Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur länge kan man plantera på hösten?

Fråga

Hej!
Jag undrar om det är för sent att plantera rosor nu i oktober? Vi bor i Skövde.
Hälsar Gunvor

Svar

plantering av buskar på hösten
Hösten är en perfekt till att plantera, undantag är växter som är på gränsen till att vara härdiga.
 
Hej Gunvor!
Man kan generellt plantera buskar, häckar, träd och perenner så länge det inte är tjäle i jorden. Hösten är egentligen bästa tiden att plantera, fuktigheten är hög i både marken och luften och det nyplanterade riskerar inte att få torkskador. På våren råder nämligen motsatta förhållanden och då måste man vara ihärdig med vattning. Läs här om planteringstips för buskar. Var särskilt uppmärksam på att dräneringen fungerar, ett mäktigt höstregn kan annars orsaka att vatten blir stående i planteringsgropen. Kommer sedan tjälen snabbt bildas ett frysblock som skadar rötterna.
Undantag från höstplantering är växter som är måttligt härdiga där du bor. De behöver etablera sig ordentligt innan vintern kommer, vilket de inte hinner när det är för kallt. Väljer du en ros som är på gränsen för härdighet, vänta alltså till våren. Också barrväxter och vintergröna växter kan lyckas bättre med vårplantering om kylan kommer snabbt och innan de hunnit rota sig på nya platsen. De kan då riskera torkskador fram på våren då de börjar avdunsta i vårsolen från barr och blad innan rötterna kan suga vatten.
Här hittar du vårt stora utbud av trädgårdsredskap av hög kvalitet.

Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.