Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingsråd för fleråriga köksväxter

Odling av sparris fleråriga köksväxter kolonilott
En bas av fleråriga köksväxter är ett bekvämt sätt att ständigt ha tillgång till hemodlade läckerheter. Dessa växtslag har en lång skördesäsong, de är i regel mycket tåliga och friska, de ger ett läckert bidrag till köket och odlingsformen är klimatsmart. Dessutom har fleråriga grönsaker ofta ett högt näringsinnehåll.

Odlingsråd för fleråriga köksväxter

Odlingsbädd för fleråriga grönsaker
Upphöjda bäddar är bekvämt och ger en bra odlingsmiljö med framför allt en väldränerad jord.
 
På våra Gröna sidor hittar du mer ingående odlingsråd för köksväxtodling och specifikt för flera av växterna här nedan.
Några ytterligare tips:
 • Se till att växtplatsen är väldränerad. Rötterna måste trivas och övervintringen underlättas om vatten kan rinna undan. Om du har tung lerjord, försök bygga upp en odlingsbädd med mycket kompostjord.
 • Försök skapa ett gynnsamt mikroklimat. En vindskyddad plats ger betydligt bättre odlingsförutsättningar och bättre övervintring. Odling intill stenmurar eller klippor ger också ett gynnsamt klimat, särskilt på hösten.
 • Gödsla med organiskt material som höjer mullhalten och ger en långsam nedbrytning. Hit hör gräsklipp, hönsgödsel, nässlor och komposterad kogödsel.
 • Fleråriga växter behöver oftast bara vattnas första säsongen, vid etableringen och vid svår torka. Sedan ska rötterna söka sig neråt och utåt själva. Överdriven vattning ger bortskämda, ytliga rötter.
 • Skydda känsliga växter inför vintern genom att sprida ut ett isolerande täcke över jorden. Halm löv, granris eller annat luftigt material ger ett bra skydd och gynnar mikrolivet.
 • Skörda klokt genom att skörda måttligt, särksilt de första åren. Annars utarmas plantan som kommer att tackla av. 

Fleråriga köksväxter för trädgården

Daggfunkia, Hosta sieboldiana, familjen sparrisväxter, Asparagaceae.

Daggfunkia 'Elegans'
Sorten 'Elegans' är känd för att vara extra smakrik.

En riktigt delikatess med sparrissmak. Alla sorter är ätliga. För övrigt en vacker växt och en fin marktäckare som också trivs i kruka.
 
Odling: Trivs på en skuggig plats. Behöver etablera sig ungefär tre år innan man kan börja skörda för konsumtion av skotten, precis som för sparris. Kan förökas med delning.
 
Skörd/användning: Man äter de unga, ihoprullade skotten som skördas under förmiddagen då de är saftspända. De kan wokas eller snabbsjudas och ätas som sparris eller med en asiatisk touch med soya. De stora bladen används i Japan för att rulla in sushirätter, de är också goda i en sallad liksom blommorna.

Blekgul daglilja, Hemerocallis citrina, familjen dagliljeväxter, Hemerocallidaceae.

Blekgul daglilja ätbar perenn

Daglijlan ger mängder av blommor och det är knopparna man äter. De anses som en delikatess och finns på varje marknad i Ostasien. Det är främst blekgul och brunröd daglilja som är riktigt goda och produktiva.
 
Odling: En mycket lättodlad växt som ger rikast blomning på en solig plats. Här kan du läsa vidare om odlingsråd.

Skörd/användning: Både blomknoppar och blomman är ätliga och goda. Knopparna är godast wokade eller lätt sjudna med smör, smaken påminner om bönor. Blomman är mer friskt sötaktig och kan ätas både rå och stekt. 

Luftlök, Allium x proliferum, familjen backlöksväxter Alliaceae.

Flerårig luftlök
 
En produktiv, härdig lökväxt som får kraftiga blad och knippen av smålökar i bladtoppen. Blir ca 60 cm hög, men det finns också drygt meterhöga sorter. Förökas bara med smålökar.

