Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla fleråriga grönsaker

sparris-och-graslok-LS.jpg
Sparris och gräslök i pallkrage
 
En bas av fleråriga köksväxter är ett bekvämt sätt att ständigt ha tillgång till hemodlade läckerheter. Dessa växtslag har en lång skördesäsong, de är i regel mycket tåliga och friska, de ger ett läckert bidrag till köket och odlingsformen är klimatsmart. Dessutom har fleråriga grönsaker ofta ett högt näringsinnehåll.

Odlingsråd för fleråriga köksväxter

I Faktabanken hittar du mer ingående odlingsråd för att odla köksväxter och specifikt för flera av växterna här nedan.
Några ytterligare tips:
 
  • Se till att växtplatsen är väldränerad. Rötterna måste trivas och övervintringen underlättas om vatten kan rinna undan. Om du har tung lerjord, försök bygga upp en odlingsbädd med mycket kompostjord.
  • Försök skapa ett gynnsamt mikroklimat. En vindskyddad plats ger betydligt bättre odlingsförutsättningar och bättre övervintring. Odling intill stenmurar eller klippor ger också ett gynnsamt klimat, särskilt på hösten.
  • Gödsla med organiskt material som höjer mullhalten och ger en långsam nedbrytning. Hit hör gräsklipp, hönsgödsel, nässlor och komposterad kogödsel.
  • Fleråriga växter behöver oftast bara vattnas första säsongen, vid etableringen och vid svår torka. Sedan ska rötterna söka sig neråt och utåt själva. Överdriven vattning ger bortskämda, ytliga rötter.
  • Skydda känsliga växter inför vintern genom att sprida ut ett isolerande täcke över jorden. Halm löv, granris eller annat luftigt material ger ett bra skydd och gynnar mikrolivet.
  • Skörda klokt genom att skörda måttligt, särksilt de första åren. Annars utarmas plantan som kommer att tackla av. 
 

Fleråriga köksväxter för trädgården

Gräslök

Gräslök, Allium schoenoprasum, familjen backlöksväxter Alliaceae.
En av våra mest odlingsvärda och användbara lökväxter som ger frisk kryddgrönska nästan året om. Trivs också i kruka. 

Odling: Växer i tuvor och trivs i både sol och skugga. Läs mer om att odla gräslök.

Skörd/användning: Skördas nästan året om, men nyp av blomman om du vill fortsätta skörda av bladen. Efter blomningen tappar de sin goda, milda löksmak. Blommorna är både vackra och ätbara. Frys in överskottet.
 

Jordärtskocka

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, familjen asterväxter, Asteraceae.
En riktigt lättodlad delikatess som också är en vacker och frodig prydnadsväxt och solrossläktning. Kan skördas under hela vinterhavlåret.
 
Odling: Sätt knölarna vår eller höst på en plats där den kan få bre ut sig, jordärtskockan sprider sig lätt. Lämplig att odla intill komposten där den ger skugga under högsommaren med sin höjd på upp till tre meter. Vissa sorter får små solrosblommor. Läs mer om att odla jordärtskocka.

Skörd/användning: Rotknölarna används som potatis men smakar mera som kronärtskocka. De skördas från tidiga hösten och hela vintern. De är rika på inulin som är blodsockersänkande och bra för diabetiker.
 

Kinesisk gräslök

Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, familjen backlöksväxter Alliaceae.
Får tuvor med kraftiga, lite platta blad och vackra, vita blommor. Hela växten är ätlig med mild vitlökssmak.

Odling: Kan odlas i kruka, pallkrage eller i en rad i kökslandet. Tyvärr bara härdig i södra Sverige. Läs mer om att odla gräslök.

Skörd/användning: I all slags matlagning där man önskar vitlökssmak. Smaken dunstar vid kokning så tillsätt i efterhand i varm mat. Också blomman är ätlig. 
 

