbud av trädgårdsredskap i bra kvalitet. Klipp av stjälkarna någon decimeter ovanför knölen och sätt dit etiketter om du har flera sorter. Övervintra knölarna på en sval, frostfri plats. Se fler tips om att övervintra sommarblommande lök- och knölväxter.

Så får du en bördig jord – 4 tips

trädgård i oktober med kompostering
 

Ingen frodighet utan en bördig jord. Då lider inte växterna av torka eller näringsbrist och klarar mindre angrepp och sämre väder utan att duka under. 

1.    Se till att marken är väldränerad, överskottsvatten måste kunna rinna undan.
2.    Låt växtresterna multna på plats så långt det är möjligt. En mullrik, sandblandad jord är den mest lätthanterliga jorden. Mull gör att jorden håller luft och vatten bättre och näringsämnen blir lättillgängliga för växterna. En styv lerjord blir brukbar genom inblandning av stora mängder kompost och växtrester så att den luckras upp och blir porös
3.    Kompostmyllan är mumma för jorden. Hösten är en bra tid att starta. Läs mer om hur du kan starta kompost.
4.    Var rädd om mikrolivet som är ett måste för en bördig, frisk jord. Undvik att gräva eller jordfräsa. Täck jorden med växtrester året runt – i naturen finns inga bara jordplättar.

Belysning i trädgården

belysning utomhus i trädgården
Straw och Stone skimrar vackert i mörkret.
 
Med fiffig ljussättning blir mörkret en tillgång och trädgården får en ny mysdimension under hela vinterhalvåret. Välj lågvoltslampor som inte kräver elektriker för installation. Några tips att tänka på för lyckad utebelysning:
  • Skenet ska gärna synas inifrån huset.
  • Placera starkare lampor längst bort, så de inte förtar skenet av svagare ljuskällor. 
  • Skuggorna ger ytterligare en dimension, särskilt nakna träd ger vackra skuggeffekter av att belysas från olika håll.
  • Gångar är trevliga att belysa, men se till att ljuskällan har en nedåtriktad skärm så att man inte bländas och att ljuset blir indirekt.

Höstpärlor - bär och frukt

Nu är det högsäsong för alla vackra bär och frukter. Tag in en kvist och njut på nära håll. Bästa dekoren till middagsbordet!
 

bär av glasbär aronian och davidsolvon på hösten
Från vänster:
Glasbär, Callicarpa bodinieri var giraldii, är en luftig buske som blir drygt 1.5 m hög. Trivs i svagt sur, fuktighållande jord och är härdig  till zon 2. Lila blommor och bär.
Aronia är en fantastisk häckväxt med extremt nyttiga bär, rika på antioxidanter. Ger en god och vacker sylt. Härdig till zon 5.
Davidsolvon, Viburnum davidii, är en låg, städsegrön buske som trivs i de flesta jordar, gärna lite fuktighållande. Zon 2.

ullungrönn, murgröna och himalayakaprifol i oktober
Från vänster:
Av alla rönnar är ullungrönnen, Sorbus ’Dodong’, något alldeles extra. Bären är inte så sura utan är goda till gelé. Zon 4.
När murgrönan nått vuxenstadiet ändrar bladen karaktär, den blommar och får vackra bär. Zon 4.
Himalayakaprifol, Leycesteria formosa, är en låg buske som får bär som tjusiga  örhängen. Trivs på en väldränerad, solig plats, zon 1 (2).
 

Köksträdgården i oktober

Ännu kan man skörda bladgrönt av spenat, kålväxter, sallat och mangold. Med en fiberduk blir säsongen flera månader längre. Senhösten är också en bra tid för höstsådd av köksväxter som sedan gror bättre på vårkanten. Hit hör till exempel persilja, morot och dill.

vinterskydd av kål i köksträdgården och sättning av vitlök

Bädda in övervintrande köksväxter som kål i halm så kan du skörda hela vintern. Sätt vitlöksklyftor som kommer att ge skördeklar vitlök nästa sommar. 
 
pumpa och mangold i trädgård

Nu är det dags att ta hand om pumporna. De som inte används till dekoration blir härliga rätter som soppa och gryta, Rosta frön till snacks och frys in överflödigt fruktkött till vintermat.
Mangold är köldtålig och kan skördas även vid några minusgrader.

Balkongen i oktober

krukor med prydnadsgräs och lykta ute i oktober

Även om det nu är för svalt för att sitta ute på kvällarna är balkongen ett blickfång under hela vintern. Enkla lyktor skapar stämning och prydnadsgräs i kruka har ett långt skönhetsvärde. Välj rejäla, väldränerade krukor som våra lättviktskrukor och växter i lite olika nivåer. 