Odling: Sätt smålökarna ca 3 cm djupt på våren med 30 cm plantavstånd. Här hittar du odlingsråd för lökväxter. Luftlök sprider sig genom att stjälkarna böjer sig neråt under sensommaren och smålökarna då rotar sig  vid sidan om moderplantan.

Skörd/användning: Man använder både blad och smålökar i all slags matlagning. Bladen kommer mycket tidigt på våren och är väl värda att odla bara för att få en tidig lökskörd. Topplökarna används som schalottenlök och skördas från slutet av juni.

Gräslök, Allium schoenoprasum, familjen backlöksväxter Alliaceae.

Odling av gräslök som flerårig köksväxt

En av våra mest odlingsvärda och användbara lökväxter som ger frisk kryddgrönska nästan året om. Trivs också i kruka. 

Odling: Växer i tuvor och trivs i både sol och skugga. Här hittar du mer odlingsråd.

Skörd/användning: Skördas nästan året om, men nyp av blomman om du vill fortsätta skörda av bladen. Efter blomningen tappar de sin goda, milda löksmak. Blommorna är både vackra och ätbara. Frys in överskottet.

Humle, Humulus lupulus, familjen hampväxter, Cannabaceae.

Humle i trädgård

Humle är en ivrig klättrare och en gammal kulturväxt som odlats främst för smaksättning och konservering av öl. I flera europeiska länder har man sedan länge skördat de bleka vårskotten.

Odling: En snabbväxande klätterväxt, med upp till sex meterlånga årsskott som behöver något att slingra kring som en hög stör eller högt staket. Lättodlad och trivs i de flesta jordar. Härdig i stora delar av landet på en skyddad plats i väldränerad jord.

Skörd/användning: Man skördar de första, unga skotten tidigt på våren. I många länder bleker man dem genom att sätta en hink ovanför plantan. Skotten får då en lite sötare smak och mjäll konsistens. De äts antingen råa eller lätt stekta.

Kinesisk gräslök, Allium tuberosum, familjen backlöksväxter Alliaceae.

Kinesisk gräslök flerårig
 
Kinesisk gräslök får tuvor med kraftiga, lite platta blad och vackra, vita blommor. Hela växten är ätlig med mild vitlökssmak.

Odling: Kan odlas i kruka, pallkrage eller i en rad i kökslandet. Tyvärr bara härdig i södra Sverige. Läs mer om odlingsråd här.

Skörd/användning: I all slags matlagning där man önskar vitlökssmak. Smaken dunstar vid kokning så tillsätt i efterhand i varm mat. Också blomman är ätlig. 

Korogi, Stachys affinis, familjen plisterväxter, Lamiaceae.

Korogi flerårig grönsak
 
Korogi är en för Sverige ganska ny rotfrukt som kommit för att stanna. Ursprungligen en kinesisk växt som odlats länge i Frankrike där det är en exklusiv delikatess. Får roliga, vita rotknölar som liknar små knubbiga michelingubbar.

Odling: Sätt knölarna ca decimeterdjupt med en decimeters mellanrum. När den väl etablerat sig sprider den sig med rotknölarna och varje planta kan ge upp till 150 knölar. Kan odlas i stora delar av landet på skyddad plats.

Skörd/användning: En delikatess med smak åt jordärtskocka. Läcker att woka eller sjuda i en gryta. Knölarna ska inte skalas, utan skrubbas rena. Innehåller inulin som är blodsockersänkande och bra för diabetiker (precis som jordärtskocka).

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, familjen asterväxter, Asteraceae.

Skörd av jordärtskockor på vintern
 
Jordärtskocka är en riktigt lättodlad delikatess som också är en vacker och frodig prydnadsväxt och solrossläktning. Kan skördas under hela vinterhavlåret.
 
