
Trädgården i oktober
Städa lagom. Löven är en fantastisk resurs som både isolerar och höjer jordens bördig när de bryts ner till mylla. Låt perennerna vissna i fred och räfsa löven som skydd i rabatter och under buskage. Lövtäcket skyddar övervintrare från kyla och fukt.
Har du turen att ha igelkottar gör du en välgärning genom att hjälpa dem med en fristad. Stammen har minskat dramatiskt under de senaste decennierna. Detta urtidsdjur gör stor nytta i trädgården som den sanerar på sniglar och larver. Så här års behöver kotten äta upp sig inför vinterdvalan. Lite kvarlämnad fallfrukt, kattmat och matrester i grunda skålar, gärna med friskt vatten intill är välkommet. Ingen mjölkmat eftersom igelkotten inte kan bryta ner laktos. Lämna också kvar rishögar eller placera ut igelkottbon på skyddade ställen där kottarna kan bo.
Dags att skydda dahlior

Så får du en bördig jord – 4 tips

1. Se till att marken är väldränerad, överskottsvatten måste kunna rinna undan.
2. Låt växtresterna multna på plats så långt det är möjligt. En mullrik, sandblandad jord är den mest lätthanterliga jorden. Mull gör att jorden håller luft och vatten bättre och näringsämnen blir lättillgängliga för växterna. En styv lerjord blir brukbar genom inblandning av stora mängder kompost och växtrester så att den luckras upp och blir porös
3. Kompostmyllan är mumma för jorden. Hösten är en bra tid att starta. Läs mer om hru du kompsoterar här.
4. Var rädd om mikrolivet som är ett måste för en bördig, frisk jord. Undvik att gräva eller jordfräsa. Täck jorden med växtrester året runt – i naturen finns inga bara jordplättar.
Belysning i trädgården

*Skenet ska gärna synas inifrån huset.
*Placera starkare lampor längst bort, så de inte förtar skenet av svagare ljuskällor.
*Skuggorna ger ytterligare en dimension, särskilt nakna träd ger vackra skuggeffekter av att belysas från olika håll.
*Gångar är trevliga att belysa, men se till att ljuskällan har en nedåtriktad skärm så att man inte bländas och att ljuset blir indirekt.
Höstpärlor
Nu är det högsäsong för alla vackra bär och frukter. Tag in en kvist och njut på nära håll. Bästa dekoren till middagsbordet!

Aronia är en fantastisk häckväxt med extremt nyttiga bär, rika på antioxidanter. Ger en god och vacker sylt. Härdig till zon 5.

Köksträdgården i oktober

Bädda in övervintrande köksväxter som kål i halm så kan du skörda hela vintern. Sätt vitlöksklyftor som kommer att ge skördeklara vitlökar nästa sommar.

Nu är det dags att ta hand om pumporna. De som inte används till dekoration blir härliga rätter som soppa och gryta, Rosta frön till snacks och frys in överflödigt fruktkött till vintermat.
Mangold är köldtålig och kan skördas även vid några minusgrader.
Balkongen i oktober
Även om det nu är för svalt för att sitta ute på kvällarna är balkongen ett blickfång under hela vintern. Enkla lyktor skapar stämning och prydnadsgräs i kruka har ett långt skönhetsvärde. Välj rejäla, väldränerade krukor och växter i lite olika nivåer.
Krukväxter i oktober
Välj krukväxter som klarar lite sämre ljus, som ormbunkar, begonior, murgröna eller fikus. Eller investera i snygg växtlbelysning för prydnadsväxter som blir ett lyft för hela hemmet.
Minikrukväxterna är suveräna till arrangemang. De håller minst lika länge som sina storasystrar. Kombinera arrangemang med trädgårdens pynt som japanska lyktor och alla vackra bär.

Blomsterpyssel i oktober

Till höger:

Kastanjer och ekollon är vackra konstverk att utforska på nära håll. Ekollonen gror lätt i ett vattenglas. Läs här hur du gör.
Driv julens lökar

Amaryllis, hyacinter och tazetter tar olika lång tid på sig att driva i blom.
Några hålltider för drivning från start till blom. Längsta tiden gäller från lök som ännu inte planterats. Korta tiden för färdigplanterad (rotad) lök som börjat knoppas. Vill du stanna upp processen, ställ löken svalt.
Hyacint: 10-3 veckor
Tulpaner: 10-1 veckor
Amaryllis 7-2 veckor
Liljekonvaljer: 6-4 veckor
Tazetter: 5-1 veckor
Oktober i växthus och uterum

Om du har tid och lust

Oktober sprakar av aster, lönn och benved.
*Kantskär gräsmattan. Det ger ett prydligt intryck hela vinterhalvåret.
*Gör nyponsoppa på vresrosens stora nypon eller de avlånga sten- och hundrosnyponen.
*Plantera lite nytt. Hösten är bästa planteringstiden!
*Skydda rosor och känsliga växter med ett lager fluffig täckbark.
*Se över redskapen, olja trähandtag, smörj lager och putsa upp metalldelar.
Foto: Blomsterfrämjnadet, Karin Elmberg, Ibulb, Iverde och Svenskt Tenn.