Korogi

Korogi, Stachys affinis, familjen plisterväxter, Lamiaceae.
Korogi är en för Sverige ganska ny rotfrukt som kommit för att stanna. Ursprungligen en kinesisk växt som odlats länge i Frankrike där det är en exklusiv delikatess. Får roliga, vita rotknölar som liknar små knubbiga michelingubbar.

Odling: Sätt knölarna ca decimeterdjupt med en decimeters mellanrum. När den väl etablerat sig sprider den sig med rotknölarna och varje planta kan ge upp till 150 knölar. Kan odlas i stora delar av landet på skyddad plats.

Skörd/användning: En delikatess med smak åt jordärtskocka. Läcker att woka eller sjuda i en gryta. Knölarna ska inte skalas, utan skrubbas rena. Innehåller inulin som är blodsockersänkande och bra för diabetiker (precis som jordärtskocka).
 

Kronärtskocka

Kronärskockan, Cyanara cardunculus, familjen asterväxter, Asteraceae.
Kungen i kökslandet med sina breda, stora blad och pampiga blomknoppar på höga stänglar. En perenn tistel, tyvärr är bara några sorter härdiga och då i milda delar av landet. Men den är värd att vinterskydda då plantorna ger högre skördar ju äldre de blir.

Odling: Behöver svängrum och en välgödslad jord för att ge många och välmatade skockor. Det finns flera goda sorter med lite olika utseende. Läs mer om att odla kronärtskocka.

Skörd/användning: Man skördar blomknopparna när täckfjällen börjat svälla, men innan knoppen spricker ut. Skockorna kokas i lättsaltat vatten, man äter både fjällens bas och blombotten. Smaken är delikat, lite söt och nötaktig och fruktköttet krämigt.
 

Luftlök

Luftlök, Allium x proliferum, familjen backlöksväxter Alliaceae.
En produktiv, härdig lökväxt som får kraftiga blad och knippen av smålökar i bladtoppen. Blir ca 60 cm hög, men det finns också drygt meterhöga sorter. Förökas bara med smålökar.

Odling: Sätt smålökarna ca 3 cm djupt på våren med 30 cm plantavstånd. Här hittar du odlingsråd för lökväxter. Luftlök sprider sig genom att stjälkarna böjer sig neråt under sensommaren och smålökarna då rotar sig  vid sidan om moderplantan.

Skörd/användning: Man använder både blad och smålökar i all slags matlagning. Bladen kommer mycket tidigt på våren och är väl värda att odla bara för att få en tidig lökskörd. Topplökarna används som schalottenlök och skördas från slutet av juni.
 

Ostronört

Ostronört, Mertensia maritima, familjen strävbladiga växter, Boraginaceae.
En blågrå, låg strandväxt som är vildväxande i Nordvästra Europa, Nordamerika och på Grönland. Bladen har en mycket tydlig smak av skaldjur. En riktigt gourmetväxt som man ibland kan få på stjärnkrogar. Kallas också havets blåklocka efter de söta blå blommorna.

Odling: Trivs på en ljus plats i väldränerad jord. Självsår sig, fröna sprätter iväg under sensommaren. 

Skörd/användning: Läcker i sallader, soppor eller grytor med fisk och skaldjur. En sensation med den speciella smaken!
 

Pepparrot

Pepparrot, Armoracia rusticana, familjen kålväxter, Brassicaceae.
En gammal kulturväxt som förr fanns i varje lanthushåll. Förvildad i hela Europa.

Odling: Lättodad och växer med ivriga rotskott som måste hållas efter om man vill skörda kraftiga rötter. Odlas därför i lätt jord som gör det enkelt att med grep ta upp rotstocken under försommaren. Rötterna beskärs genom att man ansar bort sidorötterna. På så vis får man dels kraftiga huvudrötter att skörda och hindrar samtidigt spridning.  Läs mer om att odla pepparrot.