Odling: Sätt knölarna vår eller höst på en plats där den kan få bre ut sig, jordärtskockan sprider sig lätt. Lämplig att odla intill komposten där den ger skugga under högsommaren med sin höjd på upp till tre meter. Vissa sorter får små solrosblommor. Här kan du läsa vidare om odlingsråd.

Skörd/användning: Rotknölarna används som potatis men smakar mera som kronärtskocka. De skördas från tidiga hösten och hela vintern. De är rika på inulin som är blodsockersänkande och bra för diabetiker.

Kronärtskocka, Cyanara cardunculus, familjen asterväxter, Asteraceae.

Odling av flerårig kronärtskocka
 
Kronärskockan är kungen i kökslandet med sina breda, stora blad och pampiga blomknoppar på höga stänglar. En perenn tistel, tyvärr är bara några sorter härdiga och då i milda delar av landet. Men den är värd att vinterskydda då plantorna ger högre skördar ju äldre de blir.

Odling: Behöver svängrum och en välgödslad jord för att ge många och välmatade skockor. Det finns flera goda sorter med lite olika utseende. Läs vidare här om odlingsråd. 

Skörd/användning: Man skördar blomknopparna när täckfjällen börjat svälla, men innan knoppen spricker ut. Skockorna kokas i lättsaltat vatten, man äter både fjällens bas och blombotten. Smaken är delikat, lite söt och nötaktig och fruktköttet krämigt.

Ostronört, Mertensia maritima, familjen strävbladiga växter, Boraginaceae.

Ostronört i odling som flerårig grönsak

Ostronört är en blågrå, låg strandväxt som är vildväxande i Nordvästra Europa, Nordamerika och på Grönland. Bladen har en mycket tydlig smak av skaldjur. En riktigt gourmetväxt som man ibland kan få på stjärnkrogar. Kallas också havets blåklocka efter de söta blå blommorna.

Odling: Trivs på en ljus plats i väldränerad jord. Självsår sig, fröna sprätter iväg under sensommaren. 

Skörd/användning: Läcker i sallader, soppor eller grytor med fisk och skaldjur. En sensation med den speciella smaken!

Pepparrot, Armoracia rusticana, familjen kålväxter, Brassicaceae.

Odling av flerårig pepparrot

En gammal kulturväxt som förr fanns i varje lanthushåll. Förvildad i hela Europa.

Odling: Lättodad och växer med ivriga rotskott som måste hållas efter om man vill skörda kraftiga rötter. Odlas därför i lätt jord som gör det enkelt att med grep ta upp rotstocken under försommaren. Rötterna beskärs genom att man ansar bort sidorötterna. På så vis får man dels kraftiga huvudrötter att skörda och hindrar samtidigt spridning. 

Skörd/användning: Roten rivs och används som smaksättning till alla slags rätter där man önskar pepparrotssmak. Särskilt god till rostbiff, gädda, lax och biff Rydberg. Används också till inläggning av gurkor och andra picklade grönsaker. Också de unga bladen och blomknopparna kan ätas råa, de har en mild pepparrotssmak.

Piplök, Allium fistulosum, familjen backlöksväxter Alliaceae.

Piplök i odling som flerårig grönsak
 
Piplök är en mycket odlingsvärd, robust lökväxt som grönskar tidigt på våren med kraftiga, upprätta blad. Namnet kommer av de ihåliga, stadiga bladen. Härstammar från Sibirien. Växer i tuvor precis som gräslök.

Odling: Man sår eller sätter plantor. Lättodlad och trivs också i kruka. Här hittar du fler odlingsråd.

Skörd/användning: Används främst som salladslök med sin milda goda smak. En av de första växterna som grönskar på våren, suverän att skörda av och använda som purjolök hela säsongen. Bladen kan också frysas. Också blommorna är ätbara. 

Rabarber, Rheum rhabarbarum, familjen slideväxter, Polygonaceae.

Rabarber odlad i bädd och kruka
Rabarber har små krav på odlingsplats och kan också odlas i kruka och pallkrage.
 