Skötsel av krukor på balkongen på hösten

Några krukor med vintergröna växter är en bra bas på balkongen. En liten ljusslinga i håret ger ett skimmer i mörkret. Känsliga växter behöver vinterskyddas med juteväv och fiberduk, kronskydd och/eller krukskydd. Här kan du läsa mer om vinterskydd av känsliga växter.
Fleråriga sommarblommor som pelargon, änglatrumpet och fuchsia kan sova i mörker om bara temperaturen hålls svalt, 0-10 plusgrader. Vattna bara om jorden är snustorr, annars inte alls. Isolera gärna krukan extra och klipp ner grenverket så hindras avdunstning och småkryp att följa med. 
 
 

Krukväxter i oktober

Välj krukväxter som klarar lite sämre ljus, som ormbunkar, begonior, murgröna eller fikus. Eller investera i snygg växtlbelysning för prydnadsväxter som blir ett lyft för hela hemmet. 


krukväxter i oktober

Krysantemum är en klassisk höstblomma och en riktig färgklick. Doften är karaktäristisk, fräsch och fruktig. Prydnadspaprikan får starka men ätliga små frukter. Den tål inte att torka ut, se till att hålla jorden lätt fuktig. 
Minikrukväxterna är suveräna till arrangemang. De håller minst lika länge som sina storasystrar. Kombinera arrangemang med trädgårdens pynt som japanska lyktor och alla vackra bär. 
 
cyklamen inne och ute på hösten
Cyklamen är höstens mest mångsidiga krukväxt. Användbar både ute och inne. Den trivs bäst på en sval, ljus plats då den blommar i flera månader. Vissna blomstänglar tas bort genom att vrida stjälken, så lossnar den nere vid fästet. Cyklamen är en knölväxt som inte tål att stå alltför fuktigt, då ruttnar löken. Spara plantan när blomningen är över. Bladen är vackra och cyklamen kan gärna planteras ut i trädgården under sommaren för att tas in igen nästa höst, full med nya blomknoppar. Använd blommorna som snitt i buketter, de är hållbara och har en fin doft.

Blomsterpyssel och arrangemang i oktober

När mörkret sänker sig är det härligt att ta med sig odlingslusten in och pynta med allt vackert från natur och trädgård.
krans av hortensia och ljus och alstroemeria som snittblomma i vaser
Till vänster:
Gör en liten krans av höstens sista flor. Böj till en ring av stadig ståltråd. Linda med tunn, grön myrtentråd och linda fast det du har av blommor och blad. Här hortensia och ljung, en krans som också kan torkas.
Till höger:
Alstroemeria är en prisvärd snittblomma, dela upp en blandbukett i mindre stjälkar till ett arrangemang i enkla vaser. De håller i flera veckor med lite blomnäring i vasen. Den gör du själv av lite strösocker och några droppar ättika som hindrar bakterier i vattnet.
 
drivning av kastanj och ekollon i glas

Kastanjer och ekollon är vackra konstverk att utforska på nära håll. Ekollonen gror lätt i ett vattenglas. Läs mer om att odla och plantera kastanj

Driv julens lökar

jullökar att driva amaryllis hyacinter tazetter
Amaryllis, hyacinter och tazetter tar olika lång tid på sig att driva i blom.
 
Det är dags att börja driva jullökar, särskilt om du vill ha blomning till första advent.
Några hålltider för drivning från start till blom. Längsta tiden gäller från lök som ännu inte planterats. Korta tiden för färdigplanterad (rotad) lök som börjat knoppas. Vill du stanna upp processen, ställ löken svalt. Jullökar hittar du under säsong i webbutiken.

Hyacint: 10-3 veckor
Tulpaner: 10-1 veckor
Amaryllis 7-2 veckor
Liljekonvaljer: 6-4 veckor
Tazetter: 5-1 veckor

Växthus och uterum i oktober

värmefläkt och citrusträd i växthus på vintern
 
Höst och vår är växthusets bästa säsonger. Här kan du fortsätta odla ännu några månader med en enkel värmefläkt eller frostvakt. Med växtbelysning för övervintring ger man medelhavsväxter välbehövligt extraljus och du kan odla bladgrönt som sallat, spenat och asiatiska bladgrönsaker i den svala luften. 
Täck känsliga växter med bubbelplast och städa ur krukor som gjort sitt för säsongen.

Om du har tid och lust

aster, lönn och benved på hösten
Oktober sprakar av aster, lönn och benved.
 
  • Det enkla är det vackra, ta in ett flammande blad eller en kvist höstaster till vasen.
  • Kantskär gräsmattan. Det ger ett prydligt intryck hela vinterhalvåret.
  • Gör nyponsoppa på vresrosens stora nypon eller de avlånga sten- och hundrosnyponen. 
  • Plantera lite nytt. Hösten är bästa planteringstiden!
  • Skydda rosor och känsliga växter med ett lager fluffig täckbark
  • Se över redskapen, olja trähandtag, smörj lager och putsa upp metalldelar.

Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Ibulb, Iverde och Svenskt Tenn.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.