Skörd/användning: Roten rivs och används som smaksättning till alla slags rätter där man önskar pepparrotssmak. Särskilt god till rostbiff, gädda, lax och biff Rydberg. Används också till inläggning av gurkor och andra picklade grönsaker. Också de unga bladen och blomknopparna kan ätas råa, de har en mild pepparrotssmak.
 

Piplök

Piplök, Allium fistulosum, familjen backlöksväxter Alliaceae.
En mycket odlingsvärd, robust lökväxt som grönskar tidigt på våren med kraftiga, upprätta blad. Namnet kommer av de ihåliga, stadiga bladen. Härstammar från Sibirien. Växer i tuvor precis som gräslök.

Odling: Man sår eller sätter plantor. Lättodlad och trivs också i kruka. Läs mer om att odla piplök.

Skörd/användning: Används främst som salladslök med sin milda goda smak. En av de första växterna som grönskar på våren, suverän att skörda av och använda som purjolök hela säsongen. Bladen kan också frysas. Också blommorna är ätbara. 
 

Rabarber

Rabarber, Rheum rhabarbarum, familjen slideväxter, Polygonaceae.
En välkänd kulturväxt som blev vanlig i Sverige först när socker blev allmänt tillgängligt under 1800-talet. Det finns många trevliga sorter som köps som plantor eller frön.

Odling: Lättodlad men behöver svängrum och näring för att bli riktigt kraftig och fin. Här hittar du odlingsråd. Nyp bort blomman för längre skördesäsong och kraftigare tillväxt. Läs mer om odling och skötsel av rabarber.

Skörd/användning: Till efterrätter, chutney, saft och vin.
 

Ramslök

Ramslök, Allium ursinum, familjen backlöksväxter Alliaceae.
Vår inhemska, vildväxande vitlök. Växer i frodiga, marktäckande bestånd under lövträd och skördas under våren. 
 
Odling: Trivs i halvskuggan under buskar och lövträd i mullrik, vårfuktig jord. Sprider sig med underjordiska utlöpare och med självsådd. Läs mer om att odla ramslök.

Skörd/användning: Användbar till mycket som pesto, kalla såser och all slags mat där man önskar en mild vitlökssmak. Ska helst inte hettas upp, då försvinner smaken. Efter blomningen bildas frökapslar i toppen av blomstängeln, de kan blandas med salt för att sedan läggas in som ramslökskapris.
 

Rankspenat

Rankspenat, Hablitzia tamnoides, familjen amarantväxter, Amaranthaceae.
Rankspenat förtjänar att odlas betydligt mer, då denna fleråriga klättrare både är snygg, lättodlad och god. Den är vildväxande i Kaukasus och har odlats i Sverige redan under 1800-talet.

Odling: De slingriga skotten växer upp till fyra meter på en säsong, så de behöver någon slags klätterstöd. Trivs på en solig plats. Fröna kan behöva köldstratifieras för att gro, alltså utsättas för några veckors kyla. Plantera/så med ca 80 cm avstånd.

Skörd/användning: Ger tidig skörda av spenatsmakande blad som man skördar under vår och försommar. Övriga året är den mer till prydnad då bladen hårdnar. Används precis som spenat i köket. Torka gör bladen beska.
 

Sandsenap

Sandsenap, Diplotaxis tenuifolia, familjen kålväxter, Brassicaceae.
Kallas också vild rucola och finns vildväxande längs kusterna i södra Sverige. En tålig, frisk och odlingsvärd växt med lång skördesäsong.

Odling: Bildar bladrosetter och sås eller förodlas med ett plantavstånd på ca 10 cm. Trivs på en ljus eller halvskuggig plats. Härdig endast i milda delar av landet. Läs mer om att odla rucola.

Skörd/användning: Skörda kontinuerligt så hindras plantan att blomma. Bladen har lite skarpare smak än vanlig rucola. Avnjuts färska, gärna i sallad med olivolja, vitlök och parmesanost. Sandsenap är mycket rik på nyttiga antioxidanter.
 