En välkänd kulturväxt som blev vanlig i Sverige först när socker blev allmänt tillgängligt under 1800-talet. Det finns många trevliga sorter som köps som plantor eller frön, här hittar du vårt sortiment.

Odling: Lättodlad men behöver svängrum och näring för att bli riktigt kraftig och fin. Här hittar du odlingsråd. Nyp bort blomman för längre skördesäsong och kraftigare tillväxt.

Skörd/användning: Till efterrätter, chutney, saft och vin.

Ramslök, Allium ursinum, familjen backlöksväxter Alliaceae.

Ramslök odlad som flerårig växt

Ramslök är vår inhemska, vildväxande vitlök. Växer i frodiga, marktäckande bestånd under lövträd och skördas under våren. 
 
Odling: Trivs i halvskuggan under buskar och lövträd i mullrik, vårfuktig jord. Sprider sig med underjordiska utlöpare och med självsådd. Läs vidare här om odlingsråd.

Skörd/användning: Användbar till mycket som pesto, kalla såser och all slags mat där man önskar en mild vitlökssmak. Ska helst inte hettas upp, då försvinner smaken. Efter blomningen bildas frökapslar i toppen av blomstängeln, de kan blandas med salt för att sedan läggas in som ramslökskapris.

Rankspenat, Hablitzia tamnoides, familjen amarantväxter, Amaranthaceae.

Odling av rankspenat i trädgård
 
Rankspenat förtjänar att odlas betydligt mer, då denna fleråriga klättrare både är snygg, lättodlad och god. Den är vildväxande i Kaukasus och har odlats i Sverige redan under 1800-talet.

Odling: De slingriga skotten växer upp till fyra meter på en säsong, så de behöver någon slags klätterstöd. Trivs på en solig plats. Fröna kan behöva köldstratifieras för att gro, alltså utsättas för några veckors kyla. Plantera/så med ca 80 cm avstånd.

Skörd/användning: Ger tidig skörda av spenatsmakande blad som man skördar under vår och försommar. Övriga året är den mer till prydnad då bladen hårdnar. Används precis som spenat i köket. Torka gör bladen beska.

Sandsenap, Diplotaxis tenuifolia, familjen kålväxter, Brassicaceae.

Odling av flerårig sandsenap vild rucola

Sandsenap kallas också vild rucola och finns vildväxande längs kusterna i södra Sverige. En tålig, frisk och odlingsvärd växt med lång skördesäsong.

Odling: Bildar bladrosetter och sås eller förodlas med ett plantavstånd på ca 10 cm. Trivs på en ljus eller halvskuggig plats. Härdig endast i milda delar av landet. 

Skörd/användning: Skörda kontinuerligt så hindras plantan att blomma. Bladen har lite skarpare smak än vanlig rucola. Avnjuts färska, gärna i sallad med olivolja, vitlök och parmesanost. Sandsenap är mycket rik på nyttiga antioxidanter.

Sockerrot, Sium sisarum, familjen selleriväxter, Apiaceae.

Odling av flerårig sockerrot
 
Sockerrot är en bortglömd, gammal kulturväxt som varit en av de mest odlade rotfrukterna i den anglosaxiska världen. Sockerroten blev utkonkurrerad av den mer högavkastande palsternackan och moroten, men är nu åter på frammarsch tack vare sitt perenna växtsätt och anspråkslösa odlingskrav.

Odling: Lättodlad, man får tjockare rötter med en djup, mullrik jord. Torktålig, men rötterna kan bli träiga vid långvarig torka. Skördas efter hand som de används.

Skörd/användning: Man skördar ett stånd genom att ta upp plantan med grep. Skrubba rötterna rena i en hink vatten med rotborste. Smaken är mycket läcker, ett mellanting av palsternacka och morot. Används i maten som palsternacka, eller råriven i sallad.

Sparris, Asparagus officinalis, familjen sparrisväxter, Asparagaceae.