Sockerrot

Sockerrot, Sium sisarum, familjen selleriväxter, Apiaceae.
En bortglömd, gammal kulturväxt som varit en av de mest odlade rotfrukterna i den anglosaxiska världen. Sockerroten blev utkonkurrerad av den mer högavkastande palsternackan och moroten, men är nu åter på frammarsch tack vare sitt perenna växtsätt och anspråkslösa odlingskrav.

Odling: Lättodlad, man får tjockare rötter med en djup, mullrik jord. Torktålig, men rötterna kan bli träiga vid långvarig torka. Skördas efter hand som de används.

Skörd/användning: Man skördar ett stånd genom att ta upp plantan med grep. Skrubba rötterna rena i en hink vatten med rotborste. Smaken är mycket läcker, ett mellanting av palsternacka och morot. Används i maten som palsternacka, eller råriven i sallad.
 

Sparris

Sparris, Asparagus officinalis, familjen sparrisväxter, Asparagaceae.
Sparris är en delikatess som allt fler borde ge plats åt. Sparris är en liljeväxt med härstamning från strandområden. Den är salttålig och ger bara större och större skördar i drygt 50 år.

Odling: Sparrisplantorna sätts på våren i ett djupgrävt dike. Växten är lättodlad och frisk. Lär mer om att odla sparris.

Skörd/användning: Man skördar de unga bladskotten innan de slår ut i stora kaskader med barrlika blad. Skörden pågår fram till midsommar, då plantan lämnas ifred för att samla näring till kommande års skördar. En delikat primör som äts enklas bara lätt kokt i saltat vatten. Servera med god olivolja och parmesanost.
 
 

Strandkål

Strandkål, Crambe maritima, familjen kålväxter, Brassicaceae.
Alla kålarter härstammar från den strandkålen som växer vild längs Europas stränder. I Sverige är den fridlyst i Gotland och Blekinge län. Därför tål de flesta kålväxter att vattnas med salt havsvatten.
 
Odling: Trivs på en ljus plats. Förodla fröna och plantera sedan med ca 60 cm plantavstånd. Vänta med att börja skörda av bladen tills palntan är ordentligt etablerad efter ungefär två år. Skydda med kålnät mot kålfjäril.

Skörd/användning: Man skördar av de unga bladen som är en mjäll delikatess med mild, lite nötaktig kålsmak. Fantastiska i wok. Skotten kan blekas med en hink ovanför plantan för ännu mjällare konsistens. Också blomknopparna kan skördas som späd broccoli.
 

Vinterportlak

Vinterportlak, Claytonia perfoliata, familjen portlakväxter, Portulaceaea.
En köldtålig, smakrik vintergrönsak som får krispiga, lite syrliga blad.
 
Odling: Odlas gärna med marktäckning som bibehåller fukten, då portlakväxter har ett ganska grunt rotsystem. Det ger också extra vinterskydd och krispiga blad att skörda året om. Trivs på en halvskuggig plats. Läs mer om att odla vinterportlak.

Skörd/användning: De syrliga, delikata bladen äts färska i sallader och på smörgås. Smaken påminner om rödbetsblast. Skördas kontinuerligt året om.
 

Ärtvicker

Ärtvicker, Vicia pisiformis, familjen ärtväxter, Fabiaceae.
Ärtvicker är i Sverige vildväxande och en lättodlad klättrare som är frisk och frodig.

Odling: Trivs på en halvskuggig plats och behöver klätterstöd då årsskotten når två meters längd. Som andra ärtväxter fixerar rötterna kväve från luften, samplantera därför gärna med näringskrävande grönsaker. Så frön direkt eller förodla och plantera med ca 60 cm mellanrum.

Skörd/användning: Man äter både skotten, som färska ärtskott, och de små baljorna som sockerärter. Både skott och baljor är läckrast wokade. 
 

Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.