Sparris i trädgårdsland

Sparris är en delikatess som allt fler borde ge plats åt. Sparris är en liljeväxt med härstamning från strandområden. Den är salttålig och ger bara större och större skördar i drygt 50 år. Här hittar du vårt sortiment av denna fantastiska växt.

Odling: Sparrisplantorna sätts på våren i ett djupgrävt dike. Växten är lättodlad och frisk. Här kan du läsa vidare om odlingsråd.

Skörd/användning: Man skördar de unga bladskotten innan de slår ut i stora kaskader med barrlika blad. Skörden pågår fram till midsommar, då plantan lämnas ifred för att samla näring till kommande års skördar. En delikat primör som äts enklas bara lätt kokt i saltat vatten. Servera med god olivolja och parmesanost.
 
 

Stor ormrot, Bistorta officinalis, familjen slideväxter, Polygonaceae.

Stor ormrot som flerårig grönsak i trädgård

Stor ormrot är en mycket odlingsvärd, marktäckande prydnadsväxt som få vet är en god primör. Man äter de unga bladskotten som kommer tidigt på våren.
 
Odling: Trivs i de flesta jordar och är fin att plantera som marktäckande perenn i lucker jord. Plantan vilar under högsommaren, men vaknar till i september och kan ge en andra blomning. Här hittar du planteringsråd för perenner.

Skörd/användning: Man skördar de späda vårskotten som är mycket goda och C-vitaminrika. Smakar bäst lätt stekta eller wokade. De har en syrlig, nötaktig smak.

Strandkål, Crambe maritima, familjen kålväxter, Brassicaceae.

Strandkål som flerårig grönsak

Alla kålarter härstammar från den strandkålen som växer vild längs Europas stränder. I Sverige är den fridlyst i Gotland och Blekinge län. Därför tål de flesta kålväxter att vattnas med salt havsvatten.
 
Odling: Trivs på en ljus plats. Förodla fröna och plantera sedan med ca 60 cm plantavstånd. Vänta med att börja skörda av bladen tills palntan är ordentligt etablerad efter ungefär två år. Skydda med kålnät mot kålfjäril.

Skörd/användning: Man skördar av de unga bladen som är en mjäll delikatess med mild, lite nötaktig kålsmak. Fantastiska i wok. Skotten kan blekas med en hink ovanför plantan för ännu mjällare konsistens. Också blomknopparna kan skördas som späd broccoli.

Vinterportlak, Claytonia perfoliata, familjen portlakväxter, Portulaceaea.

Odling av vinterportlak som flerårig grönsak

Vinterportlak är en köldtålig, smakrik vintergrönsak som får krispiga, lite syrliga blad.
 
Odling: Odlas gärna med marktäckning som bibehåller fukten, då portlakväxter har ett ganska grunt rotsystem. Det ger också extra vinterskydd och krispiga blad att skörda året om. Trivs på en halvskuggig plats. Läs vidare här om odlingsråd.

Skörd/användning: De syrliga, delikata bladen äts färska i sallader och på smörgås. Smaken påminner om rödbetsblast. Skördas kontinuerligt året om.

Ärtvicker, Vicia pisiformis, familjen ärtväxter, Fabiaceae.

Ärtvicker ätlig grönsak

Ärtvicker är i Sverige vildväxande och en lättodlad klättrare som är frisk och frodig.

Odling: Trivs på en halvskuggig plats och behöver klätterstöd då årsskotten når två meters längd. Som andra ärtväxter fixerar rötterna kväve från luften, samplantera därför gärna med näringskrävande grönsaker. Så frön direkt eller förodla och plantera med ca 60 cm mellanrum.

Skörd/användning: Man äter både skotten, som färska ärtskott, och de små baljorna som sockerärter. Både skott och baljor är läckrast wokade. 

Foto: Karin Elmberg, Iverde, Marc de Ruijter, Frank Vincentz och Krzysztof Ziarnek